Scudo Sports

Fizikçi Arkadaşlara Soru

@SpiDeR_boy

"bilgilerinizi" değil "bilgilerimizi". Kimseyi yargılamıyorum. Çok bildiğimide düşünmüyorum. Sadece bildiğim bir kaç şeyi paylaşmak istedim. Mühendis olmanız doğru bildiğiniz anlamına gelmez. Bilim her zaman sorgulayıcı ve şüphecidir. Ben sizin anlattıklarınızdan bir şeyler öğrendim. Umarım sizde benim anlattıklarımdan bir şeyler öğrenmişsinizdir.

@SpiDeR_boy

Bu konudaki düşüncelerinize katılıyorum. Reed Röle'yi araştırdım. Bu konuda bilgim yoktu. Yeni bir şey öğrenmiş oldum sayenizde. Aslında bahsettiğimiz şey "Reed Röle" değil "Reed Switch"miş. Milyonlarca kez bozulmadan açılıp kapanabiliyormuş. Üstelik açılıp-kapanma frekansıda fena değil. Yani sadece bisiklette değil, arabalarda bile kullanılabilecek yapıda ve oldukça ucuz.

@SpiDeR_boy

Yukarıdaki yazılarımda bu konudan bahsetmiştim. Sorun sürtünme değil. Eğer bisikletle elektrik üreteceksek, ürettiğimiz elektrik oranında sanki yokuş çıkıyormuşuz gibi pedalları çevirmek zorlaşacak. Bunun sebebi; mıknatıs bobinin üzerinden geçince bobinin sargılarında voltaj oluşur. Bobinde oluşan elektriği harcamak için bir alıcı(lamba,akü,...)bağladığımızda bobinin sargılarından akım akmaya başlar. Akım bobin tellerindede manyetik alan oluşmasına sebep olur. Bu manyetik alan ile mıknatısın manyetik alanı itme veya çekme pozisyonunda olmak zorundadır. Bu durumda dönme etkisini zorlaştırır. Biz bobinden ne kadar akım çekersek bobinde oluşacak manyetik alan o kadar artacak ve mıknatıslar arasındaki etkileşimde artacaktır. Dolayısıyla dönme etkiside o oranda zorlaşacaktır.

Scudo
@gurol

Shimano nun göbekli dinamoları iyi bir buluş. Ancak bu dinamolar 6 Volt gerilimli, 3 Watt gücünde elektrik üretiyor. Ben daha önce 6 Volt luk dış lastiğin etkisiyle çalışan dinamo satın alıp kullanmıştım. Bana göre 6 Volt yeterli aydınlatma sağlamıyordı. Ben de 12 Volt luk dinamolu aydınlatma sistemine geçtim. Abartısız yazıyorum yeni düzeneğim mobiletlerin farlarına yakın aydınlatma sağlıyor. Eğer Shimano 12 Volt luk göbekten dinamoları üretmeye başlarsa dünya çapında satış patlaması yapar diye düşünüyorum. Çünkü 12 Volt gerçekten yüksek bir gerilim. Bugün motorlu taşıtların yüzde 95 ten fazlasında 12 Volt luk akü kullanılıyor.
İYİ PEDALLER

@Semih Temiz

Volt pek önemli değil. Önemli olan güç. Çünkü 6Volt çıkışı elektronik devrelerle 12V çıkışa rahatlıkla çevirebilirsiniz ama güç değişmez. Daha güçlü bir dinamo kullandığınızda ; örneğin 3Watt yerine 30Watt, 10 katı daha zor pedal basarsınız anlamına gelir. Bunun başka bir çaresi yolu yöntemi yoktur. "Ne kadar elektrik üreteceksen o kadar pedal çevirmek zorlaşacaktır".

• Beğen
Tepkiler: Özgür Nevres
@Ufuk KOÇARSLAN

Buradan şunu söyleyebilirmiyiz, Shimano 6 Volt 3 Watt yerine 12 Volt 6 Watt lık göbekten dinamo üretse tekerleğin göbeği yolda giderken daha mı zor döner?

746 watts = 1 horsepower (beygir gücü) dür. Ortalama bir bisikletçi 0.30 BG üretir dersek (örneğin Contador'un 0.5 BG ürettiği hesaplanmış) çok büyük bir yanlışlık yapmayız herhalde. Bu durumda, kayıpları bir yana bırakırsak, siz eğer dinamodan 10 watt güç çekiyorsanız, tüm gücünüzün (yaklaşık 224 watts) yaklaşık %4.46 sını bu işe harcıyorsunuz demektir.
20 watts çekerseniz %8.92 sini. Bu şekilde artar. Kayıpları ihmal ettiğimizi altını çizerek tekrar belirteyim.

• Beğen
Tepkiler: Speedy Cycler
...Eğer bobinden akım akmasına rağmen bobinin etrafında manyetik alan oluşmasına engel olacak bir teknoloji yapabilirseniz dünyayı kurtarmış ve bu dünyanın gelmiş geçmiş en önemli kişisi olursunuz.
Böyle bir şey süperiletkenler ile mümkün olabilir ki şu an onlar sadece düşük sıcaklıklarda iş görüyor

@nükleer kedi

Bildiğim kadarıyla süper iletkenlik durumunda bobinin iç direnci "0" oluyor. Bobinden akım akınca etrafında yine manyetik alan oluşacaktır. Çünkü bu elekronların doğasında var.

Süper iletkenlik durumunda, elektriği kayıpsız(ya da çok az kayıpla) uzun mesafelere taşımak mümkün.

@SpiDeR_boy

Ben yazdım valla.. Cevabım kimseye değil.... doğruluğundanda eminim

aga illada enerjiyi zahmetsiz üreteceğim diryorsan takacasın dinamoyu.. rampadan inerken dinomoyu devreye alıp bataryada depolatıp kullanacaz tepe tepe...

7 v 25 mA demişsin fakat bu elektirk sadece bir led yakabilir verim yuksek olmaz. fakat bir yukseltec devresiyle bu akim yukseltilebilr. ve bu akim ozel doğrultma devreleriyle doğrultulabilir ve kullanilabilir fakat devre cok yer kaplar buyuk ihtimal. ama bisiklet turu araçlar icin pil veya aku tarzi seyler daha yuksek verim sağlar .

@emiroglu91

inanki öyle olmaz. ekleyeceğin her devre kendiside enerji harcayacağı için ilk güçten daha az çıkış gücü verir.

Geri