Scudo Sports

Günlük maden suyu içiminiz ne kadar?

Günde 1 litre mi? YUHHH... Bugün en ucuz maden suyu 50kr. 1 litre için 5 tane içmemiz ve günlük 2,5 lirayı madensuyuna ayırmamız lazım.

Genelde günde 1-2 bazen de çok sıcak havalarda 3 tane de içtiğim oluyordu. Hatta geçen gün sanırım 5 tane içtim. Neyse...
Ama bundan sonra hatta şu saatten sonra(bu konuya denk geldikten sonra) artık içmeme kararı aldım. Yanımda şuan sırma markasının şişesi de duruyor demin içtiğim.
Genelde de beypazarı içerdim. Uludağı severim, bir ara a101'de selendi vardı o da çok güzeldi.

Ama Videoyu izledim ve doktorun adeta şoke olmuş bir şekilde söylediği şu sözü "Madensuyundaki kalsiyumun biyoyararlanımı süte eşdeğer."

Yani süt içsek aslında daha iyi. Daha doğrusu, madensuyunu içmediğimizde kaybedeceğimiz hiçbir şey yok. Ama doktor öyle bir söyledi ki, sanki 1 şişe madensuyu 3 litre sütteki kalsiyuma eşdeğer.

İçmeyeceğim bundan sonra. 24lü alırdım beypazarını. Bitti artık, daha da içmem... :D

Doktorları bu şekilde pazarlamacı edasında görmek de benim midemi bulandırıyor açıkçası. :tskler:

Önceden günde 2 şişe derlerdi, demek ki yetmemiş 5 şişeye çıkardılar. Eskiden madensuyu mu vardı be ya? :)

Scudo
içilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit (link) eklendiğinde soda yapmış oluruz. yani musluk suyuna da co2 eklersek bundan da soda elde etmiş oluruz. maden suyu ise yerin en derin katmanlarından çıkar ve çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır ve magmadan aldıkları karbondioksit gazının basıncıyla yeryüzüne çıkarlar. yeryüzüne çıkarken geçtikleri yolda mineraller de alırlar yani mineralce yüksektir ama sodada mineral yoktur. ikisi de mideyi rahatlatma özelliği taşır ama sodanın bundan başka işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur.
maden suyuna ruhsat sağlık bakanlığından alınır , sodanın ruhsatını ise tarım bakanlığı verir.
bir de şöyle bir laf söylemişler ki aslında bu kısaca özetliyor: "maden suyu bir ihtiyaç , soda ise bir tercihtir" (ekşi sözlük alıntı ) yeterli olurherhalde hocam

Doktorları her zaman çok fazla ciddiye almamalıyız. Özellikle şunu yiyin bunu için diye ortalığa düşenleri.

ben önceleri meyvalı içiyordum şu aralar sadeye sardım tur esnasında 2 şişe tur sonrasında 2 şişe bayağı rahatlatıyor beni

@cumali55 üf ne kafaymış be :)

Selam arkadaşlar. Maden suyu faydalı bir içecektir, tavsiye ederim. Fakat soda tamamen yapaydır, zararlıdır ve faydasız diyebiliriz. Ben asla içmiyorum.

geçen pazar 80 'km lik etapta aşırı sıcağa yakalandık,sabah nispeten hava iyi idi ama öğlen kavurdu sert eğimlerde tempoyu düşürdüm molalarda 4 adet kızılayın maden suyu doğal olanı iyi geldi ,bir adet muz yedim,ayrıca kuzu pirzolada 1 saat mola yaptım ( iki adet mola oldu),zati esas 56 'km lik güzergahta ,çok sert eğimleri devirmiş idik,ayrıca kuzu pirzolanın yanında 1 adet ayranda içtim,etap sonu baba nakkaş eğimlerine daldım ,oradan acıbademe,bu pazar uludağ var,epey maden suyu içeceğim 5-6 şişe tahminim,ve 1 adet ayran, 1 adet muz yerim,tur sonu kuzu eti yükleneceğim vakit kalırsa tabi .

Sek (alkolsüz) Schweppes Tonic içiyorum.

Lipton Ice Tea Green Tea (yaz geceleri bunun kadar ferahlatan bir şey yok; kola falan yalan dolan hep)

Terleme çoksa tabiki 5-6 içilir hatta 10 bile içilir ama terleme ile alakalı sadece oturup sıcaktan terlemiyorsa 1-2 yeterli çünkü fazlası böbrekten atılır ve kumlanma taşlanma olabilir. Zaten su içseniz de doymuyorsanız soda şart. Tuz eksikliğinde halsizlik ve uyku durumu başlar bu yüzden su terine Soda.
Gazını alıp için gazı sizin için değil koruyucu olarak KULLANILIYOR. Mineralli daha çok bakteri barındırabilir bakteri üremesin diye co2 eklenerek suyu asidik hale getiriyorlar. Sodanın pH 4 civarıdır sirke 2 pH Dır sodanın gazı tamamen alındığında ki kaynatılıp soğutulması gerekir 8 civarlarına çıkar co2 basılmış suyun pH ı düşer. Midenin pH ı açken 3-4 yemek yendikten 2 saat sonra pH 3 altına iner bu durumda işte rahatsızlık başlar 1 karbonat ki tüm sıvıları pH 7 ye getirir. Soda gazı alınıp içerseniz işe yarar. Gazıyla icerseniz reflüyü durdurur çünkü mide girişinde gaz oluşturur ve gaz yemekleri aşşağı bastırır ama midede yara varsa bu yara biraz daha gerilir.

@Kudret Kurtcebe abi ayran ın kaslarda laktik asit birikimi yaptığı söyleniyor aslı varmı acaba kaslarda yorgunluk hissi veriyormuş ayran

@ATALAY16

dostum atalay
4 ayran bi ara içmiş idim ,uykum geldi resmen bu nedenden ötürü ayran olayını sıcaklarda bire indirdim ,kesin 1-2 adet muz bana yaramakta ve kızılayın doğal maden suyu yalnız kışın terleme az oluyor bende,33 km durmadan eğimli güzergahta basarım en çok 1-2 maden suyu içerim bir adet ayran ,bir adette muz artık energelleride bıraktım ,ne olur ne olmaz, protein tozunuda,osman şirin 24 saatte 585 km idi galba,bu km yi aldı ,ilacı hindistan çeviz yağı ile birlikte kahve ,uludağ etap öncesi sabahtan bu metodu uygulayacağım,

Günde bir tane mutlaka içiyorum çok faydalı maden suyu marka tercihim kula,kızılay,sarıkız.

bende uzun süredir akşamları bir şişe maden suyu içiyorum, denk gelirse kızılay maden suyu alıyorum sanırım kızılaya yardım olarak gidiyor

Afyonda bir yerlerde maden suyunun tam olarak çıktığı yerden içme imkanım oldu...tadının doğadan ilk çıktığı haliyle pekte iyi olmadığını söyleyebilirim... ancak o haliyle sağlığa daha faydalı olduğunu tecrube etmiş oldum...gerçekten mideyi ve bağırsakları rahatlatan bir havası var... içine ne katıyorlarsa artık sıcak havalarda buz gibi soda doyana kadar içerim..:)

@ERDİNÇ DURAN
Afyon Gazlıgöl'de. Şifalı suyu ve termaliyle meşhurdur. Benim doğduğum yer. Kızılay maden suyu oradan çıkıyor. Biz çocukken kuyudan içerdik.:) Çok iyidir. Şimdi sert sürüşlerimde mutlaka içerim. Yoksa bu Antalya sıcağında sırılsıklam terledikten sonra vücutta sodyum namına bişey kalmıyor.

Maden suyu içmem diyen arkadaşlar; üç ihtimal var. Ya bisiklet kullanmıyorsunuz, ya az sürüyorsunuz, ya da mineral ihtiyacınızı başka türlü karşılıyorsunuz demektir. Uzun süreli, şiddetli sürüşlerden sonra vücudunuza kramp girmediğine göre...o_O

• Beğen
Tepkiler: ERDİNÇ DURAN
40-50 km ve üzeri her sürüşte 1 şişe atarım çantama, yolda içerim. Çok sıcak varsa 2 şişe alırım. Günlük 1 litre denemedim ama içemem herhalde.

Günde 1 tane içiyorum hatta bazende içmiyorum

Maden suyu ile soda arasında ne fark var

Toplumumuzda belki de birçok insanın maden suyu ve sodanın isim farkı olsa da aynı etkide olduğunu düşündüğünü dile getiren Dr. Fevzi Özgönül, “İlk bilmemiz gereken, maden suyunun ne olduğudur. Yurt dışında mineralli su diye adlandırılan su ülkemizde kafamızı karıştırıyor.Maden suyu, yeraltı sularından elde edilmiş içerisinde çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içeren sulara verilen addır. Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda mineraller içermeleridir. Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulundurur. İçilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit ve bikarbonat eklendiğinde soda yapılmış olur. Maden suyu ve soda, ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir ancak sodanın bundan başka hiçbir işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur. Dolayısıyla tüketilmesi önerilen doğal maden sularıdır ve sodayla maden suyunu ayırt edebilmek için ürünün üzerindeki etiketi okuyup karar vermek çok önemlidir”diye konuştu.
SAYISIZ FAYDASI VAR
“Maden suyu içerdiği magnezyum, kalsiyum, flor gibi minerallerle mineral ihtiyacımızı karşılamak için güzel bir kaynaktır” diyen Dr.Fevzi Özgönül, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“İçerdiği sülfat ve bikarbonat iyonları sayesinde hem mide bağırsak sisteminde rahatlatıcı etkisi vardır, hem de böbrek fonksiyonlarını dengeler. Cilt için gerekli olan su ve mineral ihtiyacını da karşılar. Cildimize gergin ve diri kalmasını sağlar. Özellikle yaz aylarında ve spor yaptıktan sonra ter ile kaybettiğimiz tuz ve minerallerin geri alınması in çok güzel bir alternatiftir. İçerdiği karbondioksit gazı sayesinde asitli içeceklere güzel bir alternatiftir. Aynı zamanda bikarbonat özelliği sayesinde mide asidinin çok olduğu durumlarda rahatlatıcı bir etkisi de vardır. Spor sonrasında ayran ile birlikte alındığında hem tok tutma hem de zayıflatma etkisi vardır. Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür de ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlıdır.”
MADEN SUYUNUN ZARARLARI VAR MIDIR?
Dr. Fevzi Özgönül, maden sularının zararları olup olmadığı konusunda ise şunları kaydetti:
“Sağlığımız için kullanmak zorunda olduğumuz ilaçlarda bile bir doz vardır. Bu nedenle maden suyu içerken de bu doz çok önemlidir. Bu nedenle düzenli maden suyu içiyorsak onunda abartmadan günde 1 litreyi geçmeyecek şekilde tüketmekte yarar vardır. Yemekle birlikte aldığımızda hem mineralli sudan hem besinlerden mineral emilimini kolaylaştırıyor. Bu nedenle yemek sırasında içecek olarak tercih edilebilecek bir alternatiftir. Fakat maden suyu diye satılan SODA içerdiği azla bikarbonat neden ile yemek sırasında ve hemen sonrası içildiğinde mide ast dengesini bozarak sindirimi geciktirebilir. Bazı maden sularında sodyum miktarı yüksek olabilir. Eğer tansiyon yüksekliği şikayetiniz varsa bu maden sularında tüketmemeniz önerilir. Soyum miktarının yüksek olup olmadığını etiketinden kontrol edebilirsiniz. Gerçek maden suyunun bilinen bir zararı yoktur fakat ülkemizde maden suyu adı altında satılan sodanın içerisine katılan doğal olmayan aromalar, tatlandırıcılar ve aşırı bikarbonat içeriği nedeni ile zararı görülebilmektedir.”

Maden suyuyla soda farkını artık iyice anladık. Yıllardır bu konuda açıklama yapan herkes besmele çeker gibi bunu açıklayarak başlıyor :D Soda gören var mı hiç marketlerde, ben bunu merak ettim. Belki çok büyük alışveriş merkezlerindeki marketlerde vardır ama şehir içindeki ortalama büyüklükteki marketlerde soda görüp de satın almış olan var mı? Ben hiç denk gelmedim. Sadece maden suyu var marketlerde.

Geri