Scudo Sports

Hadi biraz fark yaratalım.

hamlet2006

Forum Kedisi
Tepki
36.013
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Biliyorsunuz hayat ekonomik açıdan çok zorlaştı. Sınırlı kaynaklarımızla sınırsız ihtiyaçlarımızı ve beklentilerimizi karşılamaya çalışıyoruz. O sınırlı kaynaklarımız iyice kurudu. Temel ihtiyaçlarımızı karşılamak bile çok zor artık. Enflasyon denen canavarın altında inim inim inliyoruz. Gelirlerimiz de enflasyon oranında artmadığı için daha da fakirleşiyoruz.
İnsan oğluyuz bir nefsimiz de var. Herşeyi istiyoruz. Bu ayıp değil günah değil. Yeter ki istediğimiz şeyler doğaya, çevreye, hayvanlara, insanlara zarar vermesin. Benim düşünce yapımda insanlar herşeyin en iyisine layıktır.
Bizim de birşeyler yapmamız lazım, bizim de mücadele etmemiz lazım. Refah düzeyimizi artırabilmek için tasarrufa yönelmemiz lazım. Tasarruf ne idi. Tasarruf gelirin harcanmayan kısmı idi. Şimdi diyeceksiniz gelirim yetmiyor ki artırıp tasarruf edeyim. Haklısınız.
Çıkarın cep telefonlarınızı diyecek kadar kötü birisi değilim.
Örneğin sigara içmeyebilirsiniz. Bir kişi günde 20 liralık sigara içse ayda 600 lira tasarruf eder. 600 lira hiç de kötü değil. İşe araba ile mi toplu taşıma ile mi gidiyorsun. Mümkün mertebe bisiklet ile git. Yol parası cebinde kalsın. Kredi çekip tatil mi yapıyorsun, biraz sık dişini gitme.Bişeylerden biraz feragat etmeye çalışalım ki ilerde faydasını görelim.

Asıl seslendiği grup sigara içen arkadaşlar. Sigaranın sağlığa zararlarından bahsetmeyeceğim zaten biliyorsunuz. Maddi zararı da epey bir var.
Ben sigarayı bıraktığımda dedim ki bu sigara parası ile sokak kedilerini besleyeceğim. Evet 11 sene oldu bırakalı besliyorum da.
600 liralık bütçe ile ne yapalım. Ben de sigarayı bırakmışım gibi her ay 600 lira biriktireceğim.
Bu 600 lira ile fiyatına bakmaksızın geleceği parlak olan kripto paralar alacağım. Hani eskiden anamız babamız destek direnç teknik temel analiz bilmeden bodoslama altın dolar alırdı ya biz de kripto alalım.
Şimdi diyeceksiniz kripto çok riskli. Evet riskli. Bilmeyeni yutar. Biz kaybetmeyi göze aldığımız sigara parası ile yatırım yapıyoruz. Sen artık havaya sigara dumanı israf etmiyorsun. Sağlığın yanına kar, kazanacağın para yanına kar, herşey karne kalırsa kar. Ki ben para kazanalıcağına inanıyorum. Hatırı sayılı para kazandım da.

Eğer ki hayatta hep aynı şeyleri yapıp hayatınızda bir fark olmasını bekliyorsanız. Kusura bakmayın Godot'yu(Godo) bekler gibi beklersiniz. O Godo da hiçbir zaman gelmez.

Hiçbir şekilde hiçbir kimseden maddi bir çıkarım veya beklentim olmadığı için kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Bence denemeye değer.

Scudo
@hamlet2006 , Süleyman kardeşim artık "yatırım tavsiyesi değildir" önermesini geride bırakıp direk konuya girmişsin...
Umuyorum ki zorlaşan hayat şartlarında ay sonuna borçsuz çıkmak için didinen forumdaşlarımız, dişinden tırnağından arttırıp bir kenara bir şeyler koyabilir...
Koyun yatırımı çok yeni olduğu ve tam güven oluşamadığı için kafalar karışık...
Sen sepet yapsınlar diyeceksin ama yumurtaların da kırılmaması lazım...

Elimizdekinin kıymetini bilelim diye diye yalnızca günü kurtarır hale geldik. Yatırım yapacak cesaret de kalmadı bende. Birkaç kez küçük meblağlarla kendimi de test etmişliğim var ama bilgi edinemiyorum bilgi kirliliğinde savrulup durdum eni sonu kapattım bu konuyu kendim için. Sabit maaşlı ve kendi işime(işveren olarak değil iş türü olarak) girişebilirsem artık o zaman bakarım. Tabi o zaman da masraflar ne hale gelir kim bilir. Ne evimiz var(kira) ne arabamız var. Memlekette dikili taşımız yok, varlığımızı gösteren tek şey faturaların bizim adımıza olması ve birkaç banka hesabımızın olması. Bu gidişle bir sap olamazsam zaten tek dikili taşım mezar taşım olur işin şakası tabi :D Önümdeki 5 yıla çok odaklandım değiştirmek için ama ne büyük işlere cesaretim var ne de gelişmeye yönelik doğru düzgün bir imkan. O yüzden sabit maaşlı-sigortalı işime başlayınca değiştirmeye çalışacağım çokça. Çok yanlış düşüncem var ama her gün başka kafadayım zaten, bilemiyorum ne olur, ne biter, ne yapacağım, ne bileceğim.

@hamlet2006 , Süleyman kardeşim artık "yatırım tavsiyesi değildir" önermesini geride bırakıp direk konuya girmişsin...
Umuyorum ki zorlaşan hayat şartlarında ay sonuna borçsuz çıkmak için didinen forumdaşlarımız, dişinden tırnağından arttırıp bir kenara bir şeyler koyabilir...
Koyun yatırımı çok yeni olduğu ve tam güven oluşamadığı için kafalar karışık...
Sen sepet yapsınlar diyeceksin ama yumurtaların da kırılmaması lazım...
Kripto para yatırımının en temel mantığı kaybetmeyi göze alabildiğin para ile yatırım yapmaktır. Sigaraya verilen para bu iş için ideal. Kaybetmek ise (Sağlığı kazanmak en büyük kar olduğu için) kesinlikle yok.

Selamlar, sigara parası bile olsa arkasindan üzülecek paradır yine de .

Neden mi?

Sigaraya o parayı verebilmek için başka şeylerden feragat ediyor insanımız. Hatta sigara, hayatındaki tek lüksü. Kendisi de biliyor ki, bıraktığı anda, o paranın gideceği çok adres var...

Kripto para konusu ise her zaman riskli, tehlikeli, bilinmez ve kuralsız gelmiştir bana. Hiç yakın olmadık, böyle de kalsın isterim kendi adıma...

Kripto para konusu ise her zaman riskli, tehlikeli, bilinmez ve kuralsız gelmiştir bana. Hiç yakın olmadık, böyle de kalsın isterim kendi adıma...
İnternet bulunduğunda da böyle idi. Bilinmezlik vardı. Bu kripto olayı da internet gibi.
Kriptoların entegrasyonu üç basamaklı.
1.basamakta bireylerin entegrasyonu. Gerçekleşti marketcap 2 trilyon doların üzerinde, Türkiye'deki bakkal amca bile haberdar
2.basamak kurumsalların entegrasyonu. Tesla, Microstrategy gibi dünya devleri portföylerine bitcoin vs ekledi.
3.basamak devletlerin ve merkez bankalarının entegrasyonu. El Salvador, Küba gibi ülkeler bitcoini tanıdı.
İleride merkez bankaları değer saklama aracı olarak bitcoin tutacaklar.

Dünya, kripto paraları bir şekilde kabul edecek, ediyor da.

Eğer ki kim trene en baştan binerse o iyi kazanır. Bitcoin oturdukça fırsatlar daha da azalacak.
Risk yönetimini öğrenip uygulayabilmek çok önemli

Sayın @hamlet2006, trenin yolunu gözleyenler için iyi bir fırsat gibi görünüyor olabilir.

Benim tercihim, nereye gidecegimden emin olmak diyelim.

Tamamen risk iştahı ile alakalı bir durum.

hocam öyle direkt kriptoya girelim de demeyin, çoğu birkaç seneye yok olacak paralar. ilk baştakilere bakın, ne varsa, artık fazla artmasa da enflasyona ezdirmeyecek paralardır. btc, eth gibi, eth özellikle. ytd.

bir de hocam 2 aydır cebime paket almadım, ama şimdi de otlakçı oldum... ayıp olmasın diye otlandığım adama paket alıyorum şimdi.

Katılıyorum. Sigara parasını başka yerlere yönlendirmek çok daha iyidir. Sigaraya verilen paranın boşa olduğunu bile bile içmeye devam etmek yerine (kendim de kullanıyorum) hem bu arkadaşa veda edip hem yeni bir şeyler denemek iyi olacaktır. Biraz birazda kazandırırsa....

hocam öyle direkt kriptoya girelim de demeyin, çoğu birkaç seneye yok olacak paralar. ilk baştakilere bakın, ne varsa, artık fazla artmasa da enflasyona ezdirmeyecek paralardır. btc, eth gibi, eth özellikle. ytd.

bir de hocam 2 aydır cebime paket almadım, ama şimdi de otlakçı oldum... ayıp olmasın diye otlandığım adama paket alıyorum şimdi.
Ethereum, Solano, Cardano, DAO, XRP, IOTA, Matic, Neo, Cake, Link tarzı sağlam coinler olacak.
Gidip de shit coin alınırsa yok olur gider. Btt, Holo tarzı shit coinler olmaz

Kripto para ile ilgili şunu örnek vereyim 2019 mart ayında çalıştığım birimdeki şefim btc almamız konusunda aşırı ısrarcıydı. Tabi burada bizi en çok şüpheye düşüren kendisiydi. O dönem toplamda 94 adet RX580 ekran kartı ile eth kazımı yapıyor ve dolar ve rağbet bu kadar fazla olmadığı için eline çok bir şey kalmıyordu. "ya kazansa bu adam kazanır bizi de batırtmaya çalışıyor" düşüncemiz vardı. Kendisi o dönem kartları kredi borcundan satmaya çalışsa da satamadı ve 2021'in mart nisan ayı gibi bankaya 0 borç ile birlikte +120bin lira gibi kara geçti kartları değiştirip kazmaya devam etti. Malum mayıs ayında btc başta olmak üzere bir çok kripto para yerlerdeydi. Şuan da tekrar tırmanışta. Mart sonunda deneme amaçlı 5 farklı borsa sitesine 100-200 derken toplamda 900 liralık girdim 4 tanesinde shit coin vardı onlarda 100-150 anca kaldı, ama elde tutuyorum. Diğeri de tam tersi + seviyelerine geçti ve devam ediyor. Geçenler de arkadaşım her gün arayıp elde kalan bin-üç bin ne varsa git btc al dediğinde 34Bin USD, şuan ise 48Bin USD olmuş durumda 1 ay içinde illa ki kar getirecekti. Aslında şunu demek istiyorum bu parayı ilk defa 5 yıl önce duyduğumda dolandırıcılık yöntemi diyordum. Her geçen gün değerini artıyor ve inanıyorum artıracak da. Girmek istesem de eldeki 1-2bin lira bir şey olmayacağını düşündüğüm için hep bekliyorum.

Arada arkadaşlar ile " yine burada oturmuş ah be 5 yıl önce keşke tüm paramız ile btc alsaymışız" diye dalga geçiyoruz, gidişat yine öyle olacak. Ülkemizde insan hayatı dışında hiç bir şeyin bedeli ucuzlamıyor. Kasım 2019da 2400e aldığım ilk akıllı cep telefonum şuan 3400 lira olduğu gibi.
(link)

Yatırım her zaman risk işidir sizi vezir de edebilir, rezilde. Bu durumlarda Ali'nin Veli'nin dediğinden ziyade biraz okuma ve araştırma yapılıp girilmesi düşüncesindeyim. Ama @hamlet2006 abimin dediği gibi başta sigara içenler hem sağlığınızı hem cebiniz düşünerek kenara koydukça belki TL bazında değer kaybı olsa da kenarda biraz olsun birikiminiz olacaktır.

Buradan yatırım tavsiyesi olmadan aylık 600 lira ile kendi sepetimi paylaşacağım. Her ay destek direnç demeden teknolojisi iyi, geleceği açık alt coinlerden sepet yapacağım.
Şu anda Bitcoin biraz yüksek ayrıca ralli ihtimali de var. Bu yüzden Btc 30000 dolar altına düştüğü anda muhtemelen 2022 başında bu yolculuğa başlayacağım.Diğer boğa sonunda da malı boşaltacağım. Yaklaşık 2,3 senelik bir süreç olacak.

Buradan yatırım tavsiyesi olmadan aylık 600 lira ile kendi sepetimi paylaşacağım. Her ay destek direnç demeden teknolojisi iyi, geleceği açık alt coinlerden sepet yapacağım.
Şu anda Bitcoin biraz yüksek ayrıca ralli ihtimali de var. Bu yüzden Btc 30000 dolar altına düştüğü anda muhtemelen 2022 başında bu yolculuğa başlayacağım.Diğer boğa sonunda da malı boşaltacağım. Yaklaşık 2,3 senelik bir süreç olacak.

Beklediğim an geldi. Süleyman abi elini taşın altına koydu . Önerilere başlayacağını söyledi.

Hayatım boyunca bilmediğim şeyleri öğrenmek için 2 aşamalı bir strateji izledim.

1- Bilen birinden yardım al.

2- Sadece yardım aldığın kişinin birikimiyle hareket etme , araştır , öğren ve soru sor.

Millet olarak soru sormaktan acayip korkarız. Onun yerine '' mış gibi '' yaparız. Peki bu nasıl olur ?

Süleyman abi terimlerle dolu bir öneri yazar. Misal veriyorum boğa sezonun şu coinler pik yapacak , shit coinler şöyle böyle olacak der.

Ben ne boğa sezonu bilirim ne shit coin bilirim ama ortamlarda eziklemesinler bunu da nasıl bilmez demesinler diye bilirMİŞ gibi yaparım.

AnlarMIŞ gibi davranırım ve haliyle zarar üstüne zarar eder sonra Süleyman abinin kulaklarını çınlatırım . ( tabii ki haksız yere )

Halbuki ilk başta önerileri dinlesem , bir çok hata dolu tecrübe edinmeden hazır birikimi alırım.

Bilirmiş gibi yapacağıma soru sorsam neleri araştırmaya başlayacağıma daha rahat kanalize olurum.

En sonunda da kendim araştırdıkça bu sefer Süleyman abiyle karşılıklı birbirimize soru sorup birbirimizi yönlendirebileceğimiz

karşılıklı fikir teatisi yapabileceğimiz bu sefer ikimizin de daha isabetli tahminler yapabileceği bir noktaya geliriz.

Uzun lafın kısası soru sormaktan , araştırmaktan , öğrenmekten korkmayan günün şartlarına uyum sağlayanlar her zaman kazançlı çıkar.

Beklediğim an geldi. Süleyman abi elini taşın altına koydu . Önerilere başlayacağını söyledi.

Hayatım boyunca bilmediğim şeyleri öğrenmek için 2 aşamalı bir strateji izledim.

1- Bilen birinden yardım al.

2- Sadece yardım aldığın kişinin birikimiyle hareket etme , araştır , öğren ve soru sor.

Millet olarak soru sormaktan acayip korkarız. Onun yerine '' mış gibi '' yaparız. Peki bu nasıl olur ?

Süleyman abi terimlerle dolu bir öneri yazar. Misal veriyorum boğa sezonun şu coinler pik yapacak , shit coinler şöyle böyle olacak der.

Ben ne boğa sezonu bilirim ne shit coin bilirim ama ortamlarda eziklemesinler bunu da nasıl bilmez demesinler diye bilirMİŞ gibi yaparım.

AnlarMIŞ gibi davranırım ve haliyle zarar üstüne zarar eder sonra Süleyman abinin kulaklarını çınlatırım . ( tabii ki haksız yere )

Halbuki ilk başta önerileri dinlesem , bir çok hata dolu tecrübe edinmeden hazır birikimi alırım.

Bilirmiş gibi yapacağıma soru sorsam neleri araştırmaya başlayacağıma daha rahat kanalize olurum.

En sonunda da kendim araştırdıkça bu sefer Süleyman abiyle karşılıklı birbirimize soru sorup birbirimizi yönlendirebileceğimiz

karşılıklı fikir teatisi yapabileceğimiz bu sefer ikimizin de daha isabetli tahminler yapabileceği bir noktaya geliriz.

Uzun lafın kısası soru sormaktan , araştırmaktan , öğrenmekten korkmayan günün şartlarına uyum sağlayanlar her zaman kazançlı çıkar.
Çok doğru söylüyorsun.
Sadece kriptoda bu durum biraz farklı.

Trader olmak istiyorsan yani al sat yapmak istiyorsan, teknik analizin (destek, direnç çizimi, indikatörler vb bir sürü şey) iyi olmalı.
Ayrıca haberlerin piyasaya etkisini bilmelisin, yani temel analiz den anlamalısın. Mesela Fed faiz artırdı, dxy arttı o zaman riskli varlıklar nasıl etkilenir gibi)
Çok teferrautlu, sinir bozucu yıpratıcı bir şey trade yapmak.

Trader olmaktan sonra ikinci alternatif yatırımcı olmak. Bunun için birazcık teknik analiz ve birazcık temel analiz bilmek yeterli. Tek yapman gereken "hodl" yani hold etmek yani tutmak.

Temel bir iki yatırım prensibi var. Onlara uyguladın mı yeter. Prensiplerden vazgeçmek yok. Vazgeçersen para kaybedersin.
Ne bunlar
1.Kaybetmeyi göze aldığın para ile gireceksin. Yani kaybedince üzülmeyeceğin seni sarsmayacak para ile gireceksin. Kesinlikle borç para, kredi çekme, ev araba satıp girme olmayacak.
2.Sepet yapacaksın. Yani bütün paranı bir altcoine bağlamayacaksın. Tek coine bağlarsın düştü mü bitersin. Bizim Türklerin batma nedeni. Elindeki parayı 9,10 altcoine bölüp riski yayacaksın.Biri düştüğünde diğeri çıkar, biri battığında biri uzaya fırlar. Sonuçta bir şekilde kazanırsın.
3.Fırlayan coine girmeyeceksin. Mesela bir coin fırladı, arttıkça artıyor ben de gireyim demeyeceksin. Eğer girersen eline yukarıdan malı verirler, inanılmaz zarar edersin. Bizim Türkler buradan batar.
4.Tüm paranı yatırmayacaksın. Her daim kenarda paran olacak.Kademe kademe alacaksın. Düşüş gelirse alttan toplayarak ortalamanı düşüreceksin.Hepsi ile alırsan elin kolun bağlanır. Yeni fırsat gelir değerlendiremezsin.
5.Tüm malını aynı anda satmaycaksın. Fırlayıp gitse bile bir miktarını daha da fırlar belki diye bekleteceksin.
6.Coin değerlendikçe kar almasını bileceksin. Almazsan geri çekildiğinde karın erir gider. Mesela 100 liralık coin 150 lira oldu. Birazını sat. Diğeri ile yürü.
Ben mesela iki katında yarısını satarak gidiyorum. 100 liralık koinğ aldım. Koin iki katına çıkınca yarısını satarsam sermayem çıkmış oluyor. Geriye kalan isterse uzaya isterse magmaya gitsin.
7.Sağdan soldan kimseyi dinleme.
8.Shit coinlere girme, hızlı artar hızlı çöker. Terste kalırsan bir daha çıkamayabilirsin.
9. İyi altcoin aldın baktın işler ters gitti. Düştü. Merak etme bir gün kurtarırsın.
10.Açgözlü olma
11.Zırt pırt pozisyon açıp kapama al sat yapma.
Yatırımcı olursan yapacağın şey çok belli
"Hiçbir şey yapmamak"
Gerçekten bu kadar basit.
Neden sigara parası diyorum. Kaybedilince üzülmesi en son para diye.
Neden destek dirence bakmayıp alacağız diyorum. Eğer teknik analize girersen herşeyi öğrenmek istersin, bu da devamlı pozisyon açmana neden olur. Para kaybetmen kolaylaşır.
Kimseye inanıp da paranı coinini yollama.

Taktik basit, her ay düzenli iyi altcoinlerden al, hodl et hodl. İki katına gelince yarısını sat bu kadar.
Para kazanmak zor değil.
Sadece önümüzde 2 ya da 3 sene ayı sezonu var. Ayı sezonunda malı toplayacağız, boğada da para kazanılacak.Ayı düşüş, boğa yükseliş. Sadece sabır.
Yatırım tavsiyesi değildir.

Konuyu takibe almış bulunuyorum, yatırım tavsiye olmayan değerli tavsiyelerinizi bekliyor olacağım. Bi şekilde bi yerden başlamak lazım ufak ufak sizin de dediğiniz gibi.

Minimal yaşam istesekde istemesek de yaşam biçimimiz olacak zaten bunun kaçarı yok bu kadar nüfusa ekmek yetmeyecek. Artı kaynaklar tükeniyor küresel ısınma ve aşırı nüfusla tarım yapılabilen alanlar her yıl azalıyor. Özellikle ülkemiz önümüzdeki üç beş senede çok ciddi kıtlıklar yaşayacak ve kendi plansız nüfus artışımız yetmiyormuş gibi bütün dünyayı ülkemize dolduruyoruz. Bu adamların yarısı bile üretime katılmıyor tüketiyor. Sorun ise büyük çoğunluğun minimal yaşayıp bir kaç zenginin şatafat içinde yaşaması ki günümüzde bunları görüyoruz zaten. Ayrıca eskiden köyden şehre gelen bazı insanlar sıfırdan tepeye çıkabiliyordu şimdi böyle bir şey mümkün değil ( illegal işler hariç) yani fırsat eşitsizliği , kıt kaynaklar, küresel ısınma, aşırı nüfus artışı ile gelecek çok karanlık gözüküyor.

Konuyu takibe almış bulunuyorum, yatırım tavsiye olmayan değerli tavsiyelerinizi bekliyor olacağım. Bi şekilde bi yerden başlamak lazım ufak ufak sizin de dediğiniz gibi.
Şimdi biraz altcoinler şişti. Buradan girmek biraz riskli olabilir. Bitcoinin ne yapacağını şu an kimse bilmiyor. Bir kısım düşeceğiz diyor bir kısım son bir kere yıl sonuna kadar ralli olur diyor.
Şimdi girilirse yazı tura atmak gibi kumar riski var.
Piyasa çıkacaksa çıksın düşecekse düşsün.
Bitcoin 30000 dolar altına kırdığında yavaş yavaş kademe kademe altcoin toplamaya başlarız.
Bir de bizim birincil amacımız para kazanmak değil. Elimizdekini kaybetmemek. Bu mantıkla gidildiğinde para kazanılıyor. Belki kar maksimizasyonu olmaz ama neredeyse garanti olur.
Kriptoya girenlerin yüzde 70 i kaybeder. Yüzde 20 si sermayesini korur ya da az kazanır. Yüzde 10 u ihya olur.
Ben kazanılabileceğini biliyorum.
Yatırım tavsiyesi değildir.

Coin işi hiç aklıma yatmadığı için hiç bulaşmadım. Ben şahsen temettü verimliliği yüksek hisseler ve altına yatırımdan yanayım. Hani şöyle elle tutulup gözle görülsün. Diğer dedikleriniz gayet mantıklı

En güzelini zatı muhterem şahaneleri sayın emine Erdoğan hanım Dile getirmiştir.. Ne dedi? "az yiyin.." israfa mücadele konferanslarından yoğundu Bi aralar ama 300 bin tl lik çantasıyla da konferanslarına teşriflerinde geri durmadı.. Bu ülke öyle sevdi öyle beğendi ki bu kafayı, GSMH yı arttırmak için intiharlarını x2, x3 katlara çıkardı.. Şimdi, Avrupa kıskanmasın da kim kıskansın ula? Simit çay ve kira üçlüsü ile zaten aylık 3000 Bin tl oluyoruz.. Pazar, market, sigara, kırtasiye, ulaşım, çeyiz, faturalar.. Daha katmadım..

Hiçbir şekilde hiçbir kimseden maddi bir çıkarım veya beklentim olmadığı için...

Art niyet aramamakla birlikte, bu yazdığınız ne yazık ki doğru değil. Siz burada kitlesel algı yönetimi yaparak, sizin de yatırımlarınızın bulunduğu kripto para borsalarına yatırımcı çekmeye çalışıyorsunuz. Bu şekilde suni bir talep yaratılıyor ve sizin elinizde de bulunan varlıkların değeri artıyor. Yani dolaylı olarak bu işten maddi menfaat elde etmiş oluyorsunuz.

Tek kuruş bile olsa, emeğinizin karşılığı olan hiçbir meblağ paraya "sokağa atılacak" gözüyle bakmayın. Ülkemizde kapitalizmin en vahşi hali hüküm sürmekte ve para gerçekten çok zor kazanılıyor. Çok küçük ve şanslı bir azınlık haricinde de hemen hiçkimse emeğinin tam olarak karşılığını alamıyor. Bu yüzden, zaten zar zor kazandığınız ve bu kazandığınızdan arttırabildiğiniz para ile kumar oynamayın; yüksek riskli yatırım araçlarından kaçının.

Arkadaşlar, daha önce de çeşitli vesilelerle dile getirmiştim. Gelecekte size en faydalı olacak yatırım, kendinize yapacağınız yatırımdır. Bu konuda bahsi geçen "aylık 600 liralık sigara parası" ile bir dil kursuna yazılabilir ve yabancı dil öğrenebilirsiniz. İyi seviyede bir yabancı dil okur/yazarlığının size iş ve sosyal hayatta paranın açamayacağı kapılar açabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Yabancı dil öğrenimi sadece temel bir örnek. Birçok alanda kendinizi eğitebilir, eğitim alabilir ve kişisel meziyetlerinize yenilerini ekleyebilirsiniz.

Unutmayın, para zor kazanılır, kolay kaybedilir. Ancak eğitimle kazanacağınız meziyetler hayatınızın sonuna kadar sizinledir ve eskilerin tabiriyle "altın bileziktir". Kendinize yapacağınız her yatırım, size yeni ufuklar ve yeni imkanlar sunacaktır.

Geri