Eskişehir'de Trekking

Murat CER

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Ekim 2004
Mesaj
2.047
Tepki
1.134
dağcılığa bulaşıp da Niğde Aladağlar'ı bilmeyen yoktur...Türkiye dağcılığında Aladağlar ne ise Eskişehir dağcılığında Avlakkaya o'dur. Yani Eskişehir'de dağcılıkla uğraşıyorum diyen kim varsa mutlaka en az bir kez geçiş yapmıştır anlatacağım rotadan.

rota Eskişehir'in kuzeyinde yer alan bizim Bozdağlar dediğimiz aslında Sündiken Dağlarının uzantısı niteliğindeki sinsilenin bir vadisi..Mihalgazi ilçesine giden yolda Avlakkaya mevkiinde otobüsten inilir ve doğruca güney istikametine vadi tabanı izlenerek ilerlenir.bütün olay bu.. :) Homojen ve motivasyonu ve kondüsyonu iyi bir ekip ile toplamda yaklaşık 4,5-5 saatte Muttalip köyüne varılabilir.Muttakip köyünden de belediye otobüsleri ile şehre dönüş..

Bir kaç kez bisikletle, çok defa da yürüyerek geçtiğim rotadan, ocak 2005 yürüyüşüne ait bir kaç fotoğraf aşağıdadır..

İlçeye giden otobüsten indikten sonra yaklaşık 10 dakika boyunca dere boyunca eskiden taş ocağı için kullanılan, artık kullanılmayan yoldan yürüyüş ile faaliyet başlar..Yol bittiğinde dereden geçmek gerekir :) aşağıdaki foto dere geçişinden hemen sonra..






dere geçişinden sonra aşağıda gördüğünüz, kısa ve kasvetli sektör var. ağaçlar yolu kapatmaya başlamışlar..





bu kasveti üzerinizden atmak için ilerlerken hafif sağa dönerek aşağıdaki kaya oluşumları ile yüzyüze kalırsınız..bölgedeki en uygun kamp yeri de bu kayalıkların 100mt. yakınında..






ancak yolumuzu uzatmamak için kampyerine uğramadan yolumuza devam ediyoruz. kamp yeri geçiş rotası üzerinde değil ve maalesef içme suyu sorunu var. üstteki fotoğrafta gördüğünüz ekip birazdan sola doğru dönecek ve geçiş rotasına devam edecek.rota belirgin orman yolu.ancak önceden de bahsettiğim gibi uzun yıllardır kullanılmadığı için uygun motosiklet, arazi aracı , traktör veya bisiklet haricinde araç geçişi oldukça zor. hatta imkansıza yakın :) yolu sıkılmadan bunalmadan takip edenler yükseldiklerini, irtifa kaydettiklerini fark edecektir.






işte irtifanın belgesi :D kabaca aşağıdaki fotoğrafta görülen vadiyi takip ettiğimiz söylenebilir.







dere boyunca yolumuza devam ediyoruz..arada bir derenin karşı kıyısına geçmek gerekiyor, ancak uzun bacaklı arkadaşlar için sorun yok.ark tabir edilen su akıntısı kıvamında :) ve yavaş yavaş ortam yayla gibi görünmeye başlayacak gözünüze, her iki yanınızda çok geniş olmasa da çimenlikler görünmeye başlayacak..






derecik bize rehberlik etmeye devam ediyor..onu izliyoruz ve yolumuza devam ediyoruz.eğim biraz daha azalıyor...biraz ileride bu geçişlerin ender su kaynaklarından ve bizim her geçişte mola için kullandığımız çeşme var.






molanın ardından yine derenin rehberliğindeyiz :)






kısa bir süre sonra (ismini yanlış hatırlamıyorsam) Bozdağ köyünün aşağısından geçiyoruz. köyün köpekleri uzaktan sesleniyorlar..çok da dert değil..biz yine güney istikametine devam ediyoruz.ve köyden sonra artık dere bize rehberliği bırakıp kendi işine bakıyor..kabaca Bozdağ TV vericisini hedefleyerek ilerliyoruz.tarlalar arasında, inişli çıkışlı arazide TV verici sağımızda kalacak şekilde, vericinin solundaki en alçak noktayı hedefleyerek ilerliyoruz.bir yada iki noktada köy yolunu dik kesiyoruz, dikkatinizi dağıtmasın..inişli çıkışlı tarla arazilerinde bir kaç tane çeşme de mevcut.






vericinin yanından geçtikten sonra artık çok fazla yolumuz kalmıyor.
bu arada bu noktaya kadar olan kısımda -gerek iniş gerek tırmanış yönünde- bsikletle geçişe tek engel mevsime bağlı olarak zemin koşulları olabilir.yumuşak ve kabarık zemin yada bunun yağmurdan kardan ıslanmış hali berbat bir balçık tarlası..ancak az önce bi kaç kez dik kestiğimiz köy yolları bize yardımcı olacak bu durumda..

ve artık eskişehir güney yönünde aşağılarda bir yerlerde -hava koşulları uygunsa- görünüyor..aşağıdaki fotoğrafta beyaz bulutlar altında eskişehir var :)







ve artık dağdan ayrılma zamanı..inişe geçiyoruz ve Muttalip ovasına iniyoruz.köyü hedefleyerek yürüyüp, otobüs durağında beklemeye koyuluyoruz..




iniş tırmanıştan daha yorucu...durakta dinlenirken bakkaldan alınan bir kaç bisküvi çikolata iyi gidiyor :) hele köy kahvesi müsaitse..değmeyin keyfe...
 
  • Beğen
Tepkiler: Bülent Onutkan
Scudo

cenap26

Üye
Kayıt
1 Aralık 2005
Mesaj
61
Tepki
20
Şehir
ESKİŞEHİR
vayyy muratım süper ya fotograflar
koyuyosun avlarkaya fotolarını ondan sonra İstanbulda dur durabiyoyorsan-1 ayım kaldı ama özlemim git gide körükleniyor-hadi hayırlısı:) :)

herkese selam olsun
 

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
Murat ..
Çok teşekkür.. Süper zevkliymiş sizin oralar..
 

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
Yukarıdaki satırlarınızı okuduğum şu tatil gününde, ilk aklıma gelen şey ; neden hafta içi hemen bu haftasonu için ( bugün ) , yağmur çamurda olsa , şu dört duvar dışında bir plan yapmadığım ve güzel anılarınıza sadece ekrandan iç geçirerek, ahh çekerek baktığım.
Her paylaşım , her anı, her fotoğraf bir kamçı gibi.
Bakalım ne zaman şahlanacağım.
Eski yaralarımıza tuz basmaya devam etmenizi dilerim
Çok teşekkürler
 

Murat CER

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Ekim 2004
Mesaj
2.047
Tepki
1.134
aynı sorunlar hepimizde..
forumdaki fotoğraflara baktıkça iç geçirmektense bu haftasonunu dışarda değerlendirmeye motive oluyorum...