Eskişehir ve Türkiye gibi bisiklet kültürünün tam yerleşmediği yerlerde bisikletlere özgü gelenek ve görenekler, bisiklet yolları, bisikletliye saygı gibi kavramlar pek olmadığından yeri geliyor kaldırımdan yeri geliyor ters şeritten de gidiyorum.
Zamanında başka bir konu başlığı altında da konuşmuştuk. Yaptığım davranışların doğru olduğunu söylemiyorum ama eğer bilinçliysek her şey çözülür diye düşünüyorum. Eğitim almış, aklı başında, uçarı biri değilsen kaldırıma bisikletle çıksan bile zaten insanları rahatsız edecek davranışlarda bulunmazsın. Zaten o tarz davranışlar hem karşındakinin hem de senin canını yakabilir (kaza nedeniyle de, dayak nedeniyle de

)
Bu nedenle yok şurdan gidelim, yok burdan kesinlikle gidilmez gibi sınırları desteklemiyorum. Bisiklet kültürü yerleştirilsin, bisiklet yolları yapılsın, bütün insanlar bu kuralları içselleştirsin o zaman asla kaldırıma çıkılmayacak denilirse çıkmam. Ama Eskişehir gibi bisikletin çok kullanıldığı bir yerde saçma sapan uygulamalar ve insanların duyarsızlığı beni çıldırtıyor.
Örneğin, yeni yapılan adalet sarayının ordan Devlet hastanesine kadar olan tramvay yolunun sağ tarafında sadece iki insanın ya da bir bisikletlinin geçebileceği genişlikte bir alan var. Bunun sağ tarafında ise kanalın yanında 3metre kadar yüksekte bir kaldırım daha var. Çarşı yönünden eve doğru giderken Adalet sarayının ordaki üst geçiti geçtikten sonra ne yapacağımı şaşırıyorum. Aslında devlet hastanesinden sonra tramvay yolunun kenarında bisiklet yolu var. Dolayısıyla sanki alttan giden yol sanki bisiklete ayrılmış gibi. Çünkü yanında üstten giden bi kaldırım daha var. Fakat oraya geldiğimde eğer insanların az olduğu bir zaman değilse illaki o bisiklet yolu sandığım yerde insanlar oluyor. Eğer ordan gitmeye niyetlenirsem kesinlikle durmadan, insanı rahatsız etmeden ordan geçmeye imkan yok. Eğer yukardaki kaldırımdan gitmeye kalkarsam; insanlar sallanarak, beni hiç düşünmeden, üzerime yürüyerek, söz söyleyerek beni rahatsız edebiliyorlar, ki ben de onları ediyorum çünkü. Eee ne yapacağız öyleyse. Geriye iki seçenek kalıyor:
1-Tramvay yolu: Tramvay yolunun kenarlarında engeller varsa kesinlikle içinden gitmek yasak ayrıca çok da tehlikeli.
2-Ana yol: Araçlar o arada o kadar hızlı gidiyorlar ki, yol da tam 2 araç geçecek genişlikte olduğundan ordan gitmek de tehlikeli.
O zaman ya ben o yoldan geçmeden daha önceki sokaklardan başka yollara sapacağım ya da bisikleti elime alarak o bölümü geçeceğim (o zaman bisiklete binmenin ne anlamı kalacaksa)
Sonuç olarak; akıl yaşta değil baştadır. Eğer bilinçli olursak herkes birbirini anlayabilir, sorunsuz bir şekilde trafik çile olmaktan çıkar