Scudo Sports

Eski pedal göbeği yerine yeni nesil pedal göbeği takmak

Bedri®

Üye
Tepki
0
Bisiklet
Salcano
(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

(link)

Selamlar
Uzun zamandır eski bisikletimin pedal göbeği ile ilgili çözemediğim bir sorunum var. Yukarıdaki fotoğrafları içeren linklerde görülen FIR 36X24TPI isimli göbek şu an bisikletin üzerinde bulunuyor. Kamalı tip pedal takılan orta mil ve içeride de bilya yatağı var. Fotoğraflardan birinin üzerinde kumpasla yaptığım ölçümler yer almaktadır.
Bu göbeği uzun aramalarımın sonunda şans eseri artık dükkanını kapatmak üzere olan yaşlı bir amcanın küçük bisiklet tamircisinden almıştım. O da sekiz dokuz yıldır duruyor çok kalitelidir demişti. Ve o dönemde piyasada bulunan çin malı göbeklerin dört katı fiyatla almıştım. Amca bunları aldıktan sonra satılmayınca baya bir canı yanmış:) Acısını benden çıkarmıştı. Ama hiç gocunmadım çünkü bu günlere kadar bisikleti kullanmamı sağladı.

Bisiklet eski baya ama sağlam ve benim kahrımı yıllarca çekti. Hurdaya vermek istemiyorum. Çünkü ilk kazandığım para ile 99 depreminden bir yıl önce ikinci el olarak almıştım:) benim için manevi bir değeri var. (muhtemelen 1996-98 model bir 18 vitesli dağ bisikletiydi. Markası Orbis üzerinde Ricambi yazan bir etiket vardı. Yıllarca yağmurda ıslatmayarak tertemiz kullandım. Jant tellerini de kendim ördüm, arka dişli, vites attırıcı vs her şeyi kendim yaptım. Geçen yıl evlendim ve bisiklet köyde kaldı. Dış ortamda bırakmışlar... yamur filan görmüş. Bende boyasını kazıdım eğer bu göbek sorununu çözebilirsem airbrush ile güzelce boyayacağım.

Bu konudan bahsettiğim hemen herkes abi al yeni bir bisiklet uğraşma bununla vs diyor...Hurdası 40 lira etmez sen buna iki yüz tl masraf yapacan değmez filan...Böyle düşünen arkadaşlar muhtemelen burada da olacaktır. Arkadaşlar şu sıralar kullandığım başka bir bisikletim var. Yukarıda da bahsettiğim gibi olayımın farklı olduğunu belirtmek isterim...

Göbek İtalyan standartlarına uygun bir ürün sanıyorum. Araştırmalarım esnasında bir yerde bu şekil bir bilgi bulmuştum...

Velhasıl konuya hakim arkadaşlar varsa ben bu göbek yerine yeni standartlara uygun rulmanlı bir göbek kullanmak istiyorum. Bunun için çevirici adaptör filan varsa tavsiyeleriniz beni çok mutlu eder.

İlgilenen arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılar.

Herhalde bisiklet eski olduğu için kimse konuya ilgi duymamış. Sağlık olsun. Belki başka bir yerde başka kişiler sorunuma çözüm bulur. Belki de tornacıda kendim yaptırırım. Selamlar

Scudo
Bisikletinizdeki bulunan göbegin ITA oldugu dogrudur ve Ita dilileri normal disliye cevirmek icin malesef adaptör falan yok. Yalniz karemil olarak rulmanli göbeklerde var ve arti sizin kadroya Hollowtech 2 ITA Göbeklerde oluyor. Hangi göbegi alirsaniz alin ama dislis ITA Olmasi gerekiyor. Özelikle Campagnololarda cok iyi göbek bulursunuz.
DIPNOT: Aradiginiz göbek bende var.

• Beğen
Tepkiler: Bedri®
Selamlar
Bilgiler için çok sağolun çok mutlu oldum.
Hollowtech 2 ita göbeği orta göbek yatağına taktıktan sonra bu göbeğe uygun pedal ve ön dişli takmam gerek sanıyorum... (bununla ilgili bir öneriniz var mı? Bisikletin eski olması dolayısıyla astarı yüzünü geçmeyen bir set almayı düşünüyorum.)
Birde göbeğin içinden geçecek olan milin boyu ve çapı ile ilgili bir seçim yapmam gerekirse hangi ürünü almam gerekiyor? Bu mil aynakoldan ayrı değil sanırım.
Bisiklet 18 vites mtb, önde üç dişli var.
Diş sayıları küçük dişli 28 orta d.38 büyük d. 48 diş.
Boyutları ise (yıllarca kullanım sonucu aşınmayı da göz önünde bulundurursak)
küçük dişli: 11,7cm - orta dişli:15cm - büyük dişli: 19.8cm boyutlarındadır.
Teşekkürler.

Rica ederim, sözkonusu bile degil.
Hollowtech tabiki sadece bir misaldi yani kadronuza oluyor diye belirtmek istedim. Tabiki Hollowtech takmanizi önermem cünkü takziginiz anda tüm sistemin degismesi gerekiyor. Bunlar 27 vitesten baslayan sistemler.
Karemilin uzunluguna gelince, bu konuda tavsiye kimse veremez cünkü milin uzunlugu sadece aynakolun kendine uygun oluyor. Uzunlugu ile ne kadronun nede üzerindeki dislilerin alakasi var. Eger suan üzerindeki göbek dogru ölcüdeyse onu ölcerek dogru ölcüme erise bilirsiniz. Zamaninda degistigini söyleüyorsunuz, yenisi takilirken dogru takildimi bilmiyorum tabiki, bu millerde 1mm fark bile zincir hattinizi bozmaya yeterli oluyor ve zincir hatti yanlis olunca daha cok sürtünme ve daha cok enerji kayibi demektir. Siz o 1mm'mi pek fark etmesenizde inanin farki oluyor.

Selamlar
Yönlendirmeleriniz ışığında biraz araştırma yaptım...
Hollowtech II teknolojisini kavradım sanıyorum ancak dediğiniz gibi benim emektara pek uygun değilmiş yine de güzel bir tasarım. Yeni bisiklet alacağım zaman dikkate alacağım özelliklerden biri olacak.

Kare milli bir çözüm bulma arayışındayım.

Shimano BB-UN26 Kare mil orta yatak
+
Shimano FC-M131 Aynakol 48-38-28T

ikilisi sanırım ihtiyaçlarıma uygun gibi gözüküyor.
-----------------------------------------------------
Shimano BB-UN26 Kare Mil Orta Yatak Özellikleri
ITA 70x110:
- Model yapısı: ITA
- Genişlik: 70mm
- Aks uzunluğu: 110mm
- Üretici Parça Numarası: E-BBUN26I10X
- Teslimat kapsamı: Ayna kol cıvatası olmadan
ITA 70x113:
- Model yapısı: ITA
- Genişlik: 70mm
- Aks uzunluğu: 113mm
- Üretici Parça Numarası: E-BBUN26I13X
- Teslimat kapsamı: Ayna kol cıvatası olmadan

Bu ürünü satın alırken bulabilirsem yukarıdakilerden hangisini almak daha mantıklı olur?( Satış ortamlarında genellikle Model yapısı:BSA standardında ölçüler var inşallah ellerinde ITA uyumlu olanı vardır.)

Teslimat kapsamında Aynakol cıvatası olmadan yazıyor... onu ayrı mı almam gerekiyor? ; yoksa bu cıvata aşağıdaki aynakolla birlikte geliyor mu?
-------------------------------------------------------
Shimano FC-M131 Aynakol Özellikleri
  • Marka : Shimano
  • Model : FC-M131
  • Malzeme : Alüminyum/Çelik
  • Vites : 6/7/8
  • Ağırlık : 1058 gr
  • Özellik : 48-38-28T
  • Zincir : HG/UG
  • Kol uzunluğu : 170 mm
  • Orta göbek : BB-UN26
  • Zincir koruma : Var
  • Renk : Gümüş
Sanırım bu aynakol benim sisteme uyabilir...
Selamlar
-------------------------------------------------------------

(link)
Shimano BB-UN55 70X110 italyan isimli ürünü buldum büyük ihtimalle bunu satın alacağım. Sanırım FC-M131 aynakol bu tasarıma da uyar.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Kadronun üzerinden göbek çanaklarını söktüm.
Ortada Kamalı Y16 model mil var.
Göbek çanakları ve bilyeler sağlam mil bozuk.
Mil üzerinde bilyeler yatak yapmış. Mil satın alarak sorunumu çözebilirim ama ben söylediğim gibi sistemi değiştirmek istiyorum. Gerçi her halükarda bulması zor bir malzeme ama olsun.

Bisiklet sepeti .com dan BB-UN55 70X110 veya 113 satın alabiliyorum ancak Serkan Bey bana kadrodaki yatak genişliğinin 68.5 mm olmasının ingiliz standartı da olabileceğini bu nedenle sıkıntı olabileceğini söyledi. Kafam karıştı.

FC-M131 aynakol BB-UN55 göbek alırsam sistemime uyuyormuş. Bir süre daha bekleyeceğim. En kötü mil alıp böyle kullanmaya devam edeceğim... Duruma hakim olanlardan yardımlarını bekliyorum...
Selamlar.

Geri