Scudo Sports

Hub Temizliği ve Ses ayarlaması

Tepki
30
Bisiklet
Kron
Shimano RS10 jant seti kullanıyorum. Hub temizliği konusunda merak ettiğim iki şey var

Birincisi , jantın akıcılığını ve sürüş kalitesini arttıracak kadar gerekli bir işlem mi , öyleyse de kaç km'de bir yapılması gerek? Nasıl yapılır nelere dikkat edilmelidir ?

İkincisi de pedal çevirmeyi bıraktığımızda çıkan sesi arttırmak için neler yapmamız gerek , akıcılığı etkiler mi bu ?

Yakalamak istediğim hub sesi :

• Beğen
Tepkiler: bonder76
Scudo
Ugrasma bozarsin sete yazik edersin. osesin yukselmesi icin icinin gresini wd40 la temizlemen gerekir. Ama bu seferde surtunmeden dolayi seti bozarsin.

Hedeflediğin ses için o göbeği alman lazım,elindekini öyle yapamazsın.

Gökhan Kutluer'in blogunda şöyle bir (link) yazıyla karşılaştım.

Ben de göbek değişimi olmadan bunun olmayacağını düşünüyordum ama forumda gördüğüm bir yazıdan sonra ve bu yazıyla da neden olmasın dedim kendi kendime. Bir performans kaybı elbette olacaktır diye düşünüyorum ama hub'ların çalışma sistemlerini bilmediğim için sonuçları kestiremiyorum tam olarak. Deneyen , uygulamış birisi onay vermeden de setime zarar verme niyetinde değilim

@Bedirhan Yorulmaz

Shimanoda tirnaklar kapali sistemdir ve ses arttirimi yapamazsiniz en fazla yukarida bahsedilen temizlik ile birazcik artar buda surtunmeden kaynakli zarar verir.sesi arttirilan daha dogrusu arttirmak icin acik tirnakli sistemlerde tirnaklari ittiren yayi acarak sertlestirme yontemi uygulanir ki buda yayin ozelligini bozdugundan ileride kotu sonuclar dogurur.kisacasi orjinali bozmamakta fayda var.

• Beğen
Tepkiler: Imlampre
Eski göbeklerde bunun için mudahale yapabiliyordun bu kadar sesli olmasını istiyorsan ya yağsız bırakacaksın yada tırnakların yaylarını daha fazla gerilmesi için eğmek gerekecek takılarak ses çıkaran birşey olduğu için sürüşü etkileyecektir eski tip göbeklerde ilk haline dönüş mümkün yeni tip göbekleri kurcalama derim bu sesi veren göbek satın almak daha mantıklı

@meseduzu
Sessiz gitmesi daha iyi değil mi? Yani ne kadar çok gres o kadar az sürtünme değil mi?

Ben rublemi temizliyeyim derken yanlislikla gobege balata spreyi siktim ve sesi artti ama gobegin zarar gormesinden korkuyorum acikcasi.Yeniden yaglamayi bile dusunuyorum.

Benim bisikleti ilk aldığımda jant göbekleri daha çok ses yapıyordu, ancak şimdi azaldı.Bunun sebebi kirlenmiş falan olması mı göbeklerin? Daha 5 sürüş falan yapıldı.Ayrıca yılda bir kez göbek temizliği yapılmalı diye okumuştum.

hub ın içinden tık sesi geliyor açıp temizlemek mümkün mü

@mali.ozdemir tabi ki mümkün. bahsettiğiniz ses nasıl bişey video çekmeniz mümkün mü?

@Bedirhan Yorulmaz

Shimanoda tirnaklar kapali sistemdir ve ses arttirimi yapamazsiniz en fazla yukarida bahsedilen temizlik ile birazcik artar buda surtunmeden kaynakli zarar verir.sesi arttirilan daha dogrusu arttirmak icin acik tirnakli sistemlerde tirnaklari ittiren yayi acarak sertlestirme yontemi uygulanir ki buda yayin ozelligini bozdugundan ileride kotu sonuclar dogurur.kisacasi orjinali bozmamakta fayda var.
bi de yukarıda bi arkadaş böyle bişey demiş bu hatalı. bisiklette uğraşan adam için "kapalı sistem" diye bişey yoktur. her şey bağırsağına kadar demonte edilip tekrar monte edilebilir. freehub'daki ratchet mekanizması da açılabilir ve tırnaklardaki yağın kıvamını değiştirerek tırtır sesi azaltılabilir/arttırılabilir.

@can_celik

zincir ve ruble yeni temizlendi daha yağlanmadı, vites ayarında sıkıntı yok. ses göbekteki hubdan geliyor. bilyelere kadar temizleyip gressledim ama hub ı açamadım

@mali.ozdemir ses dediğin gibi cırcır mekanizmasından geliyor, freehub'dan yani. (sadece "hub" denince göbeğin tamamı anlaşılıyor bilgin olsun. hub bizdeki "teker göbeği"nin ingilizcesi). bilya boşluğunu ayarlamak için yaprak anahtara ihtiyacın var yalnız. freehub'ı yaprak anahtarsız sökebilirsin ama tüm iş bittikten sonra yaprak anahtar gerekiyor. eğer bu işlerle ilgileniyorsan ve ilgileneceksen kendine bir yaprak anahtar almanı öneririm. almak istemezsen her şeyi topladıktan sonra sadece bilya boşluğunu yapmak için bir bisikletçiye gidebilirsin. bu freehub'ı sökme videosu (anahtar alacaksan 02:30'da tuttuğu iç tarafı konik somunun (cone) ölçüsüne göre alırsın):

freehub'ı açma :

• Beğen
Tepkiler: mali.ozdemir
@can_celik kurbağacık anahtarıyla o parçayı tutup somunu sıktım kapatırken. tam sıkamadıysam ses yapabilir mi

Geri