Scudo Sports

Hayal Gerçeğe Dönüşüyor. iran - Pakistan - Hindistan

@ismailofli

Teşekkür ederiz.
Bizde bize ilham olanlara teşekkür ediyoruz içimizden.
Onlarda kendilerine ilham olanlara.

Bu sıralama, korkmadan ateşi eline alan ilk insana kadar gidiyordur herhalde.
Yada buğdayı öğütüp , içine su katıp ateşte pişiren, şekiller yardımı ile yazmaya başlayan, vs vs. yapan ilk insanlara kadar.

Ben özellikle çocukluğumun TRT sine teşekkür ediyorum.
Reyting kaygısından uzak hemde yıllar önce "cosmos, ipek yolu vb. " belgeselleri yayınladıkları ve zehiri kanımıza karıştırdıkları için.

Scudo
Bu günki Bursa Hakimiyet gazetesinde, değerli yazar Dilhun Gökçe, köşesinin tamamını bize ayırmış.

Linki aşağıda.
(link)

Yazıyıda kopyalayayım.
Bize inanan bu insanlar olmasaydı yolculuğumuz çok daha zor olurdu. İyiki var "manevi sponsorlarımız".

17-06-2007
Bir çift bisikletle

Biliyor musunuz Bursa’dan bir öğretmen çift temmuz ayının başında bisikletle Nepal’e gitmek için yola çıkıyor. Evet, sadece pedal basarak Nepal’e gidecekler. Türkiye’den bu rotayı kullanıp bisikletle Nepal’e gitmiş ilk çift olacaklar.
İnci-Soner Sarıhan AS TV’de Volkan’ın programı ‘Başka Bi’şey’e konuk olacaklardı. Ben de bu sayede tanıdım onları. Soner ve İnci, Şelçuk Üniversitesi’nde okurken tanışıyorlar ve öğrencilik biter bitmez evleniyorlar. Soner tarih öğretmeni, İnci ise sınıf öğretmeni. On yıllık öğretmen, on yıllık evliler. Uzun bir süre İstanbul’da öğretmenlik yapıyorlar.
Aslında doğa sporlarına başlamalarının çok uzun bir geçmişi yok. Üç yıl önce dağcılık faaliyetlerine ve bisiklete binmeye başlıyorlar. Soner başlangıç konusunda geç kalmalarının sebebini biraz İstanbul’a bağlarken, İnci "Belki de doğa sporlarına başlamamızın sebebi İstanbul" diyor. Büyük şehrin keşmekeşi, yapaylığı ve kirliliği onları o kadar sıkmış ki doğayla buluşabilecekleri, doğalarını hatırlayabilecekleri faaliyetlere yönelmişler. Sonunda da nispeten küçük, dağcılık ve bisiklet faaliyetlerine müsait olan İnci’nin memleketi Bursa’ya kaçmışlar. Şu anda Soner Faik Yılmaz İpek İlköğretim Okulu, İnci de Alemdar İlköğretim Okulu’nda öğretmenlik yapıyor.
Sponsorlu ya da sponsorsuz
Asıl aydınlanmaları ise bir yaz tatilinde tanıştıkları sırt çantalarıyla dünya turu yapan bir çift turist sayesinde gerçekleşmiş. Onlarla sohbet edince ve şimdiye dek yaptıkları tatilleri düşününce "Onlar yaşıyor, ya biz ne yapıyoruz?" diye düşünmüşler. Ve her şey ondan sonra başlamış.
Bisikletleriyle şimdiye dek 8000 km yol yapmışlar. Yani küçük geziler değil yaptıkları... 2005 yılında Akdeniz, 2006 yılında Karadeniz turları gerçekleştirmişler. Bunların yanında, Bursa- Eskişehir, Bursa-İznik, Bursa-Yalova gibi mesafeleri sık sık katediyorlar.
1995-2003 yılları arasında kitap kurdu olduklarını söyleyen çiftin 1200 kitaplık bir kütüphaneleri var. Sarıhan çiftinin şimdiyse macera kurdu olma zamanları başlamış. Yani "çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?" sorusunun gezme kısmına geçmiş onlar. Her ikisinin de hiç bitmeyecek süreçler olduklarını bilerek.
Sarıhan çifti Akdeniz ve Karadeniz turunun ardından bu yaz tatilleri için daha büyük bir hedef koymuşlar. Doğu’nun gizeminin peşine düşüp Nepal’e bisikletle gidiyorlar. Şu anda bir yandan hazırlanmaya bir yandan da sponsor bulmaya çalışıyorlar. Bu gezinin çoğu malzeme olmak kaydıyla 6000 Euro’luk bir bütçesi var. Biliyorsunuz kolay değil bizim gibi bir ülkede böyle bir şey için destek bulmak. Sponsor bulamasalar da vazgeçeceklerini sanmayın, banka kredisi için hazırlıklarını yapmışlardı bile. Onlar hayallerinin peşinden yola çıkmışlar, vazgeçmeyi de hiç mi hiç düşünmüyorlar. Zaten bu gezi, planladıkları bisikletle dünya turunun ilk etabı.
Hayat bilgisi pekiyi
İnci ve Soner küresel ısınmaya dikkat çekebilmek, bisiklet sporunu tanıtabilmek, öğrencilerine ‘yapabiliriz, yeter ki isteyelim’ duygusunu yerleştirmek için bu geziyi gerçekleştirecekler. Türkiye Bursa’dan 1 çift bisiklet, üzerinde 2 öğretmen olduğu halde, 60 günde, 5000 km yol yaparak, onlarca din, yüzlerce dil, binlerce renk tat ve dokuya tanıklık ederek İran, Pakistan, Hindistan’ı geçip Nepal varacak.
İnci ve Soner’le tanışıp onları dinleyince yola çıkabilmenin cesaretine sahip olmanın başka bir şey olduğunu anlıyor insan. Ve bu iki öğretmenin ‘hayat bilgileri’nin hepimizden yüksek olduğunu da… Onların kanına artık ‘gitmek’ virüsünün girdiğinden, varmaktan çok yolda olmak mutlu ediyor onları, belli… Gözlerindeki derinlikten, hareketlerindeki sıcacık samimiyetten, seslerindeki heyecandan, yüreklerindeki güçten hayalini kurdukları dünya turunu gerçekleştireceklerini de hissediyorsunuz hemen.
Ve onlar hepimize ilk fırsatta çantamızı toplayıp uzaklara gitme gücü veriyor ve dışarıda olağanüstü güzel bir dünya olduğunu hatırlatıyorlar.
İnci- Soner Sarıhan çiftine sponsorluk konusunda yardımcı olmak isteyenler için:
www.macerakolik.com
sonerharihan@yahoo.com

Dillhun Gökçe

Vayy vay vay Abicim ben bu konuyu görmeyeli baya gelişmeler olmuş. İnşallah hadi hayırlısı abicim. Planladıktan sonra gerisi kolay abi. Bi şekilde başlanıyor ve bitiyor. Ben çıkalı ne çabukta 37 gün olmuş. Ben bile inanamıyorum. İnşallah sizlerde bu geziyi anlınızın akı ile tamamlarsınız. Arkanızdayım abicim her daim. Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım.

Bu zorlu ve zevkli yolculukta başarılar dilerim...

Sevgiler...

@Serkan Taşdelen

Çok teşekkürler Serkancım.
Gerçektende ilk adımı atmak gerekiyor,
herkes başta inanmasada,
aklını çelmeye çalışsalarda,
görmezdende gelseler,
hatta engelde olsalar,
ilk adımı atmak ve diğer adımlarıda her biri tek bir adımmış gibi
sıralamak gerekiyor.

Attığın adımlara geri dönüp baktığında olağanüstü bir yolculuk oluştuğunu göreceğiz.

3 haftadır bitmeden manşette olan Roberto Carlos tan önemli bir iş yapıyoruz ( yapıyorsun ) emin ol.

Hem spor anlamında, hem azim, cesaret anlamında,

Değeri bilinir yada bilinmez yürek isteyen bir iştir haftalarca evinden ayrı kalmak. Binlerce km pedal çevirmek. "Top depmeye" benzemez.
5 yıldızlı otelde 37 gün kalamaz çoğu insan. :)

Selamlar.

• Beğen
Tepkiler: Serkan Taşdelen
Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışanlara ne mutlu.

Sigortacı dostumuz Başak sigorta ajentası "Yusuf Oral" a çok teşekkür ediyoruz.

Kendisi "seyahat sigortalarımızı " kendi kaynaklarından yaptırarak yolculuğumuz için elinden gelen katkıyı yapmış oldu.

Bu tur böyle gönüllü destekler çerçevesinde şekillenmiştir ve bu şekilde tamamlanacaktır.

Katkılarından dolayı tüm dostlara tekrar teşekkür ederiz.

Merhaba dostlar,

Pakistan vizemizi aldık.
Gerçekten çok kolay oldu.
Küçükten beri dost ve kardeş ülke olarak bildiğim Pakistan gerçekten böyleymiş.

İran vize istemediği için sadece pasaport ile girilebiliyor.
Pakistan için vize aldık.
Hindistan için bugün başvurduk, bir aksilik yok gibi görünüyor.
Cuma günü vizemizi alabileceğiz.
Nepal vizesini de hindistan da sınırdan alacağız.

Yolculuğumuz ete kemiğe bürünmeye başladı.

Selamlar :)

Hayırlısı olsun...Umarım herşey Pakistan vizesi almak kadar kolay olur sizin için...:)

@ismailofli

Teşekkür ederim İsmail,
En önemli sorunumuz maddiyat gibi görünüyor şu anda.
Diğer şeyler kolay kaldı bu önemli engel karşısında. :)

Selamlar

(link)

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Şeker yazısının tamamını bize ayırmış.

Teşekkür ediyorum.

Küresel ısınmaya sponsor
Almanya G8 zirvesinin güvenliği için 124,5 milyon dolar harcamış. ABD yine de güvenlik tedbirlerinden emin olmak için bir bavul içine yerleştirdiği patlayıcı ile Almanları test etme ihtiyacı duyuyor.

Öte yandan çevreciler G8 zirvesini protesto etmekten hiç vazgeçmiyorlar.

Zirvede “küresel ısınma” en önemli konular arasında bulunmasına rağmen, zirve aleyhine gösteriler tam gaz.

Protestolarda Avrupa çevrecileri başta.

Bizde de zaman zaman benzer eylemler görülüyor.

* * *
Başlıktaki üç kelimeye bakıp küresel ısınmaya sponsor mu olurmuş demeyin. O işin sponsoru bol miktarda var, malûm.

Aranan ve zor bulunan ise küresel ısınma tehlikesine dikkat çekmek için sponsor...

Dünyanın geleceğinin tehlikede olduğunu düşünen Bursa'dan karı-koca iki öğretmen, bisikletle Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Nepal turuna çıkmaya hazırlanıyor.

* * *
Soner ve İnci Sarıhan amaçlarını şu şekilde ortaya koyuyorlar:

Türkiye'de bisiklet sporu konusunda oluşmuş psikolojik sınırları yıkmak, yapılabilirlik çıtasını yükseltmek.

Öğrencilerimizde büyük eksikliğini duyduğumuz “Biz de yapabiliriz” duygusunun yerleşmesini, çocukların spor yapmaya istekli hale gelmelerini sağlamak.

Daha iyi birer yurttaş olabilmeleri için sağlık, özveri, cesaret ve azim değerlerini işlemek, onları doğaya sahip çıkmaları için teşvik etmek, sigaraya özenmemelerini telkin etmek.

* * *
Ayrıca...

İki ay sürecek yaklaşık 5000 km'lik bisiklet turu boyunca ülkelerin tarihi ve doğal güzellikleri ile okulları ziyaret edilecek.

Kardeş okullar bulunacak, öğrenciler arasında mektup arkadaşlıkları kurulacak.

Geziyi gün gün, şehir şehir planlamışlar.

Türkiye'den ilk kez yapılacak bisikletle İran - Pakistan - Hindistan - Nepal yolculuğunu Sarıhan çifti şu şekilde özetlemişler:

1 çift bisiklet

2 öğretmen

4 ülke

60 gün

5000 km yol

Onlarca din

Yüzlerce dil

Binlerce renk - doku- tat- festival

Milyonlarca insan...

* * *
Bugüne kadar hep yabancıların gerçekleştirdiği bu gibi yolculukların, ilk defa bir Türk öğretmen çift tarafından yapılacak olması, yolculuğu internetten izleyecek tüm öğrencilere kendi hayallerini gerçekleştirmeleri yönünde özgüven kazandıracaktır.

Başarıyla tamamlanacak bu yolculuk, hepimize, özellikle eğitim camiasına gurur kaynağı olacaktır.

* * *
Bursa Osmangazi Faik Yılmaz İpek İlköğretim Okulu öğretmeni olan Sarıhan çifti bu yolculuğu gerçekleştirebilmek için sponsor firmalara ihtiyaç duymaktadır.

sonersarihan@yahoo.com adresi veya 505 791 40 36 numaradan bağlantı kurulabilir.

abi gezi ne zaman başlıyor bide iran a geçerken rotanızda hangi şehirler var ??? eğer buralardan gelecekseniz tanışmak isterim (adıyaman)

@nefrett

Zaman kısıtlamamız olduğu için , doğubeyazıttan başlıyor.
İleride Türkiye içini zaten tamamlarız. :)

@nefrett

Teşekkürler.
İyi dilek ve dualarınıza ihtiyacımız var.
Hepinizin . :)

inş başarırsınız sağ salim ama bu hareketle tüm insanlığa örnek olacaksınız en azından bence.hiç yoksa oraların insanların düşündüğü kadar korkulmaması gereken bi yer olduğunu ispatlarsınız.

Kesinlikle katılıyorum.
Her ne kadar amacımız direkt bu olmasada , sonuçta ön yargılardan kurtulmanın temel yolu gidip görmek.

Ne kadar çok doğmatik fikrimiz , ezberimiz, inancımız olursa o kadar basit bir insan oluruz.

300 sene önce dünayyı düz sanıyorduk . tersini iddia edenlere neler yapıldı.

30 sene önce kalp nakli hayaldi.

Hep sınırları zorlayan insanlar sayesinde oldu bunlar.
Birileri "ben dünyadaki en zeki varlığım " ve bu ..... değişmeli dedi.

Kendi adımıza "surda gedik açmanın" tarifsiz heyecanını yaşıyoruz.

selamlar.

Az önce aldığım habere göre, Hindistan vizelerimizde tamam.
Ben kendi adıma yapacağım herşeyi yaptım , arkadaş ve dostlarımızda ellerinden ne geliyorsa yaptılar.

Gerisi bize destek vermek isteyecek firma ve kurumlara kaldı.

Yanlış oldu hayır. Yapacağım bir şey daha var sanırım.
Gelecek hafta içine kadar bir destek çıkmazsa "Banka Kredisi" ne başvuracağım. :)

Bu hafta sonu ( pazar ) Bursa hakimiyet gazetesinin magazin ekinde 2 tam sayfa haberimiz çıkacak.
Bursalı arkadaşların dikkatine.

@ataruh

soner hojam seninle gurur duyuyorum.daima arkanızdayım elimin uznabildiği yere kadar yardım edeceğim size.bu cesaret karşısında bunu borç bilirim....

@elman_temel

Teşekkür ederim Sevgili Elmancım,

Siz arkadaşlarımın yüreklendirmesi olmasaydı; bu tur daha planlarken biterdi.
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Bu arada ekleyeyim.
Dönüşte takımdaki yerimi alacağım. :):D

Selamlar.

Geri