@dethagorf Bisikletim aynı zamanda ilk yol bisikletim olur kendisi 2014 model Sedona 610' du. Sedona 610 ' u 3500 km kullandıktan sonra daha üst seviye olan başka bir bisiklet almama rağmen kendileri hala odam da durur.
En son ne zaman vites ayarı yaptığımı tarih olarak hatırlamıyorum. İlk aldığım zaman montajı Yetkili Servis tarafından yapıldıktan sonra ilk 100 km içersin de vites ayarının bence olması gerektiği şekilde bir kere ayarladım ve bundan sonra da 3400 km boyunca ayarlamak zorunda kalmadım çünkü vites ayarı bozulmadı.
Bisikletinizin Vites ayarlarında bir sorun olduğunu düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken şey zincir, ruble ve hepsinden daha önemlisi arka aktarıcınız da ki yaylı mekanizmayı güzelce temizleyip iyice yağlamanızdır. Vites ayarının yapılışı anlatılan hiçbir konuda bu noktaya değinilmez en büyük hata da burda ortaya çıkmaktadır. Çünkü kirlenmiş ve yağsız olan arka aktarıcı yayı sağlıklı çalışmayacağından yaptığınız ayar stabil çalışmayacak size de sürekli vites ayarlarınız bozuluyormuş hissine neden olacaktır.
Yukarıda hiç vites ayarımın bozulmadığını söyledim ancak 3500 Km boyunca nadiren de olsa viteslerimin stabil çalışmadığı zamanlar oldu. Bu zamanlarda aktarıcı üzerindeki limit vidalarıyla oynamak yerine aktarıcı temizliği ve bakımını yapınca viteslerim tekrardan stabil çalışmaya başladı.
Vites ayarı yapmakta o kadar zor bir şey değil aslında, limit vida ayarlarını büyük ve küçük dişli için ayarlarken limit vidalarını mümkün olduğunca az çevirip sürekli geçişlerin nasıl olduğunu kontrol ederek yaparsanız vites ayarlarınız o kadar iyi yapmış olursunuz. Bu konuda bir sürü yazı ve görsel anlatım ile içerikler mevcuttur.
Eğer aktarıcınız da her hangi bir yamulma, esneme yada bakımsızlık durumu söz konusu değil ise tam olarak yaptığınız vites ayarları bozulmayacaktır. Eğer vites ayarlarınızda bozulma oluyor ise aktarıcınızda bir sorun var demektir. Vites grubunuzun alt model olmasından dolayı değil.
Bir de vites kollarınızın dilinden anlamanız gerekir tabii bu durum zamanla gelişecektir. Nasıl her arabanın debriyaj sertliği, vites geçişleri farklı ise aynı durum Vites kolları içinde de geçerlidir.
Aslında bana göre vites ayarlarının ne sıklıkla yapılacağından daha önemlisi aktarıcı, zincir ve ruble bakımın ne sıklıkta yapıldığı önemli, bunun için de bir süre söylemek zor. Kimisi 1 ay' da 100 Km kullanır bisikleti kimisi 300 Km' e zaten bakım zamanı geldiğinde donanımımız bizlere ufaktan ufaktan sinyaller vermeye başlıyor.