Scudo Sports

İBB'de Rukiye Demirci'nin Bisiklet Şefliği görevinden alınması.

Taygun Kon

Forum Demirbaşı
Tepki
1.487
İsim
Taygun K.
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Bazı arkadaşlarimızın da katıldığı "İBB Bisiklet Çalıştayı"nda belediye bünyesinde bir bisiklet şefliği kurulmuştu. Bu şefliğin başına da senelerdir işine bisikleti ile gidip gelen, "Bisikletli Kadın İnisiyatifi" üyesi Rukiye Demirci getirilmişti.

Ancak 17 Nisan itibariyle Rukiye Demirci bu görevinden alındı. Bisikletli Kadın İnisiyatifi ise bu durumu sosyal medya hesaplarından şu şekilde duyurdu.

"Ocak ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Bisiklet Şefliği, uzun yıllardır İBB'de şehir plancısı olarak görev yapan ve İstanbul'da belediyedeki işine bisikletle gidip gelen Rukiye Demirci şefliğinde çalışmaya başlamıştı.

Şef olarak İBB şehir plancısı ve yıllardır birlikte bisiklet sürdüğümüz Rukiye Demirci atanınca umutlandık ve ona ihtiyaç duyduğunda destek olmaya hazırdık.
Dün itibariyle, Rukiye Demirci görevinden alındı. 💔

3-4 ay önce alınan karar neye dayanarak alınmıştı da şimdi o karardan vazgeçildiği bilmek istiyoruz.
İBB'nin içerisinde bisiklet şefliğine çok güzel katkıları olacak insanlarla bir ekip kurmak ve birlikte çalışmak yerine üstelik yaşadığımız bu zor dönemde neden görevden alma yönteminin tercih edildiğini bilmek istiyoruz.

İstanbulluların, işine bisikletle gidip gelen bir bisiklet şefine ihtiyacı var. İstanbulluların ve Türkiye'nin her gün bir kadının öldürüldüğü bir ülkede alanında lider kadınlara ihtiyacı var. "

Akabinde Rukiye Demirci'nin görevine iade edilmesi için Change.org üzerinden bir kampanya başlatıldı.
(link)

Kampanya metninde 3-4 ay önce alınan kararın neye dayanarak alındığı, Bu süreçteki faaliyetlerin ne aşamada olduğu ve Rukiye Demirci'nin neden görevden alındığının açıklanması istendi.

Scudo
Bisiklet işlerinde para yok, rant yok, yandaş besleme imkânı yok.
Eee doğal olarak İstanbul Şehremini bir Laz Müteahhit olunca böyle şeyler de normal oluyor.
Şaşırmadım.
İstanbul hâlâ Bizans oyunlarıyla yönetilmeye devam ediyor.
Kuklacı aynı, kuklalar değişti.
Temaşaya gel vatandaş!
İBB İstanbul Bisiklet Çalıştayı

Şu konu başlığı altına yazdığım tezleri daha birkaç ay geçmeden kanıtlanmış olmasına sevinemiyorum. Belki bu sefer yanılırım da İstanbul bisikletli bir yaşama kavuşur diye içimden geçiriyordum. Üzgünüm, yanılmadım. Keşke yanılsaydım.

Şahsi fikrim olarak işe ne ile gidip geldiği ve kadın olması benim için pozitif ayrımcılık sebebi değil. Oraya yazılması gereken ise 3-4 ayda şunu şunu yaptı, şu taslakları hazırladı sundu, şu planlara başlandı, bunu bunu yapmak istedi bunlar şunlarca engellendi çat çat yazacaksın. Kadındı, liderdi, bisikletçiydi falan faso fiso. @Ali Kılıç 35.5 hocam sana da aynen katılıyorum.

@Gkt34 şahsen ben de benzer fikirdeyim.
Change Org kampanya metnini okudunuz mu bilmiyorum ama kısaca yazdığım gibi:
"3-4 ay önce alınan kararın neye dayanarak alındığı, Bu süreçteki faaliyetlerin ne aşamada olduğu"

Bunları sormak için baya geç olmadı mı sizce de ?
İlla biri bir olayla görevden mi alınmalıydı ?

ortada bi haksızlık olsaydı bunu kendisi söylemeden durmazdı diye düşünmekteyim. Sebebi ise göreve başladığından beri ortaya bir şey koyduğunu veya çalıştayın ikinci-üçüncüsünün düzenlendiğini veya başka bir çalışma/plan paylaşıldığını görmedim duymadım.

• Beğen
Tepkiler: monder33
@mali.ozdemir @Gkt34 Bisikletli Kadın İnisiyatifi Instagram hesabının altında yönelttiğim bir soruda (özel mesajlaşma olmadığı için rahatlıkla paylaşıyorum).

Merhaba, bilgi için teşekkürler. Fakat kendisinin twitter üzerinde açıklamasına bakmak için yaptığım araştırmada bir sonuç alamadım.

Çalışta tarihi 7.2.2020, daha sonra 14.2.2020 de mail olarak gelen çalıştay sunum raporu var ve en kısa sürede çalıştay raporunun da mail olarak geleceği belirtilmesine rağmen bu konu da gelen hiç bir mail yok.

İBB Şefliğinin twitter sayfası da o dönemden beri sürekli takip ettiğim sayfa olmasına rağmen şu ana kadar yapılan bir proje veya çalışma gözükmemekte.

Görevden alına tarihi ise 18.4.2020 arada boş geçen uzun bir süre var, benim burada belediyeden de cevap beklememe rağmen, bu zaman kadar ortada ne gibi bir çalışma, proje ve argüman vardı bu kafam da daha çok merak ettiğim konu.

Bu bilgilere ulaşamadığım sürece de süreci takip etmeyi tercih ederim. Teşekkürler.

merhabalar. Çalıştay raporunu bisiklet şefliği ekibi olarak çoktan hazırladık ve bitirdik. İnanın belediyede işler uzaktan görüldüğü gibi yürümüyor. Uzun ve zorlu bir mücadelenin ardından görevden alınmam sanırım bunu biraz olsun açıklar..

Verdiği cevap beni de hiç tatmin etmedi.

Ama buna rağmen kampanyayı da imzaladım, çünkü belediyenin planı var mı yok mu açıklamasını bekliyorum. Şeffaflık diye geldiler, bu yüzden şeffaf olmalarını da bekliyorum.

• Beğen
Tepkiler: Gkt34
@monder33 Yüksek lisans mimarlık mezunu bir arkadaşımla mükemmel bir bisiklet güzergarhı hazırladım araya korona meselesi girince rafa kaldırdım. bunu ben bile birkaç gün içinde düşünüp planlayabiliyorsam belediyede bu işin içinde olanlar için zor olmasa gerek. Bence çalışmalar rafa kaldırılmış olmalı. Araba satıcıları veya taksici kesim güzel ödeme yapmış olmalı.
kişisel görüşüm bu yönde

• Beğen
Tepkiler: Gkt34 ve monder33
Geri