Scudo Sports

Enflasyon

2021 ocak ayı 14 ünde lpgyi 3.50'den almışım. şimdi aynı yerde 10.58tl.

• Beğen
Tepkiler: ozantrk
Scudo
Saka maka aycicek yagi yok buyuk marketlerde. Turk bakkali kanola yagi bulmus getirmis bir yerden, litresini 4€'ya satiyor.

Ayçiçek yağı üretiminin dünya genelinde ağırlıklı başını çeken önce ukrayna, sonra rusya... bunları takip eden ülkelerin bir kaçını bile toplasak bu iki ülkenin üretim hacmine ulaşamıyor...

Hal, vaziyet böyle olunca, kıtlık... Endişeliyim...

TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 61,14 açıklamış,yersen.
@Cemal Ç.
Cemal, Cemal haline şükret. Allah'tan Fransa'da yüzde 5 enflasyon var da geçen sene 150 euroya doldurduğun market poşetini 750 euroya dolduruyorsun. Ya Türkiye'de olsaydın yüzde 61,14 enflasyonda 150 liraya doldurduğun poşeti 9000 liraya dolduracaktın. :ssrtcbya:
Eğer son dakika bir değişiklik olmaz ise seçime kalmış 1 yıl kadar bir süre.
Ben daha muhalefet partilerinden enflasyonu nasıl düşüreceklerine dair bir proje okumadım, duymadım.

Şu an Türkiye'nin en öncelikli sorunu enflasyon ve kimse bunu nasıl düşüreceğini konuşmuyor.
Normal bir ülkede iktidar partinin %4 bile alamaması gerekirken 2023 seçimlerinde şu an en az %40 alacak.

Ayçiçek yağı üretiminin dünya genelinde ağırlıklı başını çeken önce ukrayna, sonra rusya... bunları takip eden ülkelerin bir kaçını bile toplasak bu iki ülkenin üretim hacmine ulaşamıyor...

Hal, vaziyet böyle olunca, kıtlık... Endişeliyim...

Hollanda'da aycicek uretimi pek yok, bahsettiginiz ithalat sorunlari sebebiyle burada sorun olmasini anliyorum da Turkiye'de de yokmus aycicek yagi. Trakya eskiden goz alabildigine gundondu tarlasiydi, verimli topraklarda bu nasil sorun olabiliyor anlamak guc.
Ayçiçek yemeyin abi zeytinyağı yiyin sizde. 200tl ayçiçeğe verceğinize zeytinyağına 250 verin.

Bildigim kadariyla aycicek yagi, zeytinyagina gore isiya daha dayanikli. Bu yuzden kizartma islemleri icin daha iyi bir secenek.

Hollanda'da aycicek uretimi pek yok, bahsettiginiz ithalat sorunlari sebebiyle burada sorun olmasini anliyorum da Turkiye'de de yokmus aycicek yagi. Trakya eskiden goz alabildigine gundondu tarlasiydi, verimli topraklarda bu nasil sorun olabiliyor anlamak guc.

Gündöndü kelimeniz dikkatimi çekti; Trakyalı ya da balkanlardan mısınız?

Çocukluğum, ilk ve orta okul hayatımda en çok duyduğum coğrafyacı ifadelerinden hatırımda kalanlardan bazıları;

1- "Ülkemiz tarımda kendi kendine yetebilen ender ülkelerdendir..."
2- "İç anadolumuz ve özellikle konya ovamız tahıl ambarıdır..."

Üretim olmayınca, birim fiyat artıyor; birim fiyat artınca da alım gücünü aşıyor. Alım gücü de iş gücündeki ücret artışlarıyla desteklenmeye çalışılınca anafor oluşuyor ve enflasyon patlıyor, diye düşünüyorum. (hee, enflasyonun sadece bir sebebinin projeksiyonu olabilir belki bu ifadem)

Türkiye'deki enflasyonun temel nedeni karşılıksız bir şekilde para basımından kaynaklı.
Para basımına en güncel örnek "Kur korumalı mevduat sistemi"

• Beğen
Tepkiler: ozantrk
Eğer son dakika bir değişiklik olmaz ise seçime kalmış 1 yıl kadar bir süre.
Ben daha muhalefet partilerinden enflasyonu nasıl düşüreceklerine dair bir proje okumadım, duymadım.

Hukukun üstünlüğü
Demokrasi
Özgürlük
Denetlenebilirlik
Liyakat
Plan,program
Umut vb

Bunları getireceğiz diyorlar.Bir ekonomi daha ne ister.Bu dediklerini getirsinler, ülkede gerçekten işini bilen ekonomistler yeterince çok olduğu için gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Gündöndü kelimeniz dikkatimi çekti; Trakyalı ya da balkanlardan mısınız?

Çocukluğum, ilk ve orta okul hayatımda en çok duyduğum coğrafyacı ifadelerinden hatırımda kalanlardan bazıları;

1- "Ülkemiz tarımda kendi kendine yetebilen ender ülkelerdendir..."
2- "İç anadolumuz ve özellikle konya ovamız tahıl ambarıdır..."

Üretim olmayınca, birim fiyat artıyor; birim fiyat artınca da alım gücünü aşıyor. Alım gücü de iş gücündeki ücret artışlarıyla desteklenmeye çalışılınca anafor oluşuyor ve enflasyon patlıyor, diye düşünüyorum. (hee, enflasyonun sadece bir sebebinin projeksiyonu olabilir belki bu ifadem)
trakyalı bir çifçi ailenin oğluyum. yıllardır ayçiçek çiftçiliği erezyona uğruyor hep bahsettiğimiz sebepler. tüm aileye bakan tarlalar yanlış politakalar sebebi ile çekirdek aileye bakamaz hale gelmiş. köyde çiftçilik yapan yaşıt oranım belki 5%'tir. çiftçi yıllardır fakirleşiyor ve ürünü daha fazla değersizleşiyor. zaten tarım arazilerinde de erezyon var kontrolsüz yapılaşma ile.
kaldı ki tarım arazisi olsa ne olur Ergene nehri zehir akıyor.
nerden tutsak işimiz aynı boka çıkıyor. eğitimsiz toplum, beceriksiz yöneticiler. ses çıkarmayan çoğunluk. dibe doğru tam gaz devam ediyoruz.

trakyalı bir çifçi ailenin oğluyum. yıllardır ayçiçek çiftçiliği erezyona uğruyor hep bahsettiğimiz sebepler. tüm aileye bakan tarlalar yanlış politakalar sebebi ile çekirdek aileye bakamaz hale gelmiş. köyde çiftçilik yapan yaşıt oranım belki 5%'tir. çiftçi yıllardır fakirleşiyor ve ürünü daha fazla değersizleşiyor. zaten tarım arazilerinde de erezyon var kontrolsüz yapılaşma ile.
kaldı ki tarım arazisi olsa ne olur Ergene nehri zehir akıyor.
nerden tutsak işimiz aynı boka çıkıyor. eğitimsiz toplum, beceriksiz yöneticiler. ses çıkarmayan çoğunluk. dibe doğru tam gaz devam ediyoruz.

@RoninRider hem anne hem de baba tarafim Trakyali, dedelerim ciftciydi.

Ben yillardir gidemiyorum ama benim bildiklerim de sizinkiler ile ortusuyor. Ne anne ne de baba tarafindan 3. ya da 4. kusak kalmadi ciftcilik yapan. Amcalarim, dayilarim kalan arazileri tarim firmalarina kiraliyor, kendileri ciftcilik yapmiyor. Eskiden haycancilik yapiyorlardi, sanirim son 5 yildir o da amorti etmeyi birakti kendisini.

Verimli tarim nasil yapilir, neden Turkiye'de yapilamiyor bilemiyorum ama 80 milyonluk ulkede bunu bilen ve uygulayan birilerinin olmamasi mantikli degil. Sorun sadece verimli tarim da degil, genel olarak Turkiye'nin yonetilememe sorununun tarimda da kendisini hissettirmesi, o bariz.

Eskiden kuzenler dalga geciyordu "Biz domatesi kasa ile aliyoruz, siz tane ile aliyorsunuz" diye. Gecen gun gordum, ceyrek lahana satilmaya baslanmis.

@umutcelik son cümlen çok acıklı.
"Eskiden kuzenler dalga geciyordu "Biz domatesi kasa ile aliyoruz, siz tane ile aliyorsunuz" diye. Gecen gun gordum, ceyrek lahana satilmaya baslanmis."
Demek ki dalga geçtiğimiz mevzuları yaşamadan ölmeyeceğiz.

Şu an Türkiye'nin en öncelikli sorunu enflasyon ve kimse bunu nasıl düşüreceğini konuşmuyor.
Malesef çoğu kişi böyle düşünüyor ama yanlış. Türkiye'nin asıl sorunu adalet ve liyakat. Bu iki sorun düzelince enflasyonda düzelir.

Malesef çoğu kişi böyle düşünüyor ama yanlış. Türkiye'nin asıl sorunu adalet ve liyakat. Bu iki sorun düzelince enflasyonda düzelir.
Turkiye'nin sorunlari cok ama en buyuk sorunu yonetilememek. Butun sorunlarinin cozuleceginin garantisi yok ama iktidar degismedigi surece herhangi bir sorunun cozulmesi mumkun degil.

Bürokrasinin olduğu yerde liyakat pek mümkün değildir.
Adalet kısmı tamam fakat yanına üretimin de eklenmesi koşulu ile.

• Beğen
Tepkiler: Ozan Güneri
ben hepsinin eğitim ile çözüleceğini düşünüyorum. düzgün bireyler, sorumlu insanlar üreterek herşeyin üzerinden geliriz.

Ahlaksızlık bir yerimize yuva yapmış, heryerden akıyor...
burda tartıştığımız enflasyon bile ahlaksızca saptırılıyor. enflasyonun sana göresi bana göresi mi olur.

forumdaki ilk hiper enflasyon yazan arkadaşı ekonomi bakanı yapsak daha güzel yönetir
Millet şu an yaşadığımız şeyi hiper enflasyon sanıyor. Hiper enflasyon denen olayda aylık enflasyon yüzde 50 üzeri olur. Yıllık demiyorum dikkat edin,aylık yüzde 50 üzeri. Yıllığa çevirirsen yüzde 10000 leri bulur.
Bir ürün şu anda x lira ise bir yıl sonra 100x lira olur.

Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır. Paranın değerini yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir.
Valla bu hızla %200'ü bir kaç ay içinde bulur 😡

Millet şu an yaşadığımız şeyi hiper enflasyon sanıyor. Hiper enflasyon denen olayda aylık enflasyon yüzde 50 üzeri olur. Yıllık demiyorum dikkat edin,aylık yüzde 50 üzeri. Yıllığa çevirirsen yüzde 10000 leri bulur.
Bir ürün şu anda x lira ise bir yıl sonra 100x lira olur.
abi o zaman pardon hiper enflasyon olmamışız.

Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır. Paranın değerini yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir.

Yanlış mı, değil.Yeterli de değil.
Ancak en çok kabul göreni aylık bazda yüzde 50 üzeri enflasyon görülen enflasyondur.
Öyle dört nala felan da değildir, direkt ışık hızıyla deler geçer, nal sesini duyamazsınız bile.Türkiye'nin durumu kötü kabul ama bu o değil daha.Hiperenflasyon adamı öttürür.Venezuela tarzı enflasyon hiper enflasyondur.Ekonomistler , muktedirler,halk bakakalır.Ekonomiye müdahale bile edemezsiniz,ekonomi dinamikleri paramparça olmuştur.
Türkiye'de yönetimde ekonomiden anlayan birileri olsa piyasa bir şekilde dengelenir.
Türkiye'de hiper enflasyon çok şükür daha yok berbat bir ekonomi yönetim var.

Hiper enflasyonist ortamda para o kadar değersizleşir ki sobada yakmak bile daha avantajlı olur.

Son düzenleme:
Geri