Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Furç takımında boşluk

Alican

Forum Bağımlısı
Tepki
686
Ben dün gidonu kurmuştum bugün gittim geçici olarak (bu ara çok açılmışım, ucuz bir şey aldım) Bir de boyun aldım. Fakat dedim ki hazır açmışken şurayı bir gresliyim. Şimdi acayip boşluk yapıyor. Her şey yerlerinde fakat bağlarken gereken sıkılığı veremiyorum. Sinir oldum ne yapabilirim? Şimdiden sağolun.

Scudo
Ters taktığınız veya takmayı unuttuğunuz, furş yatağına ait bir parça olabilir mi?

Gidonu biryere çarparak kırdıysan yatak bilyalarını da dağıtmış olabilirsin, özellikle yatağın alt kısmında kalan boşluk yapıyordur tahminimce ...

• Beğen
Tepkiler: Alican
Yok furş yatağı ve bilyalar sağlam ama benim tüm takımı sabitleme sistemim bir komikti...Alüminyum kelepçe vardı...Onu çıkarıp spacer takıp yeni bir Karbon kelebekle taş gibi oldu...Yinede sağolun bilgilendirme için...:)

Salcano City Sport 40 kullanıyorum. Ayarlı gidon boğazında çok ciddi bir boşluk vardı. Yani gidon sağa sola oynuyordu ve boğazdan oldugu belliydi. Vidalarını sıkmak, açıyı değiştirmek işi çözmedi. Bende arkadasımdan idarelik bir boğaz aldım. Takmak için kendi gidon boğazımı söktüm ve ilk kez yapiyorum böyle bir şeyi. Sonra hiç bisikleti faln oynatmadan diger boğazı taktım ama furşta baya bi boşluk vardı. Maşayla kadro ayrı oynuyodu yani. Sonra baya uğraşıp yapamayinca internetten baktim. Bir forumda ön frene basıp bisikleti ileri itip boğazı öyle oturtup sıkın diyordu yaptim oldu. Boşluk falan kalmadı fakat şimdide furş borusundaki ve bilyaların üzerindeki gres yağını kabaca temizledim istemeden.

Sorum:
1- Boğazı takma yöntemim doğru mu? Frene basip ittikten sonra takmak bir sorun oluşturur mu?
2- Bilyaları ve furş borusunu neyle temizleyip neyle yağlamalayım (benzin-gres veya bez-sprey yağ gibi)
3- Bilyalardan 1 tane eksikti. Bu sorun oluşturur mu ve bu büyüklükte vida nerden bulabilirim?
4- Boğazı takmanın daha kolay bir yolu var mı?

edit: 3. soruda vida demişim bilya olucak :)

Önce furş kapağı ve gidon boğazı vidalarını gevşetin ardından kadroya ve gidon'a bastırın tam otursun yerine ardından furş kapağını sıkın sonra da gidon boğazını sıkın böylece tam yerleşmiş olur boşluk gidebilir.

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
Furç kapağını (tepedeki vida) sıkarken belli bir seviyeye kadar sıkman gerekiyor. Çok sıkarsan gidon sağa sola dönerken zorlanır. Az sıkarsan boşluk kalır. Bunu anlamanın en güzel yolu da;
Bisikleti havaya kaldırınca gidon serbestçe dönecek kadar gevşek. Bisikleti yere vurunca çat çut ses çıkarmayacak ya da ön fren sıkılıyken ileri gidince hareket etmeyecek kadar sıkı. Daha sonra gidonun hizasını ayarlayıp o vidaları da sıkın.

Benim bisikletin furş takımında da sorun var. Frene basıp ileri ittirince boşluk olduğu anlaşılıyor. Kaç kez söküp taktım bir türlü geçiremedim.
Bunun net çözümü nedir acaba?
Bisikletçiye götüreceğim olmazsa.

şöyle bir açıklama yapayım umarım yardımcı olur; sonradan alınan gidon boğazlarında dikkat edilmesi gereken nokta boğaz boyu. bu her boyunda farklı olabiliyor. önce buna dikkat edin.

ZNzZjk.jpg

ayrıca bu boyunu maşa borusuna takarken maşa borusuna tam oturmamalı.(boy olarak) yani maşa borusu boğazın içinde kalmalı. şu resimde belirtiğim kırmızı çizgilierin ilki görünen boğazın hizasını ikinci cizgi ise içindeki boru hizasını göstermektedir.

vzNpzr.jpg

profilden bakınca borunun sonu ile gidon boğazının boyunu aynı hizada görmemelisiniz. eğerki kalmıyor ise şaft borusunun altına halkalar (spacer koyarak boyun 3-5 milim yukarı kaldrılmadır. spacer konulcak yer;

glYqE3.jpg

ya da maşa borusu 1 cm kesilmedir. kırmızı ile belirttim bölge ;

oQNjlq.jpg

daha sonra boyunu iyice yerine oturtun.
tepedeki vidayı sıkmaya başlayın.
güçünüzün %80i kadar zorlıyabilirsiniz.
bu işlemden sonra ön tekeri duvara dayayarak gidondan ittirin.
boşluk varmı kontrol edin.
boşluk yoksa boğaz vidalarını sıkın.

bilyalara gelince bilyaları gres yağı ile yağlayın.
maşayı takarken maşa şaft borusunada sürün gres.
o bilyalarından tek bulunması zor fakat böyle halka halinde satılıyor 5 tl falan.

Haklısınız sonradan aldığım gidon boğazının boyu farklıymış. Eskisini takınca sorun kalmadı.:)
Yenisini daha hafif olduğu için tercih etmiştim. Yalnız boğaz boyu hafif kısa kalıyor. Dediğiniz gibi şaft borusunu kestirmem gerekecek sanırım.
Çok teşekkür ederim Kıvılcım Baykan bey

Bisikletiniz disk frenli ise rotor vidaları gevşemiş olabilir.

MEHMETALİ,
şaft borusunu kestirmek yerine spacer alabilirsiniz.
hem bida maşayı sökme takma işiniz olmaz.

MAŞA BORUSU KESTİRİCEKLER İÇİNDE BİR NOT : demircinin boruyu tam düz kesmesine gerek yoktur.
tam düz kesilmesede sorun çıkarmaz zaten boğazından içinde kalacağı için.

Furşta boşluk varken bisikletçiye kadar sürsek (3-4 km) sorun olur mu acaba?

kıvılcım abi sana bi sorum olucak benim şaft borum ile boyunum birbiriyle birleşik yani kaynaklı sadece şaft borusunun içinde bi vidam var nasıl ayarlamalıyım ?

eren onlar eski tip. onlar hakkında pek bir bilgim yok. üzgünüm.

Selamlar Abiler, ablalar ve kardeşlerim. 93 Model marzocchi havalı maşamı şaft borusunun kısalığından dolayı Suntour v brake 26'' bi maşa ile değiştirmek istedim. Maşayı aldım şaft borusu kadroma da uyumlu. Buraya kadar her şey normal. Ama maşayı taktığımda bir türlü oluşan boşluğu alamadım bariz bi boşluğu var. Furş takımını takarken sıralamasını büyük ihtimalle yanlış yapıyorum. Lütfen yardım edin ne yapmalıyım nasıl çözmeliyim?

cannondale süpersix carbon bisiklete sahibim ve furş boşluğunu ne yaptıysam alamadım çok sıkıştırınca da direksiyon dönmedi bi türlü sorunu gideremem nedeniyle furş takımını yeniden mi almam gerekiyor noktasında yardım edebilecek olan arkadaşlar arıyorum

@ümit KOCABAŞ
Rulman veya bilyalarında sıkıntı olabilir veyahutta fazla sıkıyorsunuzdur veya normal sıktığınız içinde rulman,bilyada sorun varsa dönmeme sorunu olabilir.Kısacası rulman,bilyalarına bir bakın.

sistem rulmanlı çektirme vidasını da yeni değiştirdim sayılır rulman sorunu hakkında tam bilgim olmaması ile birlikte türkiyede satışının olup olmadığını da bilmiyorum

@ümit KOCABAŞ
Rulmanları elinizle döndürdüğünüzde herhangi bir takılma yapmıyorsa veyahutta abartılacak kadar boşluk yoksa sıkıntı yoktur tabi en son çare furş seti değişimi.

Geri