5000 tl diyince, bir de henüz bisiklet türüne bile karar vermemişsiniz aladığım kadarıyla... ürün yelpazesi baya geniş, seçim zor... o yüzden dedim
ben bisiklet seçimlerine müdahil olmayı çok sevmiyorum... çünkü herkesin seçimi, keyfi ayrı.... bununla birlikte, kendi tercihlerimi söyleyebilirim, belki size de uyar. hatta aksesuar tercihlerimi de yazıyım, belki onlar da işinize yarar
1- önce bisikletinizin türüne karar vermeniz gerekiyor. tabi ki çok kişisel bi tercih

ben mtb kullanmayı seviyorum. şehir içi yollarda da mtb'mi kullanıyorum. bisikletteyken üstümde herhangi bi'şey taşımayı sevmiyorum. herşey ibisiklete yıkıyorum. gidon çantası ile çok rahat ettim, içine herşeyi alıyo, telefon elinizin altında oluyo. bir de sele borusuna takılan pratik bagajım var. hiç çıkarmıyorum. fazladan bişeyler taşımaya ihtiyacım olduğunda -- arada işe gidiyorum bidikletle, yedek kıyafet falan koyuyorum mesela -- eşyalarımı koyduğum çantayı bajaj ipiyle bağlıyorum arkaya. -- yedek lastik, pompa, alyan gibi malzemeleri taşıycaksam, onlar için bi sele altı çantası aldım... içindekileri de hiç çıkarmıyorum... takıyorum çantayı oluyo bitiyo....
görüleceği üzere benim kanımda bi yol bisikletçisi kanı yok

siz de bisikleti aldığınızda kendinizi nasıl sürerken ve ne için sürerken hayal ediyosunuz bi onu düşünün... ona göre karar verirsiniz yol mu şehir mi alacağınıza (mtb demiyorum, çünkü zaten araziye girmiyceğinizi söylemişsiniz) bir de sürüş tarzınız ve hızınızı bisikletle çok bağdaştırmayın. yani şehir bisikletiyle de hızlı ve agresif sürüşler yapabilirsiniz
EDIT : balığa giderken bi sürü malzemeniz olucak yanınzda, size bagaj şart bence

cyclocross yakışmaz
2- ön süspansiyonu olmayan bi bisiklet kullanmak istemezdim. onun yerine kitlenebilir olsun ve kilidi gidonda olan bi maşası olsun isterim. arka süspansiyonu olan bi model hiç düşünmeyin.
3-disk frene- ister hidrolik ister mekanik -- kanım hiç kaynamadı. V freni tercih ediyorum. kendim ayarlayabiliyorum, maliyetsiz, pratik... ayarı ve pabuçları iyi oldumu da çok da iyi tutuyo...
4-benim arka arttırıcı alivio. 8'li. şimdi değiştirsem deore alırım ama acil bi ihtiyacım yok, 4 yıl dır falan kullanıyorum isikletimi, her tür arazi çamur yağmuru çıkışı da gördü bisiklet, gayet rahatım. size de en az alivio düzeyinde -- şehir ve yol bisikletlerinin aksamlarını bilmiyorum, onlarda da en az bu düzeye denk geleni seçebilirsiniz ama o konuda kullanalar daha net yorumlar yapabilir. bi de yanlış hatırlamıyosam, terk dual sport bisikletlerinde (EDIT: aaaa evet trek'lere bi bakın bence ) alivio ve deore kullanıyodu-- bi arttırıcı olan bi bisiklet seçmenizi tavsiye ederim. hem vites geçişleri daha rahat hem daha dayanıklı.
6- foruma da bi göz attığınızda, pek çok marka görüreceksiniz zaten.... trek, cannondale, salcano, whitl, bianchi, giant.... say say bitmiyo

hepsinin kullananı ve seveni var. sonuçta bu markaların hepsi belli bi kalitenin üstünde bisiklet üreten markalar. o yüzden genel olarak bi marka-model düşünmek yerine, yukarıdaki gibi ayrıntılara karar verip ondan sonra bisiklet modellerine göz atmakta fayda olduğunu düşünüyorum...
bir de, yine kişisel görüşüm, böyle mantık yürüterek, bilgisayardan tek tek modellere bakarak, karşılaştırarak alınmıyo bisiklet... internette beğeniyosunuz, ama gördüğünüzde sıradan geliyo... bi anda arka tarafta hiç duymadığınız bi marka gözünüze çarpıyo, aşık oluyosunuz alıveriyosunuz... başıma geldi de ondan biliyorum

o yüzden biraz dükkan dolaşın
bi de 5000 tl demişsiniz ama, bence gerçekten gerek yok.... yukarıdaki temel özelliklere sahip bi bisiklet size yeterince keyifli sürüşler sağlıycaktır. karbona falan da gerek yok kanımca... bi başlayın... baktınız sizin için gerçekten bi tutku oldu bisiklet, o zaman çok daha keyif alarak harcarsınız paranızı bisiklete... bence yani.
seçim işini çok da uzatmayın....

bi an önce alın pedal keyfini çıkarmaya başlayın... şimdiden iyi sürüşler diliyorum