Scudo Sports

Eskişehir'de Bisikletliye Ceza

Scudo
@Aytoldi

Kimin hakkini nasil yedigimi soyler misin?

Ankara'da yasiyorum. Sehirde benim bildigim 1 (yazi ile bir ) metre bisiklet yolu yok. Trafik sorununa cozum diye yapilan yollar, trafik sorununu arttirmaktan baska ise yaramiyor. Belediyenin 15 yilda yapamadigi metro hatlari, ulastirma bakanligina tarafindan neyseki gecte olsa tamamlandi. Ankara'nin en kalabalik semtlerine giden metro seferleri gece 22:00'dan itibaren kademeli olarak kesiliyor. Ankara'yi biliyorsan Kizilay'dan Eryaman'a metrosuz nasil gidilir soyleyiver. Sehrin icinde transit yol, alt/ust gecit, AVM ve luks konuttan baska bir sey yapilmiyor ama nasil oluyorsa yesil alan miktarimiz surekli artiyor.

Yazmaya devam etsem sabaha kadar yazarim.

Senin gonderdigin haritada, bisiklet gruplarinin toplanma noktalari, bisiklet dukkanlari, Eymir, Beypazari gibi yerler var. Bunlari belediye mi yapti? Mumkun olsa Eymir golunun etrafina luks konutlar yapip, golu bu luks konutlarin sus havuzu haline getirecekler.

Evet @Aytoldi yigit kim, kim kimin hakkini yemis soylemeni bekliyorum.

Bisiklet, her insanın 3 yaşında sürmeye başlayabildiği bir ulaşım aracıdır. Genel olarak insanların akıllarında hala o çocukluk yaşlarında binilen bisikletler mi var? Bence öyle. Yani biz gidelim evimizin önünde binelim. Bence çoğu insanın bu düşünce var kafalarının içinde.

Grup olarak şeridin birini kapatarak sürsek alkış kıyamet kopuyor, herkes çok beğeniyor ama tek sürerken? Neden o zaman da saygı görmüyoruz, saygıdan kastım da anti-taciz tabiri caizse. Neden çoğu "ehliyet" sahibi sürücü bizleri zor durumda bırakıyor?

Ben araba sürerken bisikletli görürsem hertürlü önceliği ona veriyorum. Helal olsun pedal çeviriyor, ben ise gaza basıyorum, bir fren yapmak zor değil diyorum, hatta güvenli geçiş yapana kadar onu kolluyorum. Hatalı olsa da olmasa da... ben hep böyle düşünürüm. Tabi ben bisiklet sürerken kimseden bunu beklemem, çünkü hep temkinli giderim.

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bisiklet bu boktan sistemin çarkına çomak soktuğu için pek sevilmiyor, savunucusu çok büyük oranda gariban-alt tabakadan olduğu için sesi de duyulmuyor.

Yaklaşık 6 yıl Eskişehir'de yaşadım ve 3 ay kadar önce Ankara'ya geldim. Eskişehir çok güzel bir şehir lafını çok kişiden duydum, ama bu laf çok sığ bir laf. Nesi güzel bu şehrin bunu belirtmiyor. Eskişehir'in güzel olduğu bana söylendiğinde şu şekilde cevaplıyorum: Eskişehir hem çok güzel hem de berbat bir şehir. Güzel: Çünkü bir yeri güze yapan orda yaşayan insanlardır ve bu açıdan bakıldığında Eskişehir'in profili genel olarak memur ve öğrenciden oluşan bir kesim olduğu için görece aydın ve hoşgörülü insanların ikamet ettiği bir yer. Kozmopalit bir yapısı yok, Türkiye'deki diğer şehirlerden daha sevimli, daha huzurlu. Öte yandan berbat bir şehir çünkü yollarında yürünmüyor, kaldırımları dar, bazı bölgelerde sokaklarda çöplere basmamak için zikzak çiziyorsunuz(Eski bağlar, Yeni Bağlar, Güllük...). Kısacası ülkemizin bir çok ilinde görülen çarpık ve bozuk kentleşme Eskişehir'de de var. Bu çarpık yapıların, dar sokakların olduğu kentte kaldırımda yürümek ilk başlarda bana işkence gibi geliyordu sonra alıştık.

Ben de o ceza yediğiniz caddeden defalarca bisiklet ile geçtim, orası tam bir keşmekeş. Bir yandan tramvayı kolla, bir yandan başka bisikletlileri kolla, aman yayalara dikkat, ya incecik tekerim raya girip beni düşürürse kaygısı... Berbat yapılaşmış şehrin berbat caddesi. Eskişehir il merkezi Eskişehir topraklarının %2 sini ancak kaplar desem kimse karşı çıkmaz heralde. Bunu %4 üne yayarak yapsalardı çok güzel bir şehir olabilirdi Eskişehir.

Arabaların girdiği caddede arabalara ceza kesilmeyip bisikletlilere ceza kesilmesi Aziz Nesin romanlarındaki hikayeler gibi olmuş. Yalnız şöyle bir şey de aklıma gelmiyor değil. O caddede dikkat etmişsinizdir bisikletli apaçiler de var. Bunlar kalabalık caddede insanların arasından hızla seyrederek insanları tedirgin eden serseriler. Belki de bunlardan ötürü şikayet gelmiştir ve belediye buna önlem olarak böyle bir yasak koymuştur. Ama o şekilde olması da yaptıklarını haklı çıkarmaz. Bu durumda apaçileri ayıklamaları ve sadece onlara ceza yazmaları doğru olur.

Geçenlerde de benim bisikletimi garda yanlış yere kitledim diye kilidini kesip depoya atmışlar. Neyse bu çok uzun bir mevzu, başka bir yerde anlatacağım geçmiş olsun size. Umarım bisiklet kullanan insanların sayısı günden güne artar da bu lanet olası otoyallarda araba kalmaz.

Son olarak o tramvay o kadar gereksiz ki ben onun ssk dan otogara gittiği mesafeyi koşarak aynı sürede alabildiğimi söylemeden edemeyeceğim.

• Beğen
Tepkiler: YILMAZ Doğucan
Arkadaşlar bisiklet trafik yasasinda yer alan bir ulaşım aracıdır bunu yasaklamaya hakları yok. Yasal yollardan avukatlar ile bu konu hakkında hak arayabilir girişimlerde bulunabilir diye düşünüyorum.bir İstanbullu olarak şahsen ben bisiklete binme özgürlüğümü kimseye yedirmem.

HTC Desire 820 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bir de naçizane şunları paylaşmak isterim. Araba kullanmanın ehliyet almanın araba sahibi olmanın araç kullanmanın çok büyük bir saygı göstergesi çok büyük bir maharetmiş gibi lanse edildiği bir ülkede ,rahata alışmış insanlara , spor yapma oranı çok düşük olan bir topluma,benzinin aşırı fiyatına tahammül etmeye alışmış bir topluma , bisiklet demek gerçekten anlaşılmayacak anlasilsa da uygulanması çok zor görünen bir kavram. Eline kamera alıp sokak röportajları ile bisikletin ne olduğunu önce halka anlatmak lazım. Bisikleti benimsetmek lazım.

HTC Desire 820 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sabah sahilde bisiklet yolu bomboş, bana özel yapılmış hissediyorum. Sağa yola bakıyorum onlarca kişi, baygın halde, üşenmişlik içerisinde. Alışmış insanlar ne yazık ki...

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@shryr
Bizim yayalar Eskişehir'i İngiltere sanıp soldan gidiyor herhalde....:hihi::hihi:

Söylenecek çok şey var da ne desek boş. Netice hep aynı.

Çok yazık gerçekten. Genelleme yapmamak gerek ama Toplumumuzun bisiklet ve bisiklet kullanan insanlara bakış açısı olması gerekenden çok farklı ne yazık ki.Rahatına düşkün tembel bir toplumuz.Bisiklet kullanan insanlara zaten yeterince saygı gösterilmediği gibi bir haksızlığın da trafik yönetmeliğinden gelmesi çok üzücü.

• Beğen
Tepkiler: YILMAZ Doğucan
ESKİŞEHİR SULH CEZA HÂKİMLİĞİNE

İTİRAZ EDEN DAVACI: Doğucan YILMAZ
ADRES: ULUÖNDER MAHALLESİ TEPEBAŞI ESKİŞEHİR
DAVALI: ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ODUNPAZARI/ESKİŞEHİR
İTİRAZA KONU TUTANAĞIN TEBELLÜĞ TARİHİ: 21.11.2016
İTİRAZ KONUSU: ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediyesi Zabıta Şube Müdürlüğü Cilt No: A-3 Sıra No: 00931 sayılı İdari Yaptırım Karar Tutanağında belirtilen para cezasının iptali hakkında.
AÇIKLAMALALAR :

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Matematik Bilgisayar Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Günlük hayatta ulaşımımı bisikletle sağlıyorum. Spor amaçlı da bisiklet sürüyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilen sporcu lisansına sahibim. Ülkemizde gerçekleştirilen bisiklet yarışlarına katılmaya çalışıyorum.
Günümüzde çevreye zarar vermeyen ulaşım araçlarının kullanımı artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde bisiklet kullanımı her geçen gün artmakta, yerel yönetimler insanları çevreye zarar vermeyen ulaşım araçlarını kullanmaya teşvik etmekte. Ülkemizde ve Eskişehir’de yerel yönetimler bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak yerine kısıtlamaya yönelik uygulamalar yapmakta. Eskişehir İl Trafik Komisyonu'nun 15.11.1993 tarih ve 1993/17 sayılı kararı ile birçok cadde bisiklet kullanımına yasaklanmış, bu karara UKOME'nin 2004 yılında 12-2 sayılı kararı ve 2012 yılında 2012/10 sayılı kararı ile tramvay güzergâhı olan tüm sokak ve caddelerin, ayrıca park yasağı getirilen sokak ve caddelerde bisikletlerin yasaklanması eklenince Eskişehir bisiklet kullanılamaz bir şehir halini almıştır. Bisiklet yolu yapma zorunluluğu bulunan belediyeler, bisiklet sürücülerinin güvenli ve sağlıklı ulaşımını sağlamak zorunda olup şahsıma yazılan cezanın sorumlusu da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’dir. Belediye yetkilileri bisiklet yolu yapmadığından dolayı İki Eylül Caddesi’ni kullanmış bulunmaktayım bundan dolayı ceza tutanağı tarafıma tebliğ edilmiştir. Olaydaki işlediğim suç kadar bisiklet yolu yapmayan ve ceza uygulayan belediyenin de kabahati vardır. Bu kısıtlamalar insanları motorlu taşıt kullanmaya zorunlu kılıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin misyonuna bakıldığında “Hemşehrilerimizin yaşam kalitesini artırarak geleceğe umutla bakmalarını sağlamak” olduğu görülüyor. Ancak yapılan uygulamalar bunun tam tersi yönde ilerliyor. Bisiklet kullanarak ulaşımı sağlayanlara bazı cadde ve sokaklar yasaklanıyor, bu yasaklı yerlerde bisiklet sürenlere ceza kesiliyor. Şahsıma kesilen ceza gerekçesi olarak bisikletin yayaların can güvenliğini tehlikeye attığı gösteriliyor.
Ceza kesilen İki Eylül Caddesi UKOME kararı ile bisiklet ve motorlu araç trafiğine kapatılmıştır. Bu caddede bisikletin bir yayaya vereceği zarar ile motorlu bir taşıtın vereceği zarar aynı olabilir mi? Bisikletli sürücülere ceza kesilen bu caddede geçen motorlu araçlara herhangi bir cezai işlem yapılmamaktadır. Bu çifte standart neden yapılmaktadır? Yapılan bu uygulamalar eşitlik ilkesine aykırıdır.
Bana ceza kesildiği gün olay öncesi ve sonrasında aynı caddeden geçen motosiklet ve otomobillere herhangi bir ceza uygulaması yapılmadı ve uyarıda da bulunulmadı. Bu durum ekte sunulan ceza anına ilişkin kamera kayıtlarında da görülmektedir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddesine göre,
Madde 66 – Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerine aşağıdaki kurallar uygulanır.
a) Ayrı bisiklet yolu varsa, bisiklet ve motorlu bisikletlerin taşıt yolunda, Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletlerin yayaların kullanmasına ayrılmış yerlerde, Bunlardan ikiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yan yana, sürülmesi yasaktır.
b) Bisiklet sürenlerin en az bir elleri, motorlu bisiklet sürenlerin manevra için işaret verme hali dışında iki elleri ve motosiklet sürenlerin devamlı iki eller ile taşıtlarını sürmeleri ve yönetmelikte belirtilen güvenlik şartlarına uymaları zorunludur.
c) Bisiklet, motorlu bisiklet ve sepetsiz motosiklet sürücülerinin, sürücü arkasında yeterli bir oturma yeri olmadıkça başka kişileri bindirmeleri ve yönetmelikte belirtilen sınırdan fazla yük taşımaları yasaktır. Sürücü arkasında ayrı oturma yeri olan bisiklet, motorlu bisiklet ve sepetsiz motosikletlerle bir kişiden fazlası taşınamaz.

Madde 66’nın a bendinde belirtildiği gibi bisiklet yolu olan yerlerde yaya ve araç yolu kullanılmamalı sadece bisiklet yolu kullanılmalıdır. Ceza yazılan caddede bisiklet yolu bulunmamaktadır. Bu nedenle ilgili kanun maddesince yaptığım davranış suç teşkil etmemektedir.
Tarafıma ceza kesildiği gün benim dışımda motosikletlere de cezai işlem uygulandı ancak diğer motorlu taşıtlara herhangi bir işlem yapılmadı. Bu durumda çifte standart ortaya çıkmaktadır. Yineliyorum bu uygulama eşitlik ilkesine aykırıdır. Öğrenci olduğum için harcamalarıma dikkat etmem gerekiyor. Eskişehir'de ulaşım ücretleri yüksek olduğu için ve bazı bölgelerde trafik yoğun olduğundan okula giderken bisiklet kullanıyorum. Ekte sunulan UKOME kararı değerlendirildiğinde şehir içi ulaşımda bisiklet kullanımı imkânsız hale gelmektedir. Alternatif herhangi bir bisikletin kullanabileceği cadde olmamakla bir bisiklet yolu ’da bulunmamaktadır. Şehir içinde bisikleti elde tutarak yürümek gerekirse bisiklet kullanımının amacı yok olmaktadır. Şehir içinde herhangi bir cadde yâda sokakta bisikletle ulaşım imkânsız hale gelmektedir. Bu durum hem ulaşım özgürlüğünü kısıtlamakta hem de motorlu taşıtlara mecburi! göz yumulması cezai işlem uygulanmaması sebebiyle eşitsizlik yaratmaktadır. UKOME’nin almış olduğu yasak kararları neticesinde şehir içinden ulaşım sağlayamıyor her gün Eskişehir-Kütahya Çevre Yolu’nu kullanıp can güvenliğimi tehlikeye atmaktayım. Yine bu duruma sebep olanlar Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin almış olduğu kararlardır.5236 sayılı Kabahatler Kanunu 32\1 maddesi gereğince tarafıma kesilen cezanın herhangi bir hukuki dayanağı yoktur. Bu sebeplerden dolayı tarafıma kesilen para cezasına itiraz ediyorum.

SONUÇ VE TALEP: Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığım nedenlerle, itirazımın kabulü ile yasalara aykırı olarak düzenlenen kabahat fiili para cezasının iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. 05.12.2016

İTİRAZ EDEN
DOĞUCAN YILMAZ

EKLERİ:
1- İtiraza konu ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediyesi Zabıta Şube Müdürlüğü Cilt No: 3 Karar No: 1724 sayılı 09.11.2016 tarihli idari para cezası tutanağı sureti
2- İtiraza konu ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediyesi Zabıta Şube Müdürlüğü Cilt No: A-3 Sıra No:00931 sayılı İdari Yaptırım Karar Tutanağını sureti
3-Nüfus cüzdanı sureti
4-Sporcu lisans belgesi sureti
5- Ceza Ödeme Makbuzu sureti
6- Ceza anına ilişkin kamera kayıtları
7- 10.10.2012 tarihli 2012/10 sayılı UKOME Kararı sureti

SM-J510FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bisikletli insana'da ceza yazmak isteyen Trafik polisi arkadaşlar hala varmı şaşıyorum.

"Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser"

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161206/9b24ed11cbc62ab3311c711b432b6838.jpg

@YILMAZ Doğucan Şu son fotoğraf Türkiye'nin geldiği içler acısı halin bir özetidir. Sonra "neden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine en çok Türkler başvuruyor" diye soruyolar. Sen daha kendi yazıp çıkardığın yasadaki kelimelerin ne anlama geldiğinden bi habersin. "Araç ve taşıt trafiğine kapalı" yazmışsın ama araba geçerken sıkıntı yok, ne zaman ki bisiklet ya da motosiket geçiyor, sıkıntı o zaman başlıyor.

Eskişehir'de yaşamak zorunda olmayanlar taşınsın. En basit ve net çözüm bu. Hatta bu ülkede artık şehirlerde yaşamayalım. Kendimizi doğaya salalım. Bizi bu saatten sonra orman paklar. İzmir de bozuyor, bi mtb alıp geleceğe yatırım yapayım :)

@Trekkie
İşte bu durumu anlatamıyorum belediye yetkililerine neden sadece 2 teker neden 4 tekere yasak değil hala anlamış değilim geçenlerde görüşmeye belediyeye gittim yılmaz büyükerşenin özel kalemi nerdeyse belediyeden kovdu beni çektiğim video kayıtlarını ulusal ve yerel basında yer edilmesini sağladığım için tarafıma sen belediyenin adını karalıyorsun dedi bumudur modern demokratik belediye gerçekleri söyleyince en demokratiklerimiz bile diktatör kesiliyor başımıza tanrı hepimizi korusun bu zihniyetsiz insanlardan

@YILMAZ Doğucan Dostum kısaca "hakkınızı yanlış ülkede arıyorsunuz". Bakın bütün samimiyetimle söylüyorum. Ben umudumu taa lise yıllarımda yitirdim. Bir önceki mesajımda şehirlerden çıkıp kasaba ve köylere taşınmamız konusunda şaka yapmıyordum. Hatta o da yetmezse bir göl/nehir kenarına bir ufak ev yapıp ailemizle yoksa da tek başımıza sebze meyve vs. yetiştirerek çok daha mutlu olabileceğimize inanmaya başladım. Gayet ciddiyim. Bu konuda son dönemde araştırma yapmaya bile başladım. Prefabrik evler, konteynır evler filan. İşlerin o raddeye gelmemesini umut ediyorum. Ama en kötüsüne hazırlıklı olmak lazım. Baskı giderek artıyor, artacak. Forumda Ahmet isimli arkadaşa herkes felaket tellalı gözü ile bakıyor ama ben arkadaşın distopik gelecek endişelerini paylaşıyorum. Kendisi bunu okuyorsa selam olsun ona.

Benimde öyle bir düşüncem var yaklaşık 2 yıldır ülkeyi terk etmek gibi bir düşüncem var umarım başarılı olurum mücadelemdede

Geri