Scudo Sports

Hayal Gerçeğe Dönüşüyor. iran - Pakistan - Hindistan

Cesaretinizi kutlarım. Umarım sağ salim, problemsiz bir şekilde turunuzu tamamlarsınız. DSLR makina almanızın yanı sıra, bence de Başar Abi'nin dediği gibi kompakt bir dijital makinanın olmasında da fayda var. ''An''ları onunla yakalarsınız ve sürekli (küçük olacak pek tabi) boynunuzda asılı durur. Sabit duran (kaçması zor ya da) nesneleri de DSLR ile keyfini çıkara çıkara çekersiniz. Ben de DSLR almak üzere olduğum için uzun zamandır araştırmaktayım. Eğer kafanızda bir model yoksa (tam okumadım tüm sayfaları zira, karar verdiniz mi bilmiyorum) Canon EOS 350D önerebilirim. Fiyat/performans oranı iyi bir makine. Özellikle yüksek ISO değerlerinde bile oldukça temiz fotoğraflar veriyor. Fotoğraf sitelerinden inceleme yazılarına ulaşabilirsiniz (Google'da ''Canon EOS 350D'' yazıp Türkçe aratınca ilk çıkan incelemeyi tavsiye ederim :)). İnternetteki fiyatı biraz şişirme. Ben 985 YTL'ye sıfır kutulu olarak 1 GB CF kart hediyesi ile buldum. Hayyam Pasajı'nda bir fotoğraf mağazasında. Söyleyeceklerim bu kadar. Şimdi de sitenizi incelemeye gidiyorum :) Kolay gelsin...

Scudo
@Sercan

Teşekkür ederim.
Fotoğraf makinasını 2 tane alabilirmiyim bilmiyorum. :) Maddi olarak . :)
Alabilirsem öneriniz mantıklı görünüyor . Ancak ayrı bir video kamera da taşıyacağımız için 3 ü birden çok fazla olur sanıyorum.
Bir de küçükte olsa ses kayıt cihazı olacak .

Tüm bunları bir şekilde götürsek bile, dönüşü uçakla yapacağımız için , çok yüksek bir bagaj parası ile karşı karşıya kalabiliriz. Tunç Fındık , everest dönüşünde 42 kg için yüzlerce dolar ödediğini anlatıyor kitabında.

Selamlar.

Haklısınız, bunu düşünmemiştim. Makinayı da (kompakt olanı) ödünç olarak alırsanız daha iyi olur. Ancak tek makina alacaksanız ben DSLR almanız taraftarıyım. Eğer atmıyorsam :) DSLR makinalarda da tamamen otomatik gibi bir ayar vardı. Yani kompaktlar gibi size sadece deklanşöre basma imkânı veren bir mod. Bu modda tutarak da hemen çekebilirsiniz. Tabi kompakt makina kadar kolay olmayabilir, ama en azından bir alternatif. Bir de DV kamera yerine (eğer hali hazırda DV kameranız yoksa ve yeni alacaksanız) SD karta kaydeden kameralar var. Fiyatları çok pahalı olmamasına rağmen oldukça kaliteli görüntü kaydı yapabiliyorlar. Hem kaset derdi olmuyor. Tabi bunlar kompakt makinalar gibi (orta seviye bi kompakt kadar) fotoğraf da çekebiliyorlar. Bunları da tercih edebilirsiniz. Ses kaydı içinse ucuz yollu bir mp3 çalar işinizi görür diye düşünüyorum. 50 YTL'ye bile bulmak mümkün bu cihazları.

soner hocam merhabalar. sitenize baktim oldukca ince ruhla yapilmis bi site. ozellikle "bir cift bisikletle dunya turu" ikilemeniz cok guzel. deformasyona ugramis fotograf da oyle... hayirli olsun. site ismini de cok begendim sahsen. daha nice "macerakolik"lige diyorum. bu ruha sahip olan birinin tanitim acisindan bu tarz bi siteye de sahip olmasi gerektigini dusunuyorum.

ayrica ses cihazinin "AA" veya "AAA" boyutlu pille calisan bi sey olmasina ozen gosterin satin alirken. pilleri bulmak kolay olur eger biterse. ve kayit suresi de kisa olmasiin. buna dikkat etmekte fayda var. hatirlatayim dediim.

ve ayrica bana kalirsa "slr" makinaya gerek yok bisiklet gezileri icin. inan fotografla ugrasan biri olarak soyluyorum. bisiklette iken ozellikle uzun yoldayken iyi kare yakalanmiyor. durup o koca makinayi cikarmak gercekten zaman kaybi. bilirsiniz; bisikleti saglam bi yere park etmek de ayri bi zorluk. yani bende kompakt bi makina olmadigindan her foto cekiminde bisikletten inip ayar yapmak o kadar zaman kaybina yol aciyor ki her geziden cok az foto ile donmus oluyorum. boyle olmaktansa kucuk bi foto makinasi ile daha bol foto cekmek daha akillica. kaliteli fotograf icin zaman harcamak gerek. o açı iyi degilse objenin cevresinde tur atmak gerek, iyi bisey yakalayana kadar ugrasmak gerek. tabi bunlari uzun yolda uygulamak zor. digital veyahut analog bir "slr" yerine iyi ceken bi kompakt digital daha iyi. hem slr'yi cantaya sok cikar o da zaman kaybi. arkadasimizin da dedigi gibi kompakt makina gerek boyunda gerek cepte kolaylikla tasinir ve cikarmasi kolay olur. ayrica slr'nin basina bisey gelirse cok üzer insani. kanimca kaliteli fotograf ve bisiklet ayni anda gitmiyor. ama senin isteğin olan seyi ben cok iyi tahmin ediyorum. oralara gitmisken cok iyi fotograflarla donmek istiyorsunuz. ama inan zor olacaktir. hem tasima, hem agirlik, hem pratiksizlik acisinda. normal sartlarda kompakt makinayi cok tasvip etmesem de uzun gezilerdeki durum boyle. bursa'ya sevgiler.

güzel bi gezi olur.Tebrik ederim.Ama İrandan gecmenizi tavsiye etmem malum kılık kıyafet zorunlulugu var

Çağrı Abi'nin dedikleri de doğru bir yerde. Ama çok kaliteli fotoğraflar için SLR şart bir yerde. Bir de aklıma gelmişken, Kodak'ın lens aralığı oldukça geniş, her türlü manuel ayara imkân tanımasının yarı sıra, otomatik modları da olan bir modeli vardı. DSLR-Like gibi görünüyordu, ama kompakt cihaz kadar küçüktü. Öyle birşey de alabilirsiniz. Şuan modeli aklımda değil. Öğrenip tekrar yazarım. Panasonic Lumix FZ serisinden bir DSLR-Like da tercih edebilirsiniz.

@yighitjan

Teşekkür ederim.
İranda ki güvenlik şartları Türkiye dekinden daha kötü değil.
İran ı farklı bir iklim gibi düşünüyoruz.
Nasıl soğuk havada bellli kıyafetler giyilmek zorunda ise , İran da da farklı kıyafetler ( iklim denmiş gibi düşünürseniz , olay çok basitleşiyor ) giymek gerekiyor.
Onlar kendi ülkelerinde böyle davranılmasını istiyor ise uymak da bize düşüyor.
Nasıl biz ( genel olarak Türkiye vatandaşları ) turistlerin bazı genel kurallara uymalarını istiyor, kendi ülkerlerindeki gibi davranmamalarını bekliyorsak, İran halkıda veya yönetimi böyle istiyor ve ben saygı duyuyorum.

Selamlar.

@Sercan

tüm söyledikleriniz kafamdaki büyük bir soru işaretini biraz azalttı teşekkür ederim.
yinede hala büyük bir soru işareti mevcut. :D

Selamlar.

@ataruh

Bana kalırsa hafif olmakta fayda var....

Lumix FZ lerin SLR ye benzer tasarımları be büyük objektifleri daha kaliteli bir fotoğraf vereceğini göstermez. Bu büyüklüğün sebebi fazlasıyla tele olduğu içindir, kompaktlardan daha kaliteli olduğu için değil. Aynı görüş açısındaki bir SLR objektifi bacağım kadar oluyor. Bu tip superzoom makinelerde kötü bir elektronik vizör bulunmaktadır ve bu tele uçlardaki titreşimde komposizyonu çok zorlaştırır.

SLR lerin çıkış kalitesi olarak kompaktlardan çok üstün olduğu bir yanılgı. O makinelerin ve objektiflerinin büyük olmasının sebebi büyük sensör ve ayna nedniyle sensör ve objektif arasında fazla mesafe olması. Büyük sensör pratikte daha fazla "dynamic range" daha az gren (gündüz çekimlerinizde pek farketmeyecektir) ve daha sığ bir alan derinliği demektir. Artan mercek hassasiyeti (büyük ve düzgün bir mercek yapmak çok daha zordur) de fotoğraf kalitesini olumsuz etkilecebileceğinden farkı görebilmek için daha kaliteli objektiflere ihtiyaç duyacaksınız. Bunlar da genelde ağır ve pahalı.

Film zamanında sensor boyu değişemediğinden (35 mm film) kompakt makineler küçük ve berbat objektiflerle üretilmek zorundaydı. Bugün ise sensörün küçülmesi kompakt makinelere büyük avantaj sağlamıştır.

Ayrıca, SLR makineler, her ne kadar otomatik modları olsa da kompakt makineyi simule edemezler! Sığ alan derinliğinden dolayı diyafram ayarının kompozisyona göre dikkatlice seçilmesi zorunludur! Kompakt dijitallerde ise alan derinliğini etkilemek pek mümkün olmamaktadır (alan derinliği her zaman çok fazladır). Bu da makro çekimlerde kompaktlar açısından bir avantajdır aslında. SLR ler güçlü ışıkta f16 ile çekim yaparken (halka flaş gibi aksesuarlarla), küçük sensörlüler f4 f5.6 gibi değerleri kullanabilirler.

SLR nin avantajları tabii ki çok ama çıkış kalitesi sanıldığı gibi objektifin çapı kadar artmaz. Fotoğraf sanatı için kompaktı önermek doğru olmaz (fazla ayar imkanı vermediği için) fakat böylegeziler için bence biraz fotoğraf kalitesinden ödün vermek, fotoğrafı kaçırmaktan (durdun, makineyi çıkardın, objektifi seçtin, taktın, ayarladın.....) daha önemlidir.

Son olarak bir kaç çıkış örneği vermek istiyorum... Resimlerin herbiri yaklaşık 3MB...

Nikon D80 + 50mm f1.8 objektif f9 da
(link)

Nikon D40
(link)

Fuji S6000fd superzoom
(link)

Canon A710IS
(link)

Favorim A710IS. Hem her tür manuel ayarı var. Hem küçük de olsa optik vizörü var. Hafif, AA pil kullanıyor, ucuz, çıkış kalitesi iyi.

Hem DSLR alsanız bile, böyle bir kaç yüz dolarlık bir makinenin de yanınızda olması gerekiyor bence.

@Başar

Sevgili Başar,
Sana yazacağımı söylediğim mesajı ( özelden ) soramadan ve bazı sorular yöneltemeden çok detaylı açıklamalarınız ile karşılaştım.

daha önce minolta ( 505 si süper ) slr makina kullandığım için , fotoğrafa uzak değilim aslında. Bu makina ile 24 - 90 ve 70 210 objektiflerlede binlerce kare çektim.

Yine de , dslr mainalar hakkında bilgim çok kısıtlı. :(

Bu yolculuk hayatımın turu olacağı için dslr bir makina yı taşıma konusnda hiçbir tereddütüm yok.
bir de dvd kamera olacak. Hatta kask kamerası bile götürmeyi düşünüyorum.
nepal- kathmandu inişimiz harika olacak. :)
üzerine birde kompak makina taşıma fikri , mali durumumu çooook zorladığım şu günlerde kolay görünmüyor.

fikirleriniz için teşekkür ederim

Selamlar

Merak ettim bu arada, ne öğretmenisiniz acaba (siz ve eşiniz)? Birinizden biri Coğrafya öğretmen olmalı :) Umarım yanılmıyorumdur.

iyi yolculuklar kendinize çok iyi bakın herşey gönlünüzce olsun.keyif dolu geçmesi dileğiyle.

@tatlı cadı

Teşekkür ederiz.
Hazırlarken yaşadığımız ıstıraba değeceğini umuyoruz.
selamlar

@Sercan

Ben sosyal bilgiler öğretmeniyim. ( tarih + coğrafya )
Eşim sınıf öğretmeni.

Selamlar.

Merhaba arkadaşlar,
Bu akşam ( çarşamba ) BEST fm de arıza şova telefon ile katıldım ve yolculuğumuzdan bahsettim.
Tam da benim katılmamdan önce , şehir içindeki trafik durumlarını öğrenmek için bağlamtı yapmışalardı.
Ankara- istanbul - hatta bursa nın bazı bölgelerinin kapalı olduğunu anlattıktan sonra ben bağlanmdım ve daha çok bisiklet kullanılsaydı asla böyle olmazdı diye cevabı yapıştırdım. :)

İnternet sitemizi söyleyip , sponsor aradığımızda ekledim. :)
Olaganüstü yolculuğa 30 gün kalmışken umarım artı bir etkisi olur. :)

İslam Gölge arkadaşımıza , seyahatimiz de çok gerekli olacak , ancak diğer hayati malzemeleri tamamlayamadığımız için muhtemelen alamamış olacağımız önemli bir malzemeyi gönderdiği için teşekkür ederim.

Gönderdiği önemli malzeme ses kayıt cihazı. Not tutma derdini büyük oranda ortadan kaldıracak. :)

Görüyorum ki bu artık sadece bizim hayalimiz değil, pek çok dosttan bir parça da bizimle bu yolculuğa katılıyor. :)

Selam maceracı,
Tebrik ediyorum ve azminize olan hayranlığımı keyifle belirtiyorum. Planladığınız hayallerinize dokunmanızı ve tüm sıcaklığını ruhunuzda hissetmenizi dilerim.
Anladığım kadarıyla malzeme konusunda bazı tereddütler yaşıyorsunuz, fazla kafanıza takmayın kanımca. Siz bu işi başkaları için değil kendiniz için yapıyorsunuz ve mümkün olduğunca teknolijiden uzak kalmanız iyi olur kanaatindeyim. Tabi bu benim kanaatim.
Umarım yola çıkarsınız ve herşeyin tadına vara vara yolunuzu açık kılarsınız.
Bol şans...

@gokturkgunal

Selam Göktürk,
Teşekkür ederim.
Çocukluktan beri hayalini kurduğum bir yolculuk bu.
Ganj nehrine atmak için 20 yıldır bir kenarda beklettiğim kişisel eşyalarım var. :)

Malzeme konusunda tereddütümüz yok aslında, malzemeleri temin etmek , satın almak konusunda sıkıntılarımız var. :)
Böyle bir tura destek olacak bisiklet markaları ve sponsorlar ile bu sorunu aşacağımızı düşünüyoruz.

Selamlar :)

Merhaba Soner
Özelden mesaj gönderecektim ancak mesaj kutun dolu bu yüzden kabul edilmiyor. E-mailinize gönderdim.
Sevgileirmle.

@abrean

Merhaba Aydın,
Uyarın için teşekkürler, mesajını okudum ve mail olarak cevap yazdım.
Görüşmek üzere.

Selamlar

Bugün , Bursa hakimiyet gazetesini ziyaret ettim.
As tv ile çekim yapma şansıda bulduk.
Haberlerimizn ulusal basında yer alması yakındır. Rastlayan arkadaşların paylaşmasını rica ediyorum. Benim gözümden kaçabilir belki.
Portfolyo hazırlamak için gerekli olacak.

Sponsorluk konusunda ise yakında büyük gelişmeler olacağını sanıyorum.
Manevi sponsorlarımız ise aramaya - destek vermeye - "nasıl yapabiliriz" konusunda katkıda bulunmaya devam ediyorlar eksik olmasınlar.

Selamlar. Kaldı 30 gün. :)

Geri