Günde kaç öğün yemeliyiz?

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Kadirhan

12 saatlik bisiklet aktivitemde değerlerim değişmez

yüzde 70 yağ
yüzde 20 karbonhidrat
yüzde 10 protein

bir gece önceden protein -karbonhidrat yüklenirim,
kuyruk yağı hafif kızartırım ,2 dilim tam organik buğday ekmeği alırım ,bel çantda naylon poşet içinde kuyruk yağlar hafif kızartılmış durur ,faydasını 200 km 'de çok gördüm.
bir adette lahmacun yerim ,lokantada ve daha sonra sona doğruda işkembe çorba içerim acaip fişekler.
 
Scudo

Kadirhan

Daimi Üye
Kayıt
5 Nisan 2016
Mesaj
278
Tepki
219
Yaş
40
Şehir
Ürgüp
İsim
Kadirhan D.
Bisiklet
Lapierre
@Kudret Kurtcebe Canan Karatay hoca'dan inciler gibi maşallah. Ben az et yiyebiliyorum, sakatat hiç yiyemiyorum ancak sizinki gibi bir beslenme şeklim olsun isterdim.
Ekmek hangi türü olursa olsun yasak bu arada.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Kadirhan
canan hanım oturanlar için daha çok konuşuyor esas hocamız ahmet aydındır taş devri diyeti kitabı önemlidir,
ilk sayfada çok ömemli bilgiler vardır.

güncellersek,


Açlık ve spor, açlığın spor performansı üzerine olan etkilerine geçmeden önce kısaca egzersiz sırasındaki enerji metabolizmasının temel noktalarını gözden geçirmekte fayda var. Klasik spor beslenme anlayışına göre ağır antrenman yapacak, koşacak ya da müsabakaya çıkacak sporcular müsabakadan birkaç gün önceden itibaren aşırı miktarda şekerli gıdaları tüketmelidirler(40). Burada amaç karaciğer ve kaslarda bulunan nişasta (glikojen) depolarını doldurmaktır. Buna glikojen yükleme diyorlar. Bu sporcuların beslenmesinde kalori dağılımı yaklaşık olarak şöyledir (Mesela Illinois Üniversitesi’nin önerisi) ; şekerler (karbonhidratlar) %60, yağlar %25-30, proteinler %10-20.

Bizce bu anlayış son derece yanlıştır. Şeker pis bir mazot, yağları ise uçak benzini gibidir. Biliyorsunuz, günde üç öğün yemek yiyoruz. İki öğün arasındaki 7-8 saatlik açlık dönemleri var. Açlık dönemlerinde de enerjiye ihtiyacımız var. Bu enerji ihtiyacımızı daha önce depoladığımız besinleri (yağlar, şekerler) kullanarak karşılıyoruz.

İnsandaki enerji depolarının şu şekilde özetleyebiliriz;
  1. Karaciğer glikojeni: 75-100 gram kadardır; 300-400 kalori sağlar. Bu enerjiyi bütün organlara kullandırır.
  2. Kas glikojeni: 400gramdır 1600 kalori sağlayabilir. Fakat sakladığı bu enerjiyi sadece kendisi kullanır, diğer organlara kullandırmaz.
  3. 70kg’lık şişman olmayan bir kişide yağ deposu 15.000 gramdır; 135.000 kalori sağlar. Bu enerjiyi bütün organlara kullandırır.
  4. Kas proteinlerinden de bir miktar enerji sağlanır. Fakat vücut, yapısal taşı olarak kullandığı proteinleri enerji için fazla pek yıkmak istemez.

Yemek yediğimiz zaman insülin adını verdiğimiz hormonun kandaki düzeyi artar. İnsülinin görevi yiyeceklerden aldığımız yağların, şekerleri ve proteinleri depolamaktır. Bu depolamaktaki amaç, depolanan besinin daha sonra, yani açlık sırasında kullanılmasıdır.
Normalde yemek yedikten sonra yükselen kan şekeri 45-60 dakika içinde en yüksek seviyesine çıkıyor ve daha sonra bir iki saat içinde yavaş yavaş açlık seviyesine doğru iniyor. İşte bu sırada depolar kullanılamaya başlıyor. Çünkü yeni bir öğün için önümüzde saatler vardır ve bu nedenle vücut fonksiyonlarınızın yerine getirilebilmesi için depodaki enerjiyi kullanmanız şart.

Normalde kan şekerinize paralel olarak insülinin de düşmesi gerekiyor. İnsülin düşünce, önce glikojen, daha sonra da proteinler ve yağların yıkılması mümkün oluyor. İşte bu sıradaki enerji ihtiyacımızın %10-15’ini glikojeni ve kas proteini yıkımından alıyoruz. Ama geri kalan büyük bölümü (%80-90) depodaki yağların yakılması ile geliyor. Kaslarımız vücudunun en fazla enerji maddesi (ATP) tüketen organı. Ağır egzersizlerde ise ATP tüketimi çok artıyor.
Egzersizin başlangıçta yağlar hemen hemen hiç kullanılmıyor. Aslında ilk dakikalarında glikojen depoları da fazla kullanılmıyor. İlk birkaç saniye içinde beyaz kas dokusu deposundaki ATP’yi tüketiliyor (41). ATP’nin 1 fosforu enerji için kullanıldığından iki fosforlu düşük enerjili ADP molekülüne dönüşüyor. Bu sırada yine depoda bulunan kreatin-fosfat(KF)’n fosfatı kullanılıyor. KF fosforunu ADP’ye vererek onu yeniliyor. (ADP + Kreatin-Fosfat = ATP+ Kreatin). Bu sırada kreatin-fosfat hızla azalıyor.

Egzersizden 2-3 dakika sonra kreatin-fosfat artık ADP’yi yeteri kadar ATP’ye çeviremiyor. Bu sırada oksijenli ortamda glikojen yakılmaya başlıyor (Tablo 1). Kas glikojeni ağır bir faaliyetteki 1 saatlik enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede ama, depo bitmeden yine oksijenli ortamda yağ dokusundaki enerjinin yıkılarak devreye girmesi gerekiyor. Biliyorsunuz arabanıza da benzin alırken, depo bitmeden dolduruyorsunuz. Bu nedenle ilk 15 dakika içinde yavaş yavaş yağ asitleri yakılmaya başlıyor. Gerçi bu sırada adrenalin arttığı için laktat, gliserol ve amino asitlerden glikoz yapılıyor, ama yağın enerjisinin yanında bu büyük bir enerji kaynağı değil.

Tablo 1. Bisiklete binmiş bir kişide kaslarındaki enerji parametreleri (mmol/kg)

İstirahatte ikenEgzersizden
3 dakika sonra
Egzersizden
8 dakika sonra
ATPKreatin-FosfatKreatinLaktat
Glikojen
27
78
37
5
408
26
27
88
8
350
19
7
115
13
282
Karaciğer glikojen deposu çok sınırlı; 75 gram yani en fazla 300 (75×4) kalori verebiliyor. Aslında vücudunuz bunu hepsini de tüketmenize izin vermiyor. Kas depoları ise biraz daha fazla; 400 gram. Tabii bu deponun da tamamının kullanılması söz konusu değil. Aslında egzersizden hemen sonraki saatler dışında depo hemen hemen dolu. Bir atletin kalori ihtiyacı ise yaklaşık günde yaklaşık 4000kalori. Bu nedenle kendisine daha büyük bir enerji deposu bulması gerekiyor. Bu da tabii ki yağlar.

Gelelim glikojen yüklemeye. Ekmek, makarna, pirinç meyve suyu, çeşitli tatlılar, reçel, çay şekeri gibi hızlı emilen şekerlerin hepsi glikoza dönüşerek kana geçiyor. Glikoz insülin aracılığı ile karaciğer ve kas hücrelerine girerek burada glikojen olarak depolanıyor. Kana geçen glikoz ne kadar fazla ise insülin de o kadar fazla salgılanıyor. Eğer hızlı emilen şekerleri fazla alacak olursanız kas ve karaciğerdeki glikojen depolarınız anında doluyor. Depolar dolunca karaciğer ve kas insülin reseptörlerini kapatıyor. Buna insülin direnci deniliyor. Bu durumda direnci yenebilmek için pankreasınız daha fazla insülin salgılanıyor.

‘Peki, glikozun fazlası nereye gidiyor?’ diye sorabilirsiniz. Glikojen olarak depolanamayan glikoz fazlası yağa dönüşerek depolanıyor. ‘Depolansın nasıl olsa açlık sırasında kullanılır’ diye düşünüyorsanız yanlıyorsunuz. Çünkü direnci yenmek için insülin o kadar yükseliyor ki kolay kolay açlıktaki normal seviyesine inemiyor; yüksek kalıyor (Hâlbuki doğal beslenmede insülin açlık sırasında çok düşük oluyor; sıfıra yakın). Bu durumda ne glikojen ne de yağ depolarınızı doğru dürüst kullanabiliyorsunuz. Şekeriniz hızla düşüyor; buna tepkisel hipoglisemi deniyor. Yani tam bir enerji krizine giriyorsunuz.

Bu sırada vücudunuz mevcut durumdan kurtulmak için insülinin etkisini azaltan adrenalin, kortizol, büyüme hormonu gibi hormonları salgılıyor. Bir zaman sonra da kan şekeriniz yükseliyor. Ama bu süre zarfında ani adrenalin artışına bağlı olarak kalp çarpıntısı, solunum sıkıntısı, şiddetli korku ve endişe, baş dönmesi, baş ağrısı, sersemlik hissi, mide bulantısı, titreme ve terleme gibi bulguların ortaya çıkması ile perişan oluyorsunuz. Bazen de bayılıyorsunuz.

Özetle söyleyecek olursak glikojen yüklemesi bir sporcu için hiç de iyi değil. Öte yandan yağdan ve proteinden zengin gıdalarla beslenmenin performans üzerine etkilerine dair birçok kanıtlar var.

Bunlardan biri şöyle. 1885 yılında iki Norveçli Ağustos ayından bahara kadar bir Kuzey buz denizi adasında kalmışlar. Sadece kuru balık ve kutup ayısı eti yemişler. Uzun kış aylarında çok az hareket etmelerine rağmen hiç hamlamamışlar, performanslarını kaybetmemişler. Bahar gelince sanki aylarca hareket edemeyen onlar değillermiş gibi yükleri ile yürümeye başlamışlar. Norveç’e geldiklerinde yapılan sağlık muayeneleri mükemmelmiş (42). Başka örnekler de var. Mesela Avusturalya’nın yerli hamalları sadece kanguru eti yemelerine rağmen 12 saat dinlenmeden yük taşıyabilirlermiş (43).

Açken spor yapılabilir mi?
Açlığın spor performansı üzerine olan etkileri üzerine yapılan araştırmalar çok fazla değildir. Bu araştırmaların çoğu da oruç tutan Müslümanlar üzerine yapılmıştır. Bu çalışmaların bazılarında ramazanda oruç tutmanın performansı etkilemediğini gözlemlenirken (44,45) birçoğunda tam tersine bir azalma saptanmıştır (46-49). Hiçbir çalışmada ramazanın spor performansını artırdığı görülmemiştir. O zaman açlığın spor üzerine olumlu bir etkisinin olmadığı sonucunu çıkartabilir miyiz? Bu soruya hayır diyoruz. Çünkü ramazanda tutulan oruç birçok bakımlardan intermitan açlık felsefisine uymamaktadır (50).

Çünkü;
  1. Ramazanda tutulan oruç su içilmesine izin vermemektedir. Bu durum da spor performansını negatif yönde etkilemektedir. Hele de ramazan yaz aylarına rastlamışsa.
  2. Sahura kalkma nedeni ile uyku bölünmektedir. Bu durum da spor performansını negatif yönde etkilemektedir.
  3. Bu araştırmaların çoğunda deneklerin çoğu undan şekerden ve rafine gıdalardan fakir bir diyetle beslenmemektedir.
Açlığın efor kabiliyeti üzerine olan etkilerini en iyi avcı-toplayıcı grupları inceleyerek öğrenebiliriz. 30 yılını Paraguaylı kızılderili kabilesi Ache’ler arasında geçiren Dr. Kim Hill, Ache’lerin hiç kahvaltı yapmadan 6-8 saat av peşinde koştuklarını ve buna rağmen hiç yorulmadıklarını gözlemlemiş (51,52). Dr. Hill ise 100 metreyi 10.2 saniyede koşan bir sporcu olmasına rağmen kahvaltı yapmadan onlara katılsadiğer avcılara ayak uyduramıyor, hemen yoruluyormuş. Deyim yerindeyse nal topluyormuş. Demek ki sürekli taş devri diyeti yapan kişilerin yağ asidi oksidasyonları mükemmel oluyor.

Başka bir örnek de Aborijin’ler; av peşinde aç karnına günde 30-35 km zaman zaman koşarak, zaman zaman yürüyerek efor sarfedermiş ama hiç de yorulmazlarmış (43). Onların yedikleri kanguru eti ve böcekler ve yılanlar. Yani unsuz-şekersiz gıdalar; orijinal bir taş devri diyeti.

Kaynak: (link)

KAYNAKLAR
  1. (link), (link), (link). Meal frequency and energy balance. (link) 1997;77 Suppl 1:S57-70.
  2. (link), (link), (link). Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet. (link) 2010 Apr;103(8):1098-101.
  3. (link), (link), (link). Acute appetite reduction associated with an increased frequency of eating in obese males. (link) 1999;23(11):1151-9.
  4. (link), (link), (link), (link), (link). The influence of higher protein intake and greater eating frequency on appetite control in overweight and obese men. (link) 2010;18(9):1725-32.
  5. (link), (link), (link). Importance of blood glucose concentration in regulating lipolysis during fasting in humans. (link) 1990;258(1 Pt 1):E32-9.
  6. (link), (link), (link), (link). Leucine, glucose, and energy metabolism after 3 days of fasting in healthy human subjects. (link) 1987;46(4):557-62.
  7. (link), (link), (link). Enhanced thermogenic response to epinephrine after 48-h starvation in humans. (link) 1990;258(1 Pt 2):R87-93.
  8. (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link). Resting energy expenditure in short-term starvation is increased as a result of an increase in serum norepinephrine. (link) 2000;71(6):1511-5.
  9. (link), (link), (link), (link), (link). Physiological and chronobiological changes during Ramadan intermittent fasting. (link) 2004;48(4):296-303.
  10. (link)
  11. (link)
  12. (link)
  13. Merimee TJ, Pulkkinen AJ, Burton CE. Diet-induced alterations of hGH secretion in man. J. Clin. Endocrinol. Metab. 1976; 42:931–937.
  14. Ho KY, Veldhuis JD, Johnson ML et al. Fasting enhances growth hormone secretion and amplifies the complex rhythms of growth hormone secretion in man. J. Clin. Invest. 1988;81:968–975.
  15. (link), (link), (link). Over-stimulation of insulin/IGF-1 signaling by western diet may promote diseases of civilization: lessons learnt from laron syndrome. (link) 2011;8:41.
  16. (link) WK, (link) LW. Features of a successful therapeutic fast of 382 days’ duration. Postgrad Med J. 1973; 49(569): 203–209.
  17. Horne BD, May HT, Anderson JL et al. Usefulness of routine periodic fasting to lower risk of coronary artery disease among patients undergoing coronary angiography. Am J Cardiol. 2008; 102: 814–819.
  18. Horne BD, Muhlestein JB, May HT, Carlquist JF, Lappé DL, Bair TL, Anderson JL; Intermountain Heart Collaborative Study Group. (link)Am J Cardiol. 2012;109(11):1558-62.
  19. (link), (link), (link), (link), (link). Alternate-dayfasting in nonobese subjects: effects on bodyweight, body composition, and energy metabolism. (link) 2005;81(1):69-73.
  20. (link), (link), (link), (link). Short-term modified alternate-day fasting: a novel dietary strategy for weight loss and cardioprotection in obese adults. (link) 2009;90(5):1138-43.
  21. (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link).The effects of intermittent or continuous energy restriction on weight loss and metabolic disease risk markers: a randomized trial in young overweight women. (link) 2011;35(5):714-27.
  22. Stote KS, Baer DJ, Spears K, Paul DR, Harris GK, Rumpler WV, Strycula P, Najjar SS, Ferrucci L, Ingram DK, Longo DL, Mattson MP. A controlled trial of reduced meal frequency without caloric restriction in healthy, normal-weight, middle-aged adults.Am J ClinNutr. 2007;85:981-8.
  23. (link). Intermittent versus daily calorie restriction: which diet regimen is more effective for weight loss? (link) 2011;12(7):e593-601
  24. (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link). Time-restricted feeding without reducing caloric intake prevents metabolic diseases in mice fed a high-fat diet. (link) 2012;15(6):848-60.
  25. (link)
  26. (link), (link), (link), (link). Effects of short-term dietary restriction on survival of mammary ascites tumor-bearing rats. (link) 1988;6(6):677-80.
  27. (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link). Starvation-dependent differential stress resistance protects normal but not cancer cells against high-dose chemotherapy. (link) 2008;105(24):8215-20.
  28. (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link). Fasting cycles retard growth of tumors and sensitize a range of cancercelltypes to chemotherapy. (link) 2012;4(124):124ra27.
  29. (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link). Fasting and cancertreatment in humans: A case series report. (link) 2009;1(12):988-1007.
  30. (link) R, (link)RS. Caloric Intake and Aging. N Engl J Med. 1997; 337(14): 986–994.
  31. (link)
  32. (link), (link), (link). Antiaging, longevity and calorie restriction. (link) 2010;13(1):40-5.
  33. (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link). Bone mineral densityresponse to caloric restriction-induced weight loss or exercise-induced weight loss: a randomized controlled trial. (link) 2006;166(22):2502-10.
  34. Carlson AJ, (link). Apparent prolongation of the lifespan of rats by intermittent fasting. (link) 1946;31:363-75.
  35. (link), (link), (link), (link), (link). Effects of intermittent feeding upon growth and lifespan in rats. (link) 1982;28(4):233-41.
  36. (link), (link), (link), (link), (link). Differential effects of intermittent feeding and voluntary exercise on bodyweight and lifespan in adult rats. (link) 1983;38(1):36-45.
  37. (link), (link). Influence of short-term repeated fasting on the longevity of female (NZB x NZW)F1 mice. (link) 2000;115(1-2):61-71.
  38. (link), (link), (link). mTOR’s role in ageing: protein synthesis or autophagy?(link) 2009;1(7):586-97.
  39. (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link). mTOR interacts with raptor to form a nutrient-sensitive complex that signals to the cell growth machinery. (link) 2002 Jul 26;110(2):163-75.
  40. (link)
  41. Timmons JA, Gustafsson T, Sundberg CJ, Jansson E, Hultman E, Kaijser L, Chwalbinska-Moneta J, Constantin-Teodosiu D, Macdonald IA, Greenhaff PL: Substrate availability limits human skeletal muscle oxidative ATP regeneration at the onset of ischemic exercise. J Clin Invest 1998, 101(1):79-85.
  42. Stefansson V. Cancer: Disease of Civilisation . Hill & Wang, New York, 1960
  43. The Epic of Man. Time Inc. New York, 1961
  44. Ferguson LM, Rossi KA, Ward E, et al. Effects of caloric restriction and overnight fasting on cycling endurance performance. J Strength Cond Res. 2009;23:560–70.
  45. Gueye L, Seck D, Samb A, et al. Physiological adaptations to exercise during a short-term fasting. Scr Med (Brno) 2003;76:291–6.
  46. Ramadan J. Does fasting during Ramadan alter body composition, blood constituents and physical performance? Med Princ Pract. 2002;2:41–46.
  47. Sweileh N, Schnitzler A, Hunter GR, et al. Body composition and energy metabolism in resting and exercising muslims during Ramadan fast. J Sports Med Phys Fitness. 1992;32:156–63.
  48. Souissi N, Souissi H, Sahli S, et al. Effect of Ramadan on the diurnal variation in short-term high power output. Chronobiol Int. 2007;24:991–1007.
  49. (link), (link), (link), (link), (link), (link). The effect of ramadan fasting on physical performances, mood state and perceived exertion in young footballers. (link) 2011;2(3):177-85.
  50. (link)
  51. (link)
  52. (link), (link), (link), (link). Age-dependency in hunting ability among the Ache of eastern Paraguay. (link) 2002;42(6):639-57.
  53. (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link). Training in the fasted state improves glucose tolerance during fat-rich diet. (link) 2010;588(Pt 21):4289-302.
  54. (link), (link), (link), (link), (link), (link). Effects of caloric restriction and overnight fasting on cycling endurance performance. (link) 2009;23(2):560-70.
  55. (link), (link), (link). Training in the fasted state facilitates re-activation of eEF2activity during recovery from endurance exercise. (link) 2011;111(7):1297-305.
  56. (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link). Increased p70s6k phosphorylation during intake of a protein-carbohydrated rink following resistance exercise in the fasted state. (link) 2010;108(4):791-800.
  57. (link), (link), (link), (link). Adaptations to skeletal muscle with endurance exercise training in the acutely fed versus overnight-fasted state. (link) 2010;13(4):465-9.
  58. Richard Johnson, Fat Switch, 2012
  59. Johnson RJ, Perez-Pozo SE, Sautin YY, Manitius J, Sanchez-Lozada LG, Feig DI, Shafiu M, Segal M, Glassock RJ, Shimada M, Roncal C, Nakagawa T. Hypothesis: could excessive fructose intake and uric acid cause type 2 diabetes? Endocr Rev. 2009;30(1):96-116.
  60. Ori Hofmekler. The Warrior diet
  61. (link)
  62. (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link), (link). Association between eating patterns and obesity in a free-living US adult population. (link) 2003;158(1):85-92.
  63. Türk kahvaltı kültürüne doğru, kısa bir keşif yolculuğu: (link)
 

nonsteril

Forum Demirbaşı
Kayıt
16 Mayıs 2014
Mesaj
503
Tepki
786
Şehir
izmir
Bisiklet
Tern
@Kudret Kurtcebe
Bilgilendirdigin için teşekkür ederim kudret abi.
 

Kadirhan

Daimi Üye
Kayıt
5 Nisan 2016
Mesaj
278
Tepki
219
Yaş
40
Şehir
Ürgüp
İsim
Kadirhan D.
Bisiklet
Lapierre
@Kudret Kurtcebe Evet hocam. Bu kitabı da biliyorum. Çok kıymetli. Canan Karatay'ın söyledikleri ile paralel aslında. Temelinde organik beslenmenin ve yapay şekerden uzak durmanın gerektiğini; bununla birlikte havyansal gıdalardan doğru zamanda doğru miktarda yararlanılması gerektiğini söylüyor. Tüm bu bilgileri hem sedatif hem de aktif vücutlara uyarlamak mümkün. Sonuç güzel olsun.
 

honeybadger

Daimi Üye
Kayıt
7 Mart 2016
Mesaj
275
Tepki
176
Yaş
38
Şehir
Ankara
İsim
Hüseyin
Bisiklet
Sedona
Her antreman sonrasi 0.6gr/kg karbonhidrat ve 0.3gr/kg protein almaya dikkat ederim. Her gun muhakkak kefir icerim. Antremanlarda maden suyu+limonlu su+bi tutam tuz olacak sekilde hazirlarim. Sabah ve aksam yemegi seklinde yerim. Protein agirlikli beslenmeyi tercih ediyorum.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Kadirhan

Daimi Üye
Kayıt
5 Nisan 2016
Mesaj
278
Tepki
219
Yaş
40
Şehir
Ürgüp
İsim
Kadirhan D.
Bisiklet
Lapierre
Güzel güzel karbonhidrat, protein, yağ falan yazdık ama... Az önce cuma namazına bisikletle gidip geldim. O kadar sıcakki, yiyecek falan değil tek gerekli besin SU dur diye düşünüyorum şimdi. :D:D
 
  • Beğen
Tepkiler: anon

SagFan

Daimi Üye
Kayıt
7 Nisan 2016
Mesaj
207
Tepki
189
Şehir
İzmir
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Merida
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Kendi kullandığım izonotik içeceğim :
3 Yemek kaşığı pekmez
1 Adet bütün limon suyu
1 ŞişeMinarelli Maden Suyu
Gerisini de 1 litreye tamamlamak için su.
Bunları denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Sürüş esnasında bir mataraya bunu koyduğunuzda daha iyi olur. Bu içecek sürüş esnasında kaybedilen minarelleri, tuzu, vs. çoğu şeyi kazandırıyor
 
  • Beğen
Tepkiler: Türko

Aral M.

Üye
Kayıt
12 Haziran 2014
Mesaj
6
Tepki
1
Şehir
istanbul
Bisiklet
Cube
Herkese Merhaba. @(link) Çok güzel bilgiler doğrusu, merakla okudum. Benim de beslenme düzenim şu şekilde.

Sabah kahvaltısı: Saat 12:00

3-5-7 adet Kuru hurma,
bir avuç fındık,
bir yemek kaşığı kadar kuru üzüm veya 1-2 adet kuru incir.
1-2 adet haşlanmış yumurta,
kibrit kutusu kadar yağlı beyaz peynir,
7-10 adet siyah zeytin,
1 dilim tam buğday ekmeği.

Akşam Yemeği: 18:00

1 tabak mercimek veya tarhana çorbası
1 tabak et yada sebze yemeği.
1 kase yoğurt
1 kase mevsim sebzelerinden oluşan salata, üzerine bazen peynir koyarım, bazen ceviz.


Günlük su tüketimim 2,2.5 LT.

Bisiklete bineceğim zaman yanıma aldığım yiyecek ve içecekler:

3 adet pet şişe su alıyorum. 7 adet hurma, fındık, varsa kuru üzüm.

Fast food, soğukçay, asitli içecekler, hazır kekler, pastalar, kurabiyeler, bisküviler, dondurmalar, tatlılar, bunların hepsini kestim.


Beyaz eti tavuktan karşılıyoruz genelde, balığa dönmekten yanayım malum et pahalı.
 

Cemil Dada

para todos todo nada para nosotros
Kayıt
22 Nisan 2016
Mesaj
424
Tepki
694
Şehir
Ankara
İsim
Cemil Dada
Bisiklet
Cube
@Aral M.
Asitli içeceklerin neden sakıncalı olduğunu merak ediyorum. Elbette genel sakıncalarını biliyorum, susuzluğu yatıştırmıyor aksine karaciğerin kendine gelmesi için içilen kola vesairenin üç dört katı kadar su içmek gerekiyor. Ayrıca mide için de hayırlı bir şey değil, ülserim var ne demek olduğunu biliyorum. Ama bisikletçiler için ayrıca bir sıkıntısı mı var bilmiyorum. Gaz yapması nedeniyle nefesimizi mi tıkıyor, midemizi mi baskılıyor?
Çocukken izlediğim tenis maçlarında Coca Cola sponsordu ve şampiyonlar bile servis aralarında önce bir iki bardak kolayı lıkır lıkır içer sonra biraz da su yudumlarlardı.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Cemil Dada

kola abartılmayacak,volkan akboga almanyada elitlerde mtb dalında yarışan dostumdur,yarış sonrası 1 kutu kola içerim demiş idi.

@Kadirhan

kesinlikle bu aylarda 30 km tempoyu haftada 1 yaparım ,saat 05.30-07.00 arası durmadan basarım,esas tempo bu saatte olur ,2008 yılının 30 martından bu yana 8 senedir hafta içi 50 km 'de kalırken ,hafta sonları 130 km 'ler aksatılmadan devam etti.bu aylarda pek öyle 200 'km 'lere sıcak bakmıyorum ,200 km 'ler ilkbahar,sonbahar ve kışın yapılır.
 

gokberk88

Daimi Üye
Kayıt
16 Mart 2016
Mesaj
389
Tepki
211
Yaş
35
Şehir
ANKARA
İsim
gökberk
Bisiklet
Mosso
tour de france de bir ara yarış esnasında kola içenler gördüm nedenini bilen var mı?
 

Kadirhan

Daimi Üye
Kayıt
5 Nisan 2016
Mesaj
278
Tepki
219
Yaş
40
Şehir
Ürgüp
İsim
Kadirhan D.
Bisiklet
Lapierre
@Cemil Dada Hocam asitli içeceklerin zararlarını sıralamışsınız zaten. Sorun asitten ziyade bu tarz içeceklerin içindeki yapay şeker. Spor sırasında veya sonrasında ihtiyacımız olan şekeri organik olarak almalıyız. Üstelik kg başına 1 gr şeker almamız gerektiğini hesap edersek, alacağımız şeker 1-2 meyveyi geçmemelidir. (Örneğin) Coca cola daki şeker hem yapay, hem de ihtiyacımızın çok fazlası. Vücüdumuza alacağımız her yapay besinin zarar vermesi de kaçınılmaz.
Zamanında sigara markalarının da sponsor olduğunu biliyoruz ama bunları kullanmanın kesinlikle doğru olmadığını da biliyoruz. Büyük ihtimalle maç arasında içilen cola satış politikası gereği falandır. Doğru bir uygulama olsaydı günümüz bilinçli sporcuları bu geleneği devam ettirebilirdi.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cemil Dada

Cemil Dada

para todos todo nada para nosotros
Kayıt
22 Nisan 2016
Mesaj
424
Tepki
694
Şehir
Ankara
İsim
Cemil Dada
Bisiklet
Cube
@gokberk88
Biraz şakaya vurucam ama,'yandım anammm' diyerek o anda ne bulsalar içeceklerinden kolaymış, asitliymiş bakmadan içmiş olabilirler. Bir de şu var ki, 'jeli ayrı çiğniycen üstüne suyu ayrı içicen, bu sefer de böyle olsun' diye bol kalorili kolayı yudumlayıvermiş de olabilirler (yine şaka).
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@gokberk88

valla açıkça bunları prolarda yapıyor ise zararını onlar görür ,eğerki aşırı bir şekilde alıyorlar ise sorun olabilir,
feridun tezbaşaran 66 yaşında eski bisiklet şampiyonu çok süt içerim demiş idi,kendi namıma aşırı süt içmem,
kuyruk yağı ile omlet yaparım,kuzu et demirbaştır,ıspanak milli yemeğimdir,yumurtalı yaparım,karnabahar,kuşkonmaz ,brokoli demirbaştır,çiğer yerim yanına soğan doğrarım yoğurt ve maydanoz,domates yeşillik,zeytinyağlı sebze yemekleri,pilav abartmam,keza makarnayıda bulguruda ,mercimek demirbaştır,yalnız ıspanak tüm sebzelerden çok daha verimlidir.d vitamini şarttır, devit-3 kapsül her ay 1 tane,sabahları çok dinç kalkarım,sigara içki kullanmam, öyle alışkanlığım yok,sigara bağışıklık sistemini yok eder ,kaymaktan vazgeçmem, keza kefir,çay içine yeşil çay katarım aktarlardan alırım.
sucuk arada sırada,sosis salam pek yemem,günümüz marketlerinde doğal ürün kalmadı,o zaman çok az zehirlenmeyi göze alacağız ,bisiklet üzerinde terleyen kişi doğru yoldadır ,terleyen vücuttan kimyasal toksitler atılır,aşırı şeker yasak,meyveler mevsim meyvesi ,kontrollü alınacak bir oturuşta 10 adet tulumba tatlısı yiyen üstüne 1 lt kola içen adam, boynuna ilmiği aynen geçirir.
 

gokberk88

Daimi Üye
Kayıt
16 Mart 2016
Mesaj
389
Tepki
211
Yaş
35
Şehir
ANKARA
İsim
gökberk
Bisiklet
Mosso
@Kudret Kurtcebe aşırı şekilde aldıklarını görmedim sadece yarış esnasında kenardan verilen kolayı alıp içtiklerini gördüm sadece
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@gokberk88

1 taneden zarar olmaz,adamlar müthiş kalori ve şeker kaybediyor ,yarış sonrası bir kola onlara dokunmaz.

ne sporu yapıyorsa insan o sporunu yapacak bir ömür boyu,cahilce değil ,kendini sakatlamayacaksın,forumda bir çok topik açıldı,hepsini okudum kimi dizinden şikayetçi,kimi bel ağrısı o vakit bi yerde hata yaptık demektir, aynı çukura 2 kez düşülmez.statik vücut hasta olur,dinamik olan kazanır.
 

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
@gokberk88
Ona rejenarasyon, yenilenme içeceği deniyor ve aslında kola değil... Eğer Tour De France yarışındaki gibi her gün ve binlerce kalori yaktıracak efor sarf ediyorsanız gerek var. Çoğunlukla kola değil başka izotonik içeren içecek kullanılıyor. Ama işte kola bilinen bir şey olduğu için, hemen dikkat çektiği için hep o içiliyor zannediliyor. Ayrıca yarışta kürsüye çıkacak kişinin yorgun değil, taze görünmesi gerektiğinden hemen meyve suyu gibi izotonik içecek gibi takviye içecek veriyorlar. Yapılan araştırmalara göre zaten kolanın egzersiz üzerine her hangi bir faydası yok. Aksine egzersiz yapmayan kişilere çokça zararı var.

Yenilenme içeceği ne işe yarıyor? Sürüş bittikten hemen sonra vücuttaki depoların çabuk dolması için gerekli. O andan sonra vücuda ne besin verdiysen önce hızla kabul ediyor. Daha sonra depoların dolma hızı düşmeye başlıyor. Eğer depolar doldurulmadan önce Basit Karbonhidratlardan alırsak diğer mevcut besinlerin depolanma süresi de çabuklaşıyor. Anlatabilmişimdir umarım.

@Kudret Kurtcebe baba faydalı makale.:harika: