Tamamen psikolojik bir şey. Çünkü ben kimin bisikletine binersem bineyim (tabi düzgün bakımlı bir bisiklete) hemen el bırakabildiğime göre sizinki kesinlikle psikolojik olduğu kanısındayım.
psikolojikde olabilir bisikletin teknik özelliklerindende olabilir. Furş Çok sıkı ise gidon belli bir noktada sabitleme yapabilir buda elleri bırakırken denge kaybına yol açar...
Furş yatağı, gidon ayarı, tekerlek balansı (lastiğin tam oturmama durumu) gibi bir takım olumsuz etkenler bunu etkileyebilir. O nedenle bu ayarları kontrol ettirip, daha sonra biraz daha cesaretli davranmakta fayda var.
Bize milli takım kamplarına gelen bisiklet antrenörümüz yaklaşık 500-600 metrelik virajlı bir parkurda (turlu) elleri bırakarak teknik çalışma yaptırıyordu. Gidona el sürmeden 8-10 tur atıyorduk.Bence büyük faydası var bisikletin üzerinde viraj alırken vücut ne yapması gerektiğini daha iyi anlıyor...
lastiklerim evet mtb olduğu için biraz dişli ve herhangi bi akort yada giderken zorlanma hissetmiyorum ama hala bir ayar konusu olduğu kanısındayım sanki...
ellerimi ise sadece belli bi süratten sonra bisiklet stabilize olduktan sonra ancak belli bi süre kendime güvenim geliyor ve bırakabiliyorum onun dışında sakat ..)
Ellerimi bırakarak viraj da alabiliyorum ama bisikleti yatırılarak alınan virajlarda haliyle denemedim hiç. Ama o da yapılabilir ama insanın canı tatlı olunca cesaret etmiyor. Virajlarda bisikleti yatırarak bunu yapabileniniz var mı? Varsa anlatsın bir zahmet.
Aslında ellerin gidondayken nasıl yan yatırıyorsan yine aynı mantık. Bisikletin kaymaması için dengeyi korumak gerekiyor. Gidonu tutmadığın için tutarken yatırdığın kadar olmuyor ama yinede keskin virajlarda yeteri kadar yatırılabiliyor. Ben bu şekilde bisiklet yolundan Fenerbahçe'den İdealtepe'ye kadar gidebiliyorum ( Yayaların izin verdiği kadar ).
Bisiklet üstündeki kilo dağılımındaki değişkenden ötürü sele grubu, arka teker ve kadroya fazla güç binmesi bahsi geçen bisiklet parçalarının ömrünü kısaltabilir sanırım; onu da düşünmek lazım. Ama gidon grubu, teker ve ön amortisör de rahatlıyacaktır
Dengeyi kurduktan sonra dik durmadanda rahat gidilebiliyor. Gerçi benim ellerimi bırakma sebebim belim ağrıdığında dik oturarak ağrıyı gidermek. Dikkat edildiğinde faydalı bir sürüş biçimi olabiliyor.