Mithrelios:
Öncelikle yol bisikleti meraklısıyım, o yüzden MTB ve DH bisikletler için bir fikir yürütmediğimi belirteyim. Her ne kadar yazdıklarım onlar için de geçerli olsa da benim ilgisiz ve bilgisiz olduğum bisikletler... Çelik diye bahsettiğim kadrolar Cromoly ya da Nivachrome'dur.
Kendi fikrimi yazayım, sonra da başkası olsam ne yapardım diye yazacağım:
Bisiklete keyif almak için biniyorum, biraz da spor olsun diye... Keyif almam için ne gerekiyor? Bisikletimi sevmem, komponentlerin saat gibi çalışması, aktardığım yükün minimum kayıpla hareket oluşturması ve sürüş konforu. Düşünmeksizin çeliği tercih ederim. Konforunu 1000gr. hafifliğe değişmem. Çelik kadrolar daha zarif oldukları için gözüme de hitap ediyorlar. Alüminyum kadrolar kırılgan olmasınlar diye etli ve büyük çaplı borulardan imal ediyorlar, çoğunlukla da oval borulardan. Ben beğenmiyorum. Zevkler ve renkler... Tartışamayız.
Alüminyum neden daha çok satılıyor? Öncelikle, ülkemizde çok satılıyor, çünkü çelik kadro satılmıyor. Ya da benim bilmediğim biryerlerde satılıyor. Alüminyum kadrolar çelik kadrolardan daha ucuz değiller, kaynağı çelikten daha pahalı, şekle sokmak da daha masraflı. Çeliği kesmesi ve işlemesi zor değil, şekle de sokmuyorsunuz, hazır tüpler var (Reynolds, Colombus). Fabrikalarda kimse eline testere alıp boru kesmiyor, yani işçiliği daha dertli değil. Ağırlık yarışına girmiş gibi herkes komponentleri tartıyor, 500gr. hafiflemek için bir bisiklet parası daha harcıyor. Daha keyifli bir bisiklet için hafiflemek çok doğru bir düşünce. Nereden hafiflemek lazım? Jantlar, tubular lastikler, jant telleri, aynakol ve pedallar... Bunlar gerçekten hafiflemenizi sağlar.
Başkasının yerinde olsaydım, önce kullanacağım mesafeye bakardım. Bir çıkışta 5-10km yapıyorsam kadronun cinsi pek umrumda olmazdı. Ama 20km ve daha üstünde yol yapıyorsam konforu ciddi ciddi düşünürdüm. Konfor sadece keyif için değil üst bedeninizin sağlığı için de önemli, bir de yorulmamak için... Kozmetik olarak ne tür kadrolardan hoşlandığınız da önemli. Kalın boruları olan, biraz high-tech görünen, karbon kadroları andıran bir bisiklet de hoşunuza gidiyor olabilir...
Yarışmak amacıyla bisiklete binen biri için alüminyum daha mantıklı olabilir, pek esnemediği için güç aktarımı daha başarılı olacaktır ve rampalarda, dönüşlerde de avantajları olacaktır. Ama ucuz alüminyum kadrolar bu ihtiyaçları karşılar mı, şüpheli...