hazneler ne kadar önemli.

tansu berkay

Forum Demirbaşı
Kayıt
11 Aralık 2005
Mesaj
458
Tepki
361
Şehir
istanbul cadde bostan
Bisiklet
Colnago
küçük bir soru tekerlek haznelerinin kaliteli olması akışkan bir bisiklet için ne kadar önemlidir. yani haznelerimi iyi bir hazneyle değiştirirsem bisikletin akışkanlığını hissedilir bir şekilde faydası olurmu teşşekkürler.
 
Scudo

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2005
Mesaj
7.157
Tepki
7
TNS kaliteli göbekler kesinlikle bisikletin akışında fark yaratır. Kalitesiz herhangi bir göbeği eline alıp milini çevirmeyi denersen içerden gelen bilye hareketlerini elinde hissedersin, ilk seferde olmasa da belli bir mesafe katettikten sonra ortaya çıkar. Bu da büyük performans kayıplarına neden olur. Oysa kaliteli bir göbekte, mili elinle çevirdiğinde hazneden hiç ses gelmez... Taa ki bozulana kadar ki zaten kalitesiz olana oranla çok daha uzun ömürlü olacaktır.
Değişimi hissetmeye gelirdek örneğin LX kalitesinde göbekler kullanıyorsan da XTye geçersen belki hissedilir derecede bir fark ilk başta yaşamassın, ancak markasız, sağda solda satılan harc-ı alem bir göbekten Deore'ye geçersen bu farkı kesinlikle hissedersin diye düşünüyorum...
 

Murat CER

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Ekim 2004
Mesaj
2.047
Tepki
1.134
başıma geldiği için biliyorum..
haliliöztürk'ün bahsettiği tarzda harc-ı alem bir ön göbek kullanıyordum.memnun kalmayınca deore ile değiştirdim.şimdi bisiklet çok iyi akıyor..

ilk kez arkadaşın bisikletini mola da kenara alırken farketmiştim.o zaman bende yine eski göbekler takılı idi, arkadaşta ise LX vardı sanırım..bisikleti aldım.çok küçük bi itme ile bisiklet süper akıyor..demek dedim ciddi anlamda farkedecek...

maddiyat el verdiği ölçüde değiştirmekte fayda var.
 

tayfur

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2005
Mesaj
1.621
Tepki
1.025
Şehir
İstanbul
benim bisikletimde de dandik göbekler vardı, Alivio göbekler bile süper fark etti. şimdi alivio'yu da bırakıp ön göbeği disk uyumlu iyi birşey yapmak istiyorum. bakalım gene bu kadar farkedecek mi?
 

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul


Arkadaşlar, dandik denilen göbeklerde bile fabrika çıkışı ayarlar sıkı olabiliyor. Yeni göbek (alt model) alırsanız ince ayar yapın bakın çok farkedecektir. Sakın kauçuklu gres kullanmayın ama.. Dönmeye en az direnç gösteren yağ ince yağdır (doğal olarak) Ama bu yağ göbekte duramaz akar. Eğer kısa süreli bir sürat yarışı falan yapacaksanız bu düşünülebilir.. Yoksa ince yağ koyup sonra da unutup devam ederseniz göbek yağsız kalır.

Bilyaların arasında 1 bilya girecek kadar boşluk olması doğaldır. Bilyaların birbirine sürtmemesi lazım.En ideal bilyalar kafessiz olanlardır. (Daha az sürtünme) Üstelik bunların sayısı fazla olduğu için (kafesliye göre) furş yatağı gibi yerlerde (dikine yük binen) yükü dağıttığı için tercih edilmelidir.Ama montaj kolaylığı yüzünden kafesli de tercih edilebilir tabii.

Bir de üst model de olsa yeni göbek biraz yol yapmış göbeğe göre daha çok dirençlidir. Bir efsaneye göre yarışçılar evde bisikletlerini ters çevirir gider gelir, tekerleri döndürürlermiş!! (Yeni yatakları alışsın diye!!)Bilemiyorum ne kadar doğru bir olaydır..

Bir de prensipte rulman yataklar dizme bilyaya göre daha dirençlidir..Tabii çok kaliteli göbeklerde bu farklı olabilir. ( dizme göbek çok az sıkı olsa zaten rulman kadar performanslı olmaz) Shimano bu güne kadar hiç rulmanlı teker göbeği üretmemiştir.Yani sonuç olarak her şey geliyor ince ayara çatıyor..

Selamlar,
Hepinize bol pedallı bir yıl dilerim..
Gürsel Akay
 
  • Beğen
Tepkiler: kocak04

tansu berkay

Forum Demirbaşı
Kayıt
11 Aralık 2005
Mesaj
458
Tepki
361
Şehir
istanbul cadde bostan
Bisiklet
Colnago
işte bu siteyi bu yüzden cok seviyorum bisikletle ilgili her soruyu rahatlıkla sorup ve aynı içtenlikle cevap alabildiğimiz için herkese teşekkürler............
 

cenkgultekin

TREK MADONE SLR 7
Kayıt
27 Eylül 2004
Mesaj
271
Tepki
93
Yaş
43
Şehir
İSTANBUL/BAKIRKÖY
İsim
Dr. Cenk Gültekin
Başlangıç
1994—95
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Gürsel abi Shimano XTR 930 hangi özellikte bir göbektir???
 

Bibendum

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Aralık 2004
Mesaj
760
Tepki
463
Şehir
Zübüşler Diyarı


Magura iyi olmazmi Ballycim.
Turkiyede kac kisi kullanabiliyor senin gobeklerini...
Yinede ustalar yorumunu yapsin tabii...
 

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul



Kusura bakma geciktim.
XTR 930 diye bir seri numarası hatırlamıyorum..950 den başlamıştı onlar.. Ama XTR olunca farketmez numarası.. Tabii ki en kaliteli göbeklerdir onlar.. (Eskileri de öyledir) Yıllarca hiç bakım yapılmadan ve hala yağ gibi dönen göbekleri (XTR) bilirim..