@Alphavilla @hlksnrr @55HBD @Orhan Akarkut @karaz , çok teşekkürler, sağolun.
Bisiklet çalındıktan sonra kamera kayıtlarını incelemiştim. Direkt bir yüz görüntüsü alamasam da en azından giyiminden belki bir şeyler yakalayabileceğimi düşünüyordum. Velhasıl, şüphelendiğim birkaç kişi oldu ancak kamera kayıt aletinin diski bozulunca yasal bir işlem yapamadım.
Bu sürecin başından itibaren, sürekli olarak ikinci el ilan sitelerinde bisikleti kovaladım. Ayrıca google'ın alert diye bir hizmeti var. Anahtar kelimeleri girdiğinizde, internette herhangi bir yerde o anahtar kelime çıkarsa hemen size maille bilgi veriyor. Çalındığı günden bu güne o siteler hiç kapanmadı bilgisayarımda. Her gün defalarca kontrol ettim. Alakalı alakasız tüm ilanları inceledim. Mantıken hırsız internette satmayacaktı ancak ondan alan bir başkası, bir şekilde bunu internete koyacaktı. Bizim bisiklet bu şekilde 4 kez el değiştirmiş. Hırsız bir arkadaşının vasıtasıyla borcuna istinaden bu bisikleti birine vermiş, o tanıdık bir bisikletçiye vermiş, tanıdık bisikletçi ilanı koyan kişiye vermiş, o da farklı sebeplerle satışa koymuş. Eğer zamanında yetişemeseydim, o da bir başkasına satacakmış.
İlk etapta alıcı gibi konuşup bisikleti görmek istedim ama bisiklet için başkasıyla sözleştiğini söylediği için durumu açık açık anlattım. Elimde çok fazla detaylı fotoğraf var ve görürse ikna olacağını söyledim, sağolsun çok anlayışlı biri çıktı. Beraber gidip bisikleti inceledik ve elimdeki fotoğrafları görünce tatmin oldu. Sonrasında bisikletçiye gittik, o satın aldığı kişiyi aradı, o onu aradı, karakola gidildi vs, en sonunda iş çok uzayacağından zincirin son halkası olan kişi, bisikleti alıp gidebileceğimi söyledi ve işi kapattık. Adli sürece girse durum fazlasıyla uzayacak ve bu işle ilgili alan, satan herkes yasal işlem görecekti ve hırsızın alacağı cezanın üçte biri kadar ceza alacaktı. Maalesef sistem böyle işliyor.
Sonuç olarak, tüm kişilerle yaptığım konuşma beni yine şüphelendiğim kişiye götürüyor. Onunla alakalı planlarım var..
En önemli detay, ikinci el ne alıyorsanız alın mutlaka bir belgesi olsun. Kalem de alsan belgeleyerek almak lazım. Polis, gider gitmez faturan var mı diye soruyor. "yazışmalarımız var" gibi bir cevap hukuki olarak değer kazanmıyor. Çalıntı mal durumunda, gerçek sahibi dahil, herkes o malın kendisinin olduğunu belgelemek zorunda.
Umudu kesmeden, peşinden kovalamak lazım. Umarım insanların hırsızlık yapmaya tenezzül edemeyeceği kadar zengin ve mutlu olur insanlık, yoksa bu gibi durumların önüne geçme şansımız maalesef yok..
Herkese tekrar teşekkürler.