Arkadaşlar Merhaba…
İlk defa böyle kapsamlı yazı yazıyorum… Uzun bir yazı olacak….Eksik, hata ve kafam karışık olabilir.. Şimdiden kusura bakmayın

18 Nisan 2017 tarihinden beri Goccia City Zero kullanıyorum… Renault’un Dacia’sı neyse bu da Benelli marka İtalyan bisiklet markasının Goccia’sı…Her şey aynı sadece isimler farklı…Yaklaşık 1 senelik zaman içerisinde, kendisiyle iyi-kötü bir çok hatıramız oldu… Ama açıkça söylemek gerekirse, bisiklete çok hor davrandım…Acaba dedim, bu parayı bu malzeme hak ediyor mu ? Dağlık arazi mi dersin yokuş mu dersin otoban mı dersin… Yani bir şehir bisikletine yakışmayacak yer ve zamanlarda bu arkadaşımızı deneme fırsatım oldu…
Öncelikle belirtelim, bisikletimizin yapım yeri Zhejiang Goccia Electric Technology firmasının Çin’deki fabrikası… Marka ismi İtalyan…..Bir çok Avrupa markasını Çinliler satın aldığı gibi, Goccia markasını da satın almışlar..Arka tekerden elektrik motorlu , Pedelec, Siyah modeli.. Bu pedelec kısmını bir çok insan merak ediyor. Bazen ben anlatmaya başlayınca, yanlış anlayanlar.. “Anladım..sen pedal çevirdikçe o şarz ediyor” diye yorum yapıyor.. tam anlamı pedalda bulunan sensör vasıtasıyla, pedal çevirdikçe elektriğin devreye girmesi…pedal çevirmezseniz elektriğin devredışı kalması…
Genel bir değerlendirme ve sonuç bölümüyle yazımı tamamlayacağım..
Batarya ve Sürüş Mesafesi : 36V / 8,8 Amper Panasonic 250 Watt Li-ion Batarya, 40-70 km
Bisikleti ilk kullanmaya başladığınızda bataryanın verimi gerçekten de yüksek seviyelerde… Ancak kullanım süreniz uzadıkça ve iki günde bir şarz ettikçe yavaş yavaş pilin ömrü azalıyor. İlk başlarda uzun mesafelere sizi ulaştırırken, günden güne arazi şartları( sürekli yokuş çıkmak vb.) , hava durumu(soğuk, sıcak, yağmurlu) pilin ömrünü azaltıyor. Panasonic piller bu konuda can sıkıcı…Shimano, yamaha, samsung, bosch marka pillerin daha verimli olduğu söyleniyor…250 watt olması ve zamanla kullanımdan dolayı batarya ömrünün azalması ile beraber 40-70 km sürüş mesafesi haliyle 30-40 km lere kadar düşüyor. Ayrıca burda şunu da belirtelim.. Elektrik motorunu aktive eden (kendi anahtarı veya mıknatısla) ve gidon üzerinden, elektrik motor kademesini yukarı-aşağı elinizle ayarlayabildiğiniz, 4 kademeli led çizgilerimiz var. Bu 70 km muhabbeti 1.kademede (led çizgide) ulaşabileceğiniz maksimum mesafeyi ifade ediyor. 40 km ise 4.kademede alabileceğiniz maksimum km. Gerçekten de ben bisikleti 1.kademede kullanıcam, elektrik desteği fazla olmasın hem bataryanın pili hem de benim pilim bitmesin, uzun mesafe yorulmadan yol alayım diyorsanız, 1. kademe de gerçekten de uzun mesafe alabilirsiniz. İlk zamanlar bu sayılar gerçeği yansıtıyor.. Ancak zamanla sürekli yokuş çıktıkça, elektrik desteğini 2.3. ve 4. kademeye çıkarmanız gerekebilir, haliyle bu da hem bataryanın ömrünü zayıflatacak hem de alabileceğiniz mesafeyi daraltacaktır… Hız açısından bakarsak, düz yolda elektriğin size verdiği maksimum hız AB standartı olan 25 km…bu durum yokuş aşağı inerken 45-50 km hıza , yokuş tırmanırken ise 10-15 km yi buluyor...Şu anki durumu söylemem gerekirse, ev – iş arası 6 km, her eve dönüşümde 3 adet yokuş çıkıyorum, bisikletin pilinin şu anki yaptığı mesafe maksimum 30 km. 1 sene sonucundaki son durum bu. Ama yine de memnunum, çünkü terlemeden takım elbiseyle evden işe, işten eve gidebiliyorum…
Motor: Shengyi 250 W Rear Hub Motor
Arka teker jantının içerisine yerleştirilmiş olan motor ile ilgili kafama takılan 2-3 tane soru vardı. Birincisi kaldırımlardan , tümseklerden inip çıkıyoruz acaba motor zarar görür mü, ikincisi teker patlarsa veya yarılırsa tekeri nasıl değiştiririm, üçüncüsü bisikleti yıkamam durumunda motor su geçirir mi ..bu 3 durumla ilgili şimdiye kadar hiçbir sorun yaşamadım.. kaldırımlardan tümseklerden fazlasıyla indim, çıktım.. tekeri değiştirmek için tekere bağlanan elektrik kablolarını birbirinden ayırdığım zaman, tekeri çıkarmam ve değiştirmem çok basit oldu..bisikletin batarya kısmını poşetle bantlayıp, su geçirebilecek kısımlarını kapattıktan sonra, bildiğin banyo yaptırır gibi hem evde hem dışarı da 4-5 kere yıkadım… Batarya kısmını kapattıktan sonra (zaten elektrik kabloları su geçirmiyor) rahatça bisikleti yıkayıp, temizleyebilirsiniz…Denedim gördüm herşey yolunda
Vites : Shimano Tourney 7 Vites
Vitesi yükseltmek ve düşürmek çok kolay. Vites değiştirirken ne zincirle ne de dişlilerle ilgili bir sorun yaşadım. Elektrik desteği olmadan baya dik rampalar çıktım, zincirle ilgili olumsuz hiçbir şey olmadı. Genel itibariyle fabrika çıkışı elektrikli bisikletlerin vites sayısı düşük. Bisiklet tekerinin küçük olması bisiklete olan hakimiyetinizi arttırmış olsa da vites sayısının düşük olması size uzun veya dik yokuşlarda baya bir zorluk çıkarıyor… Bisikletçi dostlar kadrodan dolayı aynakolu değiştirmenin ve bisikleti 18,21 veya 24 vites yapmanın mümkün olmadığını söylediler…Düz yol veya yokuş aşağı, elektrik desteğini 4.kademede kullanırken vites in 1 de veya 7 de olması fark yaratmıyor. İki durumda da pedalı boşa çevirdiğiniz hissine kapılıyorsunuz. Elektrik desteği, pedal çevirerek ürettiğiniz enerjinin üstüne çıkıyor…Asıl yokuşlarda yüzünüzde tuhaf bir gülümseme oluyor… bildiğin arabayla yarışıyorsun..
Ağırlık : 20 KG
Bisikletin kendi ağırlığı 20 kg, batarya 2.5 kg… Bisikletin toplam ağırlığı 22-23 kiloyu buluyor..Zemin katta veya asansörlü binalarda oturuyorsanız sıkıntı yok.. ancak benim gibi asansörü olmayan 3 katlı bir binanın son katında oturuyorsanız, indir-çıkart baya yorucu.. ancak zamanla kaslarınız ona da alışıyor. .otobüsten veya servisten önce eve vardığınız için 23 kilo insana fazla koymuyor.. En fazla sıkıntıyı bisikleti katlayıp otobüse veya metroya binerken yaşadım.. bisikleti katladıktan sonra kadro ile maşayı birbirine bağlayacak magnet olmadığı için, tekerler yan yana durmuyor, sürekli açılıyor.. bu da bisikleti sürerek götürmeyi zorlaştırıyor.. bisikletin taşıma çantası var ancak çantanın sağlamlığına güvenemediğim için sürekli bisikleti kucaklayıp otobüse metroya öyle yerleştirdim.. katladıktan sonra kadroyla maşayı sağlam bi bagaj lastiği ile birbirine bağlamak da bir çözüm yolu..bu biraz işinizi kolaylaştırıyor..erkek arkadaşlar için taşıma sorun olmasa da bayan arkadaşlar için baya yorucu olabilen bir durum..sonuçta 10 kiloluk bi katlanır bisiklet hafifliği yok..
Ön Arka Fren: APSE V Fren
Hidrolik disk frene alışmış birisi olarak, v-frenle ilgili çok sıkıntı yaşadım.. hidrolikteki yumuşaklık, bu fren kollarında yok maalesef… hidrolikteki gibi frenler abs,asr etkisi yapmıyor.. Elektriğin verdiği ekstra güçle başa çıkmak için haliyle daha fazla fren yapıp, daha fazla fren pabucu değiştiriyorsunuz.. 1 sene içinde 3 kez hem ön hem de arka pabuçları değiştirdim…fren kollarında fren teli ile beraber, frene bastığınız zaman elektriği kesen bir kablo da bağlı.. dolayısıyla frene basınca hem elektrik devre dışı kalıyor hem de fren yapmış oluyorsunuz… V-frenlerle bir amcaya ve bir de halk ekmek ofisine ortadan daldığım için söylüyorum: Hayat hidrolikte, çok okuyan değil çok gezen bilir
Jant: 20 inc Alüminyum Jant
Jantların durumu iyi, o kadar yol yaptık ne eğildi ne büküldü, ne de tekeri kesti.. alüminyum olması dışında aramızda dargınlık yok.. Ön tekere karbon taktırabilirsiniz ama 20 kilo üzerindeki bir bisiklet için bence değmez..kadro olsa neyse
Teker : Kenda K-924 20x1.75 E-Bike
İnsanın canı tabii ki bi schwalbe marathon plus, bi continental contact plus taktırayım istiyor..Ama Kenda 924 de gerçekten işinizi görüyor..1 kere arka tekeri patlattım onda da tekere demir parçası girmişti.. onun dışında tekerler gayet sağlam..her türlü hava ve arazi koşullarında bizzat, zorlayarak denedim, yol tutuşu ve patlamaya dayanıklılığı gayet iyi..tabii bi schwalbe bi continental olmasa da..
Kadro ve Gidon ve Maşa : Alüminyum
Birkaç model dışında katlanır bisikletlerin hepsinin kadrosu ve maşası alüminyumdan yapılıyor..Elektrikli bisikletlerin ise hepsi alüminyum..Elektrikli bisikletler normal katlanırlardan 5-6 kilo ağır olduğu için, bisiklet ortadan bölünmesin yolda başınıza bi iş gelmesin diye, hepsi alüminyum dan yapılıyor..Gidonla ilgili olarak, gidonun aşağı kısmında gidonun kadroyla bağlantı yerindeki ufak bir parça benim gidonu dağ, bayır aşırı zorlamamdan dolayı parçalandı..Gidon garanti kapsamında olduğu için onu da en yakın zamanda yedek parçasıyla değiştiricem..Değiştirmesem de sürüşte herhangi bir zorluk çıkarmıyor..
Yedek Parça: Motor ve Pil
Türkiye distribütörü olan STMAX ile yaptığımız görüşme de satışların çok iyi olduğunu, Goccia firmasının düzenli olarak hertürlü yedek parçayı Türkiye’ye gönderdiklerini ve yedek parça konusunda herhangi bir sıkıntı olmayacağını söylediler.. Tabii bu şimdiki durum.. Birkaç sene içinde ne olur ne biter bilinmez..
Fiyat: 3400
Ben bisikleti Ankara’daki Performans Bisiklet’ten geçen sene nisan ayında 9 taksitle bu fiyata satın aldım. Şimdiki fiyatları 3000 tl’den başlayıp 4000 e kadar gidiyor.. Satışlar iyi olduğundan mıdır, kur farkından mıdır bilinmez..
Sonuç
Batarya ve motor gücü düşük olsa da, hidrolik disk frenlere sahip olmasa da, ön ve arka tarafında amortisör bulunmasa da kısa mesafelerde hayatınızı kolaylaştıracak, 2-3 günlük şehiriçi ve şehirdışı ve hatta dağ-bayır gezilerinizde işinizi görecek, işten eve, evden işe sizi rahatlıkla götürebilecek, metroda, otobüste, feribotta, aracınızda rahatlıkla taşıyabileceğiniz, Türkiye şartlarında bence bu fiyatı hakeden bir bisiklet.. Ki zaten lityum pillerin üretim maliyetinin düşmesi, nano pillerin veya değişik teknolojilerin gelişmesi veya Türkiye pil üretiminde belli bir seviyeye gelmesi halinde elektrik bisiklet fiyatları da zamanla daha aşağılara çekilecektird diye düşünüyorum...Ben bu haliyle gayet memnunum.. Evden işe, işten eve takım elbiseyle çalışanlar için gayet ideal bir ulaşım aracı… yağmur ve karlı havalar hariç
Bioenerjiden mütevellit bi MAAŞALLAH alırım...
Bonus: Katlanır veya Katlanmaz elektrikli bisikletlerle ilgili fikir verebilecek web siteleri..
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link) – Goccia ABD versiyonu
(link)
(link) ----Elektrikli bisiklet dergisi
(link)
(link) ----- Bu arkadaşlar da motor ve bataryayı tekere yerleştirmişler, pedala da bir adet sensör…
(link)
(link) ----- MTB Elektrikli Bisikletin Kralı
(link)
(link)
(link)