@mehmetsunu İlk yol bisikletimden sonra aldığım 3 bisikletimde (biri yolda) Giant markaydı. Giant bir yol yarış bisikletinin sunması gereken tüm özellikleri bünyesinde sunmasının yanında, bunu rakibine göre daha uygun bir fiyata yapıyor. Bisikletlerinde kullandıkları kompakt geometriden, her bisikletinin (TCR ve Propel kullandım) orta göbek-alın borusu rijitliğine ve oradan da kadro kalitesi, dayanıklılığı, işçiliğine kadar dünyada lider markalardan biri olma hakkını elinde bulunduruyor. Giant ürettiği bisikletleri üretim merkezinden direk dünyaya sadece store lar aracılığıyla satıyor. Bu şu demek, firma örneğin Propel Adv SL bisikletin kadrosunu oluşturan karbon/epoksi kompozit elyaflarından, son boyasına kadar her şeyi kendisi yapıyor ve kullanıma hazır kutusuna koyuyor. Bu tarz üretim yapan bir diğer firma ise Merida dır. İtalya da belli başlı firmalar (Basso, Di Luca gibi ultra pahalı bisikletler) ayrıca Trek markası da kendi fabrikasından bitmiş ürün çıkartır.
Tayvanda işçilik haliyle İtalya da kine ve Amerika da kine göre daha ucuz olduğu için biz üst seviye bisikletlere daha düşük ücret vererek sahip olabiliyoruz.
Peki Bianchi, Specialized ve daha bir çok bilinmiş sükse yapmış firma hangi yolda gidiyor?
Bu firmalar arge çalışmaları sonucu oluşan tasarımlarını Giant-Merida gibi firmalara yaptırıyor (Giant en sofistike geometrileri, tasarımları üretebilen bir fabrika düzenine sahip).
Boyama işlemi ise kendi ülkelerinde yapılıyor.
Sonuç, bu firmalar üretilen kadroları ülkelerine getirirken taşıma ücretleri ve son işçilik ücretleri ve tabi ki şişmiş markaları yüzünden Giant bisikletten 2-3 kat daha yüksek fiyatlar ile pazara giriyor.
Peki bir Giant TCR Adv SL ile Bianchi Oltre XR4 arasında ne fark var?
Sadece fiyat farkı diye düşünüyorum.
Bu sebeple sırf markasından dolayı aynı kalitede bir bisiklete 10 000 tl daha fazla para verilmemeli.
Sırf renk tasarımı daha iyi olduğu için bunu yapan insanlar var.
İşin sonunda, daha fazla para veren daha iyi bir bisiklete sahip olmuyor...
@Murat B. Aerodinamik verimlikte artış sağlamak için tabiki. Alın borusundan geçirilmemesinin sebebi, alın borusuna verdikleri ince kum saati şeklinden. Alt borudan geçirebilirlerdi, bunu niye yapmadılar; Alt borunun alın borusuna yaklaştığı ve birleştiği bölüm aerofoil geometrisinde, orada yer yok. Okuyarak öğrendiğim bu bilgileri ve bisikleti kullandıkça sebepleri daha mantıklı geldi.
Kompleks geometri olarak Specialized ve Bianchi gibi firmaların çok sofistike diye düşünülen kadroları Giant tarafından üretiliyor..