Scudo Sports

Fren kablosunun kadroya vurması sorunu

Nail Acun

Forum Bağımlısı
Tepki
1.823
Bisiklet
Merida
Arkadaşlar Merhaba,

Yaklaşık iki hafta önce Merida kadrolu bir bisiklet toplamıştım. Şöyle bir sorunum var, Arka fren kablosu kadronun içinden geçmekte. Bozuk veya tırtırlı bir yola girdiğimde fren kablosunun içten kadroya çarptığını farkettim ve bu ses gerçekten huzur bozucu bir ses. Kablo bütün olarak dış kabloyla beraber kadronun içinden geçiyor. Ne kadar çok şey denediysem de bir sonuç elde edemedim.. Aklıma gelenler şunlardı ; Siyah elektrik bandı ile frenkablosunu biraz daha kalınlaştırdım yine ses kesilmedi. Eskiden evlerde kapı altlarına süngerimsi birşey takarlardı soğuk girmesin içeriye diye, onun incesi aldım, fren kablosuna doladım,o şekilde geçirdim kadronun içinden yine de ses kesilmedi. Şuan kadronun dışından geçirdim fren kablosunu ses kesildi ancak, kozmetik olarak hoş gözükmüyor. Kabloyu kadroya siyah elektrik bandıyla ve iki tane siyah cırtla yapıştırdım.

Bu şekilde sorun yaşayan ve çözüm üreten veya bir önerisi olan varmı diye bu konuyu açıyorum. Gerçekten o kadar masraf yapıp halen randıman alamamak üzüyor beni.

Önerilerinizi ve tavsiyelerini bekliyorum.

Teşekkürler.

Scudo
Bisikletinizde kablolarin giris ve cikis noktalarindan fotograf atabilirmisiniz? Birde bisikletinizin markasini ve modelini yazarsaniz iyi olur.

Fren kablosunun dış kılıfla birlikte üst boru içinden geçtiği pek çok bisiklette benzer sorun var.

En etkili yöntem dış kılıfın etrafına sarılan plastik kablo toplayıcılar. 4-5 adedini eşit aralıklarla dış kılıfa takın, uçlarını kesmeden dış kılıfla beraber kapağını açtığınız kadro fren teli deliğinden içeri gönderin. Uçlarını kesmeden gönderdiğiniz kablo toplayıcılar bir nevi yay gibi davranarak ufak kasislerde kablonun üst boru içinde serbestçe hareket etmesini, tıkırdamasını engelleyecektir. Sert kasislerde eskisine nazaran daha az da olsa ister istemez tıkırtı olacaktı.

Örnek için (link)

Dış kabloya silikon o-ring geçirenler var. Epdm sünger de sarılabilir (tıpadan geçebiliyorsa). İkisini de denedim; en işe yarayan yöntem kablo toplayıcı oldu.

Bu yöntem büyük ölçüde sorunu giderecektir. Çok da kafanıza takmamanızı öneririm.

@cempro Teşekkürler hocam, Ancak şöyle bir durum var, kablo toplayıcıyı kadronun içine geçirmek mümkün değil, şundan dolayı mümkün değil diyorum, fren kablosunu biraz daha genişletmek için etrafına elektrik bandı sardım, 1 kat sardığımda sıkıntı yoktu. Ancak 2 kat sardıktan sonra kablo kadronun içine girmedi. Diğerleri için de aynı durum geçerli sanırım, o-ring'i de kadronun içine gönderecek bir genişlik söz konusu değil

Kablonun kadroya giriş yaptığı noktadaki tıpa çıkmıyor mu?

Örnek (link)

Hocam tıpa çıkıyor çıkmasına da kablo geçecek yerin genişliği, kablo geçecek genişlikte, içine kablodan başka birşey girmesin izin vermiyor kadro

Bence ortada bir montaj hatası olabilir. Kablo hortum ile değil de sadece tel olarak içeriden geçiyor olabilir. kablo giriş çıkış yerlerinin fotoğraflarını eklerseniz daha rahat cevaplanacaktır..

• Beğen
Tepkiler: Nail Acun
Eğer kadrodaki delik 5-6 mm kadarsa bu yöntemi uygulamak mümkün olmaz. Örneğin benim bisiklette tıpa söküldüğünde yaklaşık 5x8 mm. gibi oval bir giriş deliği mevcut.

Belki standart dış kılıf yerine Alligator i-Link tarzı küçük parçalardan oluşan fren kabloları işe yarayabilir. Gerçi bunlar da deneme/yanılma yapmak için pahalı sayılırlar.

• Beğen
@SerkanH
Serkan aynisini bende düsündüm ve giris ile cikis noktasindan detayli foto istemistim.

Deligin icine bandi 2 kat sarinca kablo girmiyor demis arkadas, bence o delige frenkablosunun ucuna takilan toz korucuyu sokarak bi denese iyi olur, eger tozkoruyucu kadronun icine düsmeden deligin bir kisminda kaliyorsa bu durumda sadece tel icine geciyor demektir. Aksi taktirde sadece telin icten gecmesi icin adaptörler satiliyor.

• Beğen
ARkadaşlar Merhaba,

Uzunca bir süre forumdan uzak kalmak zorunda kaldım, cevap yazamadım. Sorunu çözdük. Nasıl çözdük derseniz de, kadronun giriş ve çıkış yerlerine adını stoper olarak tahmin ettiğim parçalardan koyduk. Dış kablo bu stoperlerde durdu, kadronun içinden de sadece iç teli geçirdik, şuan herhangi bir ses gelmiyor :)

@Nail Acun
Aynı sorundan bende muzdaribim.Nasıl yspıldığını birazcık daha özetlermisiniz. Ben kabloyu kısalttım şuan için biraz düzeldi fakat kabloyu ileri geri oynatınca tekrsr başlıyor :)
Zahmet olmazsa fotoğraf alabilirmiyim bisiklrtçime göstereyim

SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İşte bu gibi problemler binlerce tl etiketli kadroların aslında ne kadar yanlış motivasyonlarla tasarlandığını gösteriyor.
15-20 gr tasarruf etmek adına kadroya entegre bir cable guide konulmuyor ve bu gibi ancak market bisikletlerinde karşılılacak problemlerle başbaşa kalıyoruz :kötü:

Ben yaptığım tüm kadrolarda içeriden geçen kablolar için 0.5mm'lik süper hafif paslanmaz çelik guide'lar kullanıyorum:

30999105864_616abd8e95_c.jpg

Ön/arka fren kabloları komple içeriden geçen bisikletimden kesinlikle tık gelmiyor.

@Burçak Erbil
Hocam siz kadro üretiyorsunuz herhslde biz ne yapalım nasıl çaözebiliriz ?

Galaxy S7 Edge cihazımdan gönderildi

Bende aynı sorunu yaşadım yol bisikletimi ilk aldığımda,aklıma gelen ilk çözümü uyguladım. Bir hırdavatçıdan inşaat süngeri aldım üst boruya uygun şekilde dikdörtgen bir parça kestim ardından maşayı bisikletten çıkartarak süngeri üst boruya yerleştirdim, kablo içerde sıkıştığı için ses sorunu çözüldü iki yıldır böyle kullanıyorum.

@akgulcemal
Süngeri koyunca boruya kalın gelmiyormu

Galaxy S7 Edge cihazımdan gönderildi

@Bartu Bilgi Süngeri kabloyu sıkıştırması için boru ebatlarından bir miktar daha büyük kestim öyle uyguladım.

Konuyu hortlatıcam ama kadro içinde kalan kablo etrafına sünger takılabilir. Altta bi tane örneğini buldum, aliexpress'te de kesin vardır. Bende de benzer bir problem var. Kadro içine baktığımda kabloların gereğinden fazla uzun olduğunu gördüm, aslında kadro girişinde kablo düzenleyici var, ancak ya kabloları bir kere birbirine dolayarak sağa sola çarpmasını önlemek ya da çarpsa da ses yapmaması için süngerimsi malzemeler kullanmak gerekiyor. Şu an kablo uzun olduğu için kadro içine ittirdim ve içeride sallanacağı bir yer kalmadı.

(link)

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Geri