Scudo Sports

Gaziantep | Zeugma Mozaik Müzesi

Borntobewild

Aktif Üye
Tepki
659
Bisiklet
b'Twin
Fırat'ın suları altında kalmış bir antik kentte ait olan bu mozaikler iki bin yıllık bir geçmişe sahip. Şehir halkının zenginliğinin ve gücünün simgesi olarak yaptırmış olduğu mozaikler, 1700 yıl sonra gün yüzüne çıkartılmış. Şu anda Gaziantep'te bulunan dünyanın en büyük ve en kapsamlı mozaik müzesinde sergileniyor.

IMG_4883.JPG

IMG_4879.JPG

Müzeyi gezerken iki bin yıl öncesine doğru bir zaman yolculuğuna çıkıyorsunuz. İçinizde tarif edilmesi güç duygular barındırarak bu gökkuşağı resimlerine büyülenerek bakıyorsunuz.

IMG_4867.JPG

IMG_4844.JPG

IMG_4843.JPG

Mozaikler, o dönemde yaşamış olan insanların günlük yaşantısını geçirdiği ortamı, kültürünü ve önemli olayları sanatsal bir şekilde size aktarıyor.

IMG_4851.JPG

IMG_4875.JPG

Akşam yemeğinin yenildiği bir salon. Tabanı mozaik kaplı büyük bir salonda yemek yiyen insanların sadece zengin değil ayrıca ince ruhlu birer insan olduklarınada gösteriyor.

IMG_4833.JPG

IMG_4858.JPG

Tanrılara adanmış duvar yazıları ve resimleri.

IMG_4872.JPG

IMG_4861.JPG

IMG_4869.JPG

Çingene kızı ismi verilen ve Zeugma’nın sembolü haline gelen Menat mozaiğinin dalgın bakışları.

IMG_4884.JPG

Scudo
sonunda antepe yeme içme turumu yaptım geçen aylarda 3 günlük ve gitmişken tabi ki biryerler gezme görme merakımdan ilk gün buraya gittim. İstanbul Arkeoloji müzesinden sonra gerçekten müze olmak için yapılmış bir yer . Genelde almam ama sesli rehberde aldım (iyi ki almışım ) .İlk panonun karşısında afallayıp gidip oturup 15-20 dk durumu kavramaya çalıştım .Tabi ki zamanın zenginlerinin villalarından örnekler ama estetik/sanat bağlamında bugünden ileri olduklarına kanat getirdim . Es kaza bir yerde replika ürüne denk gelirseniz müzedekilerin nasıl zirvede eserler olduklarını anlamak insanı sonrasında da şaşırtıyor .
Giderseniz sakın es geçmeyin .

Antik medeniyetler benim ilgi alanım. Ancak uzun bir süredir vakit ayıramıyorum. Bu insanların dünya üzerinden geçmiş olması, bıraktıkları, hikayeleri ve yaşayış şekilleri inanılmaz bir tecrübe ve bilgi kaynağı. Günümüzdeki tüm medeniyetlerden daha ileri seviyede bilgi ve sosyal yaşama sahip olan bu topluluklara sonsuz saygım var. Toplumumuzda ilerleyen zaman ve teknoloji ile birlikte günümüz tüm medeniyetlerinin geçmiştekilere fark attığı düşünülmektedir. Bu çok büyük bir yanılgıdır. Halbuki biz hala Kengerlerin ( Sümerler ) onlu matematik sistemini kullanıp, onların güneş takvimini işletmekte ve saati onların bulduğu gibi kullanmaktayız. Aslına bakarsanız Antik medeniyetlerin tümü şimdiki medeniyetleri ezer geçer. Bu bir çoğu için böyledir. Dönemin imkansızlıkları ve yapılabileceklerin kısıtlı olduğunu düşündüğünüzde ciddi anlamda antik medeniyetlerin çok büyük başarılara imza attığını görebileceksiniz.

Paylaşımınız için teşekkür ederim. Bu müzenin bir benzeri Hatay kentimizde bulunmaktadır. Gezilip görülmesini tavsiye ediyorum.

Bu ve buna benzer konuların ilgi görmemesinden ciddi anlamda şikayetçiyim. Öyle büyük bir zenginliğin üstünde oturuyoruz ki farkında bile değiliz. Bilinçlenmek nasibi ile konuyu güncel tutmayı borç bilirim.

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
Düşünsenize,
Bundan 1500-2000 sene sonraki medeniyetler bizim eserlerimizi de böyle titizlikle inceler ve değer verir mi acaba, bizim gibi hayretle bakar mı ?

Geri