Scudo Sports

İett şoförünün bisikletli yolcuya zorbalığı

2. Kısım şoför bisikletlileri alkol alırken görseydi otobüse Almaya bilirdi çünkü kabahatler kanununa göre ulu orta alkol almak suç. Kadın "alkol aldığımı nerden biliyorsun ağzımda maske var nasıl kokusunu aldın" diyor demekki alkol alırken görme yok! Alkollü kişi sarhoş değilse yani ne yaptığını bilecek kadar ayıksa bu otobüse almama gerekçesi olamaz. Bisikletler var bisiklete binen kişi sarhoş olabilir mi? Sarhoşken bisiklete binilebilir mi?

Yok ya şoför haksız. öncesine sonrasına gerek yok. Bence tabi.

Gereken yapılır inşallah. görgü tanıkların da dinlemek lazım.
"Ulu orta alkol almak" kabahatler kanununa aykırı değil. 5326 sayılı kanuna göre kabahat olan "Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda" bulunmak.

Scudo
Videodaki tartışma; şoförün ne o elindeki maymun gibi demesiyle başlıyor. Kadın da videoya çekmesem otobüse almayacaktın diyor. Yani görüntülerden önce muhtemelen bir otobüse alma-almama tartışması yaşanmış. Haksız yere, katlanır bisikleti, bomboş otobüse almamış. Kadın da kayda almış. Sonra mecbur izin vermiş. Ama kendine yedirememiş. Bu tarz adamların tipik hödüklüğü bir tartışmada kaybeden tarafsa bunu yediremeyip duruma uymayan oranda şiddet ya da davranışta bulunurlar. Buradaki de bana böyle bir durummuş gibi geldi. Bu bir de haklı çıkma çabasını alkol yalanıyla süslüyor. Kadın sarhoş değil ama bir insan sarhoş da olsa kimseyi rahatsız etmiyorsa kimse karışamaz.

Yazılanları okuduğumda çoğunlukla ön yargılı bir yaklaşım görüyorum. Evet kesinlikle şöförün tavrı kabul edilemez. Ancak olayın sadece bir bölümüne şahit olduğumuz için hemen karar vermek bence adil değil. Bayanın tavrı da çok matah değil. Onun da bence hataları var. Biraz art niyetli davranmış ve hakaret etmiş. Göründüğü kadarıyla tabiki. Tabiki olayı baştan sona izlesek çok farklı düşüne biliriz. Şöför ü linç edip hemen işinden gücünden etmek kolay gibi bu durumda. Ama yine söylüyorum kesinlikle bu tavırda yaklaşmaması gerekliydi. Olay bisiklet olayından çıkmış.

Yazılanları okuduğumda çoğunlukla ön yargılı bir yaklaşım görüyorum. Evet kesinlikle şöförün tavrı kabul edilemez. Ancak olayın sadece bir bölümüne şahit olduğumuz için hemen karar vermek bence adil değil. Bayanın tavrı da çok matah değil. Onun da bence hataları var. Biraz art niyetli davranmış ve hakaret etmiş. Göründüğü kadarıyla tabiki. Tabiki olayı baştan sona izlesek çok farklı düşüne biliriz. Şöför ü linç edip hemen işinden gücünden etmek kolay gibi bu durumda. Ama yine söylüyorum kesinlikle bu tavırda yaklaşmaması gerekliydi. Olay bisiklet olayından çıkmış.

Kesinlikle katılıyorum. Kadının yapmaya çalıştığı da bu zaten. Ülkede hukuk kavramı o kadar çalışmıyor ki, eline kamera alıp olayı istediği yönden çeken ve bunu daha iyi pazarlayan, sosyal medyada karşı tarafı linç ettirip kısa vadede sonuç almış oluyor. Bu çok yanlış.

Şoförün yaptıklarının savunulacak hiçbir yanı yok, bunda hemfikiriz. Ama ülkede hakkını aramanın yolunun hemen kameraya davranıp bağıra çağıra video çekmek olması da bir o kadar üzücü.

"Ulu orta alkol almak" kabahatler kanununa aykırı değil. 5326 sayılı kanuna göre kabahat olan "Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda" bulunmak.
35. Maddeyi söylemişsiniz ki bu madde alkol almanın halka açık alanda yasaklandığını dolaylı yoldan ifade eder. Elinde bira, rakı vs şişesiyle içerken gezmek toplumun huzurunu bozar zaten bu maddedeye göre şathoş olarak huzur bozmak eylemini gerçekleştirmiş olur. Kimsede alkol alan kişinin 3 dk sonra sarhoş olup olmayacağını garanti edemez o an kaç promil alkollü onu da anlayamazsın.

• Beğen
Tepkiler: SametUYNDRN
Ama ülkede hakkını aramanın yolunun hemen kameraya davranıp bağıra çağıra video çekmek olması da bir o kadar üzücü.

Ülkenin bu hale gelmesinde rolü olanların suçu.
Bir de şu açıdan bakınız; Ülkede kadına şiddet, kadın cinayetleri, tecavüzler ve bunların haberleri bunca artmışken kendinizi bir kadın yerine koyunuz. Hem bu suçlardan yakalanların bile bir kısmı salınıveriyor. Yani adalet de sarsılmış durumda. Elinizde erkek şiddedi ve gücüne karşı bir tek telefonunuz ve içinizdeki korku kalmış. Bisikletinizle işinizden evinize dönüyorsunuz. Katlanır bir bisikletiniz var. İş çıkış saatiniz belli. Böyle bir olay yaşasanız, bunca yaşnmışlıkların korkusuyla orada hakkınızı nasıl savunabileceksiniz ki? Kadın haksız dahi olsa, önce ona nazikçe yaklaşılmadıkça, onların bizlerden korkularının önüne geçemedikçe ben bir erkek olarak haklı olsam ne yazar?

@Mhmm@
Bir fiil, kanun ile yasaklanacaksa; bu dolaylı yoldan, ima ile falan yapılmaz. Fiilin kapsamı ne ise doğrudan o yazılır. Kabahatler kanunundaki sarhoşluk tanımının iki unsuru vardır: kişinin sarhoş olması ve başkalarının huzur ve sükunu bozması. Sarhoş olmayan biri veya yürüyemeyecek kadar sarhoş olsa bile sessiz sedasız içki içen birisi bu kapsama girmez.

Ayrıca, kabahatler kanunu madde 35'de "halka açık alan", "ulu orta" falan geçmemektedir. Alkollü eğlence yerleri dahil işyerlerini ve özel mülkleri de kapsar; pavyonda sarhoş olup olay çıkartana, hatta "Baykuş Cemil" gibi içip içip evinin balkonundan gelene geçene laf atana uygulanabilir.

Olayın başını izleyince durum netleşti. Şöför çok ayıp etmiş. Bayan gayet kibar yaklaşmış ve hakkını aramış. Burada art niyetli kişinin şöför olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi bence başına gelecekleri haketmiş. Ama işte görüldüğü gibi hoşgörü olmayınca çok basit bir olay nerelere gidiyor. Al kardeşim otobüse. Ne zararı var. Kendi aranmış.
@TrEddieMercury

Olayın başını izleyince durum netleşti. Şöför çok ayıp etmiş. Bayan gayet kibar yaklaşmış ve hakkını aramış. Burada art niyetli kişinin şöför olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi bence başına gelecekleri haketmiş. Ama işte görüldüğü gibi hoşgörü olmayınca çok basit bir olay nerelere gidiyor. Al kardeşim otobüse. Ne zararı var. Kendi aranmış.
@TrEddieMercury

Ben bu yoruma katılamıcam. Bana da şoför biraz daha haklı geldi bu videodan sonra. Yine söylüyorum, asıl videodaki yaptıklarını savunmak asla ve asla mümkün değil ancak olayın başına baktığımızda belli ki şoförün bilgi eksikliği var. Al otobüse geç kardeşim demek doğru değil çünkü bilmeden yapmaması gereken bir şey de yapsa işinden olabilir. Bana göre;

- Göster yönetmeliği otobüse alayım => Agresif ama yapıcı bir cevap
- Banane ben bincem diyip akbil basmak => Hem agresif hem de işi yokuşa süren, hiç de yapıcı olmayan bir davranış

Olayın başını gösteren videodan şoförün şiddet uyguladığı kısma kadar ne oldu bilemiyoruz. Dediğim gibi, hiçbir durum benim gözümde şiddeti meşrulaştırmaz. Ama ben olayın başında şoförü daha haklı buldum. Bisiklet Türkiye'de özellike toplu taşıma alanında yeni yeni popülerleşen bir araç. Tüm kurallara tüm toplu taşıma çalışanlarının hakim olmasını şahsen ben beklemem. Şu noktada videoya geçip olayı yokuşa süreceğime, açardım IETT'nin ya da ilgili başka bir kurumun web sitesini. Kuralları bulur şoföre gösterir binerdim.

Videonun daha otobüse binmeden bir muhabirin haber için çekim yapıyor gibi oluşu, otobüs şöförünü irite ettiği ve zorluk çıkararak inada bindirdiği anlaşılıyor...
Hanımefendi ya çok güçlü sezgilerle (yaşanabilecekleri önceden hissederek) çekime başlamış ya da daha önceden kendisinin yada başka birinin yaşadığı bir tartışmanın yeniden yaşanma olasılığına karşı önlemini almış...

Anladığım kadarı ile mevzu farklı burada. Bisiklet katlanır bisiklet. Toplu taşıma kullanımı için herhangi bir kısıtlama ok onlara, gün saat farketmiyor yani.

Olay başka bir mevzu üzerinden başlamış gibi, bakalım inceleme sonucu ne çıkacak.
Bana da olay aslında başka gibi geliyor. Yinede sürücünün hareketi yanlış diye düşünüyorum.

Güncelleme: İzletiyi sonradan gördüm. Bence de sürücü hatalı. Şu duruşunu, tavrını gördükten sonra.

Ben bu yoruma katılamıcam. Bana da şoför biraz daha haklı geldi bu videodan sonra. Yine söylüyorum, asıl videodaki yaptıklarını savunmak asla ve asla mümkün değil ancak olayın başına baktığımızda belli ki şoförün bilgi eksikliği var. Al otobüse geç kardeşim demek doğru değil çünkü bilmeden yapmaması gereken bir şey de yapsa işinden olabilir. Bana göre;

- Banane ben bincem diyip akbil basmak => Hem agresif hem de işi yokuşa süren, hiç de yapıcı olmayan bir davranış

Olayın başını gösteren videodan şoförün şiddet uyguladığı kısma kadar ne oldu bilemiyoruz. Dediğim gibi, hiçbir durum benim gözümde şiddeti meşrulaştırmaz. Ama ben olayın başında şoförü daha haklı buldum. Bisiklet Türkiye'de özellike toplu taşıma alanında yeni yeni popülerleşen bir araç. Tüm kurallara tüm toplu taşıma çalışanlarının hakim olmasını şahsen ben beklemem. Şu noktada videoya geçip olayı yokuşa süreceğime, açardım IETT'nin ya da ilgili başka bir kurumun web sitesini. Kuralları bulur şoföre gösterir binerdim.

Katlanır bisikletin 4-5 katı büyüklüğündeki 20-25 kiloluk valizler ile binmenin rutin olduğu bir havalimanı hattı bu. "Göster yönetmeliği otobüse alayım" demek kesinlikle yapıcı falan değil, işi yokuşa sürmek. Yolcunun kıyafetini beğemeyip "kareli gömlekle otobüse binemezsin, binilebiliyorsa yönetmelik göster" demekten çok da farklı değil...

Kamuya hizmet eden kurumlarda çalışan insanlar kendileri ile ilgili her türlü mevzuatı bilmek zorundalar. Belki de şoföre bilmediğini söylediğiniz o mevzuat tebliğ edilmiştir ama toplum olarak okumayı sevmiyoruz ve işte o okumadan imzaladığımız her türlü belge kimi zaman farklı yollarla başımıza bela açabiliyor. Sonuç olarak şoför kendisi ile ilgili her türlü mevzuatı bilmek ve o mevzuata uygun davranmak ZORUNDA.

Katlanır bisikletin 4-5 katı büyüklüğündeki 20-25 kiloluk valizler ile binmenin rutin olduğu bir havalimanı hattı bu. "Göster yönetmeliği otobüse alayım" demek kesinlikle yapıcı falan değil, işi yokuşa sürmek. Yolcunun kıyafetini beğemeyip "kareli gömlekle otobüse binemezsin, binilebiliyorsa yönetmelik göster" demekten çok da farklı değil...

Kamuya hizmet eden kurumlarda çalışan insanlar kendileri ile ilgili her türlü mevzuatı bilmek zorundalar. Belki de şoföre bilmediğini söylediğiniz o mevzuat tebliğ edilmiştir ama toplum olarak okumayı sevmiyoruz ve işte o okumadan imzaladığımız her türlü belge kimi zaman farklı yollarla başımıza bela açabiliyor. Sonuç olarak şoför kendisi ile ilgili her türlü mevzuatı bilmek ve o mevzuata uygun davranmak ZORUNDA.

Teşekkürler bilgilendirme için. Bu kadar net ve bilinen bir durum olduğunun farkında değildim. Şoför bunu bildiği halde bu tarz ukala bir davranış gösterip zorbalık yaptıysa söylenecek hiçbir şey yok zaten.

Hayretler içindeyim. Bisikletforum'da bile, en temel hakkı olan katlanır bisikletle toplu taşıma araçlarını kullanmak isteyen bir vatandaşa zorbalıkla engel çıkaran bir magandayı savunanlar var.

Diyeceğim tek şey, umarım misliyle sizin başınıza da gelsin. Yiyeceğiniz hakaret ve hatta dayak da yanınıza kar kalır.

Ekleme: Magandayı savunmak için o kadar edebiyat parçalamanıza gerek yoktu. "Kadının o saatte orada ne işi varmış?" diye yazmanız yeterliydi.

Dün akşam Kadıkoy İskeleden Katlanır Bisikleti ile E-10 hattına gitmek isteyen bayan arkadaşımızın başına gelenler.

Yine bir utanç
Eğitim eğitim eğitim... Hala katlanır bisikletlerin her saatte alınabildiğini bilmeyen bir şoför varsa sistem hatalı,insan hatalı,"cehalet" aldı başını gidiyor.
Cebimizde belediyenin yazısıyla mı dolaşmamız lazım ispat için.
Daha çok yolumuz var...
:(

Bende tam fikir sahibi olamadım şahsen,olayın başlangıcı ve bu haddeye varma sebebi,olayın seyrini değiştirir.
Katılıyorum...Sebebi bilmeden sadece sonuca bakıyoruz...Tabi şiddet, özelliklede kadına olanı tasvip etmek mümkün değil..

Geri