Scudo Sports

Hobi kullanıcısı için aynakol tavsiyesi !

erphan

Forum Bağımlısı
Tepki
384
İsim
Erhan
Bisiklet
Scott
Merhaba arkadaşlar. sizce, hobi olarak yol bisikleti kullanan biri için 53-39 mu yoksa 50-34 aynakol mu idealdir? tabii bu soruyu kendim için soruyorum ;) geçenler de aynakolum için takas bölümüne ilan vermiştim. ve fakat 53-39 olan bendekini 50-34 olanla değiştirmek ne kadar mantıklı acaba? öyle çok fazla bisiklet sürmeye zaman ayıramıyorum maalesef. haftasonu, özellikle parkta kısa mesafeli gezintiler sadece. tabi, bunda Ankara'da yaşıyor oluşumunda etkisi var :( yokuşlarda ve düz asfaltta hangisi benim için iyi olur sizce? buarada rublem 11-26. bu iki farklı dişli oranlarının artıları ve eksileri nelerdir? özellikle üstadlardan, sıkı yol bisikletçilerinden yorumlarını esirgememelerini rica ediyorum. cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyor, hepinize, kazasız bol pedallar diliyorum :)

Scudo
50-34 zaten turcu ayarı diye de geçiyor. bence 50-34 e geçmeniz sizin için iyi olucak hatta yokuş çok çıkıyorum diyorsanız rubleyide 28e falan çıkarabilirsiniz. bisikletiniz tam olarak nedir acaba?

Hobi için kullanıyorsanız, 50-34 daha iyi olur düşünüyorum. 34 aynı yokuşta 39-a göre size yaklaşık %13 daha az güç harcamak imkanı verecektir ki bu da dizlerinizi korumak için iyidir.

• Beğen
Tepkiler: erphan
Şahsen daha önce 50-39-30 / 12-28 kullandım. Şuanda da 50-34 / 11-32 kullanıyorum. 50*12 kombinasyonu 70 li hızlara gelince yetersiz kalıyor. 50*11 kombinasyonunu henüz denemedim ama oda çok ötesine geçemez.
Bunlar dışında 50-34 güzel bir oran.Birde ruble 11 olunca hız tutkunuz yoksa,rekor denemeleri yapmıyorsanız tatmin eder diye düşünüyorum.
İsterseniz birde 52-36 yı düşünün ?

Eğer yanlış hesap yapmıyorsam öndeki küçük dişliyi 34'e düşürdüğünüzde arkadaki 26lık ile alacağınız oran ile, bunu yerine arkaya 30luk dişli takarak öndeki 39 ile alacağınız oran birbirine eşit. Yani arkaya en büyük dişlisi 30 olan bir ruble takmak aynı sonucu verecekse, muhtemeln bu daha ucuz bir çözüm olur diye düşünüyorum.

Hobi kullanıcıları için 34-50 daha uygun bir oran, bisikletten zevk alayım derken ağır oran çevirip dizleri yormaya gerek yok diye düşünüyorum :)

peki arkadaşlar, sadece hiç yokuş olmayan, düz yollarda kullanılacaksa, örneğin İstanbul ve İzmir'deki sahil şeridi gibi? bu durumda 53-39 aynakol ve 11-26 rublenin, 50-34 aynakola (aynı ruble) göre artısı ve eksisi var mıdır? özellikle, bu soruya gelecek cevaplar benim için çok önemli arkadaşlar. yorum ve önerilerinizi esirgemeyin lütfen :)

Sadece düz yolda kullanacaksanız, en uygunu tekli aynakol bence.

Anladığım kadarıyla 53/39 da kullansanız, 50/34 de kullansanız en küçük vitesiniz yeterince küçük, en büyük vitesiniz bacaklarınızın çevirebileceğinden büyük olacak. Bu durumda bakmanız gereken en çok kullandığınız viteslerin hangileri olacağı. 53/39 ile en çok önde 39, arkada 12 veya 13 gibi oranları kullanıyorsanız; 50/34'e geçtiğinizde en çok kullanacağınız vitesler önde 50, arkada 16 veya 17 gibi olur. Bu da dişliler daha büyük, zincir daha az çapraz olacağı için sistemin daha verimli çalışmasını sağlar.

@erphan

Yoktur.
Düz yolda 50-11'i çevirecek güçte olmadığımız için bize yetmemesi gibi bir şey söz konusu değil.
50-34 aynakolun en büyük dezavantajı inişlerde kısa kalması. 34 diş tırmanışlar için çok uygun ve 53-39 aynakoldan daha hafif. Bir diğer artısı ise ruble seçimi. 11-30 ile 39 aynakol kullanırken, 11-26 ile 34 aynakol kullanıyorsunuz. En hafif oranlarınız aynı ve buna ek olarak ruble dişleri birbirine çok daha yakın. Daha yakın dişler, daha yakın vites geçişleri anlamına geliyor. Bu da temponuzu bozmadan çok daha rahat ilerleyebileceğiniz.

• Beğen
Tepkiler: erphan
Geri