Scudo Sports

Eskişehir'de kargonuz var dolandırıcılığı

chuck_schuldiner

Daimi Üye
Tepki
567
Eskişehir’de 3-4 gündür binlerce kişi inanılmaz bir dolandırıcılık ağına düşürülüyor. Belki de Eskişehir tarihinin en büyük dolandırıcılık olayı.

Telefon ile yapılan dolandırıcılık türlerine bir yenisi daha eklendi. Vatandaşları “Kargonuz var, evde misiniz?” diye arayan dolandırıcılar “Evde yokuz” cevabını alınca boş olan eve gidip hırsızlık yapıyor. Dahası, dolandırıcıların numarasına geri dönüş yapanlar bir müzik ile karşılaşıyor. Bu aramanın faturası ise çok ağır oluyor.
Polis uyardı; “İnanmayın, ihbar edin”

Kendisini kargo görevlisi gibi tanıtıp insanları dolandırmaya çalışan kişilere karşı uyanık olmaya çağıran emniyet yetkilileri; “Bu tür kişilere inanmayın ve hemen polise bildirin” uyarısında bulunuyor.

Vatandaşlar her geçen yeni bir tuzağın kurbanı oluyor. Son günlerde sıkça rastlanılan yöntemin başında ise sahte kargo elemanları yer alıyor. Eskişehir’e dadanan sahte dolandırıcılar vatandaşın korkulu rüyası haline geldi. Cep veya ikamet telefonlarından aradıkları şahıslara ‘Kargo şirketinden arıyoruz, evde misiniz’ şeklinde soru yönelterek dolandırıcılık ve hırsızlık gibi olayları gerçekleştiren kişiler hakkında emniyet müdürlüğü 155 imdat hattı ihbar yağmuruna tutuldu.

KARGONUZ VAR DENİLİYOR

Gözüne kestirdikleri kişiyi telefonla arayan dolandırıcılar; “Kargonuz var, evde misiniz?” diye soruyor. “Evde değiliz” cevabını alan dolandırıcılar aradıkları kişinin evine kolayca girip hırsızlık yapıyorlar. Aynı şekilde kargonun ulaştırılması için kredi kartı bilgilerini de isteyen dolandırıcılar, bu bilgileri aldıkları takdirde de bütün banka hesaplarını boşaltabiliyorlar. Bunun yanı sıra “kargonuz var, teslim içi evinize geldik” diyerek kapatılan telefonun ardından geri dönüş yapanlar da yanıyor. Kargocuyu aradığını zanneden vatandaşlar çıkan müziği dinlerken faturaları ise bir hayli kabarıyor.

SAKIN İNANMAYIN!

Eskişehir’in hemen hemen tüm semtlerinden son birkaç gündür bu tür ihbarların sayısında artış kaydedildiğini belirten yetkililer, vatandaşlara da uyarıda bulunarak her arayan ve kendisini kargo şirketi elemanı olarak tanıtanlara karşı dikkatli olmalarını istedi. Yetkililer “İkametlerin kapısına gelen kargo elemanlarının teslim edecekleri paketlere vatandaşımız talep edilen bedeli ödemesin. Sipariş vermedikleri halde kargo bahanesi ile arayan şahıslarla görüşülmemelidir. Kargo bahanesiyle tüketici dolandırılmak isteniyor” diyerek kargo dolandırıcılığı olayları ile ilgili Eskişehir’de çok yönlü bir soruşturmanın başlatıldığını ifade ettiler.

Eskişehir’de birçok kişinin başına gelen bu dolandırıcılık oyunundan sonra vatandaşlar sosyal medya üzerinden de uyarılarda bulunuyor.

-------------------------------

Bunun yanı sıra lütfen mobil hatlarınızı mobil ödemeye kapalı konuma getirin.

Beni ve Çevremi arayan numaralar listesi, lütfen bu numaraların dışında bir numara sizi ararsa benim yapıtğım gibi 155'i arayıp ihbar ediniz ve burada ifşa ediniz :

ESKİŞEHİR :

0534 644 78 31
0538 083 51 03
0533 037 87 14
0531 781 82 97
0538 048 03 91
0538 048 04 69
0534 644 80 78
0538 853 01 92
0538 044 06 73
0535 496 08 02
0538 853 01 66
0534 891 22 39
0533 148 46 99
0535 040 76 12
0534 644 12 43
0534 644 15 89
0534 643 61 33
0534 644 12 48

ANKARA :

0535 040 75 63
0535 496 06 62

Scudo
Uyarı için teşekkürler. uyanık olmak gerekir.

0 535 040 75 63
0535 496 06 62
aynı sekilde bizi de bu iki numara geçen hafta aradi. "kargonuz var teslim etmem lazim evdemisiniz" dediler evdeyiz deyince kapattilar.

aklıma bir soru takıldı şimdi. arayan adam benim nerede oturduğumu nasıl biliyor ? yani ev adresi ile telefonu nasıl eşleştirmiş acaba ?

@isamorgil Bu bilgiler bu dolandırıcıların eline geçmiş. Herkesin tc leri ve ikamet adresleri kapı numarasına kadar biliyor artık.

@isamorgil

Adresi bilmiyor çoğunlukla rastgele arıyor. Yem atıyor. Mesela beni aradı kurduğu cümleyi aynen aktarıyorum:

Saat : 17:47

B : Efendim ?
D: Aluuu, Kargonuz var. Evinize geldik, zile bastık, kimse yoktu.
B : Ne kargosu, hangi kargo şirketi ?
D : Bugün teslim etmemiz gerek
B : Anladım da hangi kargo şirketi ?
D : Diit.... (Telefon kapandı)

Halbuki evimize geldiği falan yok. İkincisi ben daha yeni ev değiştirdim yer bildirmedim hiçbir yere. Evim satılık ve boş. Kapıda ve pencerelerde Eşşek kadar Satılık yazıyor :D

Ben anladım zaten dolandırıcı olduğunu. Eşimi aradım teyit ettim kargo falan beklemiyormuş. Telefonumdan para çekilmesin diye mobil ödemeye kapatıp, bilerek geri dönüş yaptım beni arayan numaraya.

Hiç bana alo deme şansı bile vermeden bayanın biri çıktı.

" Numaranız ekranıma düştü, kargonuzu kontrol ediyorum, hattan ayrılmayın... dınınıdınııdııı (müzik sesi)"

Tabi kapattım hemen :D

Muhabbet aynen budur. Çevremdekilerle konuştum aynı replikler....

Kargo beklemiyorsanız "gönderici kim?" diye sormak zaten en başta falso vermelerini sağlayacaktır. Fakat muhtemelen lafı dolandırarak kafa karışıklığı yaratıp, onlar için asıl önemli detay olan evde olup olmadığınızı öğreniyorlar. Neticede telefonu kapatırken bir yanlışlığı düzelttiğinizi ve bir daha bu olayla ilgili rahatsız edilmeyeceğinizi düşünüyorsunuz ve içiniz rahat oluyor. Asıl sürprizi ise akşam eve geldiğinizde yaşıyorsunuz.

Farklı bir senaryoda ise tam merakınızı uyandırmışken aniden karşı tarafın sesi kesik kesik gelip hat aniden kesilir, siz de hazır merakınız uyanmışken geri ararsınız ve faturanıza her dakika için fahiş bir bedel işlenir.

Eğer gerçekten önemli bir kargo bekliyorsanız iş daha ciddiye binebilir, tam olarak eve saat kaçta geleceğinize kadar öğrenebilirler veya siz aradığınızda telefonda daha uzun süre tutup iyice söğüşleyebilirler.

Gerçekten normalin üzerinde dikkat isteyen, ciddi tehlikeli bir durum. Herkese yaymakta fayda var.

• Beğen
Tepkiler: chuck_schuldiner
@Ahmet Can Yakışır

İşin diğer kısmı ise soru sordurmuyorlar. Cevap beklemiyorlar. Robot gibi söyleyip kapatıyorlar :D

Geçenlerde benzeri benimde başıma geldi, normal bir aramamıydı değil miydi bilemiyorum. Yukarıdaki arkadaşın paylaştığı muhabbet aynen gerçekleşti.
B : Efendim ?
D: Aluuu, Kargonuz var. Evinize geldik, zile bastık, kimse yoktu.
B : Ne kargosu, hangi kargo şirketi ?
D : Bugün teslim etmemiz gerek
B : Anladım da hangi kargo şirketi ?
D : Diit.... (Telefon kapandı)
Numaraya dönüş yaptım,anında bir çağrı merkezi görevlisi çıktı.Kaydınızı alıyorum beklermisiniz derken hemen kapattım. Ne kaydı, nasıl anında mevzuya girdi?Sonuçta kontörlü hat olduğundan ve direk kullandığım paket kadar yüklediğimden bir sıkıntı yok,boş kutu misali. Sonradan merak edip tekrar aradım,kurye kaynaklı hatadan dolayı yanlış arama yapılmıştır,kaydınız silinmiştir vs diyip otomatik kapandı.Belki bir yanlışlık olmuştur ama belkide bu tarz bir şeydir...

@chuck_schuldiner

@-Skynet-

Mesajları görünce içim kıpraştı, çünkü bana da dün aynısı oldu! Arayan kişi "Kargonuz var bugün teslim etmem lazım, _____ (ses gidip geliyor) ____ nasıl yapalım?" dedi ve çat diye hat kesildi. İşin tuhafı gerçekten kargo da bekliyordum, dolayısıyla hemen o numarayı geri aradım. Gayet net bir kadın sesi "numaranız ekranımda çıktı, sizi arayan kuryeye bağlantı sağlıyorum lütfen hatta bekler misiniz?" dedi ve beklemeye başladım. Dakikalarca müzik dinledikten sonra kapatıp tekrar aradım, "kurye kaynaklı hatadan dolayı yanlış arama yapılmıştır, kaydınız silinmiştir" olayı da birebir gerçekleşti.

Derken akşamında gerçek kargo şirketinden "Adresinizde bulunamadığınızdan şubemizden teslim almanız rica olunur" diye bir mesaj geldi. Dolayısıyla gündüzki aramadan şüphelenmedim.

Şimdi bu yukarıdaki mesajları görünce Vodafone hattımın güncel fatura detayına baktım, herhangi bir yere mobil ödeme ile yapılmış bir tutar gözükmüyor. Konuşma detaylarına baktığımda beni arayan numaraya yaptığım aramanın tutarı da 0 TL gözüküyor, yani normal dakika paketinden gitmiş. Her ihtimale karşı mobil ödemeyi kapattım.

Arayan numarayı şöyle bırakıyorum:
0533 038 04 51(Turkcell'e kayıtlı)
Not: Kargo İstanbul'dan verildi, şu an Manisa'da bulunduğum adrese geliyordu.

@Ahmet Can Yakışır
Aynen,aynı dialoglar geçmiş.Ya birisi işleri baya bir karıştırdı ya da bir şeyler dönüyor bakalım. :) Bende kargo bekliyordum ama bu kadar erkenden aramalarına biraz şaşırdım.Yoksa geri dönüş yapmazdım. Dönüş yaptığımdada ekranda numaranız gözüktü,kaydınızı alıyorum derken şüphelendim hemen kapattım.Ben kurye ulaşmaya çalışırken,karşımdaki kişi daha alo demeden kaydınızı alıyorum bekleyin diyor,hatta işkillendim.2-3 kez aradım ama bu sefer kimse çıkmadı.Ortalık sahtekar kaynıyor,milleti paranoyak yaptılar valla. :D Bundan sonra gerçek kargocu bile arasa bir temkinli yaklaşacağım ister istemez. :)

@-Skynet- ve @Ahmet Can Yakışır dolandırıcı muhabbeti. Hiç şüpheniz olmasın. Kontörlü hatlardan para çekemedikleri için kıvırdılar muhtemelen. Fatuları hatlarda ise bu numaralara dönüş yapanlara girecek meblağa ise bir sonraki fatura döneminde görünür.

• Beğen
Tepkiler: -Skynet-
@chuck_schuldiner
ben dönüş yaptim ve müzik calmaya basladi ve biraz bekleyip kapattim.
kullandığım hattın online islemlerden guncel fatura bilgisine baktıgımda aradığım o numaranın herhangi bir ücretlendirmesi olmadığını gördüm. bence hırsızlık amaçlı birşeydi

@oguz169

Güncel fatura bilgisinde görünmez. Bir sonraki fatura dönemine yansır ücretlendirme. Sen o müziği dinlemeye başladığında senin üzerinden para kazanıyorlar. Sende bir sonraki aya faturanla başbaşa kalıp kara kara düşünmeye başlıyorsun. Örnek vermek gerekirse atıyorum normal bir arama yaptığında 1 lira ödeme yapıyorsun diyelim, bunu aradığında 0900'lü hatlar gibi yurt dışına bağlanmışsın gibi ücretlindirme yapılıyor. 1 tl değilde 3-5 tl veriyorsun dakikasına.

Aynı durum benim de babamın da başına geldi, hangi şirket, nereden geliyor deyince hemen kapatıyorlar. Geri dönünce de bekletiyorlar. Sonra da sistem/kurye kaynaklı bir hata dolayısıyla aranmışsınız, özür diler, iyi günler dileriz diyor.
Aman dikkat diyelim.

Beni ararlarsa evde yokum derim, dolandırıcı olduklarını anlamamış gibi. Onlar da evi soymaya gelmeden çağırırım polisi...
Mission Completed.

Kargo şirketleri dağıtım çalışanlarında inanılmaz hızlı bir sirkülasyon var. Bir kargoda bir kaç ay çalışıp ayrılan kişi kötü niyet ile kimbilir ne bilgiler elde ediyor ve kargoların işleyişindeki açık noktaları yakalıyor. Bu kişiler aynen yukarıda bazı arkadaşların yazdığı gibi cep telefonu ve adres bilgilerinize sahipler. Bu bilgileri kopyalayıp neler yapabilecekleri ise sadece hayal güçlerine kalmış.

Geri