Scudo Sports

elektro akustik gitar hakkında bilgisi olan?

emreden

Forum Demirbaşı
Tepki
277
Bisiklet
Corratec
daha önceden herhangi bi gitar tecrübem falan yok ama okulun bitmesiyle birlikte özellikle yazın vaktim olacak ve gitar öğrenmek istiyorum.

çeşitler arasında en çok ilgimi çeken tür elektro akustik oldu.

hem amfisiz hem de amfiye bağlanarak çalınabiliyor ve çok süper sesler çıkartabiliyorsunuz.

bu konuda tecrübesi olan ya da olanları tanıyan var mı forumda? özellikle gitar alma konusunda yardıma ihtiyacım var. internetten araştırdıkça farklı modeller karşıma çıkıyor. epey bi karıştı aklım. ama sanırım ASHTON marka bi modelde karar kıldım.

Scudo
ashton marka gitar iyidir tabi ibanez veya yamaha gibi bisey bekleme ama kaliteliler benim müzik hocamda var ki artık müzik grubumuzun ortak malı oldu nerdeyse...
sürekli çalarım elektro akustik gitar ilk önce akustik olduğu için çok güzel ve beni çok etkileyen bir sesi var...
gitarın sapı elektro gitarlardaki gibi ince... teller biraz daha yakın birbirine...
eğer ona alışırsanız zaten ilerde elektro ya faln geçerseniz çok rahat edersiniz gerçi fark etmiyor ben klasik çalıyordum ama elektro akustikte hiç zorlanmadım...
bu arada asıl ensturmanım bass gitar ondada sap incedir:D

birde ilk basta verilen teller seni idare edicektir ama sonradan tel alıcaksan.. ernie ball veya d'dario yar var onlar mükemmel tellerdir çok kaliteli sadece bu işi yapan firmaların telleridir...
bizim gitar 250 liralık bi ashton dı modelini hatırlamıyorum.. üzerinde kendi akor aleti faln var...

ben tavsiye ederim. ilk basta kendinizi dinlendirmis olucaksınız ve pisikolojik anlamda bi rahatlama yaşıyacaksınız özelliklede seçtiğiniz ensturmanda özellikle...

ne mutlu yeni bir müzisyen arkadaşımız oldu.

biz de cort marka almıştık ama bana sorarsanız klasikle başlamak en güzelidir akustikle klasikteki kadar rahat hareket edemezsiniz başlangıçta.tabi ki çalmak istediğiniz türe göre değişir çünkü akustikle tüm tarzlara uyum sağlanamayabiliyor.ben de kullnıp bildiğim için cort u tavsiye edebilirim ama kesinlikle ucuz müzik aleti almayın tourney le xtr arasındaki fark bile anlatmaya yetmez farkını :) umarım keyifle çalacağınız bir gitarınız olur.

yorumlarınız için teşekkür ederim. bugün bayağı bi müzik marketi dolaştım. ve sanırım ibanez almaya karar verdim. başta 350 liralık bi bütçe ayırmışken şimdi kendimi biraz zorluyacağım ve 600 liralık bi ibanez modeli (link)alacağım sanırım..

daha önce sadece elime alıp sesine bakmak değil uzun uzun kullandığımı ve sizin fiyat aralığınızda önerebileceğim birkaç marka ve modeli yaklaşık piyasa fiyatlarıyla yazıyorum

Ashton D39CEQ - 350
Cort SFX1F - 450
Ibanez AEG8E - 425

daha önce gitar tecrübeniz olmadığı için almaya gittiğinizde mutlaka yanınızda gitar çalmayı ve gitardan anlayan birisi olsun. Çünkü marka modeli ne olursa olsun gitarlar birebir aynı sesi vermiyor. Mümkün olduğunca fazla marka ve modeli deneyin. sesi sizin işte tamam bu dediğinizi alın.

ayrıca elektro akustik gitarlar amfi ile ve amfisiz çalınabilir doğru. ancak amfi ile aldığınız sesi anfisiz alamazsınız. bağladığınız amfiye göre de gitarın sesi /tonu değişecektir unutmayın. gitarı denerken amfiye bağlı iken aldığınız sesi hoşunuza giderse mutlaka amfisiz sesinin de hoşunuza gittiğinden emin olun. eğer sahne almak gibi bir niyetiniz yoksa 600 Tl nin üzerine çıkmanıza gerek yok diye düşünüyorum.

son olarak gitarlar çin, kore, amerikan üretimi olarak 3 farklı şekilde bulunuyor. (her marka ve modede var bu nereyse) amerikan üretimi olanlarda gereksiz bir pahalılık söz konusu, çin üretimi olanlarda ise kore üretimine göre hissedilir bir kalite farkı var. tavsiyem kore üretimi gitarlardan yana.

Eğerki iyi birşeyler kullnarak başlamak istiyorum serseniz bence Fender'e de bir bakın derim.

(link)

@Speedy Gonzales

merhaba. teşekkürler yorumunuz için. o ashton modelini beğenmiştim zaten ben de başta. hala tam olarak aklımdan çıkartmış değilim ama bazı arkadaşlarım beğendiğim ibanez modelini görünce ashton dan vazgeçmem noktasında bana epey bi telkin verdi. dükkan dükkan gezdim, ve bayağı bi modele baktım. fakat ankarada o kadar da çok müzik marketi yok istanbula göre, ve dükkanlarda da anca 2-3 model var sadace, elektro akustik gitar olarak. sadece zuhal müzikte çok geniş bi koleksiyon vardı. ibanez ew20 yi de orada beğendim zaten. hafta içi gitardan ii anlayan bi arkadaşla gidip de deneyeceğiz. ben kendim çok sevdim modeli. hem tipi olsun hem sesi olsun çok doyurucu geldi bana. gerçi fiyat çok yüksek (600 lira civarı peşin fiyatı) ama bi şekilde ödemeye karar verdim.

ibanez aeg8e de güzel fakat kasası (doğru tabiri kullanıyorumdur umarım :) ) küçük. o yüzden amfisiz çalarken çok az sesi çıkıyor. halbuki ben sadece amfiye bağımlı olmak istemiyorum.

cort hakkında bi şey söyliyemeceğim :) çok bi fikrim yok çünkü. ama ibanez alabilecekken cort alma diyorlar.

bu arada modellerin hepsi çinde üretiliyor ya. korede üretilen bişi bulamadım ben. amerika malı bile yoktu sanki. benim beğendiğim ibanez ew20 de çinde üretilmiş.

@EmirhanKarasu
teşekkür ederim yorumunuz için. fender için çok olumlu yorumlar aldım fakat görüyorsunuz ki fiyatları epey yüksek. 600 lira ödeyebileceğim bi modeli olmasına karşın o da en alt model yani. equalizer bile sadece ses kısma/yükseltme den ibaret. emin değilim ama galiba build-in tuner bile yok üstünde.

o yüzden şöyle düşündüm (ayrıca gitardan anlayan arkadaşlar da böyle dedi), gidip de fenderin alt modellerinden birini almak varken, ibanezin gayet tatminkar özellikleri olan bi modeline aynı parayı vermek daha mantıklı. umarım yanılmıyorumdur :)

gerçi beniim bu söyliyeceğim elektro gitarlara daha uygun ama ibanez ve cort sert tonlu gitarlar üretirler fender daha bi yumuşak bi tona sahip gitarlar üretirler yani fenderi yüksek sadakat ın müziklerindeki solo tonlarına örnek verebiliriz...
ibanez de daha sert heavy rock/metal müziklere uygundur.. steve vai mesela ibanez kullanır özellikle distörşınlı tonlara çok iyi tonlar yakalaya bilirsiniz...

bence ibanez alın rahat edersiniz mutlu edersiniz tatmin olursunuz:D:D

en basta kaliteli bi marka sorun yaşamazsınız...

@gvenc_mtb

Dediklerin güzelde arkadaşımız elektro akustik gitardan bahsediyor.. Eğerki distortion tonu olan bi akustik gitar varsa söyle bizde bilelim.

• Beğen
Tepkiler: Speedy Gonzales
pardon eksik yazmısım daha doğrusu yazının devamını getirmemişim özür diliyorum...
belki diycektim elektro gitarda böyle acaba akustik te de böyle bi fark olurmu??
her markadan en azından bi iki tıngırdatarak almak gerekir gibime geliyor...

çünkü klasik gitarımın tellerini değiştirdim geçen gün ernie ball tel aldım gitarın tonu değişti belki markalar arasında ton farkı vardır bunuda göz önünde bulundurmak gerekir...

ibanez ew20 benim önermiş olduğum gitarlardan daha üstün bir gitar eğer onu alabiliyorsanız düşünmeyin direk alın derim. ayrıca ew20 zaten kendi fiyat aralığındaki en iyilerden biri zaten.

birde bu çin / kore / amerika üretimi nereyde her marka gitarın her modelinde var ama bildiğim kadarıyla Türkiye'de genel yoğunluk çin üretimi olanlar üzerinde ve İstanbul dışında çin üretimi olmanyanları bulmak çok zor. Ankarada olduğunuzu bir an için unutmuşum :)

@Speedy Gonzales
heralde akusiktik gitardan distorition lı ton çıkıcak demiyoruz..
elektro gitarlarında böyle bi ton farkı var diyoruz.

belki akustik gitarlarda da akustik anlamda bi ses farkı vardır diyoruz bilmem anlatabildimmi?
mizikten çakmayan birisine anlatsam şimdiye çoktan anlamıstı..

@gvenc_mtb

öncelikle konuyu açan arkadaş varsayımlar üzerine fikir yürütülmesini değil, konu hakkında bilgisi ve tecrübesi olanların fikirlerini almak istemiş. bilmem anlatabildimmi ?

ayrıca açıklama yapmış olduğun mesajın saatine bakarsan benim yazdığım ile aynı anda atılmış. bunu hiç bişeyden çakmayan birisi bile anlayabilirdi.

elektro gitarlarda olduğu gibi akustik gitarlarda markalar arasında ve hatta aynı markaların modelleri arasında bile ton ve ses farkları var doğru ama elektro gitarlardaki kadar büyük farklar olduğunu söylemek zor.

fender blues gitarıdır,erkin koray parçaları içindir desem daha iyi olur,ibanez,ltd,cort metallica,iron maiden gibi grupların yaptığı sert müzik için uygundur,elektro akustikten bir süre sonra sıkılırsınız,washburn x11 alın,başlangıç için hiçte kötü değil.

@emreden

evet dostum forumda eski bir akustik gitarcıya rastladın
1968 senesinde gitara başladım yaşım 12 idi klasikle başladım
o vakitler iki teknik üzerinde durulurdu birinci teknik parmakla çalmak
ikinci teknik ise pena ile çalmak hocam kalus idi çok şey öğretti bana
pena tekniği ile klasik parçaları öğrendim metodum carcassi idi bunun yanında şanımda iyi idi ve şan teknikleri aldım
14 yaşıma kadar eğitim aldım iki yıl sonra artık pişmiş bir gitarcıydım 1973
senesinde ilk amatör grubumuzla konser verdik çok güzel yıllardı müziği
2003 yılında son özgürlük parkında verdğim konserle noktaladım
evet esas mesleğim müzisyenlikti ve bu arada tabi bisiklete binmeyi hiç bırakmadım
şimdi elektro akustik gitarlarla çok çaldım birde bu alete gitar sinti bağladınmı sonsuz sesler elde ediyorsun nasıl pahalı bisiklet iyi ise pahalı gitar iyidir
gitar sint 400 doların üstünde galba bilmiyorum
bir atasözü vardır ucuzdur vardır illeti pahalıdır vardır hikmeti
gitar için böyle bir durum
son olarak gitar eğitimine klasikle başlamanı tavsiye ederim yalnız pena
tekniklerinide öğrenmek gerekir tercihi sen yapacaksın klasikci olmak istiyorsan etle -parmakla çalacaksın ama pena istiyorsan pena tekniği
ile ders verecek uzman hoca bulamıyabilirsin çünki onlar bizim zamanımızda vardı şimdi bilmiyorum
esen kal

@kudu

merhaba. değerli yorumunuz için teşekkür ederim. iki hafta önce (link)modelini aldım ankaradaki zuhal müzik'ten. gayet memnunum şuan için. bi de kursa yazıldım. hoş gerçi çok uzman biyer değil ama şimdilik ii gidiyor dersler.

işe klasikle başlamadığım için mutluyum aslında. zira klasikle uğraşmak istemiyordum dolayısıla da beni soğutacaktı eğer onunla başlama gibi bi hataya düşseydim.

tabi başka kişiler için daha ii olabilir klasikle başlamak için ama kendim memnunum akustik gitarımdan :)

Sebzelerde bile organik(doğal,ilaç,gübre kullanılmamış sebze) olanının çok makbul olduğu günümüzde elektrikli gitarlarda klasik,akustik gitarların yanında çok suni,plastik kalmaktadır.
Pop,Rak ve metal grubların şarkılarında profesyonel gitarcıların çaldığı ve orkestrasyon la harmanlanmış gitar sesleri gençlerde elektro gitara yönelik bi heves uyandırmaktadır.Tıpkı bisiklete yeni başlayacak olanların amortisörlere olan hevesi gibi.Ancak şunu bilmek lazımdır elektro gitardan doğal halde (anfi ile arada distorsiyon,kol,pedal,les,abov vs ıvır zıvır eklenmeden) çıkan sesi ilk duyduğunuzda bu bi hayakırıklığı yaşatabilir öncelikle.aa Tın tın ses çıkıyor o hayalinizde ki gürültülü sesler,çığlıklar nasıl çıkıyormuş diye düşünürsünüz.Yine o duyulan solo ve akorları icra etmekte epey bi sabır,çalışma ve emek istemektedir.Parmakların yara olması,su toplaması....olasılıklar dahilindedir.
Uzman Tv de konu hakkında güzel bir paylaşım var.
(link)
(link)

Sağlıklı günler...

Geri