Scudo Sports

En pahalı yol bisikleti ile en ucuz yol bisikleti arasındaki performans farkı

Scudo
En iyi ve en kötü seçimin de orantısız tercih yapılmış. Tamam en iyi seçmişler de, en kötü de işi abartıp, her yeri dökülen bisikleti seçmek neyin nesi. Ne yapmaya çalışmışlar ben anlamadım açıkçası. Kötünün üzerine Cavendish i koy, iyiye de içlerinden biri binsin bakıyım sonuç ne olacak.

@BerkEvren
Temiz yollarda sponsorun verdiği lastiği kullanmak apayrı bir şey.

Bizim yollarımızda yağmurda yumuşak hamurlu lastik ile sürünce ne kadar cam kırığı, çöb, çakıl varsa lastiğe yapışıyor; sonra da lastiği patlatabiliyor. Tubular lastikte clincher gibi iç lastiği değiştirmek veya yamamak mümkün olmadığı için patladı mı 300 liralık lastik çöp oluyor.

Videoyu dikkatle izledim. Ben de karşılaştırılan bisikletlerin farklı seçilebileceğini düşünüyorum ama yine de fikir verici olmuş. Uzun mesafe sürüşlerde ortaya çıkan farkın ucuz bisikleti kullanan için büyük kayıp yaratacağı ortada. Ancak en ucuz bisikletin biraz üzerine çıkarak farkın büyük oranda kapatılacağı da görülüyor. İyi bir alüminyum kadro, Tiagra ya da 105 set ve orta seviye bir jant/lastik seçimiyle kayıp büyük oranda azalacaktır. Bu da bize şunu gösteriyor ki en ucuza yapışmamalı, en pahalı olanın da cazibesine kapılmamalı. Önemli olan optimumu yakalamak. Videodan çıkan sonuç bu. Türkiye koşullarında profesyonel olmayan sürücüler için bütçeye göre optimum bisikletler 3-10 bin TL arasında değişiyor.

Fikir vermesi açısından güzel bir test olmuş. Profesyonel yarışçılara ve para sorunu olmayanlara söyleyecek bir şey yok ama onun dışında bence türkiye şartlarında ortalama bir bisikletin yeterli olacağını görmüş olduk. :)

@saglam.serdar bence 2000 ile 5000...10000 citasi biraz yuksek geldi.
Dediginiz gibi 105 setli alu, veya karbon orta sinif akici jant gercekten yeterli gelecek gibi..dahasini tercih edenede saygi duyarim.

@Ismaildmr

Amatör ufak yarışlara katılanlar karbon tercih edebilir. İş görür bir karbonu da 6-7 bin liradan aşağı bulmak zor. 10 bin tavanını bu nedenle yazdım.

• Beğen
Tepkiler: Ismaildmr
7.6 kg lık tcr slr1 ıle karsılarstırılır ise sagladıgı avantajların fıyat farkından barız bır sekılde az oldgunu gorurduk bence.12kg hıc adıl olmamıs

Ibretlik test, fiyatlara bakip aradaki performans farkinin da ayni dogrultuda artacagini dusunup butcesini zorlamayi dusunenler karar vermeden izlemeli, hele hele o bisiklet periyodik kullanilmayip bodrumda yatacaksa vah ki vah :D

Tabii butce problemi yoksa keyife kalmis, sorgulanamaz :D

@Mustafa Zeybek
İlk sayfada böyle yazmışım. Bu mesajdan sonra setimi değiştirip "cheap bike vs super bike" karşılaştırmasını aynı bisiklet üstünde yaptım. İsteyenler konularım arasından bakabilirler. Reklam yapar gibi konu paylaşmak istemiyorum.

Bir de bu mesajda, 2 bisikletin aynı ağırlıkta olması gerektiğini, setin birinin tourney, diğerinin dura ace olması gerektiğini yazmışım. Mantıken doğru ama pratikte uygulamak çok zor. Neden derseniz acera aktarıcım, şimdiki xtr a göre neredeyse 2 kat ağır. Bunu sete vurunca arada illa kayda değer ağırlık farkı olacak :)

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
en kötü bisiklet diye hurdayı koymuşlar , onun yerine tiagra setli 9 kilo civarı aluminyum kadrolu herkesin alabilecegi fiyatlarda bir bisikletle kıyaslasalardı fark çok daha az olurdu.
O derece az olurduki , bu farkı sadece yarışlarda profosyonel bisikletciler hissederdi.
Olay bisikletcide bitiyor 5000 tl lik bir bisikletle 50000 tl lik bir bisiklet arasındaki performans farkı asla 45000 tl etmez (profosyoneller hariç).

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Bisiklet gücü yere aktarır, yani güç üretmez. Yere aktarılan güçde grup set ne kadar farkeder onu bilemem. Ayrıca aerodinamide önemliki bisiklette tek aerodinamik olmayan şey sürücü. Elbetteki iyi bisiklet avantaj sağlar keyif verir vs ama saniyler ile işin yoksa hepsi iş görür

%7.5 fark 20 ortalama ile giden bir insanın dünya kadar para verip 21.5 ile gitmesi demek. :D Ortalama 8-9 kiloluk bir bisikletle karşılaştırma yapılsaydı demekki bu fark daha da azalacaktı. Yani boşu boşuna para vermeyin demek istiyorum tek amacı bakkala gidip sahilde 15-20 kilometre sürecek olanlara. :)

herzaman böyledir. alınan fayda azaldıkça fiyat farkı çoğalır.

Videoyu bende ilk zamanlarında izlemiştim. Bende bir dönem Uk'de yaşamıştım. Hele hele böyle yağışlı ortamlarda kalite farkı minimum düzeye daha çok iner. Kuru havada dahi adamlar bile 2000 bin gbp verip bunu almayın gidip 90 gbp'lik raleigh ile çok yakın performansı var demişler aleni olarak. Gidip tabii eski raleigh değilde ortalama bir model bile alsan iyi bir jantla bu superbike ı (ki bence Canyon asla bir superbike değildir f/p de çok iyidir ama superbike bence değildir) aramazsın hatta performansın iyi ve en önemlisi kilon hafifse geçersin. Bisiklette sayısalcıların iyi bildiği bazı fizik kuralları direk geçerlidir. Ne kadar hafifsen o kadar hızlısındır.
Şuna emin ol 95 kg'lık ortalama kullanıcı olan bir adama bu canyonu verelim hatta bora ultra takalım yada colnago veya pinarello di2 verelim karşısınada 60 kg tiagra setli alu bir kadrolu ortalama bir kullanıcıya orta karar bir jant olan campy vento verelim. inan 60 kg'lık ortalama adam diğer 95 kg'lık ortalama kullanıcıyı nasıl geçiyor şok olursun. Bu videoda iki kullanıcıda benzer kilolarda. Kilolar aynıysa kalite farkı ağır basar tabiiki. Ama inan çok çok büyük farklar olmaz dedikleri gibi. Aynı videonun kitli pedal ve kitli olmayan pedal karşılaştırması da var. Kaymayan bir spor ayakkabı ve rulmanlı bir wellgo pedal ile kitli pedal arasında bile çok çok büyük fark yok. Anca yokuşta ki o da ne kadar yokuş çıkıyorsun TR'de ortalama. Alpe d'huez e mi tırmanıyorsunki ciddi fark olsun arkadaş:))) Bende superbike ve kitli pedalda çok çok büyük kazanımlar olduğu kanısında değilim. Ha tabiiki herkesin paşa gönlü bilir ve herkesin bütçesi kendine. Para gani ise ne istiyosan alabilirsin ki bende de limit olmasa bende lightweight jant ve colnago c64 alırım:)))

Sonuç sadece F/P ilişkisi olsa Türkiye'de herkes Hyundai veya Renault'a binerdi. Kafamızı camdan uzattığımızda ise durumun öyle olmadığı herkesçe görülebiliyor.

Geri