Scudo Sports

İBB İstanbul Bisiklet Çalıştayı

cuma günü sabah saat 9da, serkanın da dediği gibi kravatlılar toplanıp bisikletli ulaşımın geleceğini tartışacak öyle mi?
o gün ve o saatte kim gelebilir ki allasen?

hani sosyal medyada çok gördüğümüz bir "islam kadın konferansı" görseli var ya, bir tane kadın yok, onun gibi bir görüntü olmaz umarım.

Scudo
Bi problem çıkmazsa gitmeyi planlıyorum, hayırlısı

Keşke istanbul'da olsam da gitsem yaaa.
Giden arkadaşlar ne oldu ne bitti ne tartışıldı, kaç kişi vardı vs. buraya yazsa çok iyi olur aslında.

@Kuzey Ege Haklısınız ama şöyle bir sorun var.
Gelin Birlikte Çıkaralım! 2 Kasım İzmir Belediye'yi düelloya davet ediyoruz! Linkteki konuyu az çok takip edenler olmuştur ve sonuç olarak başarılı olamadı. Yönetici ya da ilgili kişiler eksikti. Bu çalıştaya gereken ilgi verilmez ise @Serkan Mıstınoğlu Beyin dedikleri gibi olacak ve üzülen yine biz olacağız. Ayrıca daha sonrasında İstanbul'da ki bisiklet sever topluluklar, dernekler bir eylem ya da farkındalık yaratmak için oluşturdukları etkinlikte istediklerini alamayacaklar. Madem ki haftaiçi olması uygun değil bu etkinliğe katılacak olan dernekler tarih ile ilgili istekte bulunabilirler, Eğer gerçekten hakedilenin alınması isteniyor ise.

Çook uzun yazmıştım da, sonra düşündüm ve sildim. Okusanız da hiçbir şey değişmeyecek :harika: Gerek yok! Değmez. Günlük binlerce kişinin girdiği forumda şu konuya 3 günde 12 farklı kişi cevap yazmışsa ben buraya ne yazarsam yazayım, sadece kendimi avuturum

Son düzenleme:
@Serkan Mıstınoğlu okumak için bilgisayara geçtim silmişsin, üzüldüm valla :)

Bisikletin sadece bir ulaşım aracı değil işin biraz daha turistik boyutunu düşünen biriyim. Düşünsenize bir bisiklet rotası var, rota üzerinde kültür-sanat etkinliklerinin, fuarların olduğu veya doğayla iç içe bisikletle gezebilceğimiz bir patika. Bu patikaya ibb otobüsleriyle ulaşanların akbiline isbike için 2 saat ücretsiz kullanım tanımlanıyor. Mesela Kemerburgaz Orman'ı halka açılcak bu baharda, neden oraya çeşitli zorluklarda 2 3 tane mtb parkuru yapılmasın, bunun reklamları başarılı bir şekilde yapılırsa, Avrupadaki sporcularda illaki deneyimlemek isticektir. Bu tarz yatırımların geri dönüşü zaman alır belki ama mutlaka karşılığını verir. Ya da ne biliyim çeşitli mecralarda Reddbull'un falan düzenlediği şehir içinde geçen yarışlar var..Bunlar İstanbulda olamaz mı bence çok daha güzeli olur...
Ama öncelikle bisiklete bakış açımızın milletçe değişmesi gerektiği konusunda hepimizin hemfikir olduğumuzu biliyorum. Yıl 2020 21. yy dayız ve hala bisikletin bir kara taşıtı olduğunu bilmeyen insanlar var, gerçekten çok vahim. Bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu, gerek cezai yaptırımlarla, gerek kamu spotlarıyla veya metro metrobüslerde gördüğümüz tanıtım filmleriyle insanların bilinç altına yerleştirmeliyiz. Mesela, pendik kadıköy sahil şeridini bir fiil kullananlar var aramızda..zabıtaların burda gezip, yolu ihlal eden yayaları, kuralları ihlal eden bisiklet sürücülerini 6 ay sözlü şekilde uyarıp bir algı oluşturmaya başlayalım, 6 ayın sonunda insanlarda bir altyapı oluşucaktır, akabinde uymayanlara para cezası oldukça bilinçlendirici bir uygulama olacağı kanısındayım. Veya pilot ilçe seçip ulaşımı bisikletle yapılmasına teşvikte bulunalım ama bisiklet yoluna parkeden arabayada, pilot bölgede olduğu için ekstra ceza yazılmasının talebinde bulunalım vsvs..
Eminim bu tarz fikirleri olan sadece ben değilimdir ve fikirlerini dile getirmek isteyen herkes orda olur ve bizede bu imkan sağlanır.

Katılımın az olacağını tahmin etmiştim. Ancak bu noktada duyarsızlığın yanı sıra bir öğrenilmiş çaresizlik söz konusu. Ben en azından yeni başkanın yaklaşımının farklı olduğunu düşünenlerdenim. Bizde çok konuşulan, ancak ülkede kararları bir kişinin aldığı siyasi iklim hakim olduğundan, istanbul şehrinin o bir kişisi bisikleti, bisikletliyi seviyor, bisikletli ulaşıma inanıyorsa eğer bu iş olur.
Bundan önce aynı mekanda yapılan obeziteyle mücadelede bisikleti araç olarak kullanan bir kampanyanın toplantısına kamu görevlisi olarak katılmış biri olarak, bisikletli ulaşım konusunda o gün ne kadar ümitsizsem, bugün o kadar ümitliyim diyebilirim.
Serkan bey forum bir süre daha kanyonu, speycılıdı, kanondeyli konuşmaya devam eder.
Bilmiyorum Markasına bakmadan pedala basmak gerek belki biraz da.
Gittiğim tanınmış bir bisikletçide belediyenin bisiklet taksilerinin montajına şahit oldum geçenlerde. Bence ümitvar olalım.

Çook uzun yazmıştım da, sonra düşündüm ve sildim. Okusanız da hiçbir şey değişmeyecek :harika: Gerek yok! Değmez. Günlük binlerce kişinin girdiği forumda şu konuya 3 günde 12 farklı kişi cevap yazmışsa ben buraya ne yazarsam yazayım, sadece kendimi avuturum
ben zamanın birinde avrupa yakasında veledrom istiyoruz diye başlık açtım da haftalarca mücadele etmeme rağmen change.org'da 1200 imza zor toplayabildim. ki olayın içine sadece forumu değil, facebooktaki bisiklet sayfalarını, yakın eş dostu vs dahil etmemize rağmen... hatta sağolsun arkadaşlarımız ekşide bile gündem oluşturdular.
forumdaki o kadar bikeci zahmet edip de bir imza bile vermedi. aliexpressteki 2 dolarlık 150,000 lümenlik arka ışık başlıklarından fırsat bulamadılar.

ben de ondan sonra bıraktım bu işleri. kimin ne hali varsa görsün.

@Serkan Mıstınoğlu @sametmrc beyler hayal gücünüze bayıldım gerçekden siz ne sanıyorsunuz 1000,10.000 yada 100.000 bin bisikletli her ilden, her ilçeden gelecek ve bu iş olacak öylemi?bize masmavi ve jilet gibi yollar gelecek o yollarda hiç mangalcı,patenci,martıcı, motorcu olmayacak yani o yollar bize ait olacak ulaşım da sıkıntı olmayacak bisikletliler çoşacak da ,çoşacak ve bu ülke de olacak bunlar bir babayiğit çıkacak yapacak trafikde bize de bu sevgili halkımız saygı ve sevgi gösterip yol verecek ezilmeyeceğiz ve ölmeyeceğiz:acpsnr: biz okadar etmiyoruz kusura bakmayın size göre bu şimdi duyarsızlık ama bana göre de GERÇEKCİLİK önce yaşadığınız coğrafyayı ve insanlarını tanıyın bence sonra hayaller kurun derim.ben bu filmi daha önce de gördüm.

Hayatinizda 1 gun bile ayiramayacaginiz bir konuysa bisiklet, yatin uyuyun zaten. Ben isi gucu asar giderim. Kim ne yapar umurumda degil. Surekli ayni afalamalar surekli ayni bahaneler...

Evet gercekci olalim diyen arkadasa katiliyorum. Eger israrla istemezsek kimse bize birsey vermeyecek dogru.

Kimiside demiski cuma gunumu yapilir neden hafta sonu degil.

Valla bende IBB baskani olsam, bende hafta ici bir gunu secerdim. Bakalim kac kisi gercekten bu ise gonul vermis bu sekilde daha net gormus oluruz diye dusunurdum.

Hafta sonu olsa giderdik mantigi, zaten, bisikletle isi olmayan, bu spora gonul vermemis, ancak arada bir binip biraz vakit gecirmek isteyenlerin isidir. Emin olun dunyanin hicbiryerinde boyle tipler icin hicbir devlet yada yerel yonetim kilini kipirdatmaz.

Sahsen ben tek basimada olsam gidicem. Bu sporda daha yeniyim ama az cok, bu sehirdeki bisikletcilerin yasadiklari sorunlari az cok gorme sansim oldu. Firsat verirlerde dile getiririm tek basima.

Cunku bu artik bizim degil, cocuklarimizin ve varsa torunlarimizin sorunu olacak. En azindan onlara, adam gibi bisiklete binip islerine, tatillerine, yada sporlarina gidebilecekleri yollar birakabilirsek ne mutlu bize.

İstanbul'da Dernekler Katılıyor. Bisikletliler Meclisinde gündeme gelmişti, her dernek, grup kendi isimleriyle hazırladığı dosyayı sunacak. Bisiklet federasyonu ayın 5 ve 7 si arası Konya'da Antrenör eğitim semineri koyması iyi olmadı
(link)

Şahsen katılıp naçizane kendi yaşadığım güçlükleri bir şekilde dile getireceğim. Bu genel de olabilir yaşadığım semt itibariyle bölgesel de olabilir.

İmkanı ve fırsatı olup da katılmayan ileri de şikayet etmesin.

@Serkan Mıstınoğlu gardaşım yazını okumuştum silinecek boş lakırtılar değildi, Allah emeğinin karşılığını versin, Allah razı olsun, unutma her güne bir sadaka düşer, maşallah deyip yazdıklarını okuyanlardanım bildiğinden cayma, hem karikatürlerinlede çoğu zaman gülü:harika:msetiyorsun beni, üzme kendini Can

Kayıt yaptırdım. Kurum kısmına 4 yaşını aşmış olan "Yolda ve Birlikte" bisiklet grubumuzun adını yazdırdım :) Bir sağlık sorunu olmazsa orada olacağım.

Tek bir çalıştaydan mucize beklememek lazım ama unutmayın ki her yol ilk pedalla başlar.

Değerli forum üyesi arkadaşlar bazı yorumlarda hafta içi olacak çalıştaya katılmayan bisiklet kullanıcılarını eleştiren yazılar var ve görüşlerine saygı duyuyorum. Ben hafta içi çalışma saatleri içinde katılamayan bisiklet sürenler denim. Bende şöyle bir yol izleyeceğim önce başkana mail göndereceğim (göndermiş bulunuyorum) sonra çalıştay ile alakalı iletişim numarasını ardından da b.başkanlık iletişim numarasını arayıp ricada bulunacağım, çalışma saatleri dışında bizlerin de düşüncelerini öğrenmeli. Herkese saygılar.

Bu gibi etkinliklere katılan, emek harcayan arkadaşları gerçekten çok cok takdir ediyorum, kalplerini de kırmak istemiyorum yanlış anlamasınlar ne olur ama malesef yerel yonetim bazındaki çabaların etkisiz olduğunu düşünüyorum. Sebebi de bisikletin, özellikle ulaşım için kullanılmasını arttıracak en büyük etkinin bisikletçi güvenliği olduğunu düşünüyorum. Bu konuda yapılmış pek çok çalışma/araştırma var. Elbette yanılıyor olabilirim, farklı düşünenler vardır onlar da sebebini söyler, beni düzeltirlerse memnun olurum.

Bisikletçi güvenliğinin sağlanmasında pek çok aşama var, bunlardan ilki ve en önemlisi ise kolluk kuvvetlerinin bisikletçilerin haklarını koruması. Öncelikle bu olmadan ne yapılırsa yapılsın güvenliğin sağlanmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. Kolluk kuvvetlerini bu konuda yönlendirecek olan da yerel yönetim değil, merkezi yönetim. Eğer bir şekilde bisikletçiler sesini duyuracaksa, baski yapacaksa, katılımda bulunacaksa bu merkezi yönetim bazında olmalı. Gerçi bunu da soylemek kolay, pratikte iktidara karşı sesini duyurmak malesef hem kolay değil hem de riskli.

Bu demek değildir ki yerel yönetim bisiklet konusunda tamamen etkisiz ama Istanbul'a yüzlerce km bisiklet yolu yapsalar da güvenliği yine kolluk kuvvetleri sağlayacak. Bisikletlilere şerit ayırdılar diyelim, belediye buraya araçların girmemesini ya da denetlemesini yapması mümkün mü? mevcut durumda trafik polislerinin dahi bisikletle ilgili kanunları bildiğine şüpheliyim.

Bisikletin yoğun kullanıldığı ülkelerin hepsinde araç sürücülerinin en büyük kabusu bisikletliye çarpmak. Bisiklet - otomobil yolu kesişimlerinde otomobil, tramvay, otobus sürücüleri hepsi kurallara çok hassas şekilde uyuyor. Aksini yaparlarsa hem çok ağır şekilde cezalandırılıyorlar hem de kendileri de bisiklet sürücüsü oldukları için empati yapabiliyorlar.

Neyse, gösterilen çaba elbette boşa değil ama trafik kuralları bisikletliler için uygulanmadığı sürece etkinin çok kısıtlı kalacağını düşünüyorum.

Geri