Basınç faktörü için grafik bulamadım ama pazartesi hocamdan ayrıntılı bir grafik ve bilgi alabilirim.
Şimdi her iki sistemdede O-ring ve masa bacaklari arasindaki sürtünme mevcut
Ancak bence kesinlikle yaylı ile havalı arasındaki sürtünme tartışılamaz. Havalı bir süspansiyon sisteminde havanın dışarı kaçmaması için burçlar ve sızdırmazlık elemanları mevcuttur.
Ama yaylı bir süpansiyonda böyle bir sürtünme mevcut değildir. Yaylar dikey sıkıldığında yatay olarak belirli bir açılma yapar.
Burdada belirli ölçüde tolerans verilir. Yatay açılma için gereken tolorans dar olsa yay bellirli bir basınçtan sonra kilitlenirdi ve haznesine zarar verirdi elbette kendinede.
En basit örnek arabalarda kullanılan süspansiyonlara bakın dışında yay içinde havalı sistem mevcuttur. Her ikiside hareket ederken o ringde sürtünme yapıyor ama havalı süspansiyon kendi içindede ayrı bir sürtünme gerçekleştirir.
Hava basıncı ile yay arasındaki basınç eğrisi bence yayda daha pürüzsüzdür havalı sistemde yanlızca hava olmayacağı barizdir yani elimize pompayı alıp soluduğumuz bu havayı bastığımızda yanlızca hava yok içnde farklı gazlar ve nem yani suda var hava dediğimizde zaten çeşitli gazlardan oluşur.
Yayda kullanılan madde ise örneğin; st 4021 paslanmaz çeliğin kimyasal analizine göre içinde Karbon 0,16-0,25 Krom 12-14 bulunmaktadır.
Ön yargılarımız yüzünden yayı itiyoruz çünki 25 liraya bi yaylı maşa alıyoruz ama havalı için on katı para ödemek zorundayız buda pahalı iyidir marka iyidir fikrinden dolayı psikolojikte olsa havalılar iyi deriz. Oysa en pahalı olanlar yine yaylı maşalar
Havalı maşanın yadsınamaz özelliği ağırlıkları ve esnek ayar imkanıdır tabi bunun götürüsü ise bakımı.
Yaylı maşalar ise kesinlikle sağlamdırlar ve bakıma çok ihtiyaçları yoktur.
Yanal tolerans olayında ise ben bir zoom maşa açtım ve yanal sürtünme yoktu çünki ne yayın boyasında nede yayın bulunduğu yerde bir zedelenme belirtisi yoktu ki açtığım zoom 60 mm kapasitedeydi ve bir xcmden çok daha az basınçla ve hassasiyette 60mm ye ulaşıyordu. Tabi orjinal olarak öyle değildi kesinlikle. İsterseniz bu kış xcmin donup zoomda hiçbirşey olmadığının bir videosu var yayınlayabilirim.
En yakın zamanda bu grafikleri bulup daha iyi bilgilendirmeye çalışacağım. İyi pedallamalar ve maşa esnetmeler