Scudo Sports

Hangi vitamin tabletini almalıyım.

İsa Mutlu

Aktif Üye
Tepki
53
Herkeze merhaba. Acaba antrenmandan önce veya sonra vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak için hangi vitanim haplarını almayılım. Bilgisi olan arkadaşlar marka ismi yazabilirse çok makbule geçer. Tabi eğer bir mahsuru yoksa. TEŞEKKÜRLER...

Scudo
Yeterli ve sağlıklı besleniyorsan ihtiyacın yok dostum. Beslenme ile ilgili bilgiler faydalı bilgiler araştırabilirsin. Bu tarz ilaçların kulaktan dolma bilgilerle kullanılması sonucunda vücuda zarar vermesi olasıdır,

• Beğen
Tepkiler: Fatih Ertörün
Merhaba benim şu anda kullandığım GNC Mega Men multivitamin, piyasadakiler içinde en iyisi olduğunu düşünüyorum, içeriği gördüklerim içinde en zengin olanlardan, ayrıca birçok elementi doğal kaynaklardan sağlanmaya çalışılmış. Şu an için önerebileceğim daha iyi bir multivitamin takviyesi yok, içeriğinde ginseng gibi diğer egzotik takviyeler de mevcut, bayanlar için de modeli var ama onu incelemedim.
İkincil olarak da Hardline markasından Vitamin Mineral isimli multivitamini önerebilirim, o da içeriği oldukça zengin ve sanırım biraz daha ekonomik GNC ye göre.
Bu yazdığım multivitaminlerin tek eksiği C vitamini içeriğinin düşük olması, bunun için de GNC C vitamini çeşitlerinden almanızı öneririm ancak bunların Timed Release (denetimli salınımlı) olanlarını almalısınız denetimli salınım özelliği sayesinde C vitaminin zamana yayılıyor ve verimi oldukça arttırılmış oluyor.

Yine Vitamin mineral konusu açılmışken belirtmek istiyorum, GNC marka Ironchel demir tabletleri de dünyanın en iyi demir mineral patenti olan Ferrochel içermektedir, bu Ferrochel tabletler Heme-Iron olarak geçmekte ve çok yüksek oranda emilebilme özelliğine sahipler, yine ek bilgi olarak kırmızı etteki demir heme iron (yani yüksek emilimli ve kullanımlı) bitki kaynaklı olanlar ise Non-heme Iron (yani düşük emilimli ve düşük verimli) demir olarak geçmektedir GNC tabletleri Heme-Iron Ferrochel özelliği ile dünyanın en iyi demir destek tableri olarak kabul edilmektedir... Yine Demir emiliminin iyileşmesi için C vitamini ile beraber alınması gerektiğini ve süt ürünlerinin beraber kullanılmaması gerektiğini belirtelim
Hakan Yazman

Hakan Abi nin dediği gibi Mega Men de olabilir, One a Day in multivitamin inide tavsiye ederim.Sprocu için gerekli vitaminleri karşılıyorlar..
İyi forumlar
Can

@Hakan Yazman
merhaba sayın Hakan Yazman dediğiniz markaların kalitesini biliyorum gerçekten dedğiniz gibi bir tembellik yapıp araştırmada birşey soracağım fe tableti kaç gr ikinci sorum doktor tavsiyesi olamadan ve ferritin seviyesi ölçülmeden demir hapı takviyesi nekadar doğru çünkü günde normal insanlara yaklaşık 1 sporcularda 2.5 gr ihtiyaç olsun alınan demirin % 10 normal koşullarda emildiğine göre acaba kullanılmalımı
saygılarımla

@Ali AKTAŞ

Doğru, genel olarak üst seviyelerde spor yapılmıyorsa ve iyi besleniliyorsa çok gerekli olmayabilir, bir de yaş genç ise...

• Beğen
Tepkiler: Ali AKTAŞ
birşey eklemek isterim tembellik dedikten sonra yazdıklarım çıkmamış yani tembellik yaparak araştırmadan size soruyorum ayrıca size muhalefet veya karşıtlık değil konu ile ilgili yorumuzun ne olacağı merakı
saygılarımla

• Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
Ali bey'e katılıyorum. Günlük diyet içerisinde doğal gıdaların alınmasına
gerekli önem verilmesi, düzenli bir beslenme programı hazırlanması; sağlıklı bir
yaşam için yeterlidir.
Vitamin içeren yapay müstahzarların bu kadar tutulmasını anlayamıyorum,
vitaminlerin vücuda bu kadar yüklenmesinin çok bir getirisi olduğunu da sanmıyorum,
Eğer kişi beslenme problemleri yaşıyorsa, veya hastalık dolayısıyla sistemik
dopinge ihtiyacı varsa anlarım.
Ayrıca arkadaş anemiden mi muzdarip? Nerden geliyor bu kadar demir ihtiyacı?

@tria

Tabii ki ideal olanı demir oranı ölçülerek eksikliği halinde kullanılması gerekir, ancak kaçımız bu ölçümleri yaptırabiliyoruz, ayrıca sporcularda demir zaafiyeti sık görülen bir durum, hele ağır antrenmanlar, yüksek irtifa antrenmanlarında vs yeni hemoglobin üretimi demir depolarının çok daha süratle tükenmesine yol açabiliyor, hatta demir eksikliği bir çok durumda performans yükselememesinin nedenlerinden biri olabiliyor , yine bir çok kötü beslenme alışkanlıkları (çay kahve, aburcuburlar vs) demir sorununa yol açabiliyor, ben yeri geldiği için sadece referans bilgi olarak vermek istedim, zira bir çok insan demir için endilenmekteler. Diğer sorunuza gelince GNC Ironchel tabletleri 18 mg heme Iron içermektedir...
Selamlar,
Hakan Yazman

@Atacan

Merhaba sanırım mesajları fazla okumadan cevap yazdınız, soru soran arkadaşımız herhangi bir demir bilgisi talebinde bulunmamıştır, sadece ben genel bilgi olarak vermişimdir.
Yine elbette söylediğiniz gibi sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenmek yeterli, ancak vücudumuzdan yüksek taleplerde bulunduğumuz zaman işler değişmekte malesef. Edit: yukarda doping kelimesini görmemişim, vitamin takviyesini doping ile bağdaştırmanızı anlıyamadım doğrusu, size şöyle şöyle bir örnek vereyim eskiden ne kadar sağlıklı beslenirsem besleneyim çok şiddetli antrenmanlardan sonraki günlerde vitamin eksikliğinden ağzımda dişetlerimde yaralar oluşuyordu, vitamin takviyesi ile artık böyle sorunlar yaşamamaktayım...

@Hakan Yazman

Cevapları okudum,
Normalde erkeklerde günlük demir ihtiyacı 8-10 mg diye geçiyor,
plazma konsantrasyonu mikrogramlarla ölçülmekte.
Önemli bir mineral, düzenli beslenen bir bireyde fazlasıyla alınmakta,
ama bir sporcu bu ihtiyacı kaça katlayabilir bilemiyorum.

Bahsettiğiniz Ferrochel (ticari adı, IronChell veya HemoIron, aslen; Ferröz
Bis-Glisinat Şelatı) klasik Demir Sülfat tuzlarına göre emilimi daha yüksek
değerlerde ve daha güvenli olduğu (güvenli doz aralığı) yazıyor (kaynak pubMED)
Serum ferritini, serum demiri seviyelerine daha yüksek oranlarda etki
ediyor. Demireksikliği anemisinde, hamile kadınlarda yeni tercih olmuş durumda.

Benim tartıştığım konu ise bunun tavsiye ile kullanıma başlanabilen bir ürün
olmasının ve bireylerin kendi başına buna ihtiyacı olup olmadığına karar
vermesinin ne kadar doğru olduğu. Bunun doktorlara bırakılması daha doğru gibi
geliyor. Eğer antreman sonrası bir yetersizlik durumu tespit edilirse belirli
dozlarda kullanımı zaten önerilcektir.

Saygılar.

@Atacan

Evet demir sülfata göre çok daha kaliteli ayrıca diğerlerinde olduğu gibi mideye çok yük bindirmiyor.
Tabii ki kimseye şunu kullanın şeklinde bir tavsiye herzaman doğru olmayabilir, yine Ironchel kullanımı gerekmedikçe önermemişimdir, her zaman diyetisyen ve antrenör gözetiminde kullanılması önerilir vitamin ve her türlü besin takviyesinin.
İlk mesajda da soru kullanıp kullanmaya karar vermesi değildi, kullanmaya karar veren birisine tecrübe dahilinde en kaliteli ürüne yönlendirmektir, dolayısıyla kullanıp kullanmama bu başlık altında off-topic olmaktadır ;)

www.powerbar.com diye bi site var orada yapılan spora göre farklı özellikli vitaminler öneriliyor..ing olmadığı için çok anlıyamadım..yani valeybol yapıyorsanız farklı_bisiklet yapıyorsanız farklı özelliklerde vitamin_mineraller tavsiye ediliyor..bu konu ile ilgili bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim..

• Beğen
Tepkiler: sprint
Dayanıklılık sporu yapanlarda genellikle demir ve fosfor eksikliği daha ön planda oluyor.Bu sebeple "Elevit" diye bir vitamin ve mineral kombinasyonu var, çok faydasını gördüm. Ayrıca su yerine madensuyu tavsiye ederim. Ama soda değil.
Ancak şunu belirtmekte yarar var; sağlıklı yaşam sporcuları için dengeli beslenmenin yeterli olacağı inancındayım, takviye, yarışma antrenmanı yapanlara gerekir diye düşünüyorum.

@planet58

aynen katılıyorum abi bende onu araştrıdım oranları güzel tabi farklı bir kullanım alanıda var biliyorsundur.Ama tabi genel bir ürün .
saygılarımla

bu işler ticari. bu tozu iç daha yakışıklı olursun bu hapı iç daha uzun yaşarsın. Çocuk kandırır gibi. Dikkat ederseniz ilaç firmalarının vitamin hapları üç kuruş. Sırf bu işi yapanlarınki dünya parası. olaya buradan uyanmak lazım. Bir işe yaramıyorsa satışına nasıl izin veriliyor? sorusuna cevap olarak bakınız sigara. bir numaralı kanserci ama satışı serbest. Sigaracı nasıl lobi yapıyorsa besin takviyeciside yapıyor.

Hakan abiye katiliyorum, GNC MegaMen hem gunluk kullanim icin hemde spor sonrasi cok yararli oluyor. Ben hergun 1 tablet aliyorum, spor yaptigim yada yorgun oldugum zamanlar yatmadan once 1 tablet daha aliyorum. Aslinda yurtdisindan temin edebilme imkani olanlar MegaMen Plus kullanabilirler, su an turkiyede satilmiyor, icerigi cok daha iyi.

• Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
Bu arada GNC Megamen in içeriğine bir bakalım gerçekten çok zengin ve mümkün olduğunca yüksek kaliteli ve doğal kaynaklar kullanılmaya çalışılmış:

A vitamini (75% as beta-Karoten, 25% as Acetate) 20000 IU

C vitamini (as Ascorbic Acid) 300 mg

D vitamini (as Cholecalciferol) 200 IU

E vitamini (as Natural d-alpha Tocopheryl Acetate) 100 IU

B1 vitamini (as Thiamin Mononitrate) 30 mg

Riboflavin (B2 vitamini) 30 mg

Niacin 30 mg

B6 vitamini (as Pyridoxine Hydrochloride) 30 mg

Folic Acid 400 mcg

B1 vitamini2 (as Cyanocobalamin) 30 mcg

Biotin 250 mcg

Pantothenic Acid (as Calcium d-Pantothenate) 30 mg

Calcium (as Dicalcium Phosphate) 275 mg

Phosphorus (as Dicalcium Phosphate) 210 mg

Iodine (as Potassium Iodide) 150 mcg

Magnesium (as Magnesium Oxide) 100 mg

Selenium (as Selenium Yeast) 25 mcg

Copper (as Cupric Oxide) 2 mg

Manganese (as Manganese Gluconate) 5 mg

Chromium (as Chromium Picolinate) 50 mcg

Potassium (as Potassium Chloride)30 mg

Silica (as Silicon Dioxide) 10 mcg

Choline (as Choline Bitartrate) 10 mg

Inositol 10 mg

para-Aminobenzoic Acid (PABA) 10 mg

Citrus Bioflavonoids Complex 25 mg

Korean Ginseng Root Powder (Panax Ginseng)70 mg

Oat Straw Powder (Avena sativa) 70 mg

Oyster Extract Complex Powder 50 mg

Pycnogenol 1 mcg

Saw Palmetto Berries Powder (Serenoa repens) 50 mg

L-Cysteine 100 mg

Nettle Leaf Powder (Urtica dioica) 30 mg

Pumpkin Seed Meal (Cucurbita pepo) 30 mg

Superoxide Dismutase 10mcg

• Beğen
Tepkiler: d.berkay ve sprint
Bu tip vitamin / mineral tabletlerinde en az içerikleri kadar dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise emilim şeklini artırmaya yönelik yapılanlar. Mesela time-released denilen belli aralıklarla açılan tipte olanları var. Mide sıvısına dayanıp bağırsaklarda açılacak şekilde dizayn edilenleri, peribiyotik bakterilerle desteklenenleri vs vs.

Zing, magnesium, Chromium Picolinate, Biotin, B-complex ve 5 ila 10bin mg arasında değişen C vitamini alıyorum, gün içinde ayrı ayrı zamanlarda. Niçin bunlar derseninz yoğun antreman ve diyet programlarında en fazla ihtiyaç duyulanlar bunlar, yalnız Biotin'i saçlarım için :) C vitaminini ise metabolizma hızlandırıcı olarak alıyorum. Bu şekilde standart bir multi-vitamin minerale göre çok daha verimli oluyor.

Spor Bilimleri'nde bu tarz vücuda alınan takviyeler ''ERGOJENİK YARDIMLAR'' olarak tanımlanır.

Multivitamin yada minarel sumplementlerini seçerken bazı dikkat edilmesi gereken konular vardır.

Bu tarz sumplementlerin en önemlisi olan antioksidanlardan seçmelisiniz

Her vitamin 100 ile 1000 % sınıflandırılmış RDA(Tavsiye edilen günlük besin alım miktarı (RDA) belli yaşta ve cinsiyetteki hemen hemen bütün sağlıklı insanların beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak ortalama günlük besin alım miktarıdır.RDA değerleri; beslenme alışkanlıkları, iklim ve diğer bölgesel faktörler dolayısıyla ülkeler arasında farklılıklar gösterir) arasında olmalıdır, fakat en üst güven düzeyi aralığında olmalıdır. RDA'nın daha fazlası herhangi bir mineral sumplementi alımından kaçının, çünkü bu besinler emilim için yarışırlar, bunların yüksek dozları da zararlı olabilir.

BetaKarotenleri, A vitaminine nazaran daha fazla seçin, onlar daha güçlü antioksidanlardır ve yüksek dozlarda zararlı etkileri yoktur.

Sumplementlerin gereksiz malzemeli olanlarından, tatlandırıcılı,renkli yapay lezzetli ve pudra olanlarından kaçının.
Mümkünse besin formu vitamin ve minarellerini seçin çünkü daha iyi emilir

Büyük dozlardan daha ziyade düşük dozda sumplement tercih edin, günde 2 veya daha fazla dozda alın

yemek ve su ile alın
KURAL: asla yağda çözünen vitaminlerden A ve D ve herhangi bir vitamini 10xRDA'dan fazla almamak.

özetle bu,ihtiyaç duyuldukça gerekli açıklamaları ekleyebilirim Bu bilgiler ışığında vitamin mineral seçimi sizin. Ben tavsiyede bulunmam sadece seçimlerinizin doğruluğunun farkında olmanızı hissettirmiye çalışırım :)

Geri