Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Enerji içeceklerine dikkat!

cosinus_fi

Üye
Kayıt
18 Kasım 2004
Mesaj
21
Tepki
1
Şehir
İstanbul
Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, Gıda Kanunu'na göre pazardaki enerji içeceklerinin toplatılması gerektiğini savundu. Çakar, düzenlediği basın toplantısında, THD'nin açtığı dava sonucunda Danıştay'ın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından 09 Mart 2004 tarihinde yayımlanan ''Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği''nin 5. maddesinin (c) ve (d) bentlerinin 'yürürlüğünün durdurulması' kararını verdiğini hatırlatırken, Gıda Kanunu uyarınca enerji içeceklerinin toplatılması gerektiğini söyledi.

Bu kararla, enerji içeceklerinde bulunan kafein, inositol, glukoronolakton, taurin gibi maddelerin 'halk sağlığı açısından riskli olabileceğinden' dolayı, ilgili tebliğdeki yüksek kullanım miktarlarının durdurulduğunu ifade eden Çakar, bu ürünlerin kullanımından sonra İsveç ve İrlanda'da, kalp krizine bağlı olarak ölümle sonuçlanan 4 olay saptandığını bildirdi.

Danıştay tarafından durdurulan tebliğde, daha önceki tebliğe göre bu maddelerin miktarının 2 ila 125 kat artırıldığına işaret eden Çakar, ''Halk sağlığının korunması açısından, Yüksek Mahkeme tarafından haklılığının tescil edilmiş olduğu bir konuda, bakanlığın bir öncekinin tam tersi bir tebliğ çıkartması, güvensizlik yaratacak diğer bir unsurdur'' diye konuştu.

Çakar, enerji içeceklerinin, içerisindeki yüksek miktarda kafein ve diğer maddeler nedeniyle hipertansiyona, aşırı fiziksel egzersiz sırasında kullanıldığında sıvı kaybına bağlı dehidratasyona (vücudun sıvısız kalması) ve alkol ile alındığı zaman daha fazla alkol alımı sağlaması nedeniyle alkolün vücuda verdiği zararın artırmasına yol açtığına dikkati çekti.

Bu ürünlerin satılmasına Fransa, Danimarka, Japonya, kanada, Norveç, Malezya gibi ülkelerde gıda güvenliği otoritelerince izin verilmediğini anlatan Çakar, şunları kaydetti: ''Bu nedenle tüketicilerin ve özellikle de gençlerin sağlık güvenliği yönünden, Tarım ve sağlık Bakanlıkları tarafından acilen önlem alınmalıdır.

Bu tür içeceklerin pazarlanmasının durdurulması, pazarda satılanların toplatılması için, Tarım ve Köyişleri bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nı acilen görev çağırıyoruz. Tüketici ve özellikle de genç kardeşlerimize şu çağrıda bulunuyoruz; sağlığınız ve güvenliğiniz için lütfen bu ürünleri kullanmayınız.''

Haber7.com
 
Scudo
Bu çok önemli bir haber cos_fi bey,
Ancak gündemden çabuk düşmüşe benziyor konunuz.
Televizyonlar süper bir hızla enerji içeceği reklamları yapıyorlar.
Neyse biz tedbirli olalım, yetkililer gereğini yaparlar nasıl olsa...

Haber için teşekkürler.
Bu arada adaş olduğumuzu öğrendim.
İyi forumlar adaşım.
 
enerji içeceklerine ilk günden beri soğuk bakıyordum zaten...önceleri antremanlarda powerade falan alııyordum suluğuma..ama öle aman aman etkisini de göremedim desem yalan olmaz..sonraları gene bu tip içeceklerin zararları haber olmuş kiminin ithalatı durmuştu...ne olursa olsun...en iyi içecek ;
SU;)
 
Selam..
Şunu ayırmakta fayda var.. Powerade, Isostar, Gatorade enerji içecekleri değildir.Bunlar izotonik içeceklerdir.. Yani kanda ciğerlerden alınan oksijenin daha kolay taşınmasına yardımcı olan iyonları içerirler.. Bunların mineral takviyesinden başka bir şey olmadığını düşünüyorum..Kullandığım zamanlar da faydasını görüyorum..

Red Bull gibi içecekler de zaten vucutta bir miktar bulunan Taurin veya gluconacton içerir.(Taureau= Fransızca: Boğa.. (Kırmızı Boğa:) da burdan geliyor herhalde bu arada:) Bu ve kafein vucudun enerji salınımı mekanizmasını tetikler.. İçindeki kafein miktarının bir tas kahvede bulunan kafeinden çok çok az olduğunu hatırlıyorum..Red Bull'un falan da bir zamanlar SADECE Türkiye'de yasak olduğunu hatırlatırım. Şimdi durum değişti AB durumları yüzünden.. İşin içinde başka firmaların hesapları vardı vs..

Bu firmaların savunucusu değilim ama gerçeklerden de uzaklaşmayalım..Yurt dışında olan 3-5 vakanın arkasındaki gerçek nedir bilinmiyor.. Şüpheyle yaklaşmak lazım.. Adam fıçı gibi içip alkol komasından ölmüşse, o arada bir tane de Red Bull içimişse alın size suçlu : Enerji içeceği..Üzerinde adamlar yazmış alkol ile alınmaz diye..Siz mesela bir ilacın dozunu fazla kaçırıp hasta olursanız ilaç mı suçlu olacak? Benzer mesajlar her ürün için yıllardır dolaşıp durur.. Koka kolayı da günde 3 litre içerseniz zararlıdır. Ama haftada 3-5 bardak içince de bir şey olmaz. Vucut varsa da (az miktar olduğu için) zararı tolere eder.. Ben bundan 30 sene önce (bu enerji içecekleri olmadığı zamanlarda) çok uzun süren sırıkla yüksek atlama yarışmalarım sırasında yudum yudum kola içerdim.. İçerdiği kafein gerçekten işe yarardı, uyanık kalmamı sağlardı.. Fransa turunda bisikletçilerin en çok tükettiği içkilerden biri biradır.. Ama adamlar içip içip sarhoş olmuyorlar herhalde..

Selamlar.. Bol pedallı günler..
Gürsel Akay
 
- Spor içecekleri yararlı mıdır?
Bu konuda tüm dünyada hâlâ birtakım tartışmalar devam ediyor. Bunların bir kısmının vücutta su tutulumunu artırdığı ve ödem yaptığı yönünde eleştiriler var. Ben spor sırasında ve spordan sonra vücudun kaybettiği sıvı ihtiyacını karşılaması bakımından bol bol su içilmesini öneririm. Bu; soda veya meyve suyu da olabilir. Mümkün olduğunca gazlı içeceklerden kaçmak gerekir. Özellikle maçlardan sonra gazlı içeceklere yönelmek sağlıklı değil.

-Su ne zaman ve ne kadar içilmelidir?
Su içimi üç ana başlık altında toplanabilir. Bunlar; egzersiz öncesi, egzersiz sırası ve egzersiz sonrasıdır. Yarışma veya egzersiz öncesi son öğünde iki- iki buçuk bardak su içilmelidir. Egzersizden yarım saat önce de bir bardak içilebilir. Egzersiz sırasında su tüketimi egzersizin şekli, süresi ve ortamın sıcaklığına bağlıdır. Beslenme uzmanları genelde bir saatin altındaki fiziksel aktiviteler için en uygun sıvı alımının su olduğu görüşündedir. Bu nedenle, bir saat ve onun altındaki fiziksel aktivitelerde her 20 dakikada bir bardak su içilmelidir. Egzersiz sonrası su içimindeki kriter de idrarın rengidir. İdrarın rengi açık oluncaya kadar sporcunun su içmesi önerilir.
 
belki gözden kaçmış olacağını düşünürek bişey eklemek istiyorum.bu hafta duyduğum bir habere göre enerji içecekleri veya spor esnasında kaybolan maddeleri geri veren içeceklerin içindeki bir kaç madde(isimlerini hatırlayamıyorum) dişi deforme ederek çürümesine sebep olduğu ortaya çıktı. bişey hakkında bu kadar çok tepki varsa azda olsa zararlı bişey olduğu açık.bi sporcu bence bunları içmemeli eğer spor esnasında enerjiye ihtiyacınız varsa (özellikle yol bisikletçilerine) suluklarınıza pekmezli su koyun ve 10 dakikada bir susadığınızı hissetmeden önce bir yudum için.vücut ısısını arttırıyor ancak sıcak yaz günkleri gelmedğinden denenmesinde bence mahsur yok.
 
2004 yilinda enerji icecekleri piyasadan toplatildi ise sonradan nasil bir karar alindi da tekrar satilmaya baslanildi acaba ?
 
guzel hort. sigara da zamaninda toplatildi zararli diye ama sonra dan ne hikmetse ustunu kapadilar o muhabbetin.
 
Daha önce yazmıştım. Bu içeceklerinin onayı ile ilgili kurulda görevli olan ve şu anda da büyük bir üniversitemizin spor fakültesinin dekanı olan dayımın kurulda vekaleten yerine bakan başka üye tarafından imzalanması ile onaylandı yoksa bu tip maddelerin çok tehlikeli olduğunu bildiğinden onay vermiyordu ve satışı yapılamıyordu. Tamamen para dönüyor. Yani hadi sokaktaki adam bilmiyor ama sizle lütfen kullanmayın. Çok tehlikeli. Ben daha bir tane içmiş değilim içmem de. Sigara ne ise bu da öyle hatta daha kötüsü çünkü sinsi. Öldükten sonra kıymeti yok olan geridekilere oluyor zaten. Yapay hiçbirşey tüketmeyin. Hele hele kendinizi zorlayıp tüketecek kadar aşırı bir aktivite yapıyorsanız yanaşmayın bile.
 
Hort mort bu enerji içecekleri hala piyasada ve bilgileri taze tutup hatırlatmak gerekli.
 
  • Beğen
Tepkiler: İbrahim YÜCEDAĞ
Burada sanırım daha önce de yazılmasına rağmen karıştırılan bir kavram var sanırım. İzotonik içecekler enerji içeceği değildir. Enerji içecekleri de zaten sporla ilgili bir içecek değildir. Zaten redbull, burn gibi içecekleri spor aktiviteleri için içen insanlar varsa bu insanların zekasından şüphe duyarım. Bu konuyu en fazla bar veya cafe gibi yerlerde çalışan insanların tartışması lazım. En çok tüketilen yerler orası.

Uyumamam gereken zamanlarda kullanmışlığım vardır ve hala ihtiyacım olduğunda kullanırım. En son 3 ay önce içtim. Her zaman organik besinlerle yaşayan insanlar olmadığımız için bu konuyu tartışmak oldukça absürd geldi bana. Manavdan muz üzüm veya elma alıyorsanız zaten parafin gibi zararlı şeyler tüketiyorsunuz demektir. Diş macununu eczaneden almıyorsanız florid alıyorsunuz demektir. Paketlenmiş gıdalar alıyorsanız azota soğurulmuş gıdalar tüketiyorsunuz demektir. Paket süt alıyorsanız vitaminsiz ve yararsız bir sıvı içiyorsunuz demektir. Salam sucuk vs gibi işlem görmüş et yiyorsanız kanserojen gıda tüketiyorsunuz demektir (WHO daha bir kaç ay öncr açıkladı).

Kısacası fazla takmayın. Zaten öleceğiz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Khayyam
Mesai yaptığım bir dönemde gece vardiyasında işyerimdeki otomattan enerji içeceği alıyordum.Hafifti ve uykuyu gideriyordu.
İçecekleri 1 haftada bitirdim ve otomatta kalmanıştı.
Ertesi gün işe gelmeden marketten 'Replay' marka redbull tarzı teneke kutuda enerji içeceği aldım.Gece vardiyası başlangıcında yarısını içtim aradan yarım saat geçmedi sanki kalbim yerinden çıkacak gibi çarpmaya başladı ve abartısız gözlerimden areş çıkıyordu :)
Pişman oldum ama bir kere içmiştim..
Allahtan o gece çalışırken bir şey olmadı.Sabahı eve ölü gibi gitmem gerekirken ekstra enerjiktim ve ikindiye kadar uyuyamadım.
Adamlar malzemeden çalmamış yada benim aldığımda bir ayarsızlık vardı:)
O günden sonra haklı olarak uzak duruyorum :)
 
daha yenimi uyanıyolar ?Yıllardır içiyoz toplamadılar şimdimi topluyolar ?gerizekalılar
 
Belki düşüncelerime tepki gösterilebilir ama yeme içme konusunda yabancı malı ürünlerden uzak durmakta veya olabildiğince azaltmakta fayda var.
 
Hangi yabancı ürünlere uzak duracaksınız. Tepki olarak değil mantık olarak yaklaşıyorum. Yediğimiz buğdayın, etin bile ithal olduğu bir ülkede sarımsak bile Çin'den geliyorsa, büyük Türk gıda firmalarının ismi Türk ama sahibi yabancı ise hangisini ayırdedeceksiniz ki. Onu geçin yerli malı diyorsunuz en büyük kazığı onlardan yiyorsunuz. Türkiye'de GDO suz ürün yok, yediğiniz domatese patlıcana bibere kadar gdo lu, içeceklerde geçtim YABANCI firmaların çoğunlukta olduğu firmalar tarafından GDO lu mısırdan üretilen fruktoz/glukoz şurubunu tatlandırıcı kullanılıyor ek olarak daha az Glukoz/fruktoz şurubu kullanabilmek için. Meyve suyu tozu diye satılan bazı toz içeceklerin içeriğinde miligram seviyesinde doğal bileşen yok tamamı yapay. Karpuz kabaktan, ayran yabancı menşeili Tikveşli'den, sabun yabancı Hacı Şakir'den....den den...
 
Türk malı ürünlerin çok sağlıklı olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Arkadaşlar, zehirli kimyasal yoktur. Dozajlı eya yanlış uygulanan kimyasal vardır.

İçtiğiniz kutu süt daha az faydalı değil. Kutu süt dediğiniz de pastörize süt. Herhangi bir kimyasal süreci olmadığı gibi, mikrobik kontaminasyon açısından da açık sütten daha sağlıklıdır.

Ha mesele kimyasal kullanımı ise o konuda zaten geç kaldık. Mevcut durumda sürdürülebilir şekilde herşeyi doğal yollardan üretmek ve tüketmek mümkün değil. Yediğiniz hemen herşeyin üretiminde ki buna yumurta, meyve, sebze, tavuk vb aklınıza gelebilecek herşey dahil; bir şekilde düzenleyici kimyasallar kullanılıyor. Burada önemli olan bu maddelerin ne kadar çok kullanıldığı ve tüketildiği. Bunların da yasal sınırları var ve gıda veya tarım bakanlığının denetimine tabiiler (enerji içecekleri ilk çıktığında toplatılmalarının sebebi zararlı olmalarından ziyade bu mevzuattaki karışıklıktı)

Baktığınız zaman su da bir kimyasal madde.


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
 
  • Beğen
Tepkiler: C.Biberci
Büyükşehirde yaşamanın nimetlerini bana sayıyorsunuz. Kusura bakmayın ben küçük şehirde yaşıyorum. Burada güzel ve mütevazı köy pazarları kurulur. İhtiyaç duyduğumuz meyvesi sebzesi sütü oradan alırız. Yine burada güzel köy kasapları vardır. Adam hayvancılık yapıyor. Etlerimizi de oradan alırız. Bu gibi çalışmaların yaygınlaşması ve benimsenmesi dileklerimle. Eleştirilerinizi anlarım. Ama sizler sorunları dile getiriyorsunuz. Sorunlara çözüm üretin insanlar bilinçlensin.
 
Başbakan olduğumda hepsi ile ilgileneceğim. Büyükşehirlere de ihtiyaç var. Şaka bir yana bu sorunların çözümü sizin, benim elimde değil. Ama ben bilinçli vatandaş olarak seçimimi doğru yaptığımı düşünmekle birlikte maalesef bir kısım halkımız o şekilde görmüyor herkes mesut bahtiyar demek ki. O nedenle çok kafamı yormuyorum. Ben sonuçta yaptığım iş nedeni ile hastalıkların tedavisi için kullanılan cihazların bakım onarımı ile geçimimi sağladığımdan ne kadar hasta o kadar kazanç demektir. O zaman bu sağlıksız oluşumları mantıken desteklemem gerekir. Ben tüketmiyorum zaruri ihtiyaç dışında endüstriyel ürün. Tek kötü alışkanlığım haftada 1 yada 2 kola içmem onun dışında birçok şeyi kestim zaten. Darısı diğerlerinin başına.

Bu arada sigara içip bana kola zararlı diyenlere de selam olsun !
 
En iyi protein kaynağı yumurta, vücut tarafından en çok oranda değerlendirilip posası az olan protein deposudur. Aynı zamanda mineral de. Brusella riski olmasa yani güvenilir yumurta ise (üreticisi sağlam ise) 2 adet çiğ yumurta iyi olur. Aslında body building yapanların beslenme bilgilerine de bakmak lazım.
 
Geri