Scudo Sports

Hadi İnşallah! Bisiklet Yolları Geliyor

Tolga Çelebi

Forum Bağımlısı
Tepki
3.382
İsim
Tolga Çelebi
Bisiklet
Focus
Bisiklet yollarının kriterleri belirlendi. Düzenlemeye göre yolların genişliği en az 130 santimetre olacak. Bisiklet yoluyla taşıt yolu arasında 50 santim emniyet mesafesi bulunacak, iki yol refüjle birbirinden ayrılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıllardır bir türlü tam anlamıyla uygulamaya koyulamayan bisiklet yollarıyla ilgili Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Yönetmelik Taslağı’nı tamamladı. Bakanlığın kurumların görüşüne açtığı taslaktaki bisiklet yollarının özellikleri şöyle:

YENİ PLANLARDA OLACAK
Yeni yerleşimlerin planlanmasına, şehir içinde bisiklet yolu genişlikleri de eklenecek.
Bisiklet yolunun yaya kaldırımında ve taşıt yolu tarafında tek şeritli olarak yapılması halinde, bisiklet yolu şerit genişliği en az 130 santim olacak. Taşıt yolu tarafında 50 santim genişliğinde emniyet mesafesi bırakılacak. Bisiklet yolu şerit genişliğinin taşıt yolundaki emniyet mesafesiyle birlikte en az 160 santim olması gerekecek. Yaya kaldırımı genişliği, bisiklet yolu sebebiyle 150 santimden daha az olamayacak.

REFÜJLE AYRILACAK
Trafik güvenliği göz önüne alınarak en az 60 santim genişliğinde ve en az 10 santim yüksekliğinde bir refüjle bisiklet yoluyla taşıt yolu birbirinden ayrılacak. Bisiklet yolları için hız sınırı saatte azami 30 km olacak.

Otobüse aparat
TOPLU taşımada bisiklet taşıma aparatlarına sahip otobüslerin sayısı ve güzergâh çeşitliliği artırılacak, otobüs sürücülerine gerekli eğitim verilecek. Bisiklet taşıma aparatına sahip otobüsler öncelikle yokuşun fazla, trafiğin yoğun olduğu yollarda kullanılacak.

Müsaitse çift yön
Taslağa göre bisiklet yollarının tasarımında öncelikli olarak tek yön tercih edilecek. Ancak; yeterli genişlik sağlandığı takdirde çift yönlü şeritler de oluşturulabilecek. Üniversite kampuslarında, yurt binaları ile eğitim binaları arasında bisiklet yolu yapılabilecek.

Kaynak; Hürriyet.com

Scudo
Güzel bir bilgilendirme olmuş.Umarız kağıtta kalmaz.

İnşallah gerçekleştirirler

İnşallah en kısa zamanda en doğru şekliyle uygulanmaya başlanır.

Parke taşından bisiklet yolları geliyor desenize. Araçlar giremeyecek şekilde yapılsa bari.

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
20150624_172612.jpg bu aparati asagi indirip on tekeri kilitliyorsun 2 bisiklet aliyor 10 sn surmuyor baya pratik

• Beğen
Tepkiler: gmfaruk
Gerçekten planlı yapsalar çok iyi olur, fenerbahçe orduevinin yanında uzuun bir yokuş var, yokuşun sonunda otobüs durağı! Tam yokuş aşağı yardırırken bisiklet yolunun ortasına kocaman bir otobüs yanaşıyor. :acpsnr:

@hüseyingürgah
Bu İstanbul'daki otobüslerde de var ama ben daha kullanan görmedim. :D

http://thecityfixturkiye.com/wp-content/uploads/2013/11/BisikletlilerDerne%C4%9Fi.jpg

• Beğen
Tepkiler: caesar ve gmfaruk
@Berke bu sistemin yaygınlaşması vakit alır. Ki bu sistem genellikle şehir merkezlerinde oluyor. Şehir merkezlerinde ise trafikten dolayı zaten bisikletçiler bisikleti tercih ediyor otobusu değil. Ters bir durum sanki. Neyse zamanla göreceğiz :)

@Berke @Suat Şahin

Bizdeki aparat bence pek kullanışlı değil gibi daha kolay bir aparat olabilirdi ama bunada şükür :)

Ben hep o metrobus yolunun iki seridinin bir kisminin, bisikletciler icin gidis ve donus seklinde, bisikletcilere tahsis edilip edilmeyecegini merak etmisimdir.Oluru yok mu yahu?

• Beğen
Tepkiler: Hayrettin
Hiz siniri cezasi da kesecekler mi 30 km/sa i asinca? :):kahve:
insallah adamakilli uygulamaya koyarlar projelerini

@tugrulboraerkil
Bunu gerekli yerlere iletmemiz lazım. Cidden çok güzel ve işe yarar olur

• Beğen
Tepkiler: tugrulboraerkil
@Hayrettin
Mis gibi olur.Cok da fazla yer kaplayacagini zannetmiyorum o metrobus yolunun genisligini gozumde canlandirdigimda...

Aslinda change.org sitesinde Ulastirma Bakanligi na duyurusu yapilacak olan "Metrobus yoluna bisiklet seritleri rica ediyoruz" seklinde bir kampanya baslatilmasi durumunda, sadece Istanbul'da yasayan bisikletcilerin degil, tum Turkiye'deki bisikletcilerin de bu kampanyaya destek olacagini tahmin ediyorum.
Ama ote yandan, yasamis oldugum Bakirkoy'de,Incirli caddesindeki kafelerin,restoranlarin kaldirimlari bile, kendilerine gelen musterilerin araclariyla istila ettiklerini dusununce umudumu kaybediyorum.Belediyeler bu kafe ve restoranlardan kaldirim kirasi almiyorsa eger, ben hic bir sey bilmiyorum:mad:

• Beğen
Tepkiler: Hayrettin
Motorsikletler büyük tehlike saçıyor bisiklet yolunda bir kaç defa tehlike atlattım aniden çıkan motorsikletlere bir çarede bulunmalı

@Berke

belediye otobüslerinin önüne bisikleti başıboş koyuyorsak o da riskli,
mesela kırmızı ışıkta beklerken yaya birisi bisikleti kapıp fırlasa otobüs şoförünün onunla uğraşacağını sanmıyorum :D
kalabalık bir otobüste bisiklet sahibinin de durumu farkedeceğini sanmıyorum..

otobüs şoförünün kontrolünde olan basit bi kilit mekanizmasıyla bu iş çözülebilir tabi ama o kadar uğraşacaklarını da sanmıyorum

Konuyla ilgili haberi Hurriyet in kendi sayfasinda okudum.Haberle ilgili yapilan yorumlari da okudum ve yorumlar cidden Turkiye gercegi
Bir kez daha kendi insanimdan igrendim; tiksindim; lanet ettim.Aziz Nesin kesinlikle cok hakli.Bizim kadar cikarci ve cakal bir toplum yok.

Gercekten hurriyet'te yapilan kimi iq fukarasi yorumlar icler acisi. Herif daha fazla ve genis yol yapilarak trafigin cozulebilecegini saniyor. Adam o kadar aptal ki, "trafigin cozumu trafige daha az arac salinimini saglamaktan gecer. Bu da toplu tasima ve alternatif ulasim(bisiklet mesela!) secenekleri ile olur" diye anlatmaya calissan okuzun trene baktigi gibi bakacak.

Geri