Scudo Sports

İett şoförünün bisikletli yolcuya zorbalığı

Videodaki tartışma; şoförün ne o elindeki maymun gibi demesiyle başlıyor. Kadın da videoya çekmesem otobüse almayacaktın diyor. Yani görüntülerden önce muhtemelen bir otobüse alma-almama tartışması yaşanmış. Haksız yere, katlanır bisikleti, bomboş otobüse almamış. Kadın da kayda almış. Sonra mecbur izin vermiş. Ama kendine yedirememiş. Bu tarz adamların tipik hödüklüğü bir tartışmada kaybeden tarafsa bunu yediremeyip duruma uymayan oranda şiddet ya da davranışta bulunurlar. Buradaki de bana böyle bir durummuş gibi geldi. Bu bir de haklı çıkma çabasını alkol yalanıyla süslüyor. Kadın sarhoş değil ama bir insan sarhoş da olsa kimseyi rahatsız etmiyorsa kimse karışamaz.
Videonun başı da var; önce kapı kapalı hat tabelasını ve plakayı çekerek kapıyı açtırıyor. Ve aralarında bana kararı, kuralı göster yok öyle bir karar bize gelmedi diyor. Anlaşılan önce almamış hatta kapıyı kapatmış. Telefon ile kayda başlayınca kapıyı açıyor ve olaylar gelişiyor.

Scudo
Önce videoyu izledim sonra yorumlarınıza baktım da.
Sanırım burada şoföre destek verenlerin önce İETT'nin sitesinde 30.09.2015 tarihinde yayınlanan
"İETT’den Bisikletliye Özgür ve Güvenli Ulaşım" haberini büyük dikkatle okumaları gerekiyor.

Ve yıl olmuş 2020 ve bunu bilmeyen bir sürücü varsa bunun ASLA savunulur bir yanı yok.

Ekleme: Magandayı savunmak için o kadar edebiyat parçalamanıza gerek yoktu. "Kadının o saatte orada ne işi varmış?" diye yazmanız yeterliydi.
dediği gibi 👍

Haklı olmak için kadın olmak yeterli midir diye bir soru belirdi...Kadın, polise tekme atabilir mi mesela? Yasada "bana kelepçe takacaktı, o yüzden tekmeledim" in yeri var mıdır?

Katlanır bisiklet ile otobüse binilir binilmez belki onu sıradan bir yolculuk yapan biri bilemez fakat bir bisiklet sürücüsü kesinlikle bilmeli (ki) genelde biliyor ondan ziyade İETT yada toplu taşıma aracı kullanan herkes bilmek zorundadır bakın zorundadır diyorum...çünkü mevzuatta bakın, bırakın İETT yi YHT ler dahi alıyor,bu yüzden burda şoförün karşıdaki kişinin cinsiyetine bakmadan tavrı konusunda yüzde yüz haksız diyen taraftayım, olaya bayan olduğundan bakmıyorum kusur aranacaksa zaten şoförün öyle bir mevzuat varmı göster alayım diyerek psikopatvari soruşundan sorunlu olduğu belli, yani aslan şoför kardeşim senin eğer okuma yazman varsa zaten mevzuatın kendisi koskoca IBB sitesinde yazıyor (sanırım 2015 ten beri) yanlız bisiklet sahibi arkadaşım sende İETT sitesini açıp göstersen olmazmıydı demeden de edemiyorum Google amcaya yaz pat diye çıkıyor zaten.....o sana o soruyu sorduğu an kapak yapıp zaten hükmen galip gelecektin...son olarak buraya kadar bisikletli ve bir şoför arasında tartışma olarak baz aldım, saldırganlık boyutuna girmeye gerek dahi duymuyorum şoför arkadaş için en uygun söz , elin yumruğunu yemeyen kendi yumruğunu balyoz sanarmış diyerek nokta koyuyorum

Haklı olmak için kadın olmak yeterli midir diye bir soru belirdi...Kadın, polise tekme atabilir mi mesela? Yasada "bana kelepçe takacaktı, o yüzden tekmeledim" in yeri var mıdır?
Çok yanlış yerden bakıyorsunuz hocam.

Katlanır bisiklet ile otobüse binilir binilmez belki onu sıradan bir yolculuk yapan biri bilemez fakat bir bisiklet sürücüsü kesinlikle bilmeli (ki) genelde biliyor ondan ziyade İETT yada toplu taşıma aracı kullanan herkes bilmek zorundadır bakın zorundadır diyorum...çünkü mevzuatta bakın, bırakın İETT yi YHT ler dahi alıyor,bu yüzden burda şoförün karşıdaki kişinin cinsiyetine bakmadan tavrı konusunda yüzde yüz haksız diyen taraftayım, olaya bayan olduğundan bakmıyorum kusur aranacaksa zaten şoförün öyle bir mevzuat varmı göster alayım diyerek psikopatvari soruşundan sorunlu olduğu belli, yani aslan şoför kardeşim senin eğer okuma yazman varsa zaten mevzuatın kendisi koskoca IBB sitesinde yazıyor (sanırım 2015 ten beri) yanlız bisiklet sahibi arkadaşım sende İETT sitesini açıp göstersen olmazmıydı demeden de edemiyorum Google amcaya yaz pat diye çıkıyor zaten.....o sana o soruyu sorduğu an kapak yapıp zaten hükmen galip gelecektin...son olarak buraya kadar bisikletli ve bir şoför arasında tartışma olarak baz aldım, saldırganlık boyutuna girmeye gerek dahi duymuyorum şoför arkadaş için en uygun söz , elin yumruğunu yemeyen kendi yumruğunu balyoz sanarmış diyerek nokta koyuyorum
Kadının Google'da mevzuat aramasının gereksizliğini geçtim, mevzuat cebinde hazır bile olsa çıkarıp göstermemeli. Şöförün görevini yolcuya yükleme hakkı yok. En ufak görevi olan bir memur otorite kullanmaya kalkıyor ve hak aramamak bu duruma ortam hazırlıyor. Polisin, bekçinin hatta gerektiğinde otobüs şöförünün terör estirdiği bir yer olmamızda bizim onları yüceltmemizin de etkisi var. Kadın harika tepki vermiş, taviz vermemiş. Bu şöför büyük ihtimalle işini kaybedecek, kadın da hayatına devam edecek.

Çok yanlış yerden bakıyorsunuz hocam.
Sadece tüm kadınlar çiçektir düşüncesine sahip değilim...Yani bazen suistimalleri izliyor ,okuyoruz. Bu yine en çok kadınlara zarar veriyor..
Trafikte hiç haketmediğim halde, kadınlar tarafından "öküz hayvan" benzeri hakarete maruz kaldığım oldu, tabi susup geçtik. Kadınlar yine "nasılsa kadına vuramazlar" düşüncesiyle erkeklere darp girişiminde bile bulunabiliyorlar..Kadın tarafından şiddete maruz kalmış kaç vaka biliyorsunuz? Erkeklerin %90ı girmez bu işe döner gider, karşılık vermez. Ama kimiside darbeye karşılık darbe ile cevap verebiliyor..
Yani siz bana söyleyin karşınızda size tekme, yumruk saldıran bir kadın varsa ne yaparsınız...Konuya bağlamak adına, eline kamerayı almadan önceki tavırlarıda gerekli...Hakaret var mı...Tabiki şiddete karşıyız, ısrarla "haketti" demek istediğimi anlamak isteyenler olabilir, değil...Çatışma tek taraflı olmaz...Adam ruh hastası da olabilir, kadın birilerine sataşmışta, bilmiyoruz..

Şoförü savunmakla itham edilen kişi olarak son yorumumu yapıp huzurlarınızdan ayrılayım. Şoförü savunduğum falan yok. Özellikle videonun ikinci kısmındaki maganda davranışı, bisikleti alıp fırlatmaya çalışması ve ordaki tüm insanlara gerek mental gerek hafif fiziki şiddet uygulaması hem insanlığa hem de görevine yakışmayan hareketler. Cezası neyse verilmelidir. Hala şoförü savunduğumu iddia edecek biri varsa, daha fazla polemiğe giremem.

Gelelim olayın diğer boyutuna. Bu tarz olayların bu şekilde sonuçlanmasını ben şahsen doğru bulmuyorum. Evet mevzuatı bilmek şoförün yükümlülüğü, evet kadının mevzuatı açıp gösterme gibi bir sorumluluğu hiçbir şekilde yok. Ama bu şekilde sonuçlanan olaylar tahminimce sadece kutuplaşmayı arttırıyor. Bir de bu olaydan sonrasını düşünelim, şoför bisikletlilerden ömrü boyu nefret edicek hatta belki bi noktada bir bisikletliye geri dönüşü olmayan bir şiddet uygulayacak.

Bazen haklı ya da haksız olmak önemli değildir. Sonucun herkes için minimum zararlı ya da maksimum faydalı olması için çabalamak gerekir. Bu tarz olayların bu şekilde sonuçlanması, bizlere "artık otobüs şoförleri ayağını denk alır" gibi bir çıkarım yaptırabilir ama istemeden daha zararlı sonuçlara sebep oluyor da olabiliriz.

Edebiyatımı mazur görün, herkese iyi pedallamalar

Yok öyle bir dünya,size iş yerinde farklı departmandan biri elinde kağıtla gelip "bak bu senin görev tanımın sen bunu yapmak zorundasın"diyor mu?

Evet,ne yazık ki şoförleri bildiğimiz için kendimizi garantiye almak adına bisikleti ilk aldığımızda eşimle birlikte o yazının çıktısını alıp yanımızda taşıdık, bu utancı taşıdık.
Bu personeller oraya "hey ahali benim ehliyetim var ben iett otobüsü kullanacağım diye"hopppp o koltuğa oturtulmuyor. Belirli aşamalardan geçiyorlar değil mi? Yanlışım varsa düzeltin.

Burada hala kadın - erkek polemiğini yükseltmenin hiç bir faydası yok.

• Beğen
Tepkiler: Yeni_kullanıcı
Sadece tüm kadınlar çiçektir düşüncesine sahip değilim...Yani bazen suistimalleri izliyor ,okuyoruz. Bu yine en çok kadınlara zarar veriyor..
Trafikte hiç haketmediğim halde, kadınlar tarafından "öküz hayvan" benzeri hakarete maruz kaldığım oldu, tabi susup geçtik. Kadınlar yine "nasılsa kadına vuramazlar" düşüncesiyle erkeklere darp girişiminde bile bulunabiliyorlar..Kadın tarafından şiddete maruz kalmış kaç vaka biliyorsunuz? Erkeklerin %90ı girmez bu işe döner gider, karşılık vermez. Ama kimiside darbeye karşılık darbe ile cevap verebiliyor..
Yani siz bana söyleyin karşınızda size tekme, yumruk saldıran bir kadın varsa ne yaparsınız...Konuya bağlamak adına, eline kamerayı almadan önceki tavırlarıda gerekli...Hakaret var mı...Tabiki şiddete karşıyız, ısrarla "haketti" demek istediğimi anlamak isteyenler olabilir, değil...Çatışma tek taraflı olmaz...Adam ruh hastası da olabilir, kadın birilerine sataşmışta, bilmiyoruz..
Hocam "yanlış bakıyorsunuz" dedim çünkü bu videoda mağdur olan kişi erkek de olsa düşüncemiz aynı olurdu. Konunun içine cinsiyetle ilgili bir şey de girmemiş. Hatta benim kişisel görüşüme göre mağdur kişi erkek olsaydı şöför ona saldırmaya kalkıp hakaret etmezdi.

Bu arada "Tüm kadınlar çiçektir" düşüncesi de zaten aslında ataerkil eğilimli. Sahip olmamanız daha iyi olmuş :)

• Beğen
Tepkiler: BveP
@portakallimon Dürüst olmalıyız bence, mağdur erkek olsa şuanki ilgi muhtemelen yarıya düşerdi..
Kadın yerine doğu şivesiyle (asla ayrıştırmadan) konuşan kalın sesli bir inşaat çalışanı hayal edin...Hiç bir değişiklik olmuyor mu cidden?

Sahip olmamanız daha iyi olmuş :)
Anlaşıldı sizinle konuşurken kelimeleri çok dikkatli seçmeli..Oysa "kadın erkek eşittir" i kastettiğim aşikar, tabi bunu deyincede ataerkil söylem oldu..Yazmayı beceremediğimi varsayıp kavram karmaşası yaşamayalım gelin. demek istediğimin anlaşıldığını düşünüyorum..

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
@portakallimon Dürüst olmalıyız bence, mağdur erkek olsa şuanki ilgi muhtemelen yarıya düşerdi..
Kadın yerine doğu şivesiyle (asla ayrıştırmadan) konuşan kalın sesli bir inşaat çalışanı hayal edin...Hiç bir değişiklik olmuyor mu cidden?
Ben ilginin düşmeyeceğini düşünüyorum. Hatta şiveli konuşan bir inşaat işçisi olsa daha da duyulurdu (toplumun dezavantajlı grubu). Twitter kampanyalarıyla sonuca ulaşan hak aramalar içinde sadece kadınlar yok. Herkes var. (Keşke hukuk devleti olsaydı ve Twitter'a gerek olmasaydı ama böyle).
@portakallimon
Anlaşıldı sizinle konuşurken kelimeleri çok dikkatli seçmeli..Oysa "kadın erkek eşittir" i kastettiğim aşikar, tabi bunu deyincede ataerkil söylem oldu..Yazmayı beceremediğimi varsayıp kavram karmaşası yaşamayalım gelin. demek istediğimin anlaşıldığını düşünüyorum..
Ben "tüm kadınlar çiçektir" söylemi ataerkil kökenli dedim. Sizin bunu kullanmamanız iyi dedim. Laf atma gibi bir amacım yoktu, özür dilerim.

Ortada fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı şüphe götürmeyecek kadar gerçek bir kadın var. Video görüntülerinde şoförün hem kadınla hem olaya müdahale eden diğer insanlarla girdiği diyaloglar, anadili Türkçe olan ve idrak sorunu yaşamayan bir insanın rahatlıkla anlayabileceği şekilde şoförün hem idari hem insani anlamda suç işlediğini gözler önüne seriyor.

Buna rağmen "videonun öncesine bakalım, yaşananların sonrasına bakalım, bazen en iyi sonuç mağdurun yaşananları sineye çekmesidir ve maksimum fayda böyle sağlanır" diyen "orta yolcular" var.

Arkadaşlar, bu ülkede 2019 yılında tam 474 kadın cinayete kurban gitti. Bu ülke kocası tarafından darp edilen, hatta bıçaklanan kadınların aynı polis otosuna bindirildiği, karakolda "aile içinde olur böyle şeyler, hadi öpüşün barışın" denilerek erkeğin her daim kollandığı bir ülke. Öyle medeniyetin beşiği Almanya'lardan yazıp çizip ahkam kesmekle yürümüyor bu işler. Aynı şey yarın birgün sizin eşinizin, kızkardeşinizin de başına gelebilir. Görürüm o zaman sizin o "orta yolu bulup maksimum faydayı sağlayalım" pragmatizminizi.

Hanımefendi yine şanslı. Geçen seneyi unutmamak gerek.

Özellikle Beşiktaş olayından sonra magandalık yapan hiç bir şöförün gözünün yaşına bakılmıyor ve öyle de olması gerek.

Bu magandanın da geri dönebileceğini zannetmiyorum.

Katılamıyorum hocam. Ne fiziksel saldırıyı ne de "sarhoş" ifadesini yapmaya hakkı olamaz.
Sanırım anlatamadım,konu tabiki ne olursa olsun kadın erkek farketmez şiddeti haklı kılmaz,alkol aldı diye otobüse almamasıda saçmalık kim ne içerse içer sanane ama tabiki terbiye kuralları içerisinde,kendimden biliyorum alkol almışsam asla araç kullanmam,ya taksi ya vapur yada otobüs,ama diyorum aması şu ki,videonun öncesinde ne oldu ne diye kadın şoföre şoför kadına bu kadar çemkiriyor,olayın altında yatan esas gerginlik sebebi ne? alkol olayı olmadığı besbelli çünkü sonradan alkollüsün diyor yobaz amca,acaba ne konuşuldu öncesinden onu diyorum ben o yüzden videonun o kadarcık kısmını izleyerek karar vermemek lazım diye söyledim,tekrar söylüyorum hiç bir sebep şiddeti meşru kılmaz ama ben yinede savunmaları duymak isterdim,biliyorsunuz mahkemede hakim bile suçlunun savunmasını dinler ona göre karar verir.

hocam nerede yaşıyorsun kadınların tekme tokat daldığı yerler nereler merak ettim.

• Beğen
Tepkiler: burcinaktas
Bu olayda bisiklet en masumu ve çok küçük bir rolü var. Umarım bisiklet olmayan durumlarda da bu kadar hassas ve duyarlı olabiliriz.

Bence ortada bisiklet olmasa da şoför, kadınla sırf içki kokuyor diye bir şekilde saçma sapan konuşacaktı. Belli ki saygısız, görgüsüz, zırcahil şoför bey bisikleti bahane gösterip kadına çıkışmak istedi. Zira bisikletten çok "pis sarhoşlar" vs dedi en çok. Yani ortada tamamen bir tahammülsüzlük, tamamen bir yobazlık, tamamen kapalı bir muhafazakârlık, tamamen bir "benim gibi düşünmeyen ölsün" zihniyeti ve bu zihniyete karşı bir duruş var.

'Otobüs benim, kral benim. İstediğimi alırım istediğimi almam' mantığıyla içki içmeyi tercih eden birisini aracına almak istemedi ve kadın arkadaşımız hakkını arayan, karşıdaki sığıra ağzının payını veren biri çıkınca şoförün gözü döndü ve saçmaladı. Saçmaladıkça da battı. Şimdi lisansı askıya alınınca aklından bence şöyle geçiriyordur: "ulan keşke uymasaydım; bıraksaydım da binseydi; işime baksaydım." Son pişmanlık işe yaramıyor şoför efendi; böyle bir güzel rezil olursun. Amasız fakatsız hızlı aksiyon alan İBB'ye de tebrikler.

Olaya bu pencereden bakmamın sebebi ise şu:
E-10'u öğrenciyken 5 yıl kadar kullandım. Gece Pendik'in yukarılarına Kurtköy'e vs gidebilmeniz için en hızlı ve tek seçenek diyebiliriz.
Kurtköy ve çevresi gelişmekte olan bir yer olduğu için son zamanlarda Anadolu'dan çok göç alan, eğitim seviyesi düşük olan yerlere de yolcu taşıyor.
Bir kış akşamı Kadıköy'de içkinin ayarını kaçırmışım. Saat daha erken, 8-9 falan. Ön sıralarda beklediğim için hemen cam kenarı koltuğa geçip uyumaya çekildim zira trafiğe göre yol 1 saat 1 buçuk saat arası sürüyor. Akbil sesinden arada uyanıyorum; tek gözle otobüsün doluluğunu kontrol ediyorum, alışkanlık.
Neyse, Pendik'e yaklaştığımızda ki buradan yukarı gitmek isteyenler, metroyla gelenler otobüsü izdiham yerine çevirir bir gürültü koptu.
Neymiş efendim son akbil basan arkadaş "alkollü"ymüş. Yanımdaki kadın bire bir alıntıyla "kaptan kapıyı açsa da düşse de geberse" dedi.
KAN BEYNİME SIÇRADI. Böyle vücudum içten içe nasıl ısınıyor, patlamak üzereyim. Sözlü tartışarak geçiremeyeceğim bir öfke heryerimi kapladı.
Dönüp kadına baktım. Yanı başında ayakta duran lavuğa baktım; tipler belli. Laftan anlamayacaklar. Böyle bir cümle kurma düşüncesini sahip olan, sahip olmakla kalmayıp bunu dışarı ifade edebilen bir güruha ben ne anlatabilirim ki diye düşündüm.
Tartışsam daha fazla sinirlendiğimle kalacağım, otobüs tıklım tıklım birçok insan etkilenecek, otobüsün çoğunluğu bunlar gibilerle dolu linç yeme tehlikem var, güzel bir akşam geçirdin, boşver, burası Türkiye, ne bekledin diyip sesimi çıkarmadım.

Fakat o gün bugündür nerede buna benzer bir içki düşmanı görsem ağzının payını anladığı dilden (kibarca ya da kabaca) bir güzel veririm.
Bu içki düşmanı dızzolar genelde haksızlıktan, hukuksuzluktan, adaletsizlikten, soygundan, vurgundan, hırsızlıktan, tecavüzden, linçten bahsetmezler ya da korkmazlar fakat en büyük, en birinci, en korkunç şey içkidir.
Bu şoför de onlardan birisi işte.
Gereken cevap verilmiş; gerekli işlem yapılmış.

---

Maalesef şu açıklamayı yapma ihtiyacı da görüyorum:
İçki içmeyebilirsiniz, içkiyi sevmeyebilirsiniz, içki içeni tasvip de etmeyebilirsiniz. İster kişisel tercih olsun ister dini tercih olsun; fark etmez.
Fakat dingonun ahırındaymış gibi, saygısızca, saldırganca, karşıdakini boğarak bunu saçma sapan bir lafla veya bakışla ifade ederseniz bu size yakışmaz. Kimseye yakışmaz. İnsanlığa yakışmaz.
Aynısı içip içip şişesini tenekesini oraya buraya atan, milleti rahatsız edecek şekilde bağırıp çağıran, müzik açan dızzo barzolar için de geçerli.
Her şeyin başı karşılıklı sevgi ve saygı.

Ondan sonra yarın öbür gün bu tür bir değişik yolda üstlerine sürerse o zaman görürüm.

Hayretler içindeyim. Bisikletforum'da bile, en temel hakkı olan katlanır bisikletle toplu taşıma araçlarını kullanmak isteyen bir vatandaşa zorbalıkla engel çıkaran bir magandayı savunanlar var.

Diyeceğim tek şey, umarım misliyle sizin başınıza da gelsin. Yiyeceğiniz hakaret ve hatta dayak da yanınıza kar kalır.

Ekleme: Magandayı savunmak için o kadar edebiyat parçalamanıza gerek yoktu. "Kadının o saatte orada ne işi varmış?" diye yazmanız yeterliydi.

İbb şoförün lisansını askıya almış. Çok da iyi olmuş, içimin yağları eridi. Hadsizliğinden dolayı ekmeğini kaybetti. Umarım büyük ders olur bunlar gibilere.

Zaten yakında bu maganda gibiler hiç bir şekilde barınamayacak.

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Geri