Scudo Sports

Engelli aparatım için ustalardan fikir almak istiyorum

Anlıyorum Yaşadığınızı zorluğu bazen bizlerde bisikletlerimizi de aynı zorluğu yaşıyoruz. Biraz ağırlık yapacağı kaçınılmaz ama diş sayısı büyüyeceğinden daha kolay çevirebileceksiniz yavaş yavaşta olsa daha rahat çıkarsınız. Ancak dişliler büyüdüğü zaman zaten belli bir hızınız olacaktır. Yavaş çıkmanız için çok yorulmanız gerekir diye düşünüyorum. Eğer bir yerde bir ayrıntı atlamadıysak dediğimiz çözüm yolu işe yarayacaktır. Hatta düz yolda bile daha hızlı gidebileceksiniz :)

Scudo
Hımss bunu düşünmememiştim murat hocam. Ben direkt uzatıp sabitlemeyi düşünüyordum. Dediğiniz gibi düz yolsa yorulmamı sağlayacak ise ayarlı olması şart aynakolun. şöyle bir sistem düşünebilir miyiz peki; iç içe geçmiş iki basık boru ile onu aynakola çeviren bir aparat olabilir mi? basık boru dediğim , nasıl tarif etsem; hani şöyle borunun direkt yuvarlak değil de "0" biçimine getirilmiş halleri oluyor ya, tarif edebildim mi bilmiyorum :) bir de murat hocam aynakolların hafif dışa doğru eğimli olmalarının da bir yararı olur mu . örnek vermek gerekirse şöyle bir resimle örnek vereyim. Aşağıdaki gibi dışa eğimli olmaları ne gibi bir fayda sağlar deyim ya da kısacası.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Race-handbike.jpg/748px-Race-handbike.jpg

@Murat D

@Murat D

inanın bilmiyorum dişli sayısını, yalnız aynakollardaki dişliyi büyütmem kalkışlarda yani ilk harekette çok zorlanmamı sağlamaz mı

@SedatT

aynakoldaki dişlinin ebatı aynı olup sadece dişli sayısının artmasını mı kasıt ediyorsun hocam. aynakoldaki dişli büyürse sedat arkadaşıma da dediğim gibi kalkışlarda yani ilk harekette çok zorlanmaz mıyım? gerçi tekerlekli sandelyenin arka tekerlerinden iterek de ilk hareketi sağlayabilirim değil mi ?

@Merih20

Benim dediğim şu. Bisiklet aynakolları genelde 3 dişliden oluşur. Şu an ki dişliye ek olarak yeni dişliler eklersek çekiş gücü artar daha hızlı daha az yorularak gidebilirsiniz düz yolda. Yokuşlarda ise biraz zorlayabilir sizi ama küçük dişliye göre daha az çevirmeniz gerekir yani şu an 10 tur çevirerek bir yokuşu çıkıyorsanız o zaman 7-8 tur çevirerek yokuşu çıkmanız gerecek. Ama sizi biraz zorlayabilme olasılığı yüksek. Ama ben bu konuyu kendi arkadaşlarıma da soracağım bir çözüm yolu bulabiliriz bence düşünerek :)

Aynakoldaki dişliyi büyütürseniz arabayı 5. viteste kaldırıyorsunuz gibi olur. Yokuşta da büyük dezavantaj. Hem yaşadığınız sorunu körükler. Hem de çok ağır olduğu için kolunuzu omzunuzu sakatlama ihtimaliniz artar. O yüzden aynakolu büyütmenizi tavsiye etmem.

Yokuş çıkarken ne kadar yumuşak hareketler yaparsanız o kadar hem yol tutuşu artar hem de kollarınıza eziyet etmemiş olursunuz.

Aynakolu büyütmek tırmanışları daha zorlu bir hale getirecektir.Benim görüşüm, eğer yaptırabiliyorsanız rubleyi(ön tekerlekteki dişliyi) büyütmekte fayda var.Ancak bu da düz yolda hız kaybetmenize yol açacaktır.

@iskenderun

hocam sabit ayarların sana hiçbir faydası olmaz. ya yokuşta zorlanırsın, ya düz yolda hızlanamazsın. aynakolu sabit uzatmak da öyle, ön dişli boyutunu değiştirmek de. öne iki üç dişli takıp vites takma gibi bi durum da söz konusu olmaz. çünkü zincir sabit, arka attırıcı gibi zinciri gergin tutan parça yok.
yuvarlaktan çok basık boru daha mantıklı, ama içiçe çok iyi geçen parçalar olması lazım birbirine uyumu çok önemli, bunu daha iyi sağlayabilmen için dikdörtgenimsi borular kullanmanı tavsiye ederim. ayna kolların dışa eğimli olması senin için daha iyi olur gibi daha rahat hareket edersin. sana göre bi çizim yaptım ama resmi yükleyebilmişimdir inşallah. dediğim gibi değişken sistem lazım size, sabit sistemler olmaz. ayrıca resimde çizdiğim arkasında yay olan tuş var ona basarak bir sonraki veya bir önceki ayar deliğine getirebilirsiniz. eğer bu sistemi uygulayacaksanız elimden geldiğince yardımcı olurum çizimlerimle. bu sistemde en önemli nokta iç içe geçen parçaların birbirine çok iyi oturması. hafif bir gevşeklik bile can sıkıcı olur. öyle birşey olursa da tuş yerine vidalı sıkıştırma yöntemi kullanırız ki diğeri kadar olmasa bile yine iş görür. ama en iyisi çok iyi oturmuş iki parça üzerinde tuşla uzunluk ayarlaması yapabilmek. dediğiniz gibi çizdim aynakollar gittikçe genişliyo. umarım yardımcı olmuşumdur
(link)
http://f1302.hizliresim.com/16/8/jwpj0.jpg

İnternette dolaşırken 2 farklı model vites ve farklı diş sistemli engelli bisikletine rastladım belki fikir bakımından yardımı dokuna bilir
Resimleri yakından incelerseniz veya satıcı ile gerekli şekilde irtibat kurup daha detaylı bilgi alabilirsiniz

bunda farklı şekilde monte edilmiş bir vites sistemi var sanırım elciklerden grip tarzı vites değişimi oluyor

(link)

bunda ise sanırım vites yok 2. aynadan tekere giden dişli sabit elinizdeki pedalın zincirlerini el ile değiştiriyor olabilirsiniz

(link)

Hocam elleriniz dert görmesin çok iyi çizmişsiniz. Bu çizimi yazıcıdan çıkartıp aparatı yaptırdığım ustaya götüreceğim ilk fırsatta. Havaların kötü olması nedeniyle dün bugün evden çıkamadım. Dediğiniz gibi sabir bir sistem ya düz yolda hızdan feragat etmemi ya da yokuşlarda daha çok yorulmamı sağlıyacak. o yüzden değişken olması şart. Bu aparatı yaptırdğım usta çok becerikli ve pratik yollar sunabilen biri. İç içe geçen borularda boşluk olmaması için çok farklı birşey de önerebilir bize.

Hocam bir de mustafa yilmaz arkadaşın bulduğu bir link var yukarda (sağolsun) (link) Bu satıcı ile irtibata girsem, Sadece ön kısımda yapılan sistem iyi gibi arka artıcıyı da koymuşlar, sadece ön tarafın fiyatını soracağım. çok yüksek bir fiyat vermes ise buradaki sistem de iş görür mü ?

@Murat D

Evet haklısınız hocam o yüzden değişken bir sistem olması daha faydalı gibi , yoksa ya normal yodaki hızımdan feragat etmem gerekecek ya da yokuşlarda daha çok yorulacağım.

@Koray Uzun

Düz yolda hız kaybetmem de benim için pek iyi olmaz hocam, zaten öyle aman aman bir hızım yok, bir insanın tempolu koşmasından biraz daha fazlası hıza erişebiliyorum. sonrasında pedallar boşa dönüyormuş gibi oluyor. bu hızı koruyup yokuşlarda kullanabileceğim bir sistem düşünüyorumo yüzden.

@Serhan Çeki

hocam çok sağolun, ben de bir hayli araştıyorum bu tip ürünleri ama bu iki linki hiç görmemiştim. genelde ebay ya da yurt dışı menşeili firmaların yaptığı ürünlere bakıyorum. ilk linkteki satıcı ile irtibata gireceğim, sadece ön düzeneği ayrı olarak satıyorlar mı onu soracağım. çok fazla fiyat vermes ise iş göreceğine de emin olabilirsek kendisinden almayı düşünüyorum.

@Mustafa Yillmaz

Sağolasın dostum, iyi olur arkadaşlarına sorarsan, ne kadar çok alternatif düşünce olursa doğruyu bulma şansımız o kadar yükselir. Yalnız aynakoldaki dişliyi arttırmamız çok zor olur. çünkü zincir sabit geliyor, zinciri sabitleyen 4 makara var ve murat D arkadaşın dediği gibi zinciri gergin tutan arka arttırıcı yok aparatta. aparatı klasik vites sistemine geçirmek de hemen hemen bütün sistemi değiştirmekle eşdeğer olur

@Merih20

mrb tekrar. (link) bu linkteki sistemi almak yerine ustanıza yaptırabilirsiniz. üst dişli sistemini bisikletteki ön vites gibi kuracaksınız. normal zincir sisteminde de ortalarda biyere arka artırıcıyı koyacaksınız. linkteki sistemi ustanıza gösterirseniz yapabilir diye düşünüyorum. o sistem de mantıklı. iki sistemi de ustanıza danışın hangisinin daha kolay kurulabileceğini ve kullanım kolaylığı sağlayabileceğini söyleyecektir size.

Biraz geç cevap veriyorum ne olur kusuruma bakmayın...
Kendi düşüncem ve arkadaşlarıma sorup danıştığım kadarıyla aynakolu büyütmek düz yolda belki biraz fayda sağlar ancak yüksek tempo da dişliyi çevirmenizi ve yokuşlarda zorlanmanıza neden olacak bu yüzden aynakolu büyütmenin bir faydasını olacağını düşünmedik. Tekerlek çaplarından belki bir nebze oynayabilme şansınız varsa bu size avantaj sağlayabilir... Ayrıca zincirin uzunluğu kısaltabilirseniz ya da daha gergin yapabilirseniz size daha faydalı olacağını düşünüyorum...

shimano alfine pahalı evet. shimano nexus bakabilirsiniz. alfinenin önceki serisi oluyor. o da 8 vites ve daha ucuz.
bir de sram markasında bu göbekten vites türleri var ve shimano'dan daha uygun.

size SRAM AUTOMATIC öneririm 3 vitesli bir sistem. küçük, hafif ve fiyatı çok uygun.
en iyi yanı ise gerçekten otamatik olması. sizin çevirme gücünüze bağlı olarak vitesi kendi artırıyor ve küçültüyor.
vites değiştirici, kablo vs. hiç bir ek donanım gerekmiyor. sadece zincir ve dişli lazım.

Geri