Scudo Sports

Garmin ile Strava Total tırmanış farklılıkları

Nail Acun

Forum Bağımlısı
Tepki
1.823
Bisiklet
Merida
Arkadaşlar merhaba ,

uzunca bir süredir bu konuyu açmayı düşünüyordum.

Garmin 520 kullanıcısıyım , Garmini olmayan arkadaşlarla tura çıktığımızda ve tur bittiğinde toplam alınan irtifa ( elevation) kısmında farklılıklar çıkıyor.

Mesela dün yaptığımız tur sonrası benim ve arkadaşımın yükseklik değerleri. bunun sebebi ne olabilir. ve bu bu sefere mahsus birşey değil, sürekli bu şekilde çıkıyor. hatta ben biraz yolu uzatıp biraz daha tırmandım.

204420

bunlar da diğer turlardaki farklılıklar

Dosyalar

• 1563793741221.png
    1563793741221.png
    35,8 KB · Okunma: 8
  • 1563794002340.png
    1563794002340.png
    39,9 KB · Okunma: 9
  • 1563794092343.png
    1563794092343.png
    32,1 KB · Okunma: 9
Scudo
Konuya tamamen vakıf değilim ama farklı Gps seçili olabilir mi acaba.

Merhaba,

520, icindeki barometre ile olcum yapiyor. Telefondan strava kullanirsaniz gps verilerene gore yapiliyor hesaplama. Garmin'in sayfasinda aciklama da var bunun icin

Elevation Corrections are calculated with data from professional surveys instead of the data from your device. If your device has a barometric altimeter, Elevation Corrections are disabled by default.

When corrections to elevation data are made, each trackpoint of your activity contains the elevation from the web service, not the elevation provided by your GPS device.

When an activity is recorded with a non-barometric altimeter enabled device, Elevation Corrections are enabled by default when uploaded to Garmin Connect. If your device has a barometric altimeter, Elevation Corrections are disabled by default. You can enable or disable this feature for each individual activity that is uploaded.

When Elevation Corrections are enabled, each trackpoint of your activity is updated to the elevation data from professional surveys instead of the elevation provided by your GPS device.

To enable/disable Elevation Corrections in Garmin Connect*:
  1. Sign in to (link) from a personal computer.
  2. Select Activities in the expanded navigation bar on the left
  3. Select All Activities
  4. Select activity name
  5. Select Elevation Corrections drop down in bottom right corner

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
@umutcelik

Sonuç olarak baktığımızda doğru olan Garmin'in ölçtüğü oluyor o zaman doğru mudur hocam ?

@Nail Acun
Malesef ki hayir. Barometre hava basincini olcer. Deniz seviyesinden yuksege cikildikca basinc dusecegi ( Her 10.5 metrede 1 milibar ) icin buna bagli olarak hesaplama yapar. Tabi bu hesaplama hava basincina etki eden diger faktorlerin sabit oldugu kabul edilir. Hava basincina sicaklik ve yercekimi farki ( dunya geoid oldugu icin ekvatorda kutuplara gore 3.39 cm/sec2 daha az ) da etki eden faktorler oldugu icin bu parametrelerdeki degisiklik hesap edilemezse/yanlis hesaplanirsa farkli sonuc cikabiliyor.

Ozetle, daha onceki hesaplamalar ile yapilmis haritalardaki olcumler daha dogru. Ayarlardan "Elevation Corrections: enabled" yapin var olan olcumler uzerinden hesaplar, sizin ki de arkadaslariniza yakin cikacaktir.

@umutcelik

Detaylı bilgi için çok teşekkür ederim :) Eve gidince bakacağım hemen ,şu son dediğini uygulayacağım teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: umutcelik
Barometre ölçümleri her zaman yüzde yüz doğru olmuyor. Aynı noktada aynı cihazda, farklı rüzgar, sıcaklık ve bulut yoğunluğu altında farklı yükseklik değerleri alınabiliyor.
Ancak o noktadan geçen binlerce faaliyet girişi yapılmışsa daha önce, sistem o kayıtlardaki yükseltinin ortalamasını baz alıyor. Yani Garmin veya Strava'nın veri havuzundaki bilgi daha verimli.
Strava web faaliyet ekranında mesafe düzeltme ve yükselti düzeltme seçeneklerini deneyin.

@umutcelik

Aslında barometre bazlı ölçüm çoğu zaman daha doğru. Yeryüzünün her santimetre karesinin irtifası doğru olarak ölçülüp haritalanmadığı için harita bazlı ölçümde de epey hata olabiliyor, ayrıca GPS'in verdiği konum bilgisi de %100 doğru olmayabiliyor. Özellikle yamaç boyu sürüyorsanız (yollar engebeli arazide genelde böyle yapılır) sizin irtifanız çok az değişirken harita bazlı ölçümde önce uçurumdan aşağı düşmüş, peşinden tepeye uçmuş gibi gözükebiliyorsunuz.

Mesela şu segmentte barometre ile ölçerseniz 150 metre falan irtifa veriyor, GPS ile 300'den fazla:
(link)

• Beğen
Tepkiler: Özcan
@Özcan
aşağıdaki gibi şuan düzelmiş gözüküyor. önceden 1344 dü. şimdi doğru olan 2079 değil mi arkadaşlar bunda hemfikir miyiz :)

204445

• Beğen
Tepkiler: Turisti
@Nail Acun en azından turdaki diğer arkadaşların ile uyumlu hale gelmiş olmalı :harika:

@Murat B.

Teorik olarak haklisiniz soylediklerinizde. Pratikte ise benim tahminim gramin'in icindeki termometrenin iyi olcum yapamasi ve buna bagli olarak basinci dogru hesaplayamamasi. Bende de 520 var, surus verilerine baktigimda mola verdiysem eger makine kapanip acilinca hem sicaklik hem de yukseklik sicrama yapiyor. Yine tahminimce 520'nin sicaklik olcum sensoru cihazin ucunda bir yerlerde, surus sirasinda ve duraklamada ruzgar yuzunden farkli olcuyor.

204444

Bu sicrama mesela hemen mola sonrasi. Cihaz surus sirasinda da durunca da direkt gunes isigi aliyor ama birden 32'ye ziplamis. Bu yuzden de kalibrasyon sacmaliyor diye tahmin ediyorum.

Yine sizin dediginize gelisek, gps sapmasi yuzunden var olan verilerle hesaplama da sasiyor. Belki de "off road'da barometre, on road'da harita hesaplamasi daha dogru" diye genelleme yapabiliriz.

garmin connectten de düzelttim , 1344 ten, 1627ye çıktı :) Hangisi doğru ben anlayamadı :)

204446

@Nail Acun
Farklı kaynaklarda (strava / garmin) aynı değeri alamazsınız. Karşılaştırma için aynı kaynağı kullanın derim. Yükseklik farkı hesaplanırken eldeki harita verisi ve sizin onu hangi aralıklarla ölçtüğünüz önem kazanır. 10 metrede bir alacağınız yükseklik datası ile 1 metre arayla alınacak data yükseklik kazancı anlamında dağlar kadar fark oluşturur. (Ki oluşmuş :) )
Yükseklik kazancı işi kıyı şeridi ölçümüne benziyor bu açıdan.

Benim tavsiyem hep aynı değeri baz alıp, kıyaslamaları / antrenmanları ona göre yapmanız.

• Beğen
Tepkiler: Özcan
@umutcelik

Doğrudan güneş ışığı alınca termometrenin zıplaması gayet normal. Durduğu yerde güneş ışığı alırsa alet ısınır, giderken de güneş ışığından ısınır ama rüzgar soğumasına yardımcı olacağı için çok daha az ısınır.

Yüksekliğin zıplaması, atmosferik olaylar yüzünden basıncın değişmesindendir diye tahmin ediyorum. Özellikle hava geçişi olduğu zaman, dümdüz olan sahil şeridinde bile sürerken sürekli iniyor veya tırmanıyor gibi gösterebiliyor barometre bazlı ölçüm.

Genellemenizin yanlış olduğunu düşünüyorum. İrtifanın hiç değişmediği veya çok az değiştiği (bkz. Caddebostan-Kaynarca sahili, Hollanda, vs) yerler ile çok uzun ve sürekli tırmanışlarda haritaya dayanan ölçüm daha doğru olabilir; ama inişli çıkışı rotalarda, özellikle izohipslere paralel yollarda barometre kesinlikle daha doğru.

• Beğen
Tepkiler: umutcelik
Geri