Scudo Sports

Hidrolik Disk Fren Sorunu

Yağ basma işleminin videoları bulunuyor fakat, bu dediğiniz kaliper kalibrasyonu ile ilgili video var mı acaba daha faydalı ve daha anlaşılır olacaktır.
Ali Bey yılda bir kere bakımı yapılmalı derken. Yağ değişimi mi? Yoksa ayarları mı? Kastettiniz.

Son düzenleme:
Scudo
Rica ederim. Yardımcı olabilmek için buradayız. Sorun yok.
çok teşekkür ederim tekrardan. verdiğiniz bilgiler ve zaman ayırdığınız için.
bisikleti açılı bir şekilde asacağım aparat olmadığı için, kaliperi tamamen söküp, kolun üstüne aldım. Ve kalipere şırınga kola da huni taktım. havayı tamamen aldım.
çok uzun sürdü epey de hava çıktı. bazı yaptığım hataları keşfettim.
ancak hizalamayı yaptıktan sonra da pistonlar dan soldaki yine çıkıntı halinde kaldı.
1000031751.jpg
balataları söküp itip çektim, bazen pistonları iterken pistonlarda takılma yaşandığını farkettim. bazen pistonlar yağ gibi geriye itilirken bazen de bir noktadan sonra zor geriye itiliyor. Her iki pistonda da oluyor. eski olduğu için mi (7 yıllık) yoksa başlangıç seviyesi olduğu için mi bilmiyorum. tektro kaliperlerde sadece yağ basma hex vidası var. Onu söküp şırıngayı takıyordum.

sağdaki piston daha içeride kaldığından pistonları en sona itmeyip, bir miktar dışarıda ve eşit olarak bırakıp balataları taktım ve Cd ile mesafe ayarlayıp sıktım. maalesef yukarıdaki gibi oldu.

bence benim kullandığım kaliperi kadroya bağlayan aparattan kaynaklı bir problem var. Yani kaliperi sol tarafa sona alıp vidalasam da sağ balata uzakta kalıyor.

bunu şundan dolayı diyorum, ikincisinde pistonlardan sağdakini dışarıda bırakıp soldakini içeri ittim. Ve kaliperi yine sonuna kadar sola çektim ve bu şekilde ortalandı. fren sıkınca diski ortada tutuyor.
1000031752.jpg
Bu fotoda kaliperin mesafesi ve sağdaki pistonun çıkkınlığı belli oluyor. sürtme yok. sol piston az hareket ederken sağ piston sıkıyor ve rotor sağa sola eğilmeden ortadayken balatalar tarafından sıkılmış oluyor.

cdlerle mesafe koyarken ortalanmış gibi geliyor ancak frenleri yavaş yavaş sıksam da pistonlardan biri bu şekilde kalıcı halde kalıyor. ikisini de eşit olarak dışarda bırakarak denediğimde, ilk fotodaki gibi sola çıkkın olmuştu.

Bu normal bir durum mu? yoksa aparatı mı değiştirmeliyim veya daha üst seviye (deore gibi) bir frene geçmeliyim?

çok teşekkür ederim tekrardan. verdiğiniz bilgiler ve zaman ayırdığınız için.
Rica ederim, yardıma ihtiyacı olan arkadaşlar için her zaman bir zamanım vardır.

Evet bahsettiklerine bakılırsa sorun düzelmemek için bayağı çaba sarfediyor. Bazen olmuyor sa değiştirmek gerekir. İster kaliperi, isterseniz fren setini değiştirmeniz de fayda var. Bütçeniz hangisine müsait ise. Yine siz bilirsiniz ancak Deore gibi üst sevide almanıza da gerek yok bence Shimano MT200 işinizi fazlasıyla görebilir. 7 yıllık bu frenleri kullanmanıza istinaden böyle söylüyorum. Bu sorunla kendinizi daha fazla yormayın. İnşallah işiniz rast gelir. Keyifli pedallar dilerim. :harika:
Yağ basma işleminin videoları bulunuyor fakat, bu dediğiniz kaliper kalibrasyonu ile ilgili video var mı acaba daha faydalı ve daha anlaşılır olacaktır.
Ali Bey yılda bir kere bakımı yapılmalı derken. Yağ değişimi mi? Yoksa ayarları mı? Kastettiniz.
Mesajınızı şimdi gördüm, Alıntı yaparsanız bana bildirim gelir. O zaman hızlıca cevap verebilirim.

Kalibrasyon için de mutlaka videolar vardır. Ancak Müsait bir zamanda bende bir video çekip paylaşabilirim ama ne zaman :komik:
Yılda bir bakımdan kastım. Frenlerin kullanım durumuna göre, dediğiniz gibi mineral yağ değişimi fren sisteminin uzun ömürlü olması açısından önemlidir. Çünki, kullandıkça içeride doğal olarak aşınmalar oluşur ve buda pistonların sağlıklı çalışmamasına ve fren performansını etkiler. Bu işlem yapıldığın da sistem saat gibi tıkır tıkır çalışır.

Keyifli pedallar dilerim.

Son düzenleme:
Rica ederim, yardıma ihtiyacı olan arkadaşlar için her zaman bir zamanım vardır.

Evet bahsettiklerine bakılırsa sorun düzelmemek için bayağı çaba sarfediyor. Bazen olmuyor sa değiştirmek gerekir. İster kaliperi, isterseniz fren setini değiştirmeniz de fayda var. Bütçeniz hangisine müsait ise. Yine siz bilirsiniz ancak Deore gibi üst sevide almanıza da gerek yok bence Shimano MT200 işinizi fazlasıyla görebilir. 7 yıllık bu frenleri kullanmanıza istinaden böyle söylüyorum. Bu sorunla kendinizi daha fazla yormayın. İnşallah işiniz rast gelir. Keyifli pedallar dilerim. :harika:
teşekkürler iyi temennileriniz için.
aslında ben xc yi kullanmayı seviyorum sert parkurlarda kullanmayı da seviyorum böyle jantımı yamultmuştum bir kez 😅 zemini neredeyse tamamen kayalık bir parkurdan hızla indiğim için. Yani demek istediğim şehir kullanıcısı değilim.

buna istinaden de yazmak sormak istedim. deore, tektro, MT200 seviye ve özellik bakımından ne kazandırıyor. basitçe neler söyleyebilirsiniz. çünkü, piston sayısı farkı veya balatadaki soğutma harici, bana hepsi aynıymış gibi geliyor. tabi bunları sadece bir bisiklet kullanmış cahilliğimle söylüyorum.

teşekkürler iyi temennileriniz için.
aslında ben xc yi kullanmayı seviyorum sert parkurlarda kullanmayı da seviyorum böyle jantımı yamultmuştum bir kez 😅 zemini neredeyse tamamen kayalık bir parkurdan hızla indiğim için. Yani demek istediğim şehir kullanıcısı değilim.

buna istinaden de yazmak sormak istedim. deore, tektro, MT200 seviye ve özellik bakımından ne kazandırıyor. basitçe neler söyleyebilirsiniz. çünkü, piston sayısı farkı veya balatadaki soğutma harici, bana hepsi aynıymış gibi geliyor. tabi bunları sadece bir bisiklet kullanmış cahilliğimle söylüyorum.
Rica ederim. Tek pistonlu hidrolik fren sistemleri tam olarak dediğiniz gibi aynı, shimano modelinden bahsedecek olursak DEORE ana modeller arasında olduğu için bir takım görsel farklılıklar, koldaki bir takım iç yapılar ve tek parmak kullanım dışında bir fark yok, MT200 sadece oem diye geçen ve çift parmak kullanılan, model numarasından oluşan bir modeldir. Bunların dışında performans hemen hemen aynı. Rotor'un da fren performansına etkisi oldukça yüksektir.

Bisikletlerimden birinde MT200 var ve bir çok alanda oldukça yetecek performansı veriyor. Ama marka ve model algısı başka bir mesele.
Son olarak bende DEORE var da diyebilirsin :eek: :komik:

• Beğen
Tepkiler: profmillerson
Rica ederim. Tek pistonlu hidrolik fren sistemleri tam olarak dediğiniz gibi aynı, shimano modelinden bahsedecek olursak DEORE ana modeller arasında olduğu için bir takım görsel farklılıklar, koldaki bir takım iç yapılar ve tek parmak kullanım dışında bir fark yok, MT200 sadece oem diye geçen ve çift parmak kullanılan, model numarasından oluşan bir modeldir. Bunların dışında performans hemen hemen aynı. Rotor'un da fren performansına etkisi oldukça yüksektir.

Bisikletlerimden birinde MT200 var ve bir çok alanda oldukça yetecek performansı veriyor. Ama marka ve model algısı başka bir mesele.
Son olarak bende DEORE var da diyebilirsin :eek: :komik:
ahahahah tamamdır tektro götürdüğü yere kadar gidicem. sonra MT200 giderim muhtemelen

Geri