Scudo Sports

Eymir Gölü - Patika ve diken cenneti :)

Deneme yanılma

Daimi Üye
Tepki
128
Arkadaşlar 21,07,2011 persembe günü bir arkadaşımla eymire araziden iniş yapıp trt den çıkmak için yola koyulduk. Eymir de o kadar çok patika var ki ezberlemek mümkün değil. Trt terafından tellerin arasından patikaya girdik. En başta hersey cok güzeldi. yalnız benim lastiklerin havası bir hayli fazlaydı. CST nin mtb lastigi vardı ve 55 psi hava basmıstım. O kadar cok diken ve ot vardı ki bir ara dengemi kaybettim. tam bir çukura girip zıplıyoruz. bisiklet havadayken patikadan cıktım. sonra ot ve dikenlerle bulustum. Dikenleri temizlemek bir hayli zaman aldı ama o heyecan yetiyordu. sonra çok dik bir yokustan asagı inmeye basladık ki yerdeki taslar sagolsun ön lastigi kitleyip duruyordu. tam 3 defa süperman misali havalandım ve bisikleti bırakıp ucusa gectim. Ucarken zevkliydi ama o koluma elime ve bacagıma giren dikenler sagolsun yaktı canımı. Lastiklerin havasını biraz indirdim. Daha rahat edecegimi umuyordum ki onumuze cok ama cok dik bir rampa geldi. Asagı dogru hızlanmadan giderken birden kaydım ve bıraktım frenleri tam ucmak üzereyken bisikleti bıraktım. Alet bensiz ucusa gecti sonra bende pesinden kostum. yakalayamadıgım icin yere cakıldı ve pedalın yanagını ezdi.
Bugun edindiğim tecrübenin ışığında eymirdeki patikalara giren arkadaşlar yanlarında mutlaka 1 adet cımbız bulundurmalılar. yoksa cok vakit kaybı oluyor. ve bilmediginiz patikalara giriyorsanız öncelikle bi kafayı kaldırıp patikaya sonuna kadar bakmaya calısın. cok ama cok tehlikeli olmus o otlar diz boyu olunca. Benim gibi sortla giderseniz bacaklarınızın kıpkırmızı olacagını garanti ederim.
Bu arada o cıkamadıgım trt yokusunu o kadar rahat cıktım ki mtb lastikleriyle, hic durmadan mola vermeden tek seferde hemde. tek tesellim o var şimdilik :)
Bu arada gölbaşı tarafındaki patikalar daha genis ve daha dik. Oraları tırmanıp iniş yapmanızı öneririm. ve mümkün oldugunca güneş etkisini yitirdiginde ormana girmeyiniz. yoksa kopekcikler uyanmıs ve dinç vaziyette oluyorlar :)
Gidona kamera baglantı aparatı alır almaz videoları koymaya baslarım.
Başımdan gecen olayları paylasmak istedim.
Okudugunuz için teşekür ederim.

Scudo
TRT yokuşunu defalarca tırmanmış ama patikalardan Eymir'e hiç inmemiştim ve hala da inebileceğimi zannetmiyorum.O dik patikaları bilirim.Şayet Kuzey yakasından indiyseniz gerçekten de büyük risk almışsınız-ki oradan indiğiniz anlaşılıyor,tebrikler ancak yanınızda arkadaş olmadan yinelememekte fayda var.Karar sizin.

Aynen yanımda arkadaş olmadan hayatta o patikalara girmem. Allah göstermesin en ufak bir uçuşta aşağı yuvarlanmamak elde değil. Allahtan dün fazla yara almadım. sadece batan dikenler ve sağ diz kapağımın üzerindeki sıyrıklar var. Düşme konusunda kendimi geliştirdiğimi sanıyorum. Topraktan kopmuş taşlar yüzünden çok tehlikeli o patikalar. Ama gölbaşı tarafında ve MSB lojmanlarının arkasında çok güzel ve fazla dik olmayan patikalar var. Bundan sonra tercihim ordan yana olacak :)

Yarın akşam yada sabah erkenden tekrar patika yapmayı planlıyorum, eğer yanıma yoldaş bulabilirsem :)

Selam, bu ilk mesajım.

Mayıs ayından beri, hafta içi her gün, Gölbaşı'ndan Birlik Mahallesine (işe) gidip geliyorum. Bazen akşam inişlerimi ben de patikadan yapıyorum. İstersen haberleşir, bazı akşamlar ODTÜ ormanı, Eymir Gölü civarında beraber sürebiliriz. Saygılar.

Heyecanlı bir tecrübe olmuş. Paylaşımlarınız için teşekkürler. Bu arada fotoğraf ve/veya video çekimi de paylaşabilirseniz daha mutlu oluruz. Saygılar.

Eymir'de zorluk derecesi kademe kademe artan pek çok rota çıkarmak mümkün. Trt'nin oradaki yarık telden girdikten sonra karşıdaki geniş yoldan bir 100 metre kadar devam edip soldaki patikaya ve oradan ilk sağa dönün. Bu yol sizi göle doğru değil, paralel bir düzlemde portakalcının olduğu kapıya kadar götürür. Geniş yollardan sıkılanlar için güzel bir alternatif. Ciddi iniş yok ama ancak tek kişinin yürüyebileceği kadar dar bir patika, keskin dönüşler ve son zamanlarda artan çalı çırpı ile oldukça keyifli bir rota :) Hele hele hızlı gidiyorsanız süper.
Bu rotada ilerlerken çok farklı seçenekler sizi bekliyor. Rota toplam 3 kere aşağı doğru inen geniş yollarla kesişiyor. Eğer çok fazla teknik olmayan ama süper hızlı ve adrenalin dolu bir iniş yapmak istiyorsanız ilk geniş yoldan sola buyrun. Direk olarak yamaçtan aşağı, göl kenarında büyük bahçesi olan lokantanın civarına inersiniz. Eğer burayı pas geçip 1 km daha ilerledikten sonra önünüze çıkan 2nci büyük yoldan sola dönerseniz bir 100 metre ilerde solda yeni bir patika girişi var. Oraları avcumun içi gibi bildiğimi düşünürdüm ama belki de Eymir'in en müthiş single track parkurunu, burayı, yeni keşfettik :) Sağlam teknik ve dikkat gerektiyor. Son zamanlarda artan dikenler ve özellikle ağaç dalları estetiğinizi biraz bozabilir dikkat :) Hazır buraya girmişken devam edelim. Bu patika orta yükseklikte biyerlerde geniş bir yolda son buluyor. Sağa dönüp biraz ilerledikten sonra hemen solda meşhur ölüm inişi sizi bekliyor. Yukarda bahsettiğim lokantanın olduğu yere direk inen başka bir iniş burası. Bilen bilir burayı anlatmakla olmaz yaşamanız lazım :D
Neyse bu ikinci yolu da pas geçelim. 3 te bişey yok. Portakalcının oraya geldik mi.. Devamını da sonra yazarım :)

Güney bey ölüm inişi dediğiniz yere gelince lastiklerin havasını epey bi indirim ve öyle indim. asfaltla bulustugumda jantlara el degmiyordu resmen :) benim uçma sebebim dalların yüzüme carpmasıydı. ne yaptıysamda engel olamadım dallara. o kadar dallanıp budaklanmıslar kı egilmek bükülmek hak getire.

Öncelikle geçmiş olsun İrşad.(geç de olsa) Ama bana bu tarz aktivitelerden sonra ufak tefek çizikler yaralar olmazsa da olmaz gibi geliyor. Tertemiz dönersem içim rahat etmiyor. Eminim senin de öyle olmuştur, yani acı verse de o keyif için değer heralde :)

Ben de yarın sabah Ankara'ya, okula doğru yola çıkıyorum inşallah. Ankara'da da o kadar methini duyup gidemediğim Eymir'de bir bisiklet turu yapayım diyorum. Ama nasıl bir yer, zorluğu nedir vs. vs. bilmediğim için buradan danışayım size dedim. Güney arkadaş bayaa birşey anlatmış ama TRT tarafından girilen o meşhur yer neresidir bilmediğim için birşey anlayamadım. O girilen yer neresi harita da işaretleyebilecek var mı acaba? Bir de yanımda arkadaş da olacağı için çok zorlamayacak bir rotaya ihtiyacım var. Tavsiye edebileceğiniz güzergahları duymak isterim. Şimdiden teşekkürler...

• Beğen
Tepkiler: CandanC
Yanınızda oraları bilen biri olmadan girmeyin Eymir'e.Patikalar ciddi tecrübe ister.Eymir-TRT çıkışını ise şöyle söyleyeyim.Ankarada bisikletçiler ikiye ayrılır.TRT yokuşunu çıkanlar ve çıkamayanlar:)

• Beğen
Tepkiler: hogutmen
O kadar abartmaya gerek yok, bir iki saat Google maps calistiktan sonra yon duygunuz da iyiyse Eymir'de kolay kolay kaybolmazsiniz. TRT'nin oradan girmek yerine Turan Gunes uzerinde portakalcinin oldugu giris yeni gelenler icin bulmasi daha kolay oldugu icin tercih sebebi olabilir.

Benim tavsiyem: gole dogru inise gecmeden once Turan Gunes'e paralel dogrultuda (dogu-bati) bulunan bircok dar patika var ve bunlari takip ederek her geldiginizde degisik bir kombinasyonla Eymir'den yillarca sikilmayabilirsiniz. Bosuna yangin yollariyla vakit kaybetmeyin, yoldan ayrilan ilk patikaya sapin, zaten hepsi birbirine baglandigi icin kaybolmaniz cok zor, en kotusu kendinizi golun kiyisina kadar gelmis halde bulursunuz:) Teknik olarak cok zor sayilmazlar, yeni baslayanlar icin biraz daha yavas gitmek cogu zaman cozum oluyor. Tek sorun yamactaki egime dik patikalarin cok olmasi. Gerek erozyon, gerek fazla uzamis dallar yuzunden yamac asagi duserseniz bayagi yuvarlaniyorsunuz.

Eymir'e inis icin su ana kadar denedigim 4 degisik yer oldu. Bunlarin biri olum inisi, zaten anlatilmis. Digeri gole dogru inen dumduz ve taslik bir inisti. Biraz zorluyor ama cok eglenceli degildi bence, frenlere yuk bindiriyor anca. Ucuncusu biraz daha batidan yangin yolundan inmek, ki buradan ilk kez gelmis biniciler bile hizlarini kontrol altinda tuttuklari surece inebilirler. Dorduncusu ise en batida elektrik hattinin altindan artik kullanilmayan bir yolu takip ederek yaptigim inisti, yagmurun olusturdugu kanallar, buyumus caliliklar ve kemirgen yuvalari bayagi enteresan hale getiriyor o inisi. Tek sorun indiginizde golle aranizda bir tepe ve gorunurde hicbir patika olmamasi:D biraz orienteering ve bisikleti tasima gerektiriyor, o yuzden bir daha denemedim.

Eymir patikasi ustalik ister vs gibi laflar yuzunden her Eymir'e gittigimde araba yollarinda gezen onlarca bisikletli goruyorum. Keske patikalarda daha cok bisikletcilerle karsilassak...

• Beğen
Tepkiler: CandanC
@onur demirer
Forumdaki arkadaşları,kendilerinin de ifade ettiği gibi çok iyi bilmedikleri yer ve rotalarla ilgili olarak uyarmak,abartmak değildir.Eymir'e patika inişlerindeki tehlikeyi "Ölüm inişi "olarak niteleyen de,yamaç aşağı düşüşlerde göle kadar yuvarlanıldığını yazan da ben değilim.Ayrıca,tecrübe ve bilgi kaynaklı uyarıları "Abartı" olarak görmek doğru bir davranış değildir.

• Beğen
Tepkiler: hogutmen
@Faruk ONGUN

Ankaraya geldiğinizde haberleşelim. Size eymirin en güzel patikalarını gösterebilirim. Bazı patikalar gerçekten çok tehlikeli bazıları ise çok keyif verici. Otlar kurudugu icin yollar daha açık görünüyor. Ama eymirin tadı bir kaç saat ile ölçülmüyor. Sabah girip akşam çıkmak lazım oraya :) Haftasonuna denk gelirse size eşlik edebilirim.

Bu arada Derya abiye sonuna kadar katılıyorum. Gerçekten çok tehlikeli yollarda var. Ama asıl tehlike başı boş gezen köpeklerde. O yüzden çoğu bisiklet süren arkadaşımız yollarda pedallamak zorunda kalıyor.

@Güney Tuncer

eymir hiç bu kadar güzel anlatılmamıştır herhalde :) bi eymir delisi olarak devamını dört gözle bekliyorum :)

yalnız bi de, şu yokuşları hangi hız aralığında indiğinizi yazsanız... en yüksek kaçı görüyosunuz, en az kaça kadar iniyorsunuz vs vs... nasıl makbule geçer anlatamam =)

@Derya Keçeci

Uyarmaktan kastiniz "tek basiniza girmeyin"se ve ben su ana kadar Eymir arazisinde ogrendigim cogu yeri kendi basima ogrenmissem, ben buna abartma derim. Olum inisinin adini ben koymadim, yamac asagi dususste gol kiyisina kadar yuvarlanildigi gibi bir sey de yazmadim. Ben de bayagi dusmusumdur zamaninda, ama bu dag bisikletinin icinde olan bir sey, gul ve diken...

Kisacasi sizinki "tecrube ve bilgi kaynakli uyari" ise benimki de "tecrube ve bilgi kaynakli cesaretlendirme". Eymir'de yolda gezen bisikletcilerin sayisini ormanda gezen bisikletci sayisiyla karsilastirinca kendilerini "dag bisikletcisi" olarak goren Eymir ahalisinin su an "uyari"dan cok "cesaretlenlendirme"ye ihtiyaci oldugunu dusunuyorum.

@Derya Keçeci
Ben de bugün bir çılgınlık edip kepekli yokuşunu tırmanıp trtnin asfaltından eymire indim. Gölün etrafında bir tur attım. Acemiyim inerken bile korktum. Çok dik. Çıkarken bisiklet elimde çıktım. O bile zordu. O yokuşu bisiklet ile çıkanlara derin saygı duyuyorum. Kopeklerden korktuğum için muhye turkozu yolundan gitmekten korktum. Trt ye varmadan yürüyüş yolunun yanından bir giriş var. Ormanlık alan başıboş kopek var tek başına inmeyin diye tabela asmışlar. Tırstım inemedim oradan. Mubarekler toplayın kopekleri goturun bir barınağa falan. Herhangi bir kopek saldırısına değer mi?

Hortlamış konu ama ben de yazayım..
Ankaraya ilk defa hızlı trenle gitmiştim Mayıs ayında katlanır bisikletimle Eymiri gezmiştim sonra Trt rampası var yarıya kadar zor çıktım pes ettim geri döndüm.. TRT yi çıkanlara helal olsun derim Gürkan Genc de çıkmış

Geri