Scudo Sports

Frenleme ile Işık Şiddeti Artan Arka Işık(Stop/Rear Light)

Bu şekidle bir sistemin yararı olur mu?

• Evet.

• Hayır.

• Toplam katılım
    40
@Halil EROĞLU

Ozaman saniye değilde, tekerin her bir tur dönüşünde, yani manyetik sensör gördüğünde, işlemcimiz değerleri yeniler, çok daha hassas ve dakik olur.

Üzerinde düşündükçe çok daha geliştirilebilir. Benim oluşturabilme ihtimalim var ama bunun için zaman ve üzerinde çalışmak gerekli :)

Scudo
@Ertuğrul Mengi

Daha gençsin. Zamandan bol ne var :)

Ayrıca, bu sistem hız ölçmeden ve frenlemeden bağımsız yapılabilir.. :)

(link)

Kablosuz, dışarı ile bağımsız, görüntüsü standart bir arka lambadan farklı olmaz :cool:

Ama nekadar verimli çalışır pratiğe dökmek lazım.

@Ertuğrul Mengi

Bu ivme ölçer bir nevi jiroskop mantığında çalışıyor. Ayrıca bunun haricinde yine bir kontrolcü devre gerekecek işlemi yapması için. Hassasiyeti çok yüksek olduğu için fren yapmadan da tümsek, çukut gibi engellere temas anında ışığı yakabilir. Yine de farklı bir yaklaşım...

@Halil EROĞLU

Engelleri de gösterir işte, ne güzel :) :) :) :)

Sesörü araştırmak gerek, yüksek bir ihtimalle gaz ile çalışıyor, ama yinede dediğiniz gibi tümseklerde v.s. yanıltıcı olabilir ama bu durum programsal olarak en aza indirilebilir.

Benim aklıma başka bir sistem gelmiyor açıkçası.

İvme ölçerli olanın ani yavaşlamada çalışan modelini kablosuz olarak yapılmış bu arada. (link) inceleyebilirsiniz. Bu ürünün benzerini jiroskop yerine hız ölçerle ilişkilendirebilirsek çok daha uygun ve ucuz birşeyler yapılabilir. Bu tarz ürünler neden türk mühendislerimiz, yazılım ve programcılarımız tarafından en azından prototip bazında üretilip piyasada reklâmı yapılmıyor acaba? Bu tarz basit sistemlerle zaman kaybetmek istemiyorlar herhalde...

Aşağıdaki devre de güzel. Tek parça herşey içinde. Pili tak unut. Aç-kapat derdi, unuttum derdi yok. Kablo ve ekstra batarya derdi de yok. Bunun üzerine kafa yormak lazım...
http://brimages.bikeboardmedia.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/05/Lucid-Brush-600x450.jpg

• Beğen
Tepkiler: özgür kural
selam

şimdi 25 sene geriye gittim , o zamanlar 12 yaşlarındaydım .

mahallenin bütün bisikletlerine , ön fren e basınca arka stop lambanın yandığı ışık yapmıştım

aynı zamanda dinamolu lambalarımız vardı o dönemde , pil ilave ederek uzun kısa far yapmıştım

heygidi çocukluk ....

saygılar sevgiler ...

@oktay arabacı
Saygı bizden. 25 senede bu sistemi geliştirmişsinizdir belki. Var mı farklı güzel fikirleriniz?

Aslında hız ve ivme ölçer gibi sensörleri artık yanımızda sürekli taşıyoruz. Android olsun, diğer platformlar olsun güzel bir program yazıp, bluetooth ve ya wifi ile arka ışık ile haberleştirip yapılabilir bu iş. Yola çıkarken telefonundan, tabletinden her neyse programı aktif hale getireceksin o kadar. Mevcut donanımı kullanarak daha ucuza kotarılabilir :) tek maliyet arka lambaya takılacak haberleşme modülü. Tabii bir de yazılım...

artan ses ve ışık kirliliği nedeniyle sürücülerin algı eşikleri çok yükseldi. eskiden arabalarda bir çift stop lambası olurdu. zamanla, 60cm e kadar parlak led li büyük ışıklar ve nihayet tamponun hizasından arkadakai söförün gözü budur hizasında stop lambaları aldı.
karışık yanan ya da yanıp sönen parlak ve büyük arka lambalar bu projenizden daha çok iş görür. ancak bu proje, ilerisi için bir başlangıç olur. çünkü bu toplum bile zamanla otomobil kullanmayı ve trafikte aslında insanların var olduğunu ve en önemlisi bisikletin çok seçkin bir taşıt/araç/makina olduğunu anlayacak. bisikletin farkındalığı artınca, bu projeniz daha bir anlamlı olacak.

Işığın şiddeti, açısı ve çapı ayarlanabilir şeyler. Orasını düşünmüyorum. Diğer yandan söylediklerinize katılıyorum. Ben istiyorum ki şu frenleme sistemi ucuz yollu bir şekilde üretilip son kullanıcıya düşük maliyetle sunulsun, herkesin bir fren lambası olsun. Hatta bu lamba bisiklet firmalarının satışlarına cazibe katmak amacıyla artı promosyon ürünü olarak sunulsa hiç de fena olmaz...

Ucuz yollu fren lambası için bisiklet KM saatinin mıknatısı kullanılabilir. Hızın türevi alınır. Çıkan frenleme ivmesine oranla ledler yakılabilir.
Mikrokontrolcülerle bunu yapmak 10TL civarında olur. Pil ve kutulama sorun olur.

Eski yazılara baktım da, Ertuğrul Mengi detaylıca anlatmış zaten.

Bence mevcut arka lambanız kalsın, üzerine kırmızı bir ışık yerleştirip, devreye bağlayın ve şu frene basınca arka ışığı yakan devlerde ki frene takılan düğmeyi alın ve onu frene bağlayın, frene basınca (ufak bir dokunmayla bile) devreye elektriği yollasın ve sensör çalışıp ışığın şiddetini ayarlasın. Güzel bir proje olur.

@Ertuğrul

O hazır bir ürünü alıp bisiklete takmak oluyor. Proje iddiam zaten yok da, o çok farklı bir olay. Ben kendi üretebileceğimiz bir sistem istiyorum. Ayrıca fren koluna montaj yapılan tüm ürünlere karşıyım. Yine de teşekkürler...

@Halil EROĞLU

tekrar merhabalar

O dönemden sonra bisikletim olmadı , taaki 5 ay öncesine kadar . :)

ben de bu arada elektrik teknisyeni oldum :)

önceki post lar daki fotoğrafta görünen mikro anahtar kullanarak , vee bazı mevcut arka aydınlatmalarımız kullanılarak ( az modifiye edilerek )
yapılabilir.

arka aydınlatmaların bazılarında iki farklı ışık kaynağı var. bunlardan birisi az ışık verir, diğeri ise çok ışık verir.
bana göre şu mantık olursa :
normal şartlarda az ışık veren kullanılır. frene (frenlere) basılınca daha fazla ışık veren yanar.
farklı fren sistemlerinde değişik mikro ahtar kullanılabilir.

mevcut ışığımı bozmak istemem derseniz.
çok daha güçlü bir ışık kaynağı alınır veya yapılır , frenleme için o kullanılabilir

burda kadro etrafında birmiktar kablo görünür. ön fren arka fren stop lambası aralarında ...

çok farklı uygulamalar yapılabilir.

Oktay bey,
Sizin yardımınızla ve Ertuğrul Mengi'nin yardımlarıyla böyle birşey oluşturabilir gibi geliyor. Hiç olmadı mikro jiroskop kullanarak bir ürün ortaya koyabiliriz. Eğer çok yönlü, sağlam, kaliteli, düşük maliyetli bir ürün olabilecekse gerekirse patentini alıp üretime başlayabiliriz. Bu konuda ciddi düşünüyorum bu sektöre güvenlik noktasından girmek çok mantıklı geliyor. Sizce nasıl olur?

Halil bir anım aklıma geldi .

Beyleri kaldıralım gerek yok bence

bir VW araç forumunda çok meraklı - istekli bir dostum senin gibi bişeyle yapmak için fikir arıyor destek bekliyordu .
amacı anahtarın kumandasına uzun basınca bagajı açmak . bir çok araçda vardır ya onun bora sında yok tu...
pistonları araştırıp değiştirmiş 1-2 ilave parça imal ettirmiş menteşe gurubuna .
elektrik kısmında takılmıştı .
1-2 yönlendirdim (samsundaydı ) olmadı.
git şu -bu parçaları al dedim bulamadı , buldukları da 12V değildi.
neyse ben aldım , ona uygun olacak şekilde ayarladım . çizdim renklendirdim paketledim yolladım arkadaşımıza

paketi teslim aldı . bi heyecan bi istek , telefon trafiği arttı aramızda .
montaja başlayacak artık , son olarak aracın anahtarını kodlamaya gdiyor neden bilmiyorum

adam bilgisayarı takıyor arabaya 1-2 özelliği aktif ediyor ve ....
zaten bişey yapmaya gerek kalmadan böyle bir özelliğin var olduğu , sadece aktif edilmesi gerekiyormuş .
ve yapmak istediği özelliği aracına yapmış oldu .

şimdi biz bunu emin ol yaparız gayette güzel olur . ama eminim ki böyle bir parça - lamba vardır sadece bulmamız gerek :)

illaki yapmak isterseniz ben varım
bu vesile ile bir çok dostluklar kurulur.
aslında İzmirli yim geldiğimde bisiklet sürecek dostlar edinirim
son bornova - sabuncubeli - manisa - turgutlu - bornova turumu yalnız yapmak zorunda kalmam bende ...

ben ufaktan bişeyler araştırmaya başlıyorum bakalım ne bulacam . en az masraf ile en iyisini nasıl yaparız ..

saygılar...

Bu tarz çalışan bir ürün var zaten. Yani ivmeölçer ile çalışan var piyasada ve fiyatı çok yüksek. Benim ilk düşündüğüm tarzda bir ürün yok. Maliyeti daha ucuz ve hesaplama yöntemi farklı. Yoksa (link) incelerseniz daha farklı birşeyin üretilmiş olduğunu görebilirsiniz. Belki bu tarz fakat görsel ve malzeme açılarından daha kaliteli ve ucuz bir ürünü üretebiliriz...

çok profesionelce üretilmiş bir ürün .

benim kastım herkesin kendi imkanı ile yapabilecceği türden bişey. ..
ve sistemin çalışması için gereken kablolar , gizlenebildiği kadar ortada olacak ...

Geri