Scudo Sports

İkinci el alırken dikkat!

ikinci elde en önemli olan parça kadrodur diyerleri de iş görürse ve fiyat da uygunsa alınması mantıklıdır. yalnız 2000 lik bisikleti biraz hor kullanıldı diye de 400 e almaya calışmakda biraz acımasız davranmaktır. nenden bunu diyorum bu bisikletimi almadan önce bir öncekini satmaya çalıştım ne teklifler ile karşılaştım bende satmadım. :)

• Beğen
Tepkiler: seviman
Scudo
Merhaba,

Diyelim 0 bir bisiklet aldım ve kullanmadan vites kollarını yada jant setini değiştirdim.Bisiklet üzerinde gelen parçaları satacağım.Fiyat ne olmalı?

• Beğen
Tepkiler: İsmail Selçuk
Genel cevap, ikinci el fiyatı kondisyona bağlı olarak sıfırının %80'i ile %50'si arasında olmalı. Bu tabi benim kendi görüşüm, asla bir ürünü satarken kar etmem, içime sinmez :D

Giriş seviyesi bisikletlerin üzerlerinde gelen jant setleri genelde 32 telli, 2500 gr'a yakın jantlar oluyor. Bu jantlar piyasada satılan giriş seviyesi jantlardan daha ucuzlar tabiki (örnek shimano r500, veya mavic aksium) fiyatları da bu jantlardan daha ucuz, belki de yarı yarıya. Bu bir arz-talep meselesi. Bu tip jantlara pek talep olmaz, kimse bunları almak istemez. Anca kazalı bir ön jantı varsa, bu durumda böyle bir jant almak ister alıcı.

Spesifik jant veya bisiklet belirtmediğiniz için cevabım da genel bir cevap oldu malesef :snzdglsn: Genelde 200-400 liraya satıldıklarına tanık oluyorum

Eskiden arabayı O alırdık , satarken illaki kullanım süresine bağlı olarak daha düşük fiyata satardık. Şimdilerde durum çok farklı ve 2. El araba bile km yapmış olsanız bile biraz daha fazlasına satılabiliyor.

Bisiklete gelince ne kadardır kullanılmış yada kullanılmamış pek bir önemi yok. Yok krediyle yok borçla yok biriktirdiğinle alırsın , gözün gibi sakınırsin ,model değişikliği veya elinden çıkartmak istersin Allah rahmet eylesin malın öldü derler.

İşte böyle olunca ne desek ne fiyat biçsek nafile, Serkan hocam birkaç yüzdelik vermiş ve olayı arz talep noktası doğrultusunda anlatmış ,aynen katılıyorum. Bisikletin en büyük kârı bizim sağlığımıza olan katkısı , alışverişte en önemli husus aç gözlü olmamak Allah her daim iyi insanlarla karşılaştırsin diyorum.

Eskiden arabayı O alırdık , satarken illaki kullanım süresine bağlı olarak daha düşük fiyata satardık. Şimdilerde durum çok farklı ve 2. El araba bile km yapmış olsanız bile biraz daha fazlasına satılabiliyor.

Kesinlikle, 2013'de 6.000 tl olan bisikletin aynısı 2019'da 23.000 tl. Ülke bitti okey dönüyor :D

Bisiklete gelince ne kadardır kullanılmış yada kullanılmamış pek bir önemi yok. Yok krediyle yok borçla yok biriktirdiğinle alırsın , gözün gibi sakınırsin ,model değişikliği veya elinden çıkartmak istersin Allah rahmet eylesin malın öldü derler.

İşte böyle olunca ne desek ne fiyat biçsek nafile, Serkan hocam birkaç yüzdelik vermiş ve olayı arz talep noktası doğrultusunda anlatmış ,aynen katılıyorum. Bisikletin en büyük kârı bizim sağlığımıza olan katkısı , alışverişte en önemli husus aç gözlü olmamak Allah her daim iyi insanlarla karşılaştırsin diyorum.
80 ler ve 90 larda yani enflasyonlu günlere geri döndük . Fakat o zamanlarda esnaf müşterinin suratına bakmazdı. Satmazsa gelecek ay zammini yapar beklerdi. Kredi durumlari simdiki gibi degil, satilacak urun cesidi azdi. Hani ilk sene araba ikinci sene ev aldiklari zamanlar. Ve musterinin alisverisini nakit yaptigi zamanlar.Ama rakipsizlerdi. Ustelik henuz 90 larin 2000 lerin krizini tatmamislardi.Hatırlayanlar da 40 i geçmistir artik.Nostalji yapıyoruz milletçe . Sebze meyve kuyruğu da olduğuna göre......

Kayserili gibi sormak lazım alirken mi satarken mi?
Ticaret anlayışımız biraz sıkıntılı olmasa ne güzel olurdu. Çoğu malzemeyi uygun fiyata deneme imkanı olur. Beklentilerimizi belirlemiş, akılda soru işareti bırakmamış olurduk. Zaman ve para harcamasını malzeme konusunda minimumda tecrübeyi maksimumda tutardık.

ikinci el ürünü kullanılmamış yada çok az kullanılmış olarak sıfırına yakın fiyatta satmak isteyen çok var. Bakıyorsun ilan 2 aydır yayında, altına pazarlık için aramayın yazmış birde. Wiggle dan vergisiyle birlikte fiyatından daha yüksek fiyat yazıyorlar. Bende ikinci el ürün satıyorum fiyatı sıfırının max %60 koyuyorum. Neticede alan kişiye fatura kesip garanti vermiyoruz.

• Beğen
Tepkiler: osmancan71
Sanırım burada önce ikinci el satış tanımının oturması gerekiyor. Elindeki gerçekten sıfır ve/veya ambalajı açılmamış (ambalajlı bir ürün ise) malı satıcı gerçek sıfır fiyatına satmak isteyebilir, mantıksız olmaz. Ama mesela garanti-fatura-arıza/sorun halinde karşısında kurumsal muhatap olmayacak ise fiyatın düşmesi gerekir.

Burası veya başka 2. el satış sitesi için konuşacak olursak, satıcı ilanına yapılan yorumları engellememeli yada tepki göstermemeli bence. Çünkü alıcıların bu yorumlara kendi iradeleri ile değer verebilecek yada aldırmayacak hakka sahip olması gerekir.

Satılan malın durumu (gerçekten sıfır yada az kullanılmış vs.) fiyatını elbetteki belirler. Ama mesela forum yönetimi de isterse ilanlara denetim getirebilir. Demek istediğim hepimiz biliyoruz ki sadece satış için forumda bulunan ve/veya bu işi ticaret olarak yapan çok üye var.
Bu kişiler ile, elinde fazla olan yada değiştirdiği komponent yerine çıkan ürünleri satan üyeleri aynı tutmak ve tek bir kurala bağlamak doğru olmaz.

• Beğen
Tepkiler: Yenikasiyer
2. elde çok fazla ürün satmadım ama epey bir 2. el ürün almışlığım oldu. Satıcıya fiyat teklifi yaparken şu kriteri gözetiyorum: Eğer ürünün faturası ve en az 1 yıllık garantisi varsa, sıfır fiyatının 2/3'ünü teklif ediyorum. Garantisiz ürünler içinse sıfır fiyatının 1/2'sini teklif ediyorum. Bunu yaparken ürünün sıfır fiyatını gösterir bir bilgi notu da iletiyorum karşı tarafa.

Piyasadan kalkmış, güncel satışı olmayan ürünler için farklı bir yol izlemem gerekiyor. Malum döviz kurundaki devalüasyon sebebiyle birçok insan ellerindeki ürünleri aldıkları fiyata veya daha fazlasına satmayı düşünüyor. Onlara hak vermekle birlikte, bir orta yol bulmaya çalışıyorum. Talip olacağım ürünün devalüasyon öncesindeki sıfır satış fiyat bilgisine ulaşmaya çalışıyorum ve bu bilgi ışığında, eğer ürünün kondüsyonu, kozmetiği vs. iyi ise, o dönemki sıfır fiyatına çok yakın bir fiyat teklif ediyorum satıcıya.

sıfır fiyatı olarak Türkiye fiyatını mı baz alıyorsunuz yoksa yurtdışı mı? Çünkü malüm artık yurtdışından malzeme almak çok kolay.Siparişi veriyorsun 5 gün sonra geliyor.Fiyat da Türkiye fiyatının 2/3 gibi oluyor

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
Satıcının alıcıya sunduğu değer önem taşır. Bazen hızlı teslim, görerek kontrol ederek teslim, teslimatta gecikme riski (gümrük, stok vs) vs hususlar fiyattan daha önemli olabilir.

Bisiklet türü, yedek parçanın seviyesi ve güncelliği aklıma gelen önemli şeyler. Şöyle bir örnek vereyim;

(link)

Sıfır bisikletten çıkma XTR arka aktarıcı 550 TL'ye satışa konmuş. Güncel XTR RD-M9100 Wiggle'dan alındığında 1200 TL civarına geliyor. Bir önceki nesil RD-M9000 ise Wiggle'da şu an indirimde ve 800 TL civarına geliyor. Ancak üstteki bu ürün iki nesil öncesinin aktarıcısı; on vites (2x10) ve maksimum 11-36t destekliyor.. Sıfırı ülkemizde 300-350 TL civarına satılan Deore RD-M6000 GS bile daha fazlasını yapabiliyor. Zaten MTB'de belli bir seviyenin üstünde, aktarıcıdan çok vites kolunun kalitesi önemli. Durum böyle olunca bu ürünün 550 TL'ye alıcı bulması biraz zor. Belki hali hazırda bunu kullanıyor olup, aktarıcısını bozmuş biri alır.

Tabi bunlar dağ bisikleti için geçerli. Yol bisikleti parçaları daha az zararla satılıyor gözlemlediğim kadarıyla.

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Alıcı ile satıcının ürünlerin özellik ve gerçek değerinin ne olduğuna aynı derecede hakim olması çok zor.
Hatta böyle olduğunda bile anlaşmazlık olabiliyor.

@Çetin ŞAHİNÖZ
Haklısınız. Zaten bir malın değeri kişiye göre de değişiyor. Alıcının kafasındaki değer ile satıcının kafasındaki farklı olabilir. Çok normal. Esneklikler bir yerde anlaşmalarına yetmiyorsa zaten alışveriş gerçekleşmez.

Bizde herşey fiyat üzerinden değerlendiriliyor ama bu iyi bir yaklaşım değil. İki ay sonra gelecek (belki de gelmeyecek) bir ürünün hazırına ihtiyacım varsa daha yüksek para verebilirim. Ama iade edemeyeceğim görerek deneyerek alamayacağım bir ürüne niye mağaza fiyatını vereyim?

mesela şöyle ilanlar var: havale sonrası kargo diyor. O zaman ciddi bir risk alıyorum demek.Bunun da fiyatı olmalı, daha fazla indirim isterim o ürüne, hatta indirse bile almayabilirim güven vermezse.

%30_%50 arası indirimli olmali. 100 liralık Sıfır ürün alalım. kargo parası vermiyorsun. 6taksitle alıyorsun. Garanti durumu var. Aynı ürünü ikinci el görsel e bakarak alalım. Varsayalım 70 lira. Kargo parası veriyorsun 15 TL. Peşin veriyorsun ve görsel den de yanılma durumu var. Etti 85 lira ve malzeme nezaman sıkıntı yaratır? O yuzden fiyat makul olmali..

• Beğen
Tepkiler: Bisikletliyaşam
Bence adıma faturalı satılmıyorsa( resmi garantili) o ürün kullanılmamış olsa bile ikinci eldir.Sıfır ürünün fiyatı üzerinde o mağazanın personel gideri, vergi gideri, genel giderleri vs hepsi var.Diğer tarafta hediye gelmiş ürünü sıfır fiyatına satmak istiyorlar ki zaten satamıyorlar.Bunlardan sahibinden de çok var.Öylece aylarca bekliyor ürünler.Sonunda herhalde ya çok ihtiyacı olan yada fiyatları bilmeyen birisi alıyor.

@Goflet
Bu aralar mağaza da o fiyatlardan pek satamıyor malesef
Daha önce bu konuda yazdığım bir mesajım vardı, son site saldırısında silinmiş. Hatırladığım kadarıyla özet geçeyim.
Şimdiye kadar ikinci elde beş bisiklet satmışım. Tamamı çok iyi durumdaydı, bazıları sıfır gibiydi. Durumlarına göre, o zamanki sıfır fiyatlarının (aldığım değil sattığım zamanki fiyatlarının) genelde %50 ile 70ine gittiler ve birkaç hafta sürdü satılmaları. Örneğin çok temiz olmasına karşın acil olarak yarı fiyatına indiğim triban bir haftasonu içinde satıldı. Bunlar tabi bir iki yıllık temiz bisikletler. Eğer bisiklet eskiyse, pahalı bir modelse, popüler değilse veya yıpranmışsa %50nin de altına gider. Piyasa böyle görünüyor.
Sattığım ve aldığım görece az kullanılmış bisiklet parçalarında da durum bunun gibi, bazen daha da düşük fiyat olabiliyor.
Bence adıma faturalı satılmıyorsa( resmi garantili) o ürün kullanılmamış olsa bile ikinci eldir.Sıfır ürünün fiyatı üzerinde o mağazanın personel gideri, vergi gideri, genel giderleri vs hepsi var.Diğer tarafta hediye gelmiş ürünü sıfır fiyatına satmak istiyorlar ki zaten satamıyorlar.Bunlardan sahibinden de çok var.Öylece aylarca bekliyor ürünler.Sonunda herhalde ya çok ihtiyacı olan yada fiyatları bilmeyen birisi alıyor.
Satıcının giderlerinin alıcı için bir anlamı yok bence. Alıcıya ne sağladığı önemli. Bizde mala çok özel önem atfediliyor bazen. Aslında bir ürün alıcı açısından bir işe yaradığı kadar değerlidir, maliyet alıcı için bir alternatif yaratmadıkça önem taşımaz. Çok derin piyasalarda fiyat arz ve talebe göre oluşur, maliyete göre değil.
Ama örneğin alternatif bir maliyet söz konusuysa iş değişir, örneğin çinde satılan bir bisiklet 1000 liraysa ve onu buraya getirmek de 800 liraysa, birisi getirmiş sıfırını, 1000 liralık bisikleti 1500e satıyor diye kızamayız. Satar ve alıcı da bulur çünkü.
Zaten araba fiyatlarında da buna benzer bir durum oluyor, ikinci el alanlar, sıfır alanların ödediği vergi arabanın ikinci el fiyatına yansımış olduğundan fabrika çıkış fiyatından daha pahalıya alıyorlar arabayı ikinci elde.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kimse malını elbette değerinin altında fiyata satmak istemez ama neredeyse sıfırı fiyatına ilan açıp da burnundan kıl aldırmayan ergenler insanın gerçekten sinirini bozuyor.

Kayserili'ye sormuşlar 2+2 kaç eder diye, alırken mi satarken mi demiş.
Fiyat belirleme konusu da biraz onun gibi. Alırken ayrı fiyat biçiliyor, satarken ayrı.
Piyasada genel itibarı ile satıcı ile alıcı bambaşka kulvarlarda. Ortada bir yerlerde buluşmak gerekiyor bence, az kullanılmış sıfıra yakın bisiklete yarı fiyatı layık görmek de sıfır fiyatına yakın veya fazla istemek de çok mantıklı değil.

selamlar, ilk kez bir karbon kadro bisiklet bakmaya yaklaşık 400km gideceğim. ikinci el. 2016 model. eski 105 set. gittiğimde nelere dikkat etmeliyim? karbon kadroda ekstra dikkat etmem gereken kısımlar var mıdır? kadroda çatlak, kaynak izi gibi ağır hasarlara dikkat edeceğim. bunun dışında attırıcıda, sti kollarda veya diğer kısımlarda nelere bakmalıyım? daha önce ikinci el karbon ya da alu kadro alışverişte bulunanlar bi yardımcı olabilir mi?:hhhhhh::hhhhhh:

Geri