@KitapSever
Shimano fc m 660 aynakolum zaten vardı. Bir seviyeden sonra (acera ya da alivio olması lazım) aynakol ile yapraklar yekpare olmuyor. Vidaları söküp istediğin gibi dizayn edebiliyorsun. Aynakolda 2 vida yuvası var. En ufak dişli direkt aynakola bağlı iken; büyük ve ortanca dişliler aynakoldaki delikten vida ile birbirine bağlanıyor. Bu yüzden tekli aynakol yaparken daha kısa bir vida takımı ve ihtiyacımıza göre bir tane yaprak alıyoruz. Ben 34 aldım. Seçenekler 30-32-34-36-38. 36 ve 38 genellikle iniş bisikletlerinde kullanılıyor. Diğer disiplinlerde genellikle 32 ve 34 görüyoruz. Eğer bisikleti sadece arazide sürüyorsanız 32 kurtarabilir ama asfaltta 34' ten aşağısının keseceğini düşünmüyorum. 30' a hiç girmeyelim bile. Hız kapasitesi ciddi anlamda az olur.
Gelelim arkaya; ben 40 kullansam da, aynakolu 34 yapıyorsak 42 veya 46 öneririm. Tabi 42 10'lu rublede, 46 ise 11' lide var. (10' da varsa bile atlamalar fazla olacağı için hoş olmaz, pas geçin) bunun yanında zinciri hem üstten, hem alttan tutacak bir gergi iyi olur çünkü 9' lu arka aktarıcıda kilitleme yok. Yani zincir üstten olmasa bile alt taraftan atabiliyor. Tabi ruble değiştiği için zincir de otomatikman değişiyor. Bir de arka aktarıcının bu devasa rubleleri desteklemesi lazım ki 9lu sistemde böyle bir şey yok. Bunun için de kadro kulağı ile aktarıcı arasına bir aparat takıyoruz.
Bana maliyeti;
45 lira shimano cs hg 93 xt zincir
130 lira sunrace cmx 990 ruble
35 lira 34t shimano zee yaprak
45 lira zitto zincir gergisi
20 lira ne idüğü belirsiz aynakol vidaları
Parçanın hepsi yurtdışından alındığı için bu kadar uygunlar.
İlerleyen günlerde zaten konusunu açıp bildiğim kadarıyla anlatacağım. Ben sistemim 9' lu olduğu için elimdeki parçaları da satarak pek masraf yapmadan geçtim ama sıfırdan geçilecekse 10 hatta 11 öneririm.