Scudo Sports

Havalı amortisör hava etiketine göre nasıl hava basılmalı

Emrah Demirci

Forum Bağımlısı
Tepki
459
Bisiklet
Scott
Arkadaşlar rockshox reba sl 29 havalı maşamın üzerindeki etiketde 81-90 kg arası için 120-135 hava yazıyor. Bir bisikletci tanıdık alt kısma 120 üst kısma 135 basıcaksın dedi.

Ama sanki bana göre, altla üst aynı hava olur 81 kiloya yakınlar yada yumuşak isteyenler ikisinede 120 civarı basabilir, 90kg a yakın olanlar yada sert isteyenler 135 hava basabilir düşüncesi daha mantıklı geliyor?

Doğru hava basıldığında amortisörüm bu videodaki gibi esnermi?

2. soru
Sanki benim amortisörün esneme payı az gibi geldi, çoğu amortisörün teknik özellik açıklamasında olduğu gibi benimkinin de özelliklerinde 80-100-120mm yazıyor bu ne demek oluyor yani bu maşanın 80-100-120mm çalışma mesafesi olanları üretiliyormu demek, yoksa havalı ve yaylı maşalar için soruyorum, içinden ayarlarından bu maşayı 80-100-120 olarak ayarlayabilirsinizmi demek?

Scudo
Hocam bu işin serti yumuşağı yok üste (pozitif) bastığının değerin aynısını alt (negatif) basman gerekir. + veya - 5 psi'a kadar bir hata payı yelpazen var. Maşanı ayarlarken önce alt ve üstten havasını boşaltıp dibine müsade ettiği kadar indir sonra çizelgede kilonun olduğu satırı bulup çalışma aralığını istediğin mesafede 80 , 100 , 120 mm lik çalışmasını istediğin değere karşılık gelen sütunda yazan değeri pompalamalısın buna görede alt bacağı boşaltıp eşit değerde hava basmalısın.

Amortisörün etiketinde, şu mm için şu havayı basman diye bir ibare yok. Sadece şu kilo için şu ile şu arası psı basılması gerektiğine dair bir açıklamaya yer verilmiş, rockshox amortisörlerinin kitapcığına bi göz attım ordada 80-100-120mm çalışma mesafeleri için arada 2şer santimlik 2 plastik pul olup onlardan birini çıkarınca 100mm birini daha çıkarınca 120 mm çalışıyor şeklinde bir anlatım yapılmaya çalışılmış sanki.

Bu resimde belirtildiği gibi
Koskoca Forumda yokmu bi havalı maşa ayarını bilen?

Yada havalı maşa kullanan

Heralde herkes düz maşalı yol bisikletcisi :D

Bari ben öğrenirsem ve uygularsam buraya yazayımda bilmeyenlerde en azından bilinçli hava ve mm de kullanırlar maşalarını

Heralde üstdeki videodaki amortisörde 120mm ayarında olduğu için öyle iyi çalışıyor

epicon x2 maşam vardı 100 mm lik. 80-100-120 ayarlanabiliyordu. ayarlamak için maşayı açıp müdahalede bulunman gerekiyordu .
reba sl dual air maşamı uzun süre kullanamasamda dikkat ettiğim nokta şu . Tek yönlü hava basınca maşa 120 lik oluyordu. Alt ve üst aynı psi hava basacan diye bir şart yok. Kullanım şartlarına göre pozitifi düşük negatifi yüksek - yada tam tersi yada ikisinide orta seviyede kullanbilirsin.

Benimki şu an heralde 80mm'de çünki 8cm net çalışıyor, ya iki adet 20mm pul eklenerek yada çıkarılarak 120mm'e çıkarmak gerekecek, deneme yanılma yöntemiylede üst videodaki randımanı heralde havayla bulurum, o videoda yoldaki en ufak pürüzde esniyor, benimki şuanda ilk esnemesi o kadar hassas değil ama çukurlardaki esnemeside bi yaylı xcr maşamla nerdeyse aynı diyebilirim

Üstte göstermiş olduğunuz videodaki maşa yaylı.
Hava ayarını yapmak için bu video size yardımcı olur. ( videodaki sürücü 156 pounds yani 70-71 kg )
Maşayı 80 mm den 120 mm ye çıkartmak için ise bu video yardımcı olabilir.

O kadar dikkat etmemişdim ama Çok iyi bir yaylı maşaymış

buda yine havalı bir rockshox maşa

buda yine çok iyi

Heralde işe önce maşayı 120mm'e çevirmekle başlamak lazım

Havalı amortisöre hava basmak biraz zor olacak petrole de gitdim lastikçilerede 110 'a kadar basıyorlar, heralde bi kamyon lastikçisi anca basar 130-135 hava :D

Amortisör pompaları 300-400psi'ye kadar hava basıyormuş :eek:

• Beğen
Tepkiler: adoskar
Merhaba,
Sizde yazmışsınız, benzilikteki hava işinizi görmeyecektir. maşa üzerindeki psı ayarına takılmayın, aşağı yukarı orarda görülen havayı amortisöre basın, akabinde çok yavaş bir şekilde seleye oturun ve ağırlınızı vermeden inin maşa 1-1,5 cm gibi esenmiş olması gerekiyor max 2 cm olabilir.
Maşanız 80-100-120 cm çalışmasına sahipse buna travers deniyor. Bunun için maşanın sol ayağı açılıp icersindeki takozun çıkartılması gereliyor. Bu işlem biraz alangirli, el tecrübeniz varsa deneyebilirsiniz. Bacak açıldığında yalımıyorsam 5ml 5WT yağ bulmanız gerecek motorsiklet servislerinden bulabilirsiniz ( amortisör yağı ),
Bende Reba kullanıyorum, travers ayarı için baya araştırma yaptım, elimdeki model için pekte net bir veri bulamadım, görüştüğüm bir servis içi açılmadan kesin bir şey söylemeyiz dedi,
Eğer siz bu işlemi denerseniz Sol ayağın alt vidasını nasıl söktüğünüzü bu sayfaya yazabilirmisiniz.

Aldığım çocuk benimkinin takozlu değilde, pimli olduğunu söylüyor, pimin yerini değiştiriyormuşuz.

• Beğen
Tepkiler: adoskar
dual air sistemlerde üst ve alt hava aynı olması gerekki düzgün çallışın petrollde basmak nerdeyse imkansız hava gücü yetersiz gelecektir ben rock shox word cup kullanıyorum eger alta fazla hava vurulursa maşa aşşa dogru inecektir az hava olursa üst hava odası daha fazla domine olup maşanızı düzgün çalıştırmayacaktır bir maşa ponpası bulup kg göre ben 64kiloyum üste 98 allta 98 vuruyorum allta vururken 5 psi fazla vurun çünki hava kaçıyor ponpayı çıkarırken aynı 4 maşadada test etttik kaçıyo :D nedendir bilmiyorum solo air ile dual air arasında baya fark oluyo benim kg için soloda 115 135 arası gösterirken dual airde 90 100 arası diyor o farkıda göz onünde tutmak lazm dual air çok güzelde çallışsa ince ayar isteyen bi maşa türü benim maşamda ilk aldıgımda 80 mm çalışıyodu hava ayarını iyi yapınca şu an 100mm çalışıyor

Sağolun o kadar çok tecrübeli arkadaşların olduğu forumumuza konuyu açıp bu konuda bi cevap alamayışım beni şaşırtmıştı. Yani alt ve üste aynı hava vurmam gerekiyor öyle mi? Etiket de yazan 81-90kg 120-135psi yazdığına göre kilomuda aksesuarlı 85 sayarsak, tam olarak kaç basmam gerekiyor?

125 -125 vursan gayet hassas çalışır baktın çok yumuşak 130-130 vur

Harikasın dostum çok sağol, deneyeceğim..

Konunun en başında size eşit hava basılacağını belirtmiştim zaten. Satın aldığını kişi travel ayarının pimli olduğunu söylediyse ozaman epiconlarda olduğu gibi maşanızın pistonunun üzerinde 3 veya 4 delik olacak üzerindeki pimi olmasını istediğiniz çalışma mesafesine takarsanız halletmiş olacaksınız.Maşanızın o attığınız videolardaki gibi çalışmasını istiyorsanız alt bacağa konulan 15W kalınlıkta bir yağ ile keçelerinizi yağlayın fazlasını alın yada bunun yerine Brunox sprey alın.

Aldığım arkadaş pimli olduğunu söyledi ama tam olarak bilmiyorum bu pim amortisörün en dışındamı bulunuyor, yoksa bir yerini açmam mı gerekiyor?

Bilgim kadarı ile sana şöyle açıklıyayım RockShox pinli sistem kullanmaması lazım bunun yerine spacer tercih ediyor diye biliyorum veya sürmek istediğin travel'a göre hava basıyorsun.Kilo ve çalışma mesafesi için çoklu tablo oluyor maşaya yapıştırılan.Pinli sistem Suntourların modellerinde mevcut.Sistemin hakkında tam doğru bir kaynak bulmak lazım.Ama her koşulta süspansiyonu açman lazım.Videoda Suntour'un pin sistemini görebilirsin.

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
IMG_20150112_100017.jpg

Benim etiket de bu travelle ilgili birşey yazmıyor sanirsam..

Evet sadece Pozitif ve Negatif değerleri verilmiş.Ozaman maşanın çalışma mesafesi pim ile ayarlanıyorsa (ki ihtimal vermiyorum.) açılıp istediğin boyuta getirilmeli yada şuan 100 mm çalışıyorsa içerisinde bulunan 20 mm'lik spacer sökülüp 120 mm hale getirilmeli.Eğer maşanın o videolardaki gibi olmasını istiyorsan 15 W yağ ile keçe kenarlarını yağlamanı tavsiye ederim yada ebay'den Brunox getir =)

Bu işlemleri yapmak için heralde önce havalarını indireceğiz, iş bitince basacağız. Şu an net 8cm çalışıyor, zannediyorumki 80mmde ayarlı

Geri