Scudo Sports

İkili aynakola geçiş

konuyla doğrudan ilgisi yok ama paylaşmak isterim. Boyun-omuz ağrısından dolayı vazgeçmenize gerek yok diye düşünüyorum. İki çözüm biliyorum: ergonomik ayarları doğru yapmak ve kas dayanıklılığını artırmak. (Eğer boyun omurları ile ilgili bir sorunun yoksa tabi, ama ihtimal vermiyorum. ki kırık omurla spor yapmaya devam edenleri biliyorum). Yol bisikletinde ergonomik ayarları tutturmak biraz zaman alıyor. Konuyla ilgili yazılı belge çok, maalesef tamamı ingilizce. Aslında konuyla ilgili türkçe bi döküman yapılsa çok faydalı olur. İngilizce site ve belgelerin forumda paylaşıldığını hatırlıyorum. Ergonomik ayarlarla ilgili benim çok faydalandığım bir video var: (link) türkçe değil ama faydalı olacağını tahmin ediyorum. Kas dayanıklılığı içinse biraz fitness yapmanızı tavsiye ederim. İnternette, zorlanan üst vucut kaslarınızın güç ve dayanaklılığıın artırmakla ilgili (özellikle boyun) fitness hareketlerini rahatlıkla bulabilirsiniz.

Scudo
Samet dostum yol bisikletinden bu kadar çabuk vazgeçmeyi düşünme bence,bisikletinin ergonomik ayarlarını doğru yaptıktan sonra ve alışma evresini atlattıktan sonra fikrini %100 değiştireceğine eminim çünkü inan bana yol bisikletinin verdiği keyfi hiçbir bisiklet vermiyor.Çocukken yaşadığım bir kaza nedeniyle sol kolumu dirsekten feci bi şekilde kırdım ve eklem yeri olduğu için 2 kez ameliyat olmama rağmen kolum tam olarak iyileşmedi,sol kolum sağa göre 2-3 cm daha kısa ve tam açıyla açılmıyor,normal düz gidonlu bir bisiklette çok fark olmuyor ama yol bisikletinin gidonuna erişmekte sol kolumla biraz sıkıntı yaşıyordum ilk aldığım zamanlarda,hatta yol bisikleti alıp almama konusundada çok tereddüt yaşadım bu yüzden ama bende kendi boyuma göre 1 boy küçük kadro alarak ve gidonu boynu ve seleyi zamanla deneyerek kendime en uygun haline getirerek kendimce bi çözüm buldum.Tabi alışmadan dolayı ilk haftalar biraz boyun ağrısı bendede oldu ama zamanla geçti,şimdi çok memnunum ve iyiki geçmişim yol bisikletine diyorum.Çok uzun zamanlar spor dahi yapmayan ve malum bazı kötü alışkanları olan ben(yaşda 34) şimdi 100 lerce kmyi rahatlıkla yapıyorum yol bisikletimle. Ferhat bey benimde şu anda kullandığım 52-42 ikili aynakol,50-34 e geçmektense 34 dişli bi yaprak alayım dedim ama sadece yaprak bulmak biraz zor gibi,benim kullandığım shimano 2300 serisi illa aynı seridenmi olması aynakol yaprağının? Mesela 105 serisi bi yaprak olsam olmuyormu? İlla aynakolun ve yaprağın aynı serimi olması gerekiyor?

Gidonu yükseltsem biraz daha iyi olacak ama zaten hep üstten tutuyorum gidonu. Gidonu nasıl yükseltebilirim zaten çıkabileceği en üst seviyede.

Baran bey her aynakol yaprağının bir BCD (Bolt circle diameter) değeri vardır bunun tarifi kısaca sabitleme civatası deliklerinin oluşturduğu bir hayali çember düşünün bu çemberin çapıdır BCD değeri yaprağın teknik verilerinde muhakkak yazılır.BCD değeri tutan her yaprak har aynakola takılır.2300 olmuş 105 olmuş çok önemli değildir.Bazı farklı markalarda delik çapında da sıkıntı olabiliyor aynı dönemin(aralarında çok fazla yıl yok ise) yaprakları ise genelde sorun çıkmıyor

http://mste.illinois.edu/tcd/Bolt_Circle/wheel.gif

Bir süre boynunuzu dinlendirmenizi, bisikletin ergonomik ayarlarını doğru yapmanızı, sonra şu linkteki bilgiler ışığında egzersiz yapmanızı öneririm: (link) belli bir süre kullandıktan sonra vucudunuz Yol bisikleti ergonomisine adabte olacaktır diye tahmin ediyorum.

• Beğen
Tepkiler: Samet Koç
Bu topik yeri degil ama, konuyla biraz baglantisi var. Gectigimiz hafta sonunda sehrimizdeki bisiklet fuarindan "cüs artik" dedirtecek bir arka disli takimi. Yekpare freze edilmis SRAM XG-1099 u duymustum. Ona bir de 42 lik eklemisler, olmus (link)

• Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
abi superlong altaricilarin max kapasitesi 42 disti zaten diye hatirliyorum.Demek bunun icin mis masallah diyorum :)

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
arkadaşlar benimde bi sorum olacaktı bisikletim mtb ama bende 2 li aynakol yapmak istiyorum bir abim var burda aynakolun en büyük dişlisini sökmüş pul koymuş kullanıyor bende öyle yapsam olurmu acaba

konuyu hortlatmış olacağım ama arkadaşlar benim şöyle bir sorum olacak
benim bisikletim (link) özellikleri bu şekilde ben 50/34 bir aynakolla değiştirmek istersem hallowtech göbek dışında değiştirmem gereken birsey varmı ?

• Beğen
Tepkiler: sarper
herkese selamlar
görselde ki aynakoldan var elimde. 39t ve 50t dişlilerinin bağlantı ölçüsü 130m. küçük iki dişlisini söküp 34t dişlisi ile değiştirip kullanmak istiyorum. bu arada sistem 4000km'de. uygun ölçüde dişli ile değiştirirsem aynakol atlama yapar mı? daha önce 3000km de ki tourney aynakolun zincirini değiştirmiştim sorun olmamıştı bunda da olmaz sanıyorum?

birde 3 lü orta aktarıcıyı 2'li 105 kol ile kullanacağım bunda sorun yaşar mıyım?

Herkese merhabalar yol bisikleti ararken çok beğendiğim bi bisiklet buldum fakat aynakolda 3 tane yaprak var ve 2 tane yapmak istiyorum masrafı yaklaşık ne kadar tutar ?

Selamlar,

Öncelikle konuyu eğer yanlış yere yazdıysam affola.
Benim bisikletimin 7 vitesli, ön aynakolu tekli 38 dişli ve onu değiştittirmeyi düşündüm 2liye.
Arka ruble 12 32t cshg20. ( yeni takıldı )
Arka aktarıcı Tourney tx35.
Şimdi benim tek sebebim yokuşlarda daha verimli çıkmamdır.
Aklimda 50-34 aynakolu var ve bu sıkıntı çıkarırmı takılırken ? Modeli shimano fc a070.
Ön aktırıcıda fd-a070 2x7 alacağım.
Sol vites koluda 2 speed shifter destekli bulurum daha.

Yani 12-32 ruble ile uyumlumudur bu istediğim 50-34 aynakola?
Zincir değişecek sanırım ama bundan başka değişecek parça varmıdır?

Saygılar.

Son düzenleme:
sram kol ile shimano vites çalışmıyor bildiğim kadarıyla. kolları da shimano yapmanız lazım.

• Beğen
Tepkiler: Kemal Akbayrak
@makaram peki sağolun belirttiğiniz için.

Bilgisi olan cevap yazarsa memnun olurum.
Belirttiğim gibi, şimdiki ruble ve alacağım aynakolu 50-34 sorunsuzca görev yaparmı¿.

Önde tekli aynakol varsa ön aktarıcı yoktur, 2x7 uyumlu ön aktarıcı alınacak. Ama asıl önemli parça 2’li ön vites/fren takımı olacak, zira özellikle Tourney 2x7 sistem için STI dışında seçenek yok diye biliyorum. 3x7 ön vites/fren takımının da 2’li sistemle düzgün çalışmadığı belirtiliyor. Siz doğrudan 3’lü aynakol ve vites takımına yönelseniz çok daha ekonomik ve stabil bir sisteminiz olur.

• Beğen
Tepkiler: MuRaTx38
Bu seviyede 3lü aynakol almanı tavsiye ederim. Sebebi sadece aynakol değiştirmeyeceksin. Aynakol yaprağını artırınca zincir uzunluğunu ayarlaman gerekecek ön aktarıcı alman gerekecek kadrodan kablo yeri olmadığı için uygun kablo kanalıyla vites teli çekmen ve uygun vitesi alman gerekecek. Uygun fiyatlı alt seviye kollar 3 vites özellikli oluyor. Bulunduğun yerde çok fazla yokuş varsa zaten 2li aynakol da işine pek yaramaz. 28-38-48 3 yapraklı aynakol tavsiye ederim.

@Anonim Anladım teşekkürler.
Biraz tereddüt etmiştim önce 3lü aynakol çokmu abartıcı olur diye. Bisikletimde yeni sayılmaz. 10 senedir kullanırım ama süper gerçekten çok rahat.

Aklımdakiler: Altus FC-M311 Crank Set 48/38/28
Veya FC-TY501 Crankset 48-38-28

Ön aktarıcıda fd-a073 (3x7) aklımdaki.

Sol vites koluda sl-rs47 3 speed.
Şimdiki sağ vites kolu takılı zaten slrs47 7 speed.

Son düzenleme:
Arkadaşlar, benim bisikletimin markası Cross Citerra. Resimle ekledim buna benzer.

Şimdi 3lü aynakol bunu destekler değilmi?

Dosyalar

• images.jpeg
    images.jpeg
    38,8 KB · Okunma: 11
@MuRaTx38 Kadroda ön aktarıcı için tel yolu var mı?

• Beğen
Tepkiler: MuRaTx38
Geri