Aklıma bir şey geldi gidonu tutuştaki güç kaybı farkı hakkında. telefondan yazıyorum t9 kısa kesiyorum o yüzden. anlaşılıyor zaten demek istediğim.
Mtb gidon : 63 cm
El genişliği : 10 cm
Boşluk payı : 1 cm (tam ucundan tutmuyoruz)
Boşluk her iki kenarda 2 cm, elin tam ortası referans alınırsa her iki kenarda 6 cm içerden tutuyoruz demektir. Yani kolları 51 cm açıyoruz. Omuzu 40 alırsak arada gücün harcanmasına neden olan 5.5er cm lik fark var. Ama toplam güç kaybı farkı mtb de daha önde oluyor. Şöyle ki, kendimizi kayıplı da olsa sabit bir kuvvetle yukarı itiyoruz. Yanlara az da olsa uygulanan bir kuvvet olduğundan dengeyi dert etmiyoruz. Ama yol bisikletinde uygulanan bir yanal kuvvet olmayınca bir de dengeyi sağlamak için kesik kesik kuvvetler uygulanacaktır. Toplamda hangisi daha avantajlıdır muallakta bence.
Yol bisikletinin hesabını yapalım. Gidon 40 cm, el 10 boşluk, 1 cm(üstten tutuş için)
Omuz 40 demiştik. Eller falan da hesaplanınca açıklık 29 cm oluyor. Çok ilginç bir durum ortaya çıktı kollar paralel değil mtb nin tersi tarafa açılı. Buzuk yani kısaca. gerçekten bu şekilde mi sormak lazım yol kullanıcılarına. Biz teorik olarak devam edelim. Burda da yanal güç kaybı ortaya çıkıyor. Hem de mtb ile tam olarak aynı oranda. 5.5 cm fark. yalnızca içe doğru. Dengeden dolayı aldığımız puanı yol bisikletine geri iade ediyoruz. Fakat birazı gene alıyoruz çünkü kolları moment merkezine daha yakın yerde tuttuğumuzdan dengeyi sağlamak için uygulayacağımız kuvvetler daha fazla olmak zorunda. Ben her türlü mtb yi avantajlı çıkardım yazıya başlamadan önce hangisi avantajlı çıkacak bilmiyordum. Teoride böyle. Bu arada diğer tüm etkenleri soyutlayıp gidon tutuşunun yokuş çıkmada etkisini ele aldığımı hatırlatayım.