@ulaş detaya inecek olursak evet, değiştiriyor. bu tip "ince" ayarlar yeri gelir performansı arttırır, yeri gelir konforu artırır, yeri gelir güçten tasarruf sağlar. sağladığı fayda belki de %1'den bile az olduğu için bi bakışta hissedilmez, fakat bu işte ciddiysen (bisiklete ciddi binmek) yaptığın her bir inca ayarın sana geri dönüt verdiğini görebilirsin. (iyi yada kötü)
bugün gidip bike-fit işlemi yaptırmaya kalksan, örnek olarak Retül'ü verecek olursam 300 350 lira gibi bi para bayılacaksın.
http://xsportiv.com/wp-content/uploads/2015/03/1425750312_10408624_422524404570451_1118959081865656537_n.jpg
vücudunun farklı noktalarına alıcılar takılacak(eklemlere) ve senin eklem açılarının doğru olup olmadığına bakılacak. peki bu eklem açıları neye göre doğru? gücünü boşa harcamamak için, pedala daha güçlü basabilmek için (bir üst kademesi daha aero durabilmek için) kabul görmüş açılardan bahsediyoruz.
ve bu işin okulunu okumuş, ciddi bir eğitimden geçmiş bir adam, özel hazırlanmış bir bilgisayar programı ile senden aldığı verileri 1.5 saat boyunca ölçecek, biçecek ve sonuç olarak sana 3-5 tane kilit ayar söyleyecek. "seleyi 1 cm geri al, 2 cm aşağı indir, gidon boğazını 1 cm kısalt, gidonu 2 cm aşağı al". hele ki "senin bacak kısa, 172.5 aynakol yerine 170 aynakol kullan" derse ne ibret alırız be

(al sana 0.25cm fark

)
hepsi bu kadar. 350 lira

bereket versin.
değmez mi?
küçük bir örnek üzerinden düşünelim, örneğin eğer selen normalden 1 cm daha yukarıda ise,
1- ayağını olması gerekenden daha fazla açacağın için dizine fazladan yük binecek. çok uzun mesafe olmayan bir sürüşte bile bir dizin aynı (hatalı) pedal basışını binlerce kez yapacağı için, dizindeki kıkırdak bundan kötü etkilenecek, ve bu konuda ısrar edersen "birkaç bin" hatalı pedaldan sonra ağrılar baş gösterecek.
2- daha detaylı açıdan bakarsak, selen yüksek olduğu için her pedal basışta kalçan senin üzerinde sağa-sola oynayacak, ve vücudun bu dengeyi koruyabilmek için özellikle omuzlarını sağa-sola oynatarak dengeni korumana yardım edecek. muhtemelen sen bunu fark etmeyeceksin çünkü bunu reflekslerin yapacak. fakat dengeni korumak adına fazladan çalıştırdığın o kaslar da senin enerjini alacak, gereksiz yere enerji harcayacaksın. evet bunu 1 cm yüzünden yapacaksın
benzer durumun gidon için de geçerli olduğunu biliyorum. bisiklet üzerine oturduğumuzda, öne eğildiğimizde sayısız kasımız çalışıyor ve belirli bir gerginlikte kalıyor. kimi hiç kasılmıyor, kimi az, kimi çok kasılıyor. hepsi çalışmak için enerji harcıyor. ve bizim bisiklet üzerindeki (yol bisikleti) duruşumuzda tercih ettiğimiz pozisyon, bacaklar dışındaki kasları fazla kasmamamız. yani bu kaslarla boşuna enerji yakmamamız. yani bu kasların çalışmıyor olması.
yani sırtını öyle bir bük ki, belini öyle bir kamburlaştır ki, kolunu omuzdan öyle bir aç ki, dirseğini öyle bir bük ki, bileğini öyle bir kır ki, en az enerjiyi harca. (ve bu esnada çalışan sayısız kası öyle bir ayarla ki) temel prensip bu. fakat bu tabiki performans prensibi.
biz lanet olası amatörler için durum genellikle sakatlık engellemekten veya daha konforlu bir duruş sağlamaktan ibaret

forumda çok fazla başlık okudum, "yol bisikleti aldım belim ağrıdı, yol bisikleti aldım bileğim ağrıdı, yol bisikleti aldım boynum ağrıdı (ayaklar konu dışı olduğu için girmiyorum). bu 3 bölgenin 3-5 püfü var bisiklette.
boynunuz ağrıyorsa belli ki boyun kaslarınız siz bisiklet üzerinde olduğunuz süre boyunca sürekli gergin duruyordur, demekki siz önünüzü görebilmek için hep kafanızı yukarı kaldırma eğilimindesiniz, demekki siz öne doğru fazla eğiliyorsunuz! gidonu yukarı alınız!
beliniz ağırıyorsa çok büyük ihtimal öne doğru gereğinden fazla uzanıyorsunuzdur. gidon boyunuzu kısaltınız, bu sizi büyük olasılıkla rahatlatacaktır, kesin çözüm için bir küçük boy kadro almanız da gerekebilir
bilekleriniz ağrıyorsa belli ki gidonu yanlış tutuyorsunuz ve bileklerinize normalden fazla yük biniyor. bu büyük olasılıkla gidonun pozisyonu ile alakalı. gidonu tutarken bileğiniz fazla bükülmeyecek şekilde gidonu ayarlayınız
bakın tüm bu örnekler santimlerin sebep olabileceği problemler
Bike-fit işlemini sadece performans delileri yapmıyor, bisiklete binerken farkında olmadan eklemlerine zarar vermek istemeyen hobi kullanıcıları da yapıyor.