Evet, eğer Huawei ABD ile anlaşamazsa ARM lisansını da kaybedecek, dolayısı ile Kirin'e de elveda diyebilirsiniz. Bu aslında google'ı kaybetmekten daha kötü onlar için. Bi de bu firmalar Huawei ile bu işlerini bitirmekten hiç keyif almıyorlar onu da ayrıca belirteyim. Huawei bu firmalara sağlam paralar ödüyor lisans ücretleri için. Bu işten Amerikan şirketleri de zararlı çıkıyor yani, sadece Huawei değil. Fakat işte ABD'nin çıkarları söz konusu olduğu için herkes tıpış tıpış Trump ne karar aldıysa uygulamak zorunda.
Huawei "kendi işletim sistemimi bu sene sonuna kadar çıkaracağım" gibi talihsiz bir açıklama yapmış. Neymiş android uygulamaları ile uyumlu olacakmış. Bu piyasadaki telefonları satılmaya devam etsin diye yapılmış bir panik açıklamadan başka bir şey değil. Eğer bu işletim sistemi gerçekse bile, gmail, youtube, maps gibi google lisanslı uygulamalar olmadan gelecek (hatta whatsapp ve facebook ve instagram da olmayacak büyük ihtimalle. Siz içinde bunlar olmayan akıllı telefonu kime satacaksınız

, bunları indirip kurmanızı sağlayacak bir "app store" da olmayacak içinde, ayrıca bankacılık uygulamaları kullanan biriyseniz, o uygulamalar kesinlikle bu yeni işletim sistemi ile çalışmayı reddedecektir. Ayrıca hangi düz telefon kullanıcısı internetten apk bulup indirip kurma derdine girer ki, hem bu sideload'ların ne kadar stabil olacağı da meçhul. Ek olarak ARM lisanslarını kaybettikten sonra hadi diyelim kendi kafasına göre işlemciler üretmeye başladı Huawei, bu işlemcilerin Android uygulamalarını aynı performansta çalıştırması, stabil çalıştırması asla mümkün değil. Tüm bu uygulamalar ARM mimarisi baz alınarak yazılıyor çünkü.
Huawei'nin kendi "app store"ını kurması ve bunun da tüm dünyada popüler olması ise tamamen boş bir hayal. Samsung bundan bir kaç sene önce kendi işletim sistemini (Tizen) çıkaracaktı, ne oldu? Hiç Tizen'li telefon duyan/gören var mı aranızda? Tizen şu anda sadece Samsung'un televizyonlarında ya da beyaz eşyalarında kullanılıyor. Yıllardır var olan akıllı telefon ekosistemlerine bir yenisini eklemek ve son kullanıcıyı bu yeni sisteme çekmek, eğer başarılı olmazsa milyonlarca doların çöpe gitmesi demek. Nokia ve Microsoft gibi iki dev bile, hem de batılı firmalar olarak, Windows tabanlı akıllı telefonlar tutmayınca dükkanı kapatıp gitmek zorunda kaldılar. Nokia şimdi Android cihazlar satıyor.
Yani batılı firmaların, batı kültürünün içinden çıkmış firmaların beceremediğini, dünya ile alakası olmayan, kendisini dört duvar arasına sıkıştırmış, tüm teknolojisi ters mühendislik üzerine kurulu bir ülkenin şirketi yapacak öyle mi? Geçiniz.
Bu arada Çin'in üretim sanayisini küçümsemiyorum. Bizim bu konuda bir Çin olabilmemiz için kırk fırın ekmek yememiz gerektiği de ortada.