Scudo Sports

Fırsatçı zihniyetle bisiklet satanlardan şikayetçiyim

@starbuck peki ilan sahibinin ilanı hakkında suc unsuru olabilecek ticaret kanunundan maddelerde varmı? Yanlis anlasilmasin, gercekten merak ettigim.icin sordum. Sonucta bu dupeduz dolandiricilik. Mı? yoksa serbest piyasa mı?

Scudo
Sn @kare2emre

Sorduğunuz sorunun cevabı gerek vergi usül kanunu, gerekse, ticaret kanununda tanımlanmıştır.
Tacir, ayıplı mal olmadığı, gerek katma değer vergisi, gerekse, kanunda belirtilen gelir vergisi ve diğer dolaylı vergilerini ödediği müddetçe, bir ürünü 1 tl'ye alıp 1000 tl hâttâ 10.000 ve daha üstü tl'ye satabilir.

Bu noktada asıl iş alıcıya(bize) düşmektedir.

Alıcı ile satıcı arasında devleti vergi kaybına uğratacak herhangi bir sahtekârlık olmadığı müddetçe, devlet, kamu yararı kapsamı (ekmek fiyatı, akaryakıt, taşıma ücretleri vb gibi) dışında kalarak alım satımı yapılan malların kâr marjına bakmamaktadır.

Esen kalın.

@starbuck Yazılı kanunda ne yazık ki herhangi bir kısıtlama yok anlaşılan iş insanların etik anlayışına kalmış sanırım

Sn @Snorlax

Öncelikle sizi şikayetiniz noktasında sonuna kadar destekliyorum.
Yukarıdaki ifadelerinizde haklısınız. İş öncelikle alıcıya düşüyor.
Ancak son dönemde tüketici kanununda ciddi iyileştirmeler yapıldı.

Sorun şu ki; bisiklet dahil herhangi bir alım satım sırasında ürünün niteliklerine dair detaylı ve karşılıklı bir sözleşme kültürümüz yok.

İkinci el ürün dahi olsa, ürüne para (değer) yatıran tüketici ürünün cinsi muhteviyatı yahut niteliği ne olursa olsun satıcı ile mutlaka sözleşme yapmalı, sözleşmeye detay yazdırmalı, ileride oluşabilecek sorunlarda hiç üşenmeden yetkili mahkemeye başvurmalıdır.

Esen kalın.

• Beğen
Tepkiler: Snorlax
@starbuck Olayın ticaret kanunu ya da vergi usul kanunu ile ne alakası var ? Satıcı' nın 'tacir' olduğuna siz mi hükmettiniz ? Hukukçu musunuz ?

Sn @Onur YCL

Aldığınız ve sattığınız istisnasız her ürünün vergi usül ve ticaret kanunu ile ilgisi var.
Aldığınız 1 ekmek dahi bu kanunlarca tanzim edilmiş yönergeler tarafından vergilendirilerek size ulaşır.

Basit usülde alım yahut satış yaptığınız (ikinci el bisiklet vb gibi) ürünlerde devlet vergi talep etmiyor olabilir.
Ancak bu ürünler hatırı sayılır ciro elde etmeye başladığında, devlet bu kanunlar ile kapınıza gelecek tahsilatı yapacaktır.

Ben size ticaret hayatının basite indirgenmiş yöntemini anlattım.
Ezcümle; Devlet vergisini aldığı, satıcı ayıplı mal satmadığı, alıcı da memnun kaldığı müddetçe sorun yok.

Konu dışı; Hukukçu değilim. Ancak Yüce Devletimiz ile yakın bağlar içindeyim.

Esen kalın.

• Beğen
@starbuck Kusura bakmayın ama hukuk adına 'atıp tutmanız' hiç doğru değil. Ticaret Kanunu' nun ne olduğunu, tacirin ne anlama geldiğini bilmeden 2. el satış yapan bir sitedeki satıcıya tacir diye hitap ediyorsunuz. Herkes doktor, hukukçu, öğretmen vs. olmak zorunda değil. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın. Şahsi münakaşaya dönmemesi adına konuyla ilgili daha fazla yorum yapmayacağım.
Konu dışı; Hukukçuyum, avukatım, Ticaret Hukuku özel ilgi alanım.

Sn @Onur YCL

Öncelikle; Hukukçu olmanızdan dolayı memnuniyet duydum.
Ancak sadece bir "tanım" hatasından yola çıkarak paylaşılan bilgileri "atıp tutma" olarak nitelemeniz hoş değil.
Hukukçusunuz.
Özel ilgi alanınız "Ticaret Hukuku".
Düşüncelerim bir bütün halinde yanlış, yahut, kısmen hatalı olabilir.
Sizden tepki değil, bilakis, konuya dair hukuki bilgileri paylaşmanızı, bu paylaşımı yaparken de, @starbuck şu noktada yanılgı içerisindesiniz, doğrusu budur" demenizi beklerdim ki hâlâ da beklemekteyim.
Edindiğimiz devlet terbiyesi bunu gerektirir.
Esen kalın.

• Beğen
Tepkiler: Serrchi ve Snorlax
@ilker Aslında hayır, 800 lirayken mağazalarda 57 ve 60 kadro çok vardı. Yaptığı fırsatçılıktan başka bir şey değildir.

• Beğen
Zaten Decathlon malı :ckkmk: O parayı verip Decatlon bisikleti alacak olan kişi zaten sektörü ve bisikleti bilmiyordur. Bilmeyenleri kazıklayacak işte :) Siz satıcıya büyük gelmişsiniz :D

• Beğen
Geri