Scudo Sports

Huawei

Cevat_MD

Forum Bağımlısı
Tepki
2.080
İsim
Cevat Bayhan
Başlangıç
2011—12
Bisiklet
Corratec
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
(link)

Google aldığı karar ile birlikte Huawei ile ilişkilerini askıya aldı! Huawei (link) için erişim kısıtlaması ile karşı karşıya!

Daha 15 gün önce 2 bin TL verip yeni Huawei telefon almış bir arkadaşınız olarak diğer huaweiciler gibi yaramız büyük...:kötü:
Sağlık uygulamasını aktif kullanıyor hatta saatini almayı da düşünüyordum.

Demek ki neymiş; artık tanklı toplu savaşların modası geçmişmiş.
Bundan sonra böyle ekonomik savaşlar olacak. Kendi teknolojini, kendi yazılımlarını oluşturmaz her konuda bu şirket ve ülkelere göbekten bağlı olursan olacağı budur.

Scudo
Huawei, kendine has yeni bir işletim sistemi oluşturabilirse işi kurtarır. Ama zor görünüyor. Bu işi microsoft ve nokia bile beceremedi.

• Beğen
Tepkiler: lightningstrike
Kendi isletim sistemini yaparak 3. isletim sistemi olarak piyasada tutunmasi imkansiz,bence sorun çözülür cok da endişelenmeye gerek yok

• Beğen
Tepkiler: notforheaven
Bir anda yükselen bir firma. Ve artık kaliteli modeller çıkarıp devleri gölgesi altında bırakınca ee tabi haliyle harekete geçtiler.

Android platformu açık kaynak bir içeriktir; alacak kişilerin ya da hali hazırda kullanan kişilerin güncelleme almak gibi bir korkusu olmasın. Google'un lisanslı içeriği temizlenerek saf android ile güncellemelere devam edeceklerdir ki zaten Huawei kullandığı android sürümlerini oldukça özelleştiren bir firma. Huawei gelecekte kullanmak isteyeceği sürümleri daha fazla özelleştirmek zorunda kalacak bunun dışında bir dezavantaj yok ve bu da son kullanıcıyı çok bağlamıyor.

Ve şöyle bi durumda var, bu haberi görüp Huawei almaktan vazgeçen şuan belki binlerce insan vardır. Bi ihtimal amaç zarara uğratmakta olabilir.

@MrMutlu
Öyle görünüyor; bir de hadi teknoloji ile içli dışlı olmayan sadece tık almak için bu haberi giren haber kanalları anlıyorum da teknoloji kanalları da haberi aynan alıp yapıştırmış. Dün Bloomberg'in gümrük vergisi haberi bugün bu haber! Cidden basın, medya artık adına ne derseniz her kesimde içler acısı!

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
Olay oldukça ciddi

Google Trumpın yanında durmak zorunda kaldı ancak şu an için Huawei gibi büyük bir müşteri kaybetti

Şimdi Huawei kendi işletim sistemini yapsa bile ki yapar o hiç sorun değil ancak youtube gibi herşeye sahip olan Google bunların kullanımına izin vermediği sürece en zararlı çıkacak olan yine Huawei diye düşünüyorum

@mertgulkokan
Başka işletim sistemi geliştirmesine gerek yok Android kullanmaya devam edebilir Android açık kaynak bir platformdur ama Youtube uygulamasını varsayılan olarak yüklü sunamayabilir ancak Youtube'a erişim sağlayacak başka bir uygulumayı sunabilir. Aynı şey Gmail, Photos, Drive, Maps,... gibi Google'un kendine lisanslı uygulamaları için de geçerli ama hepsinin çok kaliteli dengi başka uygulamalar mevcut.
Tabi ilk akla gelen asıl sıkıntı Google Playstore'un yüklü gelmemesi olacak, Samsung zaten şimdiden onun yolunu yapıyordu( Galaxy Store). Huawei'de kendi uygulama mağazasını oluşturarak tüm dertlerini ortadan kaldırır.

• Beğen
Tepkiler: ilker.prime
Sonuçta android kullanmak için markalar Google a lisans parası ödemiyor mu ?

Android ne kadar açık kaynak olsada lisans olmadığı sürece Huawei telefonlarını Android olarak piyasaya süremeyecek diye anlıyorum bu haberden

@mertgulkokan
Hayır Android yani işletim sistemi için ödemiyorlar. Tekrar belirtiyorum Android açık kaynak bir platformdur! Siz de gönlünüzce kaynak kodunu değiştirebilir, derleyebilir ve dağıtıp, kullanabilirsiniz ve bunun için ücret ödemezsiniz. LineageOS ve benzeri diğer "custom romlar" bu çerçevede hayat buluyorlar ve dediğim gibi herhangi bir ücret de ödemiyorlar.
Ancak Gmail, Youtube uygulamaları Google'in lisanlı uygulamalarıdır. Google bunlarla ilgili yaptırım uygulayabilir. Ancak bu servislere başka yazılımlarla erişimi kısıtlayamaz. Yukarıda da belirttiğim gibi haberin içeriği oldukça sorunlu. Evet Huawei için işleri bir tık zorlaştıracaktır ama bu güncelleme almamak, Android kullanamamak gibi durum söz konusu değil. Lakin Huawei'in marka değerine zarar vereceği ve bilgisi olmayan kullanıcılarda soğuk oluşturacağı bir gerçek.

Amerika burada açıkça benden başka kimse bilgi toplayamaz diyor

Xiomi, Huawei birleserek cok guzel isletim sistemi olustururlar. Android acik kaynak proje ve linux tabanli, benzer bir linux tabanli isletim sistemi yazarlar, hatta androidin dosya sistemini entegre ederler apk bile calistirir. Huawei ve Xiomi androidden cekilirse kullanan kisi sayisi cok yuksek oranda azalir.

Kurumsal olmasan evet, android lisansının çevresinden dolanıp çekirdeği kullanıp apk çalıştıran bir OS yapabilirsin , ancak işin rengi öyle değil işte bu firmalar kurumsal olduğu için Android'e lisans ücreti vermek zorundalar. AOSP tabanlı romlar mesela google dan arındırılmış olarak mevcut ancak kurumsal bir firma çıkıpta bunu kullanamaz

@Corsaidream
Çevresinden dolanacak bir durum yok; lisans içeriğini buradan okuyabilirsiniz. (link)

@ndhakara
Çevresinden dolanmaktan kastım öylece google'ı çıkartıp saf android veya emsalleri ile çözülecek bir durum değil. Geçmişte googlesız android platformu sunmaya çalışan bir çok firma ve oluşum sonuçsuz kaldı :) Samsung yıllardır Tizeni geliştiriyor ve akıllı saat ve diğer cihazlarda en stabil alternatif konumunda , Huawei saatleri kasım kasım kasılıp FPS atlaması yaşarken Samsung saatleri akıyor :) . Tizenli telefonlarda hantal değildi o donanıma rağmen ama hala küresel bir ürün çıkartıp alternatif akıllı telefon işletim sistemi olamadı.

Sonuç ne olacak bakalım.Bu haberden sonra bir çok kişi huawei almaktan vazgeçer alanda pişman olmuştur.Güzelim telefonun imajını zedelediler.

• Beğen
Tepkiler: Yeni_kullanıcı
Mevcut Huawei cihazları bu durumdan etkilenmeyecekmiş ama gelecek olan cihazlar muhtemelen Google ürünlerine sahip olmayacak.

(link)

Geri