Scudo Sports

Eski V frenin değişimi hakkında yardım

s0n3r

Aktif Üye
Tepki
298
Başlangıç
2019—20
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Arkadaşlar selamlar,
Günlük olarak kullandığım çocukluktan kalma bisan art900 var. Frenleri adam gibi tutmuyor ayarda yapsam, pabuçları da değişsem olmadı. Örneğin freni sıkıp bıraktığınızda arka sol geri yayı atmıyor takılı kalıyor. Bende frenleri komple değiştireyim diyorum ama eski değişik bir sistem var. Aşağıdaki gibi yeni bir fren seti alsam uyumlu olur mu acaba ? Bilen arkadaşların yardımına ihtiyacım var.

Bisikletin üstündeki bu sistem, koldan gelen tel kanca gibi şeyi kaldırıyor, ortadaki tel fren kollarını çekiyor. O şekilde fren yapıyor.
1645993546275.png

Bu da almak istediğim;

1645993688235.png

Scudo
Eski frenler "cantilever". Ayakların bağlandığı yuvalar dışında ortak kullanılabilen bölümleri yok, bu yüzden kollar dahil komple değiştirmek gerekiyor.

Ekler:
Hesaplı olması için şöyle bir her şey dahil set alınabilir: (link)
Benzerlikleri ve farkları anlatan bir içerik: (link)
Dönüşümü anlatan bir başka içerik: (link)
Youtube'da videolar da var.

Sayın @s0n3r bende de Bisan Atlas vardı bir zamanlar. Aynı fren sistemini kullanıyordu. Fabrika üretimi gibi bağlantıları düzenli olmuyor ama yapılabiliyor. Ben değiştirmiştim.
Yanlış olmasın, "değiştirtmiştim".😅

Eski frenler "cantilever". Ayakların bağlandığı yuvalar dışında ortak kullanılabilen bölümleri yok, bu yüzden kollar dahil komple değiştirmek gerekiyor.

Ekler:
Hesaplı olması için şöyle bir her şey dahil set alınabilir: (link)
Benzerlikleri ve farkları anlatan bir içerik: (link)
Dönüşümü anlatan bir başka içerik: (link)
Youtube'da videolar da var.
teşekkür ediyorum. İncelediğim kadarıyla cantilever ve V brake fully interchangeable. tamamıyla kollar dahil değiştirmek lazım. Bir de dış kablo lazım olacak az birşey. Gözüm kesti önümüzdeki haftasonu uğraşacağım bu işle buraya yazarım sonucu.

Bu şekilde bir video dönüşümü anlatan.

@Cemal Ç. bisiklet çocuklukta çok kahrımızı çekti. Hala çekiyor ne bisikletmiş :) stravada 1600 km kaydı var. Daha bir o kadar da kayıtsız oraya buraya gitmeye kullandım. Hala kullanıyorum. Tek sorunu şuan için fren ve sele borusu kaynamış. onun haricinde maşallahı var :)

MaşALLAH diyelim efenim beraber nice seneleriz olsun. Bu fren dönüşümünü yaparken varsayıyorum ki alhango vb nispeten ucuz ama güzel bir fren seti aldınız. Kesinlikle pabucunu baradine 'ın pabucuyla değiştirin. Ben 3 renkli mtb pabucu kullanıyorum acayip fark ediyor. Hatta daha üst seviye baradine alabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin ve s0n3r
Aynı dönüşümü yaptım. Frenleme inanılmaz fark etti.
V-fren cantilever frene göre mekanik olarak çok daha güçlü.

Ben de aynı dönüşümü yapmak istiyorum ama shimano ürünleri içinde gümüş rengi fren takımı bulamadım.
Nereye baksam eskiden varmış ama stokları tükenmiş. İkinci elini bile bulamadım.
Alhonga markalıların kalitesi nasıldır? Shimano'ya yakın verim alınabilir mi?

Ben de aynı dönüşümü yapmak istiyorum ama shimano ürünleri içinde gümüş rengi fren takımı bulamadım.
Nereye baksam eskiden varmış ama stokları tükenmiş. İkinci elini bile bulamadım.
Alhonga markalıların kalitesi nasıldır? Shimano'ya yakın verim alınabilir mi?

Alhonga ile Shimano'lar arasında epey fark olmalı.
Gümüş renk Alivio ve Deore'ler Erdoğanlar'da var:
Alivio sadece ön: (link)
Önden iki tane alıp bir tanesinin pabuçlarını karşılıklı değiştirip arkada kullanabilirsiniz.
Deore ön-arka takım: (link)

Delta'da çelik ve ne olduğu yazmayan birkaç ürün daha var:
(link)
(link)
(link)

Kol da ayrıca alınabilir. Bağlantısı siyah kolu gümüş, kolu siyah bağlantısı gümüş, komple gümüş seçenekler var. Takım olarak satılanlar genelde kolu gümüş bağlantısı siyah. Komple gümüş Nexus kollar var ama mesela Doğa'da sadece solu var. Karışık olarak bulduklarımı paylaşayım:
Tam gümüş:
(link) (sadece sol var)
(link)
(link)
(link)

Gümüş-siyah:
(link)
(link)
(link)
(link) (en ucuz ama çocuk bisikleti için gibi)
(link) (resimde kol gümüş olsa da ürün adında ve açıklamada siyah denmiş, bağlantı kısmını mı kastediyorlar yoksa kol da mı siyah diye sormak lazım)
(link) (resimde kol gümüş olsa da ürün adında ve açıklamada siyah denmiş, bağlantı kısmını mı kastediyorlar yoksa kol da mı siyah diye sormak lazım)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)

Son düzenleme:
@Spartiat çok teşekkür ederim ilginiz için. Ancak fren kolunu da değiştirmem gerektiğinden emin misiniz?

Bisikletimde mevcut fren kolları ve cantilever bacaklar aşağıdaki katalogdaki MC16 kodlular.
(link)
Ayrıca belirteyim, bisiklet 2015 model. Daha grupset piyasaya çıkmadan, bu sergileme modelinde yer alıyordu (Alivio ve AceraX karışık)
Tarihi bütünlüğünü bozmaya kıyamıyorum ama fren tutuşunu iyileştirsem kullanırken daha rahat edeceğim.

@Spartiat çok teşekkür ederim ilginiz için. Ancak fren kolunu da değiştirmem gerektiğinden emin misiniz?

Bisikletimde mevcut fren kolları ve cantilever bacaklar aşağıdaki katalogdaki MC16 kodlular.
(link)
Ayrıca belirteyim, bisiklet 2015 model. Daha grupset piyasaya çıkmadan, bu sergileme modelinde yer alıyordu (Alivio ve AceraX karışık)
Tarihi bütünlüğünü bozmaya kıyamıyorum ama fren tutuşunu iyileştirsem kullanırken daha rahat edeceğim.

Cantilever kollarla V fren kollarının teli çekme miktarları aynı değil. (link) neden kol değişimi gerektiğini özetlemişler:
However, each system requires different cable management and specific brake levers operating with dissimilar pull length.

Tabii yine de önce ayaklar alınıp bu tellerle çalışmadığından emin olunca kollar değiştirilebilir.

Hiç değiştirmeye çalışmazsam da olurmuş sanki diyorlar:
(link)
Frenleme kapasitesi açısından bir fark yok demiş yorumcu arkadaş. Diğer her konuda V-fren üstün olsa da durdurma konusunda aynılar diyor 🥴

V frenin doğal bir mekanik avantajı var. Daha uzun bir kol kullanıyor. Ve daha az kuvvetle durdurmayı sağlıyor. Ben bunu bizzat yaşadım. Cantide de belki yapılabilir ama epey zor olacağını tahmin ediyorum.

(link)

Arkadaşlar bugun değişimi tamamladım. Gayet güzel oldu. Adım adım yazmak istedim. Benim gibi değişim yapmayı düşünen olursa yardımcı olması adına, @Spartiat abimizin önerdiği alonga fren seti alıyım mı almayım mı derken fiyatı 120 den 150 ye çıktı. Bende evime yakın motobisavm diye bir yer var. İnternet sitesinde shimano v fren ayağı gösteriyordu onu almak için gittim ama ellerinde yokmuş. Ellerinde noname bir fren ayak seti vardı. Yapacak bişi yok dedim aldım onları. V fren seti (arka ön set, körük ve çubukları içinde) 57.5 TL diğer malzemelerde (2 adet 1.5 mt fren dış kablo, 2 adet fren teli, 2 adet vites teli) 32 lira tuttu.
Malzemeler bunlar;
1646580887574.png

Bugun de montaj ile ugraştım. Kolların söküm takmında bir şey yok. Bir tane vida tutuyor sadece, fren telini ayırıp vidayı sökütüğünüz an kol elinizde;
1646581023311.png
Söktükten sonra;
1646581058898.png
Kolları yerine oturtup, sıkıyorsunuz, yayın bir bacağı kadro üstünde 3 tane delik var onun içine giriyor(yayın gerilebilmesi için). Ben ortadaki deliği kullandım.
Kolları taktıktan sonra dış kablo ve çubuk kısımlarını kafanıza göre ayarlayın. son hali;
1646581271112.png
Bir tane dış fren kablosunu kestim çok uzun duruyordu. ucuna takılan metal boncuk gibi seyden yoktu, elektrik kablosu sararak sıkıştırdım :) En son pabuç ayarı biraz ileri biraz geri filan derken bitirdim. Denedim frenleri, üzerinde en dandik fren pabuçları olmasına rağmen tutuşu filan gayet iyi. Cantilever fren eziyetmiş, kol taş gibi sıkıyosun adam gibi tutmuyor filan... Aklında değişim yapma olan varsa denesin bence, bana iyi bir tecrübe oldu. Hemde kafam dağıldı. Burada yardımcı olan abilerime teşekkür ediyorum. Arka freni takarken plastik körüğü takmayı unutmuşum. O kadar olur değil mi? Ustanın iyisi parça arttırırmış. :)
Bu arada beni kazıklayan mahallemizdeki bisikletçi abimize teşekkürlerimi iletiyorum. O beni kazıklamasa bu işlere hiç kalkışmaz. Bir şeyler ögrenmezdim. :)

Son düzenleme:
...Alhonga markalıların kalitesi nasıldır?...

Tesadüfen Triban Riverside 120'ye bakarken fren kollarının Alhonga olduğunu gördüm, hem de tamamen plastik. İlk defa yaygın markalı bir üründe Alhonga fren görüyorum.
hibrit-bisiklet-metal-gri-120.jpg

Arkadaşlar bugun değişimi tamamladım. Gayet güzel oldu. Adım adım yazmak istedim. Benim gibi değişim yapmayı düşünen olursa yardımcı olması adına, @Spartiat abimizin önerdiği alonga fren seti alıyım mı almayım mı derken fiyatı 120 den 150 ye çıktı. Bende evime yakın motobisavm diye bir yer var. İnternet sitesinde shimano v fren ayağı gösteriyordu onu almak için gittim ama ellerinde yokmuş. Ellerinde noname bir fren ayak seti vardı. Yapacak bişi yok dedim aldım onları. V fren seti (arka ön set, körük ve çubukları içinde) 57.5 TL diğer malzemelerde (2 adet 1.5 mt fren dış kablo, 2 adet fren teli, 2 adet vites teli) 32 lira tuttu.
Malzemeler bunlar;
283749 dosyayı görüntüle

Bugun de montaj ile ugraştım. Kolların söküm takmında bir şey yok. Bir tane vida tutuyor sadece, fren telini ayırıp vidayı sökütüğünüz an kol elinizde;
283750 dosyayı görüntüle
Söktükten sonra;
283751 dosyayı görüntüle
Kolları yerine oturtup, sıkıyorsunuz, yayın bir bacağı kadro üstünde 3 tane delik var onun içine giriyor(yayın gerilebilmesi için). Ben ortadaki deliği kullandım.
Kolları taktıktan sonra dış kablo ve çubuk kısımlarını kafanıza göre ayarlayın. son hali;
283752 dosyayı görüntüle
Bir tane dış fren kablosunu kestim çok uzun duruyordu. ucuna takılan metal boncuk gibi seyden yoktu, elektrik kablosu sararak sıkıştırdım :) En son pabuç ayarı biraz ileri biraz geri filan derken bitirdim. Denedim frenleri, üzerinde en dandik fren pabuçları olmasına rağmen tutuşu filan gayet iyi. Cantilever fren eziyetmiş, kol taş gibi sıkıyosun adam gibi tutmuyor filan... Aklında değişim yapma olan varsa denesin bence, bana iyi bir tecrübe oldu. Hemde kafam dağıldı. Burada yardımcı olan abilerime teşekkür ediyorum. Arka freni takarken plastik körüğü takmayı unutmuşum. O kadar olur değil mi? Ustanın iyisi parça arttırırmış. :)
Bu arada beni kazıklayan mahallemizdeki bisikletçi abimize teşekkürlerimi iletiyorum. O beni kazıklamasa bu işlere hiç kalkışmaz. Bir şeyler ögrenmezdim. :)

Kollar değişti mi, cantilever kolları mı hala?

....

Bana da çok üşendiğim jant örme işine başlatıp sevdiren aynı nedendir.

Bir tane dış fren kablosunu kestim çok uzun duruyordu. ucuna takılan metal boncuk gibi seyden yoktu, elektrik kablosu sararak sıkıştırdım :)
Gule gule kullanın eliize emeginize saglik. Eski kablolardan veya kestiginiz kablonun ucundan kablo ucunu aktarabilirsiniz. Yoksa kısa surede kablonun ucu deforme olacaktır. Metal veya plastik olarak bulabilir veya dedigim gibi eski/kesilen kablo ucundakini kullanabilirsiniz.

(link)

Fren ayaklarinin plastik olmasi esneyerek kucukte olsa guc kaybina neden olacaktir sanirim. Belki bisikletcilerden cikma metal fren ayaklari bılabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: s0n3r
Gule gule kullanın eliize emeginize saglik. Eski kablolardan veya kestiginiz kablonun ucundan kablo ucunu aktarabilirsiniz. Yoksa kısa surede kablonun ucu deforme olacaktır. Metal veya plastik olarak bulabilir veya dedigim gibi eski/kesilen kablo ucundakini kullanabilirsiniz.

(link)

Fren ayaklarinin plastik olmasi esneyerek kucukte olsa guc kaybina neden olacaktir sanirim. Belki bisikletcilerden cikma metal fren ayaklari bılabilirsiniz.

Evet eski kablolarınki alınabilir yada almak lazım bir paket dursun. Fren ayakları şuan için gayet iyi performans sergiliyor :) beklentim çok daha düşüktü, çünkü piyasadaki en ucuz ayaktır belkide, olurda esneme olursa dediğiniz gibi metal ayak alacağım. Destekleriniz için teşekkür ederim.

Kollar değişti mi, cantilever kolları mı hala?

Bana da çok üşendiğim jant örme işine başlatıp sevdiren aynı nedendir.

Kolları daha önceden değişmiştim. Shimano ef41 kollar vardı o yüzden kollara ellemedim.

Ya bisikletçi abiye birşey demek istemiyorum ama göz göre göre kazıkladı. İlk gititğimde bu bisikletten çok ekmek yedim ben çok güzel bisiklettir filan demişti, bende iyi algılamıştım ama demek çok kişiyi kazıklamış :koptum: En güzeli kendi işini kendin yapacaksın. Bisikletçinin yarım saatte yapacağı işi 4 saatte yaptım ama bir dahakine 1 saatte komple değiştiririm. Korkmamak lazım böyle işlerden. Hem insan birşeyler ögreniyor kafa dağıtıyor.

Bu arada bisiklet üstünden çıkan eski shimano cantilever brake sistemini tüm parçaları ile beraber bir poşete attım öyle duruyor. Olurda yedek parça ihtiyacı veya yayları değiştirip ben kullanırım diyen olursa hayrına verebilirim :)

Geri